Ana Sayfa Manşet Meteksan Savunma’nın Retinar Ürün Ailesinin Bir Üyesi Daha Envantere Giriyor

Meteksan Savunma’nın Retinar Ürün Ailesinin Bir Üyesi Daha Envantere Giriyor

Retinar FAR-AD, Bu Yıl İçinde Kullanıma Alınacak

Meteksan Savunma’nın, ürün ailesi yaklaşımı ile geliştirdiği Retinar radarları, son kullanıcıların tercihi olmaya devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışı kullanıcıların envanterlerinde başarıyla görev yapan Retinar PTR ve Retinar PTR-X’in ardından, Retinar FAR-AD de geliştirildi ve kullanıma sunuldu.

Retinar ürün ailesinin en yeni üyesi Retinar FAR-AD, mini ve mikro boyuttaki insansız hava araçlarını (İHA) ve dronları tespit etmek üzere geliştirildi. İlk defa IDEF 2019’da sergilenen Retinar FAR-AD, Retinar ürün ailesinin temel teknolojisi olan milimetre dalga radarlarının tüm avantajlarını, yeni bir kullanım alanına taşıyor (Tablo 1). Sistem, arttırılmış anlık bakış açısı sayesinde, bulunduğu alanda, hem yüksekten gelecek hem de alçaktan gelecek mini/mikro İHA ve dron tehditlerini tespit edebiliyor. Aynı zamanda, sahip olduğu algoritmalarla tespit ettiği hedefleri sınıflandırabiliyor. Tüm bunların yanı sıra sistem, ailenin diğer üyeleri gibi, kara üzerinde de çevre güvenliğini sağlayabiliyor.

Meteksan Savunma Radar İş Geliştirme Direktörü Tolga Çelik

Tablo 1. RetinarFAR-AD’nin Teknik Özellikleri

ÖzellikDeğer
Çalışma FrekansıKu Bant
Sistem MimarisiDarbe sıkıştırmalı darbe-dopler
Azami/Asgari Yanca Tarama Hızı30 rpm / 1 rpm
Tespit Menzilleri (km)(*)
                Dron (RKA 0,01 m2)1 km-2,3 km
                İnsan (RKA 1 m2)3 km-7 km
                Donanımsal Menzil0,1 km-18 km
Yanca Kapsama360° devamlı, 0-360° içinde ayarlanabilir sektörel bakış
Karartma Sektörü SayısıEn az 8 adet
Dost Bölge/Alarm Bölgesi SayısıEn az 8 adet
En yüksek Tararken Takip Sayısı200
Tek Hedef TakibiHedef İnceleme modu (Radar Seçilen hedefi sürekli aydınlatır)
Cihaz İçi TestSıcaklık, Gerilim, Akım, Haberleşme, RF Döngü Testi
Huzme GenişliğiYanca: 2°, Yükseliş: 40°
Yükseliş Yönlendirme Aralığı±35°
Çalışma Sıcaklığı-32°C / +50°C
Depolama Sıcaklığı-40°C / +60°C
Çevre KoşullarıMIL-STD-810G
Ağırlık (Radar Sensör ve Sensör                  Yönlendirme Birimleri)<40 Kg
Güç Tüketimi (Radar Sensör ve Sensör Yönlendirme Birimleri)<300 Watt
(*) Açık hava koşulları, Pd=%70, Pfa=10-6 Swerling Durum 1 Hedef

Sahada Kendini İspatlamış Kabiliyetler

RetinarFAR-AD, sahada kendini ispat etmiş bir ürün ailesinin üyesi olarak envantere girecek. Ürün ailesi, askeri alandaki ilk siparişini, dost ve müttefik bir Asya ülkesinden, 2017 yılında aldı. Bu ülkeye teslimatlar, 2018 yılında tamamlandı ve radarlar halen kullanılıyor. Meteksan Savunma, 2018 yılı içinde ise hem Kara Kuvvetleri Komutanlığı hem de Jandarma Genel Komutanlığından siparişler aldı. Bu siparişlerin teslimatları da sürüyor. Teslim edilen radarların hepsi, sahada operasyonel olarak başarıyla kullanılıyor.

