Ana Sayfa Tanıtıcı Makaleler Meteksan Savunma’dan Kamikaze İHA ve Dron Tehditlerine Karşı Yeni Çözüm: FELIX

Meteksan Savunma’dan Kamikaze İHA ve Dron Tehditlerine Karşı Yeni Çözüm: FELIX

Meteksan Savunma, geliştirdiği radar ve elektronik harp sistemlerinden elde ettiği tecrübeyle insansız hava araçları (İHA) ve dronlara karşı savunma sistemi FELIX’i geliştirdi. FELIX, kamikaze İHA ve dron tehditlerine karşı hem sabit tesislerin hem de VIP/konvoyların korunmasında, hareket halindeyken de etkin bir hava savunması desteği sunuyor. Savunma ve havacılık sektöründe 17 yılı geride bırakan firma, FELIX ile sadece Türkiye’de değil, uluslararası pazarda da önemli ihracat başarılarına imza atmayı hedefliyor.

FELIX, Meteksan Savunma’nın mini ve mikro İHA’lar ile kamikaze İHA’ların tespit, takip ve etkisiz hale getirilmesi için birkaç yıldır sürdürdüğü çalışmaların neticesinde ortaya çıktı. Arttırılmış yükseliş kapsaması ve güncelleme sıklığı ile daha yüksek irtifadan gelen, daha hızlı İHA’ları da tespit edip karıştırabilen FELIX, hareket halindeyken bile görev yapabiliyor. Yakın alan hava savunması görevinin yanında FELIX’in hem sabit tesislerin hem de VIP/konvoyların korunmasında güvenlik güçlerine destek olması bekleniyor.

Yerli ve Milli İmkanlarla Geliştirildi

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Kerem Alparslan, FELIX’in dünya genelinde artış gösteren mini/mikro İHA ve kamikaze İHA saldırına yönelik olarak geliştirildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Radar ve elektronik harp (EH) alanında elde ettiğimiz yenilikçi teknolojilerden yola çıkarak tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz FELIX’in, VIP/konvoy koruma başta olmak üzere, dron ve kamikaze İHA saldırılarına karşı çok etkili bir sistem olduğunu söyleyebilirim. İlk kez IDEF 2023 fuarında lansmanını gerçekleştirdiğimiz FELIX, sadece Türkiye’de değil, dünya pazarında da yenilikçi bir ürün olarak önemli ihracat başarılarına imza atacaktır.”

Meteksan Savunma tarafından aktif faz dizinli radar alanında en güncel teknolojilerden biri olan AESA/MIMO teknolojisi ile geliştirilen Retinar AESA tespit ve takip sistemini kullanan FELIX, hedef özelinde reaktif karıştırma yapabilen elektronik taarruz (ET) sistemi ve komuta kontrol yazılımıyla dikkat çekiyor.

Olumsuz Hava Koşullarından Etkilenmiyor

FELIX’in tespit ve takip bileşeni olan Retinar AESA radarı, tasarımı ve düşük güç tüketimi sayesinde sabit olarak kritik tesislerin ve sınırların korunması dışında, araç entegrasyonu ile hareket halindeki araçlar üzerinde de kullanılabiliyor. Hareket halinde çalışabilme kabiliyeti ile Retinar AESA, konvoy/VIP koruma görevlerinde de kritik bir sistem olarak güvenlik birimlerine güç çarpanı oluyor.

Bu gelişmiş radar sistemi;

  • Arttırılmış güncelleme sıklığına bağlı olarak yüksek takip performansı,
  • Aynı anda hem hava hem kara hedeflerini tespit ve takip edebilme yeteneği,
  • Düşük hızlı hedef hassasiyeti sonucu elde edilen yüksek sınıflandırma başarımı,
  • Hareket halindeyken çalışma ve
  • Kubbe şeklindeki yarım küre kapsama

gibi özellikleriyle dünyadaki benzer radar sistemlerinden ayrılan ileri teknoloji bir ürün olarak öne çıkıyor. FELIX’in tespit ve takip sistemi olan Retinar AESA, olumsuz hava şartlarından etkilenmeden 7/24 görev yapabiliyor.

Retinar AESA ayrıca;

·         Tek bir radar paneli ile 90×90 derece kapsama alanı sağlaması,

·         Dörtlü radar paneli kullanımı ile yarıküre şeklinde (90×360 derece) kapsama alanına imkân vermesi,

·         Genişletilmiş hedef seti ile hava ve kara hedeflerini, aynı anda ve uzak menzillerden tespit edebilmesi,

·         Yüksek güncelleme sıklığı ile arttırılmış takip performansı,

·         Düşük hız hassasiyeti ile yüksek başarımlı hedef sınıflandırma,

·         3B (3 boyutlu) yüksek çözünürlükte radar görüntüleme yeteneği,

·         Çalışma frekansı nedeniyle hava şartlarından etkilenmeme,

özellikleri sayesinde sadece mini ve mikro İHA’ları değil, kamikaze İHA ve taktik İHA’ları da tespit ve takip edebiliyor.

FELIX sisteminin bir diğer birleşeni olan ET sistemi ise aktif karıştırma sistemlerine göre arttırılmış karıştırma menzili sayesinde çok daha geniş bir koruma alanı oluşturuyor. Geniş bant reaktif karıştırma, dinamik spektrum yönetimi ve hedef özelinde karıştırma özellikleri ile öne çıkan bu sistem, hareket halindeyken dahi tam koruma sağlıyor.

FELIX’in tespit ve takip bileşeni Retinar AESA radarı, hareket halinde çalışabilme kabiliyetiyle, konvoy/VIP koruma görevlerinde kritik bir güç çarpanı oluyor. Retinar AESA, olumsuz hava şartlarından etkilenmeden 7/24 görev yapabiliyor.

Teröre Karşı FELIX Kalkanı

Son yıllarda mini ve mikro İHA’ların, özellikle terör örgütleri tarafından kullanımının giderek artmasının da etkisiyle tüm dünyada dron savunma sistemleri en fazla yatırım yapılan alanlardan biri haline geldi. Diğer taraftan farklı coğrafyalarda yaşanan çatışmalar, mini ve mikro İHA’lar dışında kamikaze İHA’ların da kullanımı durumunda birçok hava savunma sisteminin bu tehditlere karşı etkisiz kalabileceğini gösterdi.

Meteksan Savunma’nın yenilikçi teknolojilerle geliştirdiği FELIX, sahip olduğu kabiliyetlerle, dünya pazarında bu özelliğe sahip az sayıdaki İHA savunma sistemleri arasında gösteriliyor. FELIX’in yakın gelecekte gerek yurt içinde gerekse yurt dışı pazarlarda önemli başarılara imza atması bekleniyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.