Ana Sayfa Manşet Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Zorlu Koşullara Hazır Olduğunu Gösterdi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Zorlu Koşullara Hazır Olduğunu Gösterdi

Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com

“Yerli ve Millî Teknoloji ile Güçlenen Mehmetçiğin Yaşam Sergisi” isimli etkinlik, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K.lığı) tarafından, 7 Nisan’da, Kara Havacılık Komutanlığı kışlasında düzenlendi. Etkinlikte, modüler geçici üs bölgelerinde kullanılan silahlar, sistemler, altyapılar ve tüketim malzemeleri basın mensuplarına tanıtıldı. Etkinlik kapsamında kışla içerisinde kurulan temsili üs bölgesi; kullanılan akordeon engeller, tel üstüvaneler, betonarme koruganlar, T duvarları ve “Lego” mimarideki nöbetçi kuleleri ile gerçek bir üs bölgesini aratmadı.

Etkinlikte, üs bölgelerinde kullanılan ekipman ve altyapılar; dış emniyet kuşağı, yaşam alanları ve kullanılan teçhizatlar olmak üzere 3 ayrı bölüm halinde tanıtıldı.

Mevzi Bunker’in dışarıdan ve içeriden görüntüsü.

360 Derece Emniyet, En Dış Hattan Başlıyor

Etkinliğin ilk bölümünde, üs bölgesinin dış emniyet kuşağında yer alan engel ve tahkimatlar ile üs bölgelerinde olası saldırılara karşı korunmak amacıyla uygulanan yöntemler anlatıldı. Üs bölgelerinde, fiziki emniyet en dış cepheden başlıyor. Bu amaçla K.K.K.lığına bağlı İstihkâm İnşaat Tabur Komutanlıkları tarafından üretilen akordeon engel sistemleri, tel üstüvaneler, Mevzi Bunkerler ve “Lego” mimarideki balistik korumalı modüler kuleler kullanılıyor.

Tel ızgaraların, büyük yaylar ile birbirine tutturulması suretiyle çok kolay bir şekilde üretilebilen akordeon engel sistemi, maliyet etkinliği ile öne çıkıyor. Akordeon benzeri yapısı ile içi boşken kendi üzerine katlanabilen bu sistem, açıldığı zaman, içine kum, taş veya moloz doldurularak çok hızlı ve pratik bir şekilde sütre oluşturulabiliyor. Dış hat savunması, çeşitli noktalara yerleştirilen atış mazgalları ve Mevzi Bunkerler ile güçlendiriliyor. İki tarafı açık, küçük birer metal kutuya benzetilebilecek atış mazgalları, akordeon engel sisteminin istenilen noktalarına yerleştirilebiliyor ve içerideki personele, dışarı ateş etme imkânı sağlıyor. Yaklaşık 14 ton ağırlığında olan ve yekpare betonarme yapıdaki Mevzi Bunkerler, akordeon engellerden çok daha yüksek bir koruma seviyesine sahip. Ayrıca üzerlerinde iki adet atış penceresi yer alıyor. Balistik korumalı modüler kuleler, Lego benzeri, birbirine geçebilen tuğlalar kullanılarak inşa ediliyor. Tek dişli, iki dişli ya da beş dişli olarak üretilebilen bu tuğlalar, harç gerektirmeksizin üst üste eklenebiliyor.

Balistik korumalı modüler kuleler, birbirine geçebilen ve harç gerektirmeyen Lego benzeri tuğlalar kullanılarak inşa ediliyor.

Yerli ve Milli Ekipmanlar Sergilendi

Etkinliğin ikinci bölümünde, yurt içindeki firmalar tarafından üretilen ve askerler tarafından kullanılan; silah, mühimmat, teçhizat ve elektro-optik malzemeler ile giysi, yiyecek ve yaşam malzemeleri sergilendi. Gösterimi yapılan silahlar arasında; MPT-55 ve MPT-76 piyade tüfekleri, PMT-76/57A makinalı tüfek, KNT-76 ve CADEX keskin nişancı tüfekleri ve AK-40GL ve BA 40 bomba atarlar da yer aldı. Ayrıca balistik kompozit başlıklar, balistik yelekler ve bomba elbiseleri gibi koruyucu ekipmanlar da tanıtıldı. Basın mensupları, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kullanılan PUHU ve GERGEDAN gibi elektronik harp sistemleri ile mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) tehdidine karşı kullanılan çeşitli dedektörler ile karıştırıcı sistemleri de yakından görme fırsatı yakaladı. Burada tanıtılan sistemler arasında; DORUK, GUARD ve DRAGON EYE gibi elektro-optik sistemler de yer aldı. Bu bölümde son olarak, SERÇE serisi mini İHA’lar kullanılarak üs bölgelerinin 24 saat esasına göre havadan izleme yöntemiyle nasıl korunduğu da uygulamalı olarak gösterildi.

Dorçe’nin banyo konteynerleri, 2.000 litrelik su tankı ve ısıtma ünitesi ile birlikte teslim ediliyor.

