Ana Sayfa Başyazı MSI Dergisi’nin 235. Sayısının Başyazısı

MSI Dergisi’nin 235. Sayısının Başyazısı

Sarsılmaz, Vizyon 2023 ile Cumhuriyetin 2. Yüzyılına Hazır

Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ile bu sayımızın kapak dosyası kapsamında gerçekleştirdiğimiz söyleşide; faaliyet alanında Türkiye’nin birçok ilkine imza atan Sarsılmaz’ın yeni projeleri ve hayata geçirdiği yenilikçi teknolojiler, Sarsılmaz’ın sektördeki mevcut durumu ve gelecek hedefleri ile “Vizyon 2023” hakkında bilgi aldık. Sarsılmaz’ı geleceğe taşıyacak yeni vizyonu, Vizyon 2023 de bu söyleşi aracılığıyla sektör kamuoyuna ilan edilmiş oldu.

Vizyon 2023’ü, “odağına savunma sanayisini alan bir teknoloji markası olmak” şeklinde özetleyen Aliş, bu vizyonun çıkış noktasını şöyle anlatıyor: “Ülke olarak ikinci yüzyılımıza girerken umutlarımızı, gücümüzü ve dünya sahnesindeki rolümüzü çok daha ileriye taşıyacak hedeflere yönelmemiz gerekiyor. Biz de ülkemizin bu hedefleri doğrultusunda kendi hedeflerimizi ve vizyonumuzu yenileme ihtiyacı duyduk. Bu nedenle de yeni yaklaşımımıza, Cumhuriyetimizin 100. yılına atıfta bulunarak ‘Vizyon 2023’ adını verdik.”

Sarsılmaz’ın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı teknoloji yoğun projelerin doğal bir sonucu olan bu vizyonun temel taşlarından birini, silahlı robot SARBOT oluşturuyor. Aliş, SARBOT hakkında şunları söylüyor: “Bu proje, Sarsılmaz ve elbette ülkemiz için çok önemli bir teknoloji barındırıyor. Silahlı robot olarak tanımlayabileceğimiz bu ürün ve proje kapsamında dünyanın birçok ileri ülkesinde geliştirilmekte olan bir savunma sanayisi teknolojisini kendi imkânlarımız, kaynaklarımız ve mühendislerimizle geliştiriyoruz.”

Bu projeye üç açıdan büyük önem verdiklerini söyleyen Aliş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Birincisi, ülkemizin güvenliğini sağlama noktasında en ileri teknolojilerle, herhangi bir dış etkene bağlı kalmadan etkin bir güç oluşturma potansiyeli. İkincisi, geliştirdiğimiz ileri teknolojiye sahip bu ürünü, dost ve müttefik ülkelere ihraç ederek ülkemize ekonomik katkı sağlama gücü. Üçüncüsü ise SARBOT projemizin, halihazırda yürüttüğümüz birçok proje ile birlikte, Sarsılmaz’ın geleceğini belirleyecek yeni vizyonumuzun temelini oluşturması.”

Sarsılmaz’ın 2023 vizyonunun temellerinden bir diğerinde ise SAR 127 MT yer alıyor. Silahın kara platformlarında kullanılacak versiyonunun kalifikasyon çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Aliş, üretime başladıklarını da ilk kez açıkladı.

Silahın hava araçlarında kullanılacak versiyonu SAR 127 MT AIR, Sarsılmaz ve TUSAŞ ortaklığında kurulan TR Mekatronik firması tarafından geliştirilen silah podunun içerisinde, HÜRKUŞ-C uçaklarının kanat altına yerleştirilecek. Bu versiyonun kalifikasyon testleri ise devam ediyor.

Sarsılmaz, Cumhuriyetimizin 100. yılı onuruna, manevi değeri de yüksek bir tabanca geliştirdi. SAR 9 temel alınarak geliştirilen bu tabancaya, Sarsılmaz’ın 2023 vizyonunu da simgelemesi açısından, SAR 2023 adı verildi. Aliş’in, koleksiyon değeri son derece yüksek bir tabanca olduğunu vurguladığı SAR 2023, çok yakında kamuoyunun ilgisine sunulacak.

YALTES, SİDA Projeleri için İş Birliğine Hazır

Türk savunma ve havacılık sektörünün insansız sistemler alanında elde ettiği başarılar, tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. İnsansız hava araçlarının başı çektiği bu alanda, silahlı insansız deniz araçları (SİDA) geliştiren firmalar da hızlı bir ilerleme kaydediyor. Türk Deniz Kuvvetlerinin caydırıcılığını daha da arttıracak bu platformlar arasında; Dearsan Tersanesi tarafından geliştirilen SALVO SİDA ve Yonca-Onuk Tersanesi ile HAVELSAN iş birliğiyle geliştirilen SANCAR SİDA da yer alıyor.

SİDA’ların öz kontrolü için temelde entegre platform kontrol ve izleme sistemi (EPKİS) gibi bir alt sisteme sahip olmak gerekiyor. SİDA’ların potansiyellerini uzun zaman önce fark eden YALTES de 2 yılı aşkın süredir bu platformlar üzerine çalışmalar yürütüyor ve EPKİS başta olmak üzere geliştirdiği çözümleri, yeni çağın ihtiyaçlarına göre uyarlıyor. YALTES’in SİDA’lar için özelleştirdiği çözümü, kendisini birçok insanlı platform üzerinde kanıtlamış altyapısıyla fark yaratıyor.

