Ana Sayfa Haberler Retinar Radar Ailesi, Sınır ve Kritik Tesis Güvenliğindeki Değişime Öncülük Ediyor

Retinar Radar Ailesi, Sınır ve Kritik Tesis Güvenliğindeki Değişime Öncülük Ediyor

Geniş bir alanı, yaklaşabilecek tehditlere karşı sürekli taramak, insanlar için rutin, sıkıcı ve dikkat dağınıklığı ya da göz yanılması nedeniyle de hata yapmaya açık bir iş. Ancak sınır ve kritik tesis güvenliği, tam olarak böyle bir işin yapılmasını gerektiriyor. Çevre gözetleme radarları ise tarama işini üstlenerek bu tabloyu değiştiriyor. Meteksan Savunma’nın Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi, Türk ve uluslararası kullanıcıların envanterinde gösterdiği performans ile sınır ve kritik tesis güvenliğindeki değişime öncülük ediyor.

Radarlar, tanımlı bir bölgeyi sürekli tarayarak ve bir tehdit tespit ettiğinde kullanıcıyı uyararak, sınır ve kritik tesis güvenliğine yönelik konseptleri yeniden tanımlıyor. Radarların getirdiği bu konsept değişiminin, iki boyutu bulunuyor. Birincisi, güvenlik personelinin görev yapma şeklindeki değişim. Radar gibi tehditleri otomatik olarak tespit eden bir algılayıcı olmadığında, personelin, tarama işini kendisinin yapması gerekiyor. Personel, bu işi, dürbün ya da elektro-optik algılayıcı ile yaptığında, geniş bir alanı, bir anlamda “pipet”in dar bakış açısı ile taramaya çalışıyor. Radarın sürekli tarama yapabilmesi ve bir tehdit tespit ettiğinde kullanıcıyı uyarması ise güvenlik personelinin, tehdit tespit edilene kadar sürecin dışında kalabilmesinin ve başka işlerle ilgilenebilmesinin önünü açıyor. Böylece, personelin görev tanımı da değişiyor.

Değişimin ikinci boyutu, tehdit tespitinde güvenilirliğin artışı. Radarların kabiliyetleri, optik ve elektro-optik algılayıcıların yetersiz kaldığı hava şartlarında ve optik kamuflaj gibi tedbirlerin alındığı ortamlarda da tespit yapılabilmesini sağlıyor. Böylece, hiçbir tehdit gözden kaçmıyor ve görev başarımı üst düzeye çıkıyor.

Meteksan Savunma Radar İş Geliştirme Direktörü Tolga Çelik

Kamuflaj ve Gizlenme Tedbirleri İşe Yaramıyor

Meteksan Savunma’nın Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi, radarların, sınır ve kritik tesis güvenliğinde nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceğini gözler önüne seriyor. Retinar, gözetlenen bölgede hareket eden insanları, hayvanları ve araçları birbirinden ayırt edebiliyor ve bunları, hassas bir şekilde tespit edebiliyor. Retinar ürün ailesi, gerek yapılan testlerde gerekse saha kullanımında; kamufle olmuş, hedef küçültmüş ya da gizlenerek ilerlemeye çalışan insanları tespit edebildiğini defalarca gösterdi. Hatta bir insanının kolunu hareket ettirmesi dahi Retinar radarları tarafından tespit edilebiliyor.

Retinar radarları, kurulduğu bölgede, sadece belirli alanlardaki hareketler için uyarı verecek şekilde ayarlanabiliyor. Böylece kullanıcı, Retinar’ı kurup, gözetlenmesini isteği bölgeleri ayarlayarak sürekli durumsal farkındalık sağlayabiliyor.