Dorçe, 1.000’den Fazla Modüler Yaşam Konteyneri Teslim Etti

Etkinlikte, üs bölgelerinde yoğun şekilde kullanılan ve Dorçe tarafından üretilen modüler yaşam konteynerleri de tanıtıldı.

Dorçe, pek çok farklı ihtiyaca yönelik olarak, anahtar teslim şekilde prefabrik ve mobil yapılar tasarlıyor ve üretiyor. Firma tarafından farklı konfigürasyonlarda üretilen ve teslimatı başarıyla tamamlanan 1.000’in üzerinde modüler yaşam konteyneri, hâlihazırda TSK tarafından kullanılıyor.

Talep edilmesi halinde Dorçe, konteynerleri römorka da monte edebiliyor.

Faaliyetlerini anahtar teslim yaklaşımı ile sürdüren firma, söz konusu konteynerlerin tüm tasarım, mühendislik, üretim ve entegrasyon çalışmalarını kendi bünyesinde yürütüyor. Bu konteynerlerden bazıları, römorka monte olacak şekilde üretiliyor ve bir araç vasıtasıyla çekiliyor. Bu römorklar, intikal için ön hazırlığa ihtiyaç duymuyor ve çekiciye bağlandığı gibi hareket edebiliyor.

Dorçe’nin 8 kişi kapasiteli koğuş konteynerinde, ranzalar katlandığında, yatak altlarına monte masa ve sandalyeler açılabiliyor.

Parçalarına Ayrılarak Helikopterle de Taşınabiliyor

Konteynerler istenirse parçalarına ayrılarak helikopterle de taşınabiliyor. Helikopterle Taşınabilen Konteyner (HTK) olarak adlandırılan bu konteynerler, 4 paket olacak şekilde hazırlanıyor ve 2 personel tarafından, 2-3 saat içerisinde kurulabiliyor. Kurulum ise tamamen el ile yapılıyor ve herhangi bir makine ve ekipmana ihtiyaç duyulmuyor. Konteynerler, dış kısımlarında yer alan ve her biri 40 santimetre yüksekliğinde olan ayaklar sayesinde, düzensiz zeminlerde bile yere paralel olacak şekilde kurulabiliyor.

Uzun süre kullanılabilecek dayanımda ve kalitede tasarlanan bu konteynerler, kullanılacağı coğrafyanın şartlarına uyumlu olacak şekilde üretiliyor. Konteynerler; yağmur suyuna, soğuğa ve sıcağa karşı izole ediliyor ve arazi ile uyumlu renklerde boyanıyor.

Dorçe’nin, yaralılara hızlı müdahale ihtiyaçlarını düşünülerek tasarladığı revir konteyneri içerisinde, gerekli tıbbi ekipmanlar yer alıyor.

Modüler üs bölgelerinde de kullanılan ürünler arasında; banyo, tuvalet, revir ve koğuş konteynerleri yer alıyor. Bu konteynerler ve özellikleri kısaca şöyle:

  • Banyo Konteyneri: Su tankları ve ısıtma ekipmanları ile kendi kendine yetebilen bir yapıda tasarlanan banyo konteynerinde, aynı anda 5 personel duş ihtiyacını giderebiliyor. Donmaya karşı korumalı 2.000 litre kapasiteli paslanmaz çelik tankı sayesinde, ikmal edilmeden ortalama 40 kez duş imkânı sunuyor. Gerekli ara yüzleri sayesinde kolaylıkla ikmal edilebiliyor.
  • Tuvalet Konteyneri: İçerisinde tuvaletler, lavabolar ve gerekli su tesisatının yer aldığı tuvalet konteynerini, aynı anda 5 personel kullanabiliyor. 2.000 litre kapasiteli ve donmaya karşı korumalı paslanmaz çelik su tankı sayesinde, ikmal edilmeden ortalama 250 kez tuvalet kullanım imkânı sunuyor.
  • Koğuş Konteyneri: Bu konteynerler, 8 personeli rahatça barındırabiliyor. İçerisindeki ranzalar, konteyner duvarına doğru katlanarak kapatılabiliyor ve bu sayede istendiğinde geniş bir iç hacim sunuyor. Ranzanın alt katındaki yatağın tablasının altında, tablaya monte durumda masa ve sandalyeler bulunuyor. Ranza duvara doğru katlandığında, bu masa ve sandalyeler açılabiliyor. Bu konteynerler, üzerinde yer alan güneş enerjisi panelleri vasıtasıyla kendi elektriğini üretebiliyor ve hiçbir jeneratör desteği olmadan, kendi aydınlatmasını sağlayabiliyor. Üretilen elektrik ile ayrıca telsiz, telefon ve navigasyon cihazı gibi küçük elektrikli aletler de şarj edilebiliyor. İçerisine, zorlu kış şartlarında ısınabilmek için soba da kurulabiliyor.
  • Revir Konteyneri: Hızlı müdahale için gerekli tıbbi ekipmanların yer aldığı revir konteynerleri, içerisindeki klima ve ısıtıcılar ile yüksek konfor sağlıyor. Hijyenik ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak tasarlanan revir konteynerlerinde, su tankı ve lavabo da yer alıyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.