Ana Sayfa Başyazı MSI Dergisi’nin 200 Sayılık Birikiminden Aldığımız Güçle 3’üncü 100 Sayının Yoluna Çıkıyoruz

MSI Dergisi’nin 200 Sayılık Birikiminden Aldığımız Güçle 3’üncü 100 Sayının Yoluna Çıkıyoruz

Türk savunma ve havacılık sektöründe, kendi alanımızda bir ilke daha imza atarak MSI Dergisi’nin 200. sayısını, tam da derginin yayın hayatına başlamasının 16. yıldönümünde, siz okuyucularıyla buluşturuyoruz.

16 yıla sığdırdığımız 200 sayılık yolculuğumuz, şöyle başlamıştı:
MSI Dergisi’nin tohumları, 90’lı yılların ikinci yarısında, bir öğrenci kulübü dergisi olan Teknik Uçak ile atıldı. Fotokopi ile çoğaltılan bir kulüp dergisinden, kuşe kâğıda basılı sektörel bir yayına evrilen Teknik Uçak’ın ardından, yolumuz, 2000’li yılların hemen başında, çocukluğumuzun efsane dergisi M5 ile kesişti. M5 çatısı altında başka bir aşamaya geçen sektörel yayıncılık maceramız, M5’in, 2004 yılı Mart ayında yayın hayatına ara vermesiyle kısa bir süre kesintiye uğradı.

Bu gelişmeden 2 ay kadar sonra, 2004 yılı Mayıs ayında düzenlenen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı, hem sektör hem de sektör yayıncılığı açısından yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Türk savunma ve havacılık sanayisi açısından, adeta nehrin yatağını değiştiren o toplantıda alınan kararların sonucunda, bugün, hem yurt içinde hem de yurt dışında envantere giren çok sayıda sistem, Türk şirketlerinin ana yükleniciliğinde geliştirildi.

O toplantının bir diğer sonucu ise toplantı kararları referans alınarak kısa bir süre sonra kurulan MSI Dergisi oldu.

Türk şirketlerinin ana yükleniciliğinde geliştirilen bu sistemlerin ve sistemlerin ortaya çıkmasını sağlayan ekosistemdeki oyuncuların tanıtılmasında ve bu oyuncuların imzasını taşıyan sektörel gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılmasında kritik bir rol oynayan MSI Dergisi’nin ilk sayısı, 2004 yılı Kasım ayında yayınlandı.

MSI Dergisi, sektörün gelişimine paralel olarak, o günden bugüne sürekli gelişti, güçlendi ve ne ilginçtir ki 2004 yılı Kasım ayında okuyucularına “merhaba” diyen MSI Dergisi’nin 200. sayısı da yine bir kasım ayına denk geldi.

2004 yılı itibariyle sektörün kurumsal hafızasının oluşturulmasında kritik bir rol üstlenen MSI Dergisi’nin ulaştığı bu başarının sırrı ise her büyük başarıda olduğu gibi, kendini bu işe adamış çok iyi bir ekibin, bir takım olarak çalışmasıydı.

Sektörün Kurumsal Hafızası ve MSI Dergisi

16 yıla sığdırdığımız 200 sayılık yolculuğumuzda, sektörü, hem yurt içinde hem de yurt dışında adım adım izledik; çok sayıda kritik ana şahitlik ettik. Gördüklerimizden çok daha fazlasını duyduk. Doğruluğunu teyit ettiklerimizi sizlerle paylaştık.

Sektör geliştikçe, gördüklerimizin ve duyduklarımızın sayısı da artmaya başladı.

2004 yılının Kasım ayında okuyucularımızla buluşturduğumuz ilk sayı itibariyle sektörün kurumsal hafızasına kaydettiklerimizden öne çıkanları, sektörün öne çıkan gelişmelerini derlediğimiz “Tarihçe” özel dosyasında görebilirsiniz.