Retinar çevre gözetleme radarlarının, sınır hattında yasa dışı göç ve kaçakçılık ile mücadeleye büyük katkısı oluyor.

Meteksan Savunma, Retinar’ın sivil taraftaki ilk siparişini ise Türkiye’den aldı. PTR-X modeli bu radar, Antalya Havalimanı’nda göreve başladı. İkinci sipariş ise 2018 yılında, bir Avrupa ülkesinin başkentindeki havalimanı için alındı. Bu siparişin teslimatı da tamamlandı ve radar, aktif olarak kullanılıyor.

Meteksan Savunma Radar İş Geliştirme Direktörü Tolga Çelik, teslim ettikleri radarların görevlerini etkin olarak gerçekleştirdiğini vurguluyor: “Retinar çevre gözetleme radarlarının, sınır bölgelerinde terör, yasa dışı göç ve kaçakçılık ile mücadeleye büyük katkısı oldu. Özellikle yoğun sis olan zamanlarda, sınırı yasa dışı geçmeye çalışan kişileri defalarca engelleyip, birçok kişinin yakalanmasına doğrudan katkı sağladı. Yasa dışı göçmenlerin yakalanması ile ilgili radarlarımızın rol aldığı gelişmeler, basına da yansıdı.

Radarlarımız aynı zamanda, terörün aktif olduğu bölgelerde de birçok terör unsurunun sızma girişimini engelledi. Kritik tesislerin güvenliğine de çok önemli katkılar sağladı. İzinsiz hareketleri tespit etti ve bu tip olaylara, güvenlik birimlerinin hızlı müdahale etmesini sağladı.

Kısaca ifade edecek olursam, Retinar radarları, bulundukları bölgeye güven getirdi. Sistemin etkin şekilde görev yapması, kullanıcılardan ve karar vericilerden övgüleri ve beraberinde yeni sistem taleplerini getirdi.”

Çelik, radarın kullanım kolaylığı ile ilgili de bir parantez açıyor: “Retinar ürün ailesinin kullanımı çok kolay. Kullanıcılarımızı ürkütmüyor. Bir radarı kullanmak, eskiden uzmanlık gerektirirken şimdi iki saatlik bir eğitimle her eğitim seviyesindeki kullanıcı, Retinar ile ilgili faaliyetini icra edebiliyor. Amaç da zaten ‘Cep telefonu kullanabilen herkesin Retinar’ı kullanması’ idi. Bunu başardık.”

Meteksan Savunma, Retinar’ın sivil taraftaki ilk siparişini, Türkiye’den aldı. PTR-X modeli bu radar, Antalya Havalimanı’nda göreve başladı.

Lojistik Destek de Fark Yaratıyor

Meteksan Savunma, Retinar ürün ailesinin, teknik alandaki başarısı kadar entegre lojistik desteği ile de fark yaratmasını hedefliyor. Çelik, yurt içi ve yurt dışı tüm kullanıcıların, Meteksan Savunma’nın lojistik desteğinden memnuniyet oranının yüksek olduğunu belirtiyor.

Memnuniyet oranını daha da üst seviyelere çıkartmak isteyen Meteksan Savunma, Retinar radarlarının kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu anda teknik destek alabilmesi için, iletişim imkânlarını arttırdı. Kullanıcılar, akıllarına takılan en küçük soruda bile hızlıca Meteksan Savunma lojistik destek ekiplerine ulaşabiliyor. Böylece, Meteksan Savunma ekipleri, arızalara ya da herhangi bir aksaklığa da kısa süre içinde müdahale edebiliyor. Bu hizmetin hedefi, sistemlerin operasyona hazırlık durumunu en üst seviyede tutmak. Arıza durumlarında, firma, ortalama 1 hafta içerisinde sistemleri faal duruma getiriyor. COVID-19 salgınına rağmen, müdahale ve onarım sürelerinde bir değişiklik olmadı.