Dearsan Tersanesi’nin SALVO SİDA projesiyle YALTES, çalışmalarını somut bir proje zemininde uygulama fırsatı buldu. Projede kapsamlı bir sorumluluk üstlenen firma, ilk olarak PİKET 3000 EPKİS’in, ihtiyaca göre küçültülerek yeniden tasarlanmış bir versiyonunu geliştirdi. SANCAR SİDA projesinde ise YALTES, PİKET 3000 EPKİS ve ADVENT sistemlerini bütünleştirerek, aracın kontrolü ve dahili sistemlerin yönetimi konusunda görev aldı.

Türkiye’de yürütülen önde gelen SİDA projelerinin ikisinde görev alan YALTES, diğer projelere de katkı vermeye istekli; iş birliğine açık bir yaklaşım sergiliyor. YALTES Genel Müdürü Bülent Hamzaoğlu, bu yaklaşımları hakkında şunları söylüyor: “YALTES’in nitelikli mühendislik gücü, geçmişte birçok projede fark yarattı ve bugün de yaratmaya devam ediyor. SİDA’lar alanında da benzer başarıları elde edeceğimize olan inancımız tamdır. Şirket olarak iş birliği ve takım çalışmasına önem veriyoruz ve birlikte çalışarak birçok başarılı projeye imza attık. Bu kapsamda bizimle çalışmak isteyen tüm diğer sektör paydaşlarına kapımızın açık olduğunu vurgulamak istiyorum.”

BMC; Ürünleri, Tesisleri ve Personeliyle “Güven” Üzerine İnşa Ediliyor

Tosyalı Holding’in, Haziran 2021’de Türk ortakların hisselerini almasının ardından yeniden yapılanma süreci geçiren BMC, 22 Mart’ta, Arifiye tesislerinin kapılarını basın mensuplarına açtı. BMC CEO’su Murat Yalçıntaş’ın, BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ve BMC POWER Genel Müdürü Mustafa Kaval ile birlikte basın mensuplarının sorularını cevaplandırdıkları etkinlikte, BMC’nin bundan sonra açık bir iletişim politikası izleyeceğinin ipuçları verildi. Yeni ALTAY tankı ve Arifiye tesislerinin durumu başta olmak üzere birçok konuyla ilgili basın mensuplarına bilgi verilen ve soruların cevaplandırıldığı etkinlikte, BMC Savunma’nın mevcut projeleri ve gelecek planları hakkında da bilgiler paylaşıldı. Karasu’daki tesis planının iptal edilmesi ve yeni tesisin Ankara’da, Kahramankazan’da kurulacak olması da toplantıda konuşulan önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.

Şirketlerin kurumsal kültürleri ve tanımları vardır diyen Yalçıntaş, etkinliğin son bölümünde şunları söyledi: “BMC Savunma denilince, BMC’nin bir ürünü söz konusu olunca, insanların ilk aklına gelen sıfatın ‘güven’ olması için çalışıyoruz. Bu nedenle yapacağız diye ortaya çıkmak istemedik, yaptık diyerek karşınıza çıktık. Bu toplantıda, çok büyük bir açıklıkla her sorunuza cevap vermeye çalıştık. Şeffaflık da güvenin önemli bir parçasıdır.”

Cumhuriyetin Yeni Nesli, Aydınlanma Öncülerini Gün Yüzüne Çıkartıyor

Atatürk’ün; “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, gür alevler halinde dönmelisiniz!” sözleriyle uğurlanan; döndüklerinde de çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan bir neslin hikayesi, Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri projesiyle anlatılıyor. Yurt dışında yaşayan yüksek öğrenimli Türklerden oluşan bir ekip tarafından başlatılan ve yürütülen projeyle cumhuriyetin 100. yılı onuruna, cumhuriyetin erken döneminde bilime ve eğitime verilen önemin ortaya koyulması da amaçlanıyor.

MSI Dergisi’nin basın sponsoru olarak destek verdiği bu projeyi yürüten ekip, tam zamanlı işlerinden geriye kalan vakitlerini projeye ayıran 9 kişiden oluşuyor. En değerli kaynakları olan zamanlarını bu proje için harcayan ekip üyeleri, araştırmaları ilerledikçe, elde ettikleri bilgilerden çok etkilenmiş. Türkiye’nin yeniden ayağa kalkma sürecinde, bir üst düzey memurun maaşından bile daha fazla burs alan öğrencilere verilen önemi, öğrencilerin müfettişlikler tarafından takibini, mecburi hizmet yapılanmasını ve dönenlerin memlekete katkılarını gören ekip üyelerinde, saygı ve vefa duygusu daha da artmış.

Çalışmalar ilerledikçe, verilen emeklerin Türkiye’de gerektiği şekilde anlatılmamış ve bu nedenle de yapılan çalışmaların hak ettiği değeri bulamamış olduğu fark edilmiş. Bu noktada, söyleşide yer alan; “Türk toplumunda yazma ve paylaşma kültürünün oluşmasına yönelik yeni bir soluk getirmek istiyoruz.” ifadesini önemli bulduğumuzun altını çizelim.

Nisan ayının öne çıkan gelişmelerini sizlerle paylaşacağımız Mayıs sayısı ile gelecek ay yeniden birlikte olmak dileğiyle.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.