Retinar ürün ailesi, gerek yapılan testlerde gerekse saha kullanımında; kamufle olmuş, hedef küçültmüş ya da gizlenerek ilerlemeye çalışan insanları tespit edebildiğini defalarca gösterdi. Hatta bir insanının kolunu hareket ettirmesi dahi Retinar radarları tarafında tespit edilebiliyor. Bu 4 fotoğrafta, soldan sağa; sahada görev yapan bir elektro-optik algılayıcı tarafından alınan; yürüyen insan, hedef küçülterek ilerleyen insan, sürünerek yaklaşan insan ve elini hareket ettiren insan görülüyor. Retinar PTR, bu 4 farklı türde hedefin her birini başarıyla tespit edebiliyor ve operatörü uyarıyor.

Kendini Sahada İspat Eden Denge

Radarların sınır ve kritik tesis güvenliği görevlerindeki kapasitesini, sahada etkin olarak çalışan bir çözüme dönüştürmek, farklı parametrelerin dengeli bir şekilde bir araya getirildiği ürünlerle mümkün oluyor. Meteksan Savunma, Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi’ni, bu dengeyi gözeterek geliştirdi.

Sınır ve kritik tesis güvenliği uygulamalarında, özellikle kullanılacak karşı tedbirlerin menzilleriyle uyumlu bir tespit menziline ihtiyaç duyuluyor. Retinar Radar Ailesi; menzil, ağırlık ve performans açısından ihtiyaca uygun en iyi, en optimum ve en dengeli çözüm hedeflenerek tasarlandı.  Meteksan Savunma da bu doğrultuda, Retinar PTR’yi, yürüyen bir insanı 4 km’den tespit edebilecek şekilde geliştirdi.

Bu menzillerin ötesine geçebilecek radarların geliştirilmesi de mümkün. Ancak göreve katma değer sağlayamamanın yanı sıra böyle radarların hacmi, ağırlığı, güç tüketimi ve maliyeti de artıyor. Çevre gözetleme radarlarının “taşınabilir olması”, “maliyet-etkin bir çözüm olarak çok sayıda tedarik edilebilmesi” ve “sahada arızasız uzun süre görev yapabilmesi” gibi talep edilen nitelikleri, gereğinden fazla menzil talebi ile çelişiyor. Benzer şekilde, radarın, aynı anda hem kara hem hava tehditlerini tespit etmesi gibi talepler de “dengeli ürün” prensibi ile çelişiyor.

Meteksan Savunma’nın Retinar PTR ve PTR-X çevre gözetleme radarları; sınır ve kritik tesis güvenliği için ihtiyaç duyulan özellikleri ve kara hedeflerinin tespit ve takibi için gerekli radar parametrelerini ve isterleri dengeli bir şekilde bünyesinde barındırdığını, sahada gösterdiği performans ve sağladığı müşteri memnuniyeti ile gösteriyor. Sınır karakollarında, ileri gözetleme üslerinde ve gözetleme kulelerinde başarıyla kullanılan radarlar, Türkiye’de, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ve Jandarma Genel Komutanlığının envanterinde bulunuyor; ayrıca Antalya Havalimanı’nda görev yapıyor. Yurt dışında ise dost ve müttefik ülkelerin güvenlik güçleri ve başka bir ülkenin havalimanı, bu radarların kullanıcıları arasında yer alıyor. Söz konusu son kullanıcıların radarlardan sahada etkin olarak yararlanması, radarların kullanımı ile görev etkinliklerinin artması ve Meteksan Savunma’nın radarlar için ek siparişler de alması, Retinar ürün ailesinin dengeli tasarımının operasyon sahasında bir karşılığı olduğunu ortaya koyuyor.

Meteksan Savunma, sahada görev yapan bir radarda yaşanabilecek arızlara yeni fırsatlar olarak bakıyor. Arıza yaşanan tesise gidildiğinde, bu ziyaret “fırsat eğitimi” gerçekleştirmek için de kullanılıyor.

