Mayın ve El Yapımı Patlayıcı (EYP) ile mücadelede, etkin ve özgün çözümler sunan Mesan, ömür devri yaklaşımı ile bu çözümlere ilişkin eğitim ihtiyaçlarını da karşılıyor. Firma, bu kapsamda, milli ve özgün olarak tasarladığı MERGEN TİM ve MERGEN PARKUR dedektör eğitim sistemlerini, son kullanıcıların ilgisine sunuyor.
Dedektörler, mayın ve EYP tehditlerine karşı mücadelede, en aktif ve en etkin yöntem olarak, hem Türkiye’de hem de dünyanın birçok bölgesinde kullanılıyor. El tipi dedektörlerinin kullanımı, bazı parametresel farklılıklar gösterse de bunların kullanım şekli ve hareketleri ortak. Bu ortak özellikler çerçevesinde, dedektörün doğru kullanımı ve doğru hedef arama şeklinin uygulanması, mayın ve EYP tespiti için büyük önem arz ediyor.

Mesan tarafından, milli ve özgün olarak geliştirilen MERGEN TİM ve MERGEN PARKUR dedektör eğitim sistemleri, yer ve zamandan bağımsız olarak dedektör eğitim faaliyetlerinin yapılabilmesini sağlıyor. MERGEN serisi dedektör eğitim sistemlerinden MERGEN TİM, güvenlik güçlerimizin envanterine girdi ve eğitim faaliyetlerinde etkin olarak kullanılıyor. Bu sistemin kullanımını yaygınlaştırma faaliyetleri ise halen devam ediyor.
MERGEN PARKUR ile mayın ve EYP ile mücadelede eğitim faaliyetlerini en ileri aşamaya ulaştıran Mesan, bu yılın başında çıkarttığı bu ürünle eğitim faaliyetlerini sanal gerçeklik platformuna taşıyor.
Yüksek Hazırlık Seviyesi için MERGEN TİM
MERGEN TİM’in temel kullanım amacı; mayın ve EYP arama görevi öncesinde, personelin, göreve teknik ve her yönüyle hazır olup olmadığını gözlemlemek ve bu sayede, göreve hazır olmayan personelin, görev öncesi belirlenmesini sağlamak. MERGEN TİM, her mayın timi ve takımının görev öncesi durumunun, teknik ve sosyal olarak tim/takım komutanı tarafından değerlendirmesine olanak sağlıyor. Kolay ve hızlı kullanımı ile istenildiği an kullanılabiliyor; marka ve model bağımsız herhangi bir dedektörle çalışabiliyor. MERGEN TİM, eş zamanlı olarak 5 dedektör kullanıcısına kadar eğitim olanağı sunuyor.

Çalışma sırasında, MERGEN TİM sensörü, dedektör kullanıcısına, yaptığı kullanım hatalarını, anlık sesli ve görsel olarak bildiriyor. Tim/takım komutanı ise sistem ile birlikte sunulan tablete yüklü bir yazılım üzerinden, bu hataları, eş zamanlı görüyor. Bu sayede, operatör tarafından yapılan hatalarla ilgili uyarıları anlık ve hata özelinde görüntüleyebiliyor.
Sistem yazılımı üzerinden çalışma sonunda oluşturulan detaylı raporlar sayesinde, dedektör operatörünün yaptığı hareket sayısı ve tüm hatalar, detaylı ve farklı grafiksel gösterimler ile otomatik olarak oluşturuluyor. Çalışma sonrası, dedektör operatörünün yaptığı doğru ve yanlış hareketler, detaylı bir şekilde, tim/takım komutanı tarafından analiz edebiliyor. Mayıncı tim ve takımının kendi içinde istenen sıklıklarla tekrarlayabileceği bu eğitim sayesinde, personelin dedektörü doğru kullanım seviyesi, en üst noktaya taşınıyor.
MERGEN PARKUR, Dedektör Eğitimine Sanal Gerçekliği Getiriyor
MERGEN PARKUR isemayın ve EYP tespitine yönelik, sanal gerçeklik tabanlı bir eğitim uygulaması. Eğitimin en önemli amacı; dedektör operatörlerinin sahada karşılaşılan mayın ve EYP’leri tecrübe etmesi ve tespit sırasında alınan dedektör sinyallerini anlaması olarak özetlenebilir.
Mayın ve EYP tespitinde, her hedef, dedektör için ayrı ve farklı bir tehdit olarak algılanıyor. Bu doğrultuda, tespit sinyalleri değişiklik gösteriyor. Operatörün sahip olması gereken en önemli kabiliyetlerden biri, tespit sinyallerini yorumlayarak hedef hakkında çıkarım yapabilmek ve tehdide yönelik en doğru yaklaşımı gerçekleştirmek olarak açıklanabilir. MERGEN PARKUR sanal gerçeklik uygulaması, operatörün istediği tehditleri seçebilmesini ve tespitsel olarak deneyimleyebilmesini sağlıyor.

MERGEN PARKUR ile eğitim faaliyetleri, yer ve mekân bağımsız, herhangi bir kapalı ortamda ya da eğitim okullarında rahatlıkla yapılabiliyor. Uygulama kapsamında eğitici komutan, dedektör operatörü için sanal saha ve bulması gereken hedefleri seçiyor. Bu hedefler; anti-personel, anti-tank mayınları, el yapımı patlayıcılar ve tuzaklı hedefleri içerebiliyor. Hedefler ve saha seçildikten sonra, eğitim otomatik olarak başlıyor. Operatör, tıpkı gerçek sahada olduğu gibi elinde bulunan gerçek dedektörle tarama faaliyeti icra ediyor. Hedef üzerine geldiğinde, gerçeğe en yakın sinyalleri alıyor.
Uygulama, ülkemizde mayın ve el yapımı patlayıcı ile mücadelede görev yapan başlıca timler; METİ (Mayın El Yapımı Patlayıcı Tespiti ve İmha), ÖMAT (Özel Mayın Arama Temizleme), PMKİ (Patlayıcı Madde Keşif ve İmha) Timleri ve aynı zamanda komandolar, özel kuvvetler vb. birliklerimizin faaliyet gösterdikleri alanlar için, gerçeğe en yakın şekilde simüle edilmiş özel sahalar ve haritalar içeriyor.
MERGEN PARKUR, tarama faaliyetleri sonunda bulunan hedefler, bulunamayan hedefler, taranan ve taranmayan alanlar vb. birçok önemli bilgiyi içeren raporlar oluşturuyor.
Tarama faaliyetleri sonunda bulunan hedefler, bulunamayan hedefler, taranan ve taranmayan alanlar vb. birçok önemli bilgi raporlanıyor. Bu raporlar ışığında, eğitimler tekrarlanarak dedektör operatörünün, kendisini, gerçek saha faaliyetleri öncesinde en üst düzeyde rahat hissetmesi sağlanarak, olası kazaların yaşanmasının önüne geçiliyor.