Ana Sayfa Manşet Türkiye’nin Yeni Zırhlı Araçları, Arifiye’de Görücüye Çıktı

Türkiye’nin Yeni Zırhlı Araçları, Arifiye’de Görücüye Çıktı

Alper Çalık / a.calik@savunmahaber.com

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki heyetin, 23 Ocak’ta, 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğüne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında düzenlenen bir imza töreni ile 3 adet yeni nesil Fırtına obüsü, Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Komuta kademesinin ziyareti esnasında, yurt içinde geliştirilmesi ve modernizasyonu devam eden bir dizi zırhlı araç da sergilendi. Sergilenen bu araçlar arasında, ALTAY tankının kulesi ile Leopard 2A4 tankının gövdesinin birleşiminden oluşan bir tank, ilk kez görüntülenen yeni bir 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araç ve ALTAY tankının son hali de yer aldı.

Düzenlenen törenle birlikte, Fırtına-2 ya da Fırtına NG olarak da adlandırılan yeni nesil Fırtına obüsleri de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmiş oldu. Yeni nesil Fırtınalar, orijinal sürümlerine kıyasla pek çok yenilik barındırıyor. Bu yenilikler, aracın ateş gücünü, hareket kabiliyetini ve bekasını bir üst seviyeye taşıyor. Ayrıca, araç personelinin konforunu da arttırıyor.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Barut Şartlandırma Ünitesi, Ateş Gücünü Arttırıyor

Bu yeniliklerden ateş gücü ile ilgili olanlara değinmek gerekirse obüs, artık görerek atış yapabiliyor. Yeni nesil Fırtına, bunu, üzerine entegre edilen SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) ile başarıyor. Araç komutanının SARP’ın elektro-optik sistemleri ile tespit ettiği hedeflerin konumu otomatik olarak hesaplanıyor ve top, hedefe tevcih ediliyor. Ayrıca SARP, istenildiğinde aracın arkasına doğru katlanarak aracın profili alçaltılabiliyor.

Ateş gücünü arttıran bir diğer özellik ise silah sistemine yeni ilave edilen barut şartlandırma ünitesi. Püsislerinden çıkartılarak bu sistem içerisine yerleştirilen sevk barutlarının, hem fazla nemi alınıyor hem de barutlar atış öncesinde sabit nem ve sıcaklıkta tutularak, barutlardan optimum verim alınıyor. Alternatif olarak, obüse acil atış görevi verildiğinde, şartlandırma ünitesi içerisindeki nem ve sıcaklık bilgisi balistik bilgisayara otomatik olarak gönderilerek, barutun mevcut durumunun atış görevini etkilemesi engelleniyor. Normal şartlarda, bu sistem olmadığında, personel her bir sevk barutu kesesi için bu ölçümleri elle yapıyor ve bu ölçümleri, balistik bilgisayara da elle giriyor. Bu da önemli bir zaman kaybı ve hata olasılığı anlamına geliyor.

Yeni nesil Fırtına, dik eğimden iniş testi sırasında görülüyor.

Ateş gücünü olumlu etkileyen diğer bir unsur da tam otomatik mermi magazin sistemi. Bu sistem, tıpkı tanklardaki otomatik doldurucular gibi çalışıyor ve seçilen mermi tipini magazinden alarak otomatik bir şekilde topa sürüyor. Yeni nesil Fırtınaların kule tahrik sistemleri de yenilendi. Yeni obüsün kulesinin yatay tahriki için, eski araçlardaki hidrolik sistem yerine, artık elektrikli sistem kullanılıyor. Benzer şekilde, topun yükselişi sağlayan sistemler de elektro-pnömatik hale geldi. Tüm bunlar, daha güvenilir ve daha sessiz bir kule tahriki anlamına geliyor. Bunların yanında, atılan mühimmatın namludan çıkış hızını ölçen sistem de yerlileştirildi ve silah sistemine, yurt içinde geliştirilen İlk Hız Ölçüm Radarı (İHÖR) entegre edildi.