Kullanım Kolaylığı Sahada Fark Yaratıyor

Çevre gözetleme radarlarının kullanımının kolay olması, bir diğer kritik özellik olarak öne çıkıyor. Radarın, özellikle de sahada, gerektiğinde tek bir er tarafından kullanılabilmesi, askeri son kullanıcılar açısından çok önemli bir katma değer sağlıyor. Meteksan Savunma, Retinar Çevre Gözetleme Radarlarını, cep telefonu kullanabilen herhangi bir personel tarafından rahatlıkla kullanılabilecek bir arayüz ile tasarladı. Meteksan Savunma ürün destek ekibinin, duyulan acil ihtiyaç üzerine, daha önce radarı kullanmamış bir personeli, yaklaşık 2 saatlik bir telefon görüşmesinin ardından radarı kullanır hale getirmesi, Retinar ürün ailesinin kolay kullanımını anlatan anekdotlar arasında yer alıyor.

Meteksan Savunma ve Simsoft iş birliği ile geliştirilen Retinar AR uygulaması sayesinde sahadaki askerler, Retinar çevre gözetleme radarları tarafından bulunan hedeflerin bilgilerine; cep telefonu, tablet PC veya akıllı gözlükler üzerinden erişim sağlayabiliyor.

Ürün Desteği Güven Veriyor

Çevre gözetleme radarlarının, sınır karakolları gibi lojistik desteğin özel şartlarda sağlandığı yerlerde kullanılması, hem radarların güvenilirliğini hem de radarlar için sağlanan ürün desteğini çok kritik bir hale getiriyor. Meteksan Savunma, envanterdeki Retinar radarlarını; 365 gün/24 saat esasında telefon desteği ve sahada görev yapan ekipleriyle destekliyor. Saha ekipleri, bildirilen sorunlara yarım gün içinde müdahale edebiliyor; gerektiğinde, yedek ürünü bırakarak uzaması muhtemel bakım ve onarım faaliyetleri sırasında bir güvenlik zafiyeti oluşmasının önüne geçiyor.

Meteksan Savunma Radar İş Geliştirme Direktörü Tolga Çelik, ürün desteğini, klasik yaklaşımlardan farklı bir anlayışla ele aldıklarını vurguluyor: “Retinar radarlarını, radar kullanımı ile ilgili özel eğitim almamış personel tarafından da sahada kullanılabileceğini göz önünde bulundurarak tasarladık. Kullanıcılarımıza her zaman şunu söyledik: ‘Bildiğiniz elektronik sistemleri kullanırken davrandığınız gibi bu sistemlere sakın tedirgin davranmayın. Bu radarların bozulmasından korkmayın. Sahada, istediğiniz gibi kullanın. Biz her zaman yanınızda olacağız.’ Sonuçta radarlarımız, yoğun olarak kullanılıyor ve arızalar arasında geçen zaman (Mean Time Between Failures / MBTF) değerleri çok yüksek. Bununla beraber, yaşanabilecek sorunlara da her zaman yeni fırsatlar olarak bakıyoruz. Radarlarımızı sürekli geliştiriyoruz. Ayrıca, sorun yaşanan askeri tesise gittiğimizde, bu ziyaretimizi, bir ‘fırsat eğitimi’ gerçekleştirmek için de kullanıyoruz.”

Unidef, Türkiye’de bir son kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda tasarladığı Silahlı Römork Sistemi’ne (SRS), Retinar PTR-X radarını da entegre etti. SRS’nin Ankara’da, 30 Eylül’de gerçekleştirilen atış testinde, Retinar PTR-X, silah menzili içindeki hareketli bir hedefi tespit etti ve SRS’nin silahını hedefe yönlendirdi. Hedef, silah tarafından başarıyla imha edildi.

Retinar Ürün Ailesinin Kullanımı, Yeni Alanlarla Genişliyor

Meteksan Savunma, Retinar ürün ailesine yeni özellikler katmaya devam ediyor. Bunlardan biri, arttırılmış gerçeklik uygulaması olan Retinar AR. Meteksan Savunma ve Simsoft iş birliği ile geliştirilen Retinar AR uygulaması sayesinde sahadaki askerler, Retinar çevre gözetleme radarları tarafından bulunan hedeflerin bilgilerine cep telefonu, tablet PC veya akıllı gözlükler üzerinden erişim sağlayabiliyor. Radarlar ile uzaktan haberleşen askerler, etraflarında hareket eden her nesneyi yanlarındaki cep telefonu kamerasını araziye tutarak görebiliyor. Akıllı gözlük ile hedefin detaylı bilgilerine ulaşabiliyor ve böylece arazi ortamında durumsal farkındalık sağlayabiliyor.