Meteksan Savunma, kullanıcılar için kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla sayısal 3-boyutlu eğitim dokümanlarını da bu yılın sonuna kadar hazırlamayı hedefliyor. Bu sayede, sistemin kullanımının daha da kolaylaşması ve kullanıcının, herhangi bir arızada yapması gereken iş adımlarını görsel olarak görmesi sağlanacak.

Sırada, Entegre Çözümler Var

Retinar Radar Ailesi, tek başına konuşlandırmanın yanı sıra entegre sistemlerin bir parçası olarak da görev yapabiliyor. Bu kapsamda Retinar radarlarının kamera sistemleri ile entegrasyonu, iki yıldan daha uzun bir süre önce gerçekleştirildi. Kullanıcı envanterinde olan ve bağımsız bir şekilde kullanılan kameralar, Retinar radarlarına entegre edildi. Böylece, artık Retinar radarı ile tespit edilen hedefe, kameralar, otomatik olarak yönlendiriliyor. Bu kabiliyet, hâlihazırda etkin olarak kullanılıyor.

Meteksan Savunma ekipleri, arızalara, kısa süre içinde müdahale ediyor. Bu hizmetin hedefi; sistemlerin operasyona hazırlık durumunu en üst seviyede korumak.

Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar C2Net altyapısı ile birden fazla radar verisi birleştirilerek Ortak Radar Resmi (radar füzyonu) çıkartılabiliyor. Bu tip bir uygulama, Antalya Havalimanı’nın güvenliği için kullanıma alındı.

Retinar ürün ailesi, silah sistemleri kapsamında da tercih ediliyor. Meteksan Savunma, Retinar’ın temel sensör olduğu KAPAN Drone Savar Sistemi ile ilgili çalışmalarının da son aşamasına geldi. Sistemde, Retinar radarları, dronun konum bilgisini üretecek; üretilen bu bilgileri de elektro-optik, karıştırıcı ve silah sistemlerine aktarıp ilgili sistemlerin hedefe yönlenmesini sağlayacak. Tüm bu süreci de Retinar altyapısı ile geliştirilen; KAPAN Komuta Kontrol Yazılımı yönetecek.

Retinar PTR-X, Roketsan tarafından geliştirilen ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sisteminin sensörü olarak, IDEF 2019’da da sergilenmişti. Bu alandaki çalışmalarını ilerleten Meteksan Savunma, Retinar radarlarının, farklı hafif silah sistemlerine entegre edilerek kullanılmasını da gündemine aldı. Böyle bir entegrasyon, tek bir araç üzerinde olabileceği gibi, sabit tesisler için de gerçekleştirilebilecek.

Retinar Radar Ailesi; düşük hacimli olmasının, hafifliğinin ve az enerji tüketmesinin verdiği avantajla insansız kara sistemlerinde de kullanılma potansiyeline sahip. Firma, bu konuda da çalışmalar yürütüyor.

Hedef, Yeni Kullanıcılarla Büyümek ve Pazar Payını Arttırmak

Meteksan Savunma, ihracatta da başarılı olan Retinar ürün ailesini, hem üye sayısı hem de pazar payı alanlarında, yeni kullanıcılar ile genişletmek istiyor. Radarların, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinde başarı ile görevlerine devam etmeleri ve olumlu kullanıcı geri dönüşleri, firmanın önündeki potansiyeli büyütüyor. Meteksan Savunma da bu doğrultuda, farklı ihtiyaçlara cevap vermek üzere, özellikle ihracat çalışmalarına devam ediyor.

Retinar OPUS’ta, radar sistemi ve uzun menzilli gündüz ve termal kameraları, aynı eksende dönecek şekilde, tek bir direk üzerinde yer alıyor.