Bu özel dosyayı, sektörün nereden nereye geldiğinin ve kat edilen mesafenin göstergelerinden biri olarak değerlendirmek de mümkün. Dosyada göreceğiniz üzere, MSI Dergisi’nin ilk yıllarında, Türk savunma ve havacılık sektörüne dair haber niteliği taşıyan gelişme sayısı çok az; hatta derginin ilk sayısında, haber niteliği taşıyan sektöre dair tek bir gelişme bile yok.

Ancak ilerleyen dönemde, özellikle de 2009 yılı sonrasındaki sayılarda, haber sayılarında ciddi bir artış göze çarpıyor.

Sektörün giderek popüler hale gelmesinin doğal bir sonucu olarak, eskiden pek rağbet görmeyen sektör, farklı platformlardan haberciler için, artık büyük bir haber kaynağı konumuna geldi. Sektörün dünü ve bugünü arasındaki en büyük farklardan biri de bu. Dün, habere konu olacak gelişme bulmak zordu; bugün ise en küçük bir gelişme dahi çok sayıda habere konu oluyor.

Yıllar ilerledikçe, sektörün de gelişmesiyle beraber, haberlere konu olabilecek gelişme sayısı ve haliyle de haber sayısı artmaya başladı.

Haber sayısı arttıkça da sektörün habercilere; habercilerin de sektöre ilgisi…

Sektörün Referans Yayını: MSI Dergisi

Böyle bir ortamda, MSI Dergisi, Türkçe ve İngilizce dillerindeki içeriğiyle Türk savunma ve havacılık sektörünün, gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki referans yayını olarak, sektördeki haber akışının merkezinde duruyor.

Teknik Uçak ve M5 tecrübelerinin üzerine inşa ettiğimiz MSI Dergisi’nin, geride bıraktığı 200 sayıda en iyi yaptığı şeylerin başında; doğru bilgiyi, doğru şekilde ve doğru kişiye ulaştırmak geliyor.

Bunun için de öncelikle ne olduğunu “anlıyoruz”; uygun şekilde ilgilisine “anlatıyoruz” ve en iyi şekilde “tanıtıyoruz”. Bu yaklaşımımız, 3’üncü 100 sayılık yolculuğumuzda da yolumuzu aydınlatmaya devam edecek.

Bu noktada sözü, Savunma Sanayii Başkanımız Prof. Dr. İsmail Demir’e bırakmak ve onun cümleleriyle noktayı koymak istiyoruz:

“…Tabii savunma ve havacılık sanayisinin Türkiye’de popülerleşmesi ile işin bazen hamaset ve reklam boyutları da ortaya çıkıyor. Burada da kantarın topuzunu kaçırmamak gerekiyor. Kantarın topuzunu kaçırmayacak, yani içinde gerçek haberi veren; hamasete değil, teknik bilgiye dayanan, güvenilir bir kaynak lazım. Burada, MSI Dergisi’nin rolünü çok önemli buluyorum. Çünkü konuyu abartan ya da tam tersine küçülten ya da aşağılamaya çalışan, eksik göstermeye çalışan yapılar da var. Hem iç kamuoyuna hem de dış kamuoyuna, güvenilir bilgi sunabilmemiz lazım. Bu noktada MSI Dergisi, Türkiye’de neler olup bittiğini, yapılan işleri duyurmak açısından önemli bir bilgi kaynağı.

Bir de işin magazin boyutu var. Tamamen teknolojiye odaklanırsanız daha dar bir kesime ulaşıyorsunuz. İyice magazinleşirseniz de hamasete doğru gidiyor. Magazin boyutuyla teknoloji boyutunu dengelemek gerekiyor. MSI Dergisi’nin, burada da dengeyi çok iyi kurduğu yönünde bir gözlemim var.”

Türk savunma ve havacılık sektörünün, 200. sayısına ulaşmayı başaran ilk aylık yayını olarak, MSI Dergisi’nin bugünlere gelmesinde bir şekilde emeği geçen ve bu büyük başarıda pay sahibi olan herkese, en içten teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Önümüzdeki dönemin öne çıkan gelişmelerini sizlerle paylaşacağımız “gelecek 100 sayı” ile yeniden birlikte olmak dileğiyle.

Ümit Bayraktar
Genel Yayın Yönetmeni

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.