Yeni Sistemlerin Hareket Kabiliyetine Etkisi

Yeni nesil Fırtınaların hareket kabiliyetini arttıran sistemler arasında, aracın ön ve arkasındaki Sürücü Görüş Sistemi (ADİS) ile led farlar yer alıyor. Bu sayede sürücü, gece veya gündüz şartlarında, aracı daha rahat kullanabiliyor. Tam otomatik hale getirilen namlu yol kilidi ise personelin araçtan inmesine gerek kalmaksızın, atış görevi sonunda kendiliğinden dikey konuma gelerek, namlunun gövdeye sabitlenmesini sağlıyor ve araç, zaman kaybetmeden mevziden çıkarak uzaklaşabiliyor. Eskiden çelikten imal edilen portör tekerlerinin yerine de daha hafif alüminyum tekerler tercih edildi. Bunların yanında, aracın ataletsel seyrüsefer sistemi de yerlileştirildi.

ALTAY kulesi entegre edilen Leopard 2A4 tankı

Yeni Obüsün Beka Kabiliyeti de Daha Yüksek

Fırtına silah sisteminin ateş gücü ve manevra kabiliyeti ile ilgili özellikleri iyileştirilirken beka kabiliyetleri de bir üst seviyeye taşındı. Örneğin, entegre edilen yangın söndürme ve infilak bastırma sistemi sayesinde, silah sistemi, herhangi bir sebeple çıkabilecek yangınlara ve omuzdan ateşlenen roketatarlarla (Rocket Propelled Grenade / RPG) yapılabilecek saldırılara karşı daha dayanıklı hale getirildi. Aracın yanlarına eklenen etek zırhlar ile de paletlerin koruma seviyesi arttırıldı. Beş noktalı emniyet kemerli ve mayına dirençli koltuklar ise mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı personeli daha korunaklı hale getiriyor. Esas olarak aracın hareket kabiliyetine yönelik olarak eklenen ADİS ise araç personelinin yakın tehditlere karşı durumsal farkındalığını da arttırıyor. SARP UKSS sistemi ise obüsün bu tip tehditlere karşı kendisini savunmasını kolaylaştırıyor.

Tüm bunlar yapılırken araç personelinin konforu da unutulmadı. Araca eklenen klima sistemi sayesinde, araç personelinin, uzun süren operasyonlar sırasında karşılaşılan aşırı sıcaklardan daha az etkilenmesi sağlandı. Benzer şekilde, araca eklenen sıcak su sistemi sayesinde de özellikle soğuk havalarda ihtiyaç duyulan sıcak yiyecek ve içecek, daha kolay ulaşılabilir hale geldi.

8×8 Yeni Nesil Zırhlı Taktik Tekerlekli Araç

Yeni Bir 8×8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç

Heyet, törenin ardından, Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi’ni de ziyaret etti. Burada, Bakan Akar’ı, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, BMC Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Talip Öztürk ve şirket yetkilileri karşıladı. Ziyaret esnasında, BMC’nin yeni geliştirdiği araçlar da sergilendi.

Bu yeni platformlardan ilki, 8×8 Yeni Nesil Zırhlı Taktik Tekerlekli Araç oldu. MSB tarafından yayınlanan görüntülerde, araç üzerinde KORHAN silah sistemi olduğu görülüyor. 35 mm’lik ana silaha sahip KORHAN’ın üzerinde ise komutan için bağımsız görüş sistemlerinin yanı sıra aşağıdaki sistemler olduğu görülüyor:

  • AKKOR Aktif Koruma Sistemi’nin lançeri
  • AKKOR’un fiziksel imha radarı
  • SPOT Atış Yeri Hedef Tespit Sistemi
  • Muharebe Sahası Tanıma Tanıtma Sistemi’nin (MTTS) sorgulayıcı birimi
  • MTTS’nin cevaplayıcı anteni
  • Tank Lazer Uyarı Sistemi (TLUS)

Aracın gövdesi üzerinde ise YAMGÖZ Geliştirilmiş 360° Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi yer alıyor.

ALTAY Kuleli Leopard 2A4

ALTAY tankının kulesi ile Leopard 2A4 tankının gövdesinin entegrasyonu ile geliştirilen bir araç da ziyaret sırasında sergilendi. Yine MSB tarafından yayınlanan görüntülerde, araç üzerindeki ALTAY kulesinin, IDEF 2019 sırasında sergilenen ALTAY T1 sürümü üzerindeki kuleye çok benzediği görülüyor. Bu kule üzerinde yer alan alt sistemlerden bazıları, KORHAN’a benzer şekilde, AKKOR, SPOT, YAMGÖZ, MTTS ve TLUS şeklinde sıralanıyor. Bunların haricinde, ALTAY kulesinin arka tarafında, sağda ve solda, tek sıra halinde dizilmiş olan sis havanları ve uzaktan komutalı silah sistemi de görülebiliyor.