Retinar Ürün Ailesi

Meteksan Savunma’nın, hava platformları için yeni bir radar geliştirdiği MİLDAR projesi ile 2007 yılında başlayan milimetre dalga radar çalışmaları, Retinar Çevre Gözetleme Radarları’nın teknolojik altyapısını oluşturuyor. MİLDAR projesi ile algılayıcılar konusunda elde ettiği bilgi ve tecrübeyi yeni alanlarda kullanmayı hedefleyen Meteksan Savunma, sınır ve çevre güvenliği konusundaki ihtiyaçları görerek, yaklaşık 7 yıl önce çalışmalara başladı. Bu süreçte, yurt içindeki potansiyel kullanıcılarla görüşülerek radar sisteminin teknik gereksinimleri belirlendi. Retinar ürün ailesinin ilk üyesi olan Retinar PTR, 2014 yılının sonunda ortaya çıktı.

Retinar Radar Ailesi; Retinar PTR, Retinar PTR-X, Retinar OPUS ve Retinar FAR-AD’den oluşuyor. Sloganı, “Güvenli Bölge” olan bu ailenin genel özellikleri, şöyle sıralanıyor:

  • Bulunduğu bölgedeki hareketliliği tespit ederek, çevresinde güvenli bölge oluşturma
  • Kullanımı kolay, gelişmiş bir kullanıcı arayüzü
  • Özel bataryaları ile tripod üzerinde mobil olarak kullanılabilme
  • Uzaktan kumanda edilebilme
  • İki ve üç boyutlu haritalar üzerinden gösterim yapabilme
  • Mobil arabirim uygulaması aracılığıyla akıllı telefonlar ve tabletler ile haberleşebilme
  • Hedef tanımlama grafiklerinde, hedefi; insan, hayvan, araç, drone vb. şekillerde sınıflandırabilme
  • Kamera, silah, komuta kontrol sistemi gibi harici sistemlerle entegre çalışabilme

RetinarFAR-AD’den önce geliştirilen üç modelin özellikleri ise şöyle sıralanıyor:

  • Retinar PTR: İnsan, hayvan ve araç tespit ve tanıma için optimize edilmiş, düşük güç tüketimli, düşük çıkış güçlü, yüksek çözünürlüklü bir radar sistemi. Sınır gözetleme ve sınır güvenliği, devriye gezen güvenlik personelinin kamp güvenliği ve kritik tesislerin çevre güvenliği için geliştirildi. Özel çantalarında, iki kişi tarafından sırtta taşınabiliyor.
  • Retinar PTR-X: Kritik tesislerde veya mobil kullanım için tasarlanan PTR-X, ihtiyaç duyulan entegre güvenlik çözümlerinde, radarların kamera sistemleri ile aynı konumda veya ayrı noktalarda, birbirini tamamlayacak şekilde entegre kullanımını da sağlıyor. Ayrıca, kısa ve uzun menzil için farklı tarama hızıyla seçilebilir etkin kullanım modları sunuyor.
  • Retinar OPUS: Retinar radarlarının kamera ile tam entegre edilmiş versiyonu olarak öne çıkıyor. Radar sistemi ve uzun menzilli gündüz ve termal kameraları, aynı eksende dönecek şekilde tek bir direk veya mast üzerinde yer alıyor. Kamera sistemi, radar tarafından tespit edilen hedeflere angaje edilebiliyor. Gündüz ve termal kamera sistemi, ayrı yönlendirme birimi sayesinde istenilen bölgeye yönlendirilebilirken Retinar radarı 360 derece veya sektörel taramaya devam edebiliyor.
Retinar PTR; insan, hayvan ve araç tespit ve tanıma için optimize edilmiş, düşük güç tüketimli, düşük çıkış güçlü, yüksek çözünürlüklü bir radar sistemi.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.