Meteksan Savunma’nın Retinar ürün ailesi için geliştirdiği yazılım altyapısı, birden fazla radarın komşu bölgelerde kullanılması ile çok geniş bir alanda tek bir kara resmi oluşturulmasını da sağlıyor.

Retinar PTR-X, Meteksan Savunma ve Best Grup firmalarının iş birliği ile ilk kez bir insansız kara aracına da entegre edildi.

Retinar ürün ailesi, bir yandan da yeni uygulama alanları buluyor. Unidef, Türkiye’deki bir son kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda tasarladığı Silahlı Römork Sistemi’ne (SRS), Retinar PTR-X radarını da entegre etti. SRS’nin, Ankara’da, 30 Eylül’de gerçekleştirilen atış testinde, Retinar PTR-X, silah menzili içindeki hareketli bir hedefi tespit etti ve SRS’nin silahını hedefe yönlendirdi. Hedef, silah tarafından başarıyla imha edildi.

Retinar PTR-X, Meteksan Savunma ve Best Grup firmalarının iş birliği ile ilk kez bir insansız kara aracına da entegre edildi. Bu entegrasyon, 5-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen 3. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde (MRBS) sergilendi.

Retinar PTR; taşınabilirlik, hızlı kurulum ve detaylı tespit yeteneklerini bir arada sunuyor.

Retinar, Bir Başarı Hikâyesine Dönüştü

Retinar, zorlu kış koşullarında da görevine ara vermeden devam ediyor.

Meteksan Savunma, Retinar ürün ailesinin ilk üyesi olan Retinar PTR’yi, bu alandaki potansiyeli görerek ve sözleşmeye bağlanmış bir proje olmadan, kendi öz kaynakları ile geliştirmeye başladı. Retinar PTR’nin lansmanı, 2014 yılını sonunda yapıldı. Retinar PTR, askeri alanda bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve dost ve müttefik ülkeler tarafından tercih edildi ve bu son kullanıcılar tarafından sahada etkin bir şekilde kullanılıyor.

Meteksan Savunma, Retinar’ın sivil taraftaki ilk siparişini Türkiye’den aldı. HTR ana yükleniciliğinde devreye alınan sistem kapsamında, Antalya Havalimanının çevre güvenliğinde 7/24 Retinar PTR-X radarları kullanılıyor. İkinci sipariş ise, bir Avrupa ülkesinin başkentinde bulunan bir havalimanı için alındı. Retinar radarı, burada da kesintisiz olarak başarıyla görev yapıyor.

Meteksan Savunma, Retinar’ın, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki kullanıcılarına, 7 gün / 24 saat esasında destek veriyor.

Meteksan Savunma Radar İş Geliştirme Direktörü Tolga Çelik, Retinar ürün ailesinin, bir başarı hikâyesine dönüştüğünü ifade ediyor: “Retinar ürün ailesi için en başta ortaya koyduğumuz konseptin ne kadar isabetli ve sahadaki gerçeklerle ne kadar uyumlu olduğunu, geçen zaman içerisinde gördük. Kullanıcılarımız da bu ürünü çok sevdi ve kritik ihtiyaçlarını karşılamak için güven duyarak kullanıyorlar. Bugün, Retinar ürün ailesinin, sektörümüz için örnek teşkil edecek bir başarı hikâyesi haline geldiğini, gururla ifade edebiliriz. Sürekli geliştirdiğimiz ve yeni kullanım alanları da bulan bu ürün ailesinin, hem yurt içinde hem de yurt dışında kullanıcıların tercihi olmaya devam edeceğinden eminiz.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.