Aracın gövdesi incelendiğinde ise bu platformun Leopard 2’ye ait olduğu anlaşılıyor. Leopard 2 ve ALTAY tanklarının gövdeleri arasında, dışarıdan bakıldığında görülebilecek pek çok farklılık bulunuyor. Bununla birlikte, bu farkların en belirgin olanlarından biri, sürücü pozisyonları. Leopard 2’nin sürücü pozisyonu, tank gövdesinin ön tarafında ve sağ tarafa daha yakın bir konumda bulunuyor. ALTAY tankında ise sürücünün pozisyonu, tank gövdesinin önünde ve ortada yer alıyor. Bunların yanı sıra gövdenin ön-yan kısımlarına eklemeli (add-on) zırh, arka-yan kısımlarına ise kafes zırh ilave edildiği; ön tarafa ise led aydınlatma farları ve ADİS olduğu tahmin edilen sistemlerin entegre edildiği görülüyor.

Bakan Akar ve beraberindeki heyet, BMC’nin geliştirdiği 400 beygirlik Vuran, 600 beygirlik Azra ve 1.000 beygirlik Utku motorlarına ilişkin bilgi aldı ve motor testlerine katıldı.

Çok Daha İleri Gideceğiz

Faaliyet sırasında brifing alan Bakan Akar, bu esnada bir konuşma da gerçekleştirdi. Geçmişte, parası verildiği halde bir insansız hava aracının motorunun revizyonunun dahi yaptırılamadığı dönemlerin olduğunu hatırlatan Akar, “Şimdi çok şükür biz SİHA, İHA, zırhlı araç, silah, mühimmat ihraç ediyoruz.” dedi.

Savunma sanayisinde ihracatın önemine de değinen Akar, şunları söyledi: “Toplumsal hafızamızda yer alan ibretlik tarihi dersler var. Nuri Killigil’i, Nuri Demirağ’ı unutmayın. Millî Savunma Bakanlığı olarak başından beri ‘her şeyi kamu, askeri fabrikalar yapacak, askerler, devletin fabrikaları yapacak’ gibi bir anlayışın içinde olmadık. Öyle bir şey kalmadı artık. Burada önemli olan milletimizin, devletimizin bütün unsurlarının seferber edilip, birbiriyle koordineli şekilde, birbirlerinin işini kolaylaştıracak, destekleyecek şekilde çalışması. Bu manada kamu, özel sektör, üniversitelerimiz dahil hepsi omuz omuza, tek yumruk, vücut olarak çalıştılar, çalışmaya devam ediyorlar. Bu konuda önemli bir mesafe kat edildi. Önümüzdeki dönemde bunlardan ilham alarak çok daha ileri gideceğimize inanıyorum. Çünkü kendimize güven geldi.”

Silahlı kuvvetler için personelin yanı sıra manevra ve ateş gücünün de önemli unsurlar arasında yer aldığını vurgulayan Millî Savunma Bakanı, yeni nesil Fırtına obüsleri hakkında ise şu değerlendirmede bulundu: “Fırtınalar bu konuda kendini kanıtlamış silahlardır. Bugüne kadar yaptığımız uygulamalarda kullandığımız silahlar. Son derece memnunuz. Bunun ikinci versiyonu, geliştirilmiş versiyonu ile Mehmetçiğin çok daha önemli işler yapacağından şimdiden emin olabilirsiniz. Bu bizim için de sizin için de gerçekten önemli bir gurur kaynağıdır. Herkesi kutluyorum. Egemenliğimizi, bağımsızlığımızı, hak alaka ve menfaatlerimizi karada, denizde, havada ‘ölürsem şehit kalırsam gazi’ anlayışı içinde bizler korumaya devam edeceğiz. Sizler de bu yaptığımız gayretleri kolaylaştırmak için silah araç, gereç mühimmat, teçhizat bunları üretmeye devam edeceksiniz. Dolayısıyla millet olmanın mutluluğunu, imtiyazını hep birlikte yaşayacağız.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.