Fotoniks’in IDEF’21 gündemi, yurt dışından gelen talepler doğrultusunda şekillendi. Yurt dışındaki potansiyel kullanıcılarından, özellikle zırhlı araçlara yönelik elektro-optik sistemler için ciddi talepler alan firma, bu sistemlerin yanı sıra sınır güvenliğine yönelik ürünlerini ön plana çıkarttı. Fotoniks’in bu çözümlerinin ortak noktası ise sistemlerin, sürekli analizler gerçekleştiren ve bu analizlerin sonuçlarına göre kendini optimize eden algoritmalara sahip olmaları.
Fotoniks’in en çok ilgi gören çözümlerinden biri, KUZGUN Panoramik Kamera Sistemi oldu. 360 derece durumsal farkındalık sağlayabilen KUZGUN, kullanıma girmiş, olgun bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Ürün, bu nitelikleriyle fuarda, hem Türk hem de yabancı katılımcılardan ilgi gördü. KUZGUN’un performansının arkasında ise Fotoniks’in tasarladığı görüntü işleme algoritmaları bulunuyor.

Fotoniks’in, zırhlı araçlara yönelik geliştirdiği ve ilgi gören diğer ürünleri de sürücü kamerası ve Görüntüleme, Hedefleme, Görev Kayıt ve Analiz Süiti oldu. Bu süit, ağa dayalı kayıt ve kontrol (Network Video Recorder / NVR) sistemleri de dâhil olmak üzere farklı sistemleri bir araya getiriyor.
Fotoniks, fuar boyunca; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ile temaslarda bulundu. Ayrıca, Afrika ve Güney Doğu Asya ülkelerinden gelen heyetler de Fotoniks standına yoğun bir ilgi gösterdi.

Lazer Haberleşme Sistemi için İş Birliği
Fotoniks’in fuar gündeminde, bir iş birliği anlaşması da vardı. Lazer Haberleşme Sistemi İş Birliği Protokolü, fuarın 2. gününde; ASELSAN, TÜBİTAK BİLGEM ve Fotoniks arasında imzalandı. Protokol, lazer haberleşme alanında yeni teknolojilerin geliştirilmesini konu alıyor.
Fotoniks, Sektörün Sorunları Üzerinde Düşünmeye Devam Ediyor

Fotoniks, ihracatı, özel sektör firmaları için öncelikli bir konu olarak görüyor. Firma yetkilileri, Türk savunma ve havacılık sanayisinde, büyük ölçekli firmaların ürün yelpazeleri yatay eksende genişletmesinin, özellikle KOBİ’lerin yurt içindeki hareket alanını daralttığını ve bu durumun, rekabet açısından olumlu gibi gözükse de sektörde bir daralma yarattığını değerlendiriyor. Bu değerlendirmeler ışığında Fotoniks yetkilileri, ihracatın, sürdürülebilirliğin anahtarı olduğuna dikkat çekiyor. İhracat içinse var olan ürünlerin aynısını üretmek yerine yenilikçi yaklaşımlarla yapılmayanı yapmak firmanın öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
Fotoniks yetkilileri, fuar değerlendirmeleri kapsamında, sektörde uzun zamandır gündemde olan finansman konusuna da değindi. Özellikle Afrika ve Güney Doğu Asya ülkelerinde Türkiye’nin ciddi bir potansiyeli olduğunu belirten yetkililer, bu ülkelere farklı finansman modeli ile yaklaşan, Türkiye dışından rakip firmaların daha avantajlı hale geldiğinin altını çizdi.