Ana Sayfa Başyazı MSI Dergisi’nin 236. Sayısının Başyazısı

MSI Dergisi’nin 236. Sayısının Başyazısı

BİTES, Yarının Teknolojilerini Bugünün Ürünleriyle Kullanıcılara Sunuyor

Türk savunma ve havacılık sanayisinin yükselişe geçtiği 2000’li yılların ortalarında sektöre adım atan BİTES, o günden buyana sürekli göz önünde oldu ve adından söz ettirdi. 2019 yılında hisselerinin yüzde 51’ini ASELSAN’ın satın almasıyla da BİTES’in macerasında yeni bir sayfa açıldı. O güne kadar yoluna sektörün en bilinen ve marka değeri en yüksek teknolojik KOBİ’lerinden biri olarak devam eden BİTES, hızlı bir kurumsallaşma ve büyüme evresine girdi.
Bugün BİTES, sadece proje odaklı ve simülasyon teknolojileri alanında çalışan bir yazılım firması kimliğini çok geride bıraktı. Özellikle sistem mühendisliği ve sistem entegrasyonu başta olmak üzere kabiliyetlerini geliştiren firma, savunma ve havacılık sektöründe elde ettiği bilgi birikimiyle başta kamu olmak üzere sivil alanlarda kullanılabilen ürünler geliştiren ve alt yüklenici yönetimi yapabilen bir firmaya evrildi. Firmayı, sektör piramidinin ortasına doğru taşıyan bu sürecin vücut bulduğu çok sayıda projeden belki de en önemlisi, teknolojiyi sahadaki askerin emrine veren Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK).
BİTES, amiral gemisi olan ve doğrudan Savunma Sanayii Başkanlığı projesi olan ATOK ile birlikte Zırh Ötesi Görüş, Sanal Kum Sandığı, SARPSİM başta gömülü simülatörler, BizBize ve XperExpo’nun yanı sıra arttırılmış, karma ve genişletilmiş gerçeklik destekli simülatörler gibi çok sayıda askeri ve sivil ürünü de ortaya koymayı başardı.

Ürünleşen BİTES’in Bundan Sonraki Durağı İhracat

Ürünleşme yolculuğunda kritik dönüm noktalarını da böylelikle geride bırakan ve yaklaşık 500 kişilik yetişmiş insan kaynağı istihdam eden BİTES’in bundan sonraki odağında ise ihracat var. Aviyonik sistemler, dijital ikiz, sensör füzyonu, simülasyon teknolojileri, Metaverse, yapay zekâ, büyük veri, arttırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik gibi oldukça niş alanlarda uzmanlaşan firmanın bu alanlardaki faaliyetleri ve hedefleri hakkında, bu sayımızın kapak dosyasına konuk olan BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun’dan bilgi aldık.

Coşkun, BİTES’in nasıl bir firmaya dönüştüğünü şöyle anlatıyor: “Metaverse, yapay zekâ, büyük veri, dijital ikiz, sensör füzyonu, simülasyon teknolojileri, arttırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik gibi gelişime son derece açık bu alanlar, günceli takip etmenin ötesine geçebileceğimiz ve dünya genelinde liderlik etmemize de müsait bir yapıda. Doğru ürünleri, doğru zamanda ve rakiplerimizden önce çıkartarak küresel pazarda avantajlı konuma gelebiliriz.

Bu açıdan baktığımızda, BİTES’i; yenilikçi teknoloji alanlarındaki eğilimleri takip eden, bu alanlarda AR-GE ve inovasyon faaliyetleri yürüten, ihracat potansiyeli ve katma değeri yüksek ürünler ortaya koymayı hedefleyen bir şirket olarak tanımlayabiliriz. BİTES olarak hedeflerimize odaklandık ve başarı için gerekli enerjiyi de ASELSAN’dan aldık.”

Teknoloji Aynı, Kullanım Alanları Farklı

Bugün geldiği noktada BİTES, farklı alanlardaki bilgi birikimini hem askeri hem de sivil alanda farklı ürünler ortaya koymak için kullanıyor. Arttırılmış gerçeklik teknolojileriyle geliştirilen ve kullanıcının taktik sahadaki durumsal farkındalığını ve farklı komuta merkezleri arasındaki koordinasyonu arttıran Sanal Kum Sandığı’nı, bu ürünlere örnek gösterebiliriz. Bu tür ürünlere bir diğer örnek ise sınıf ortamında yapılan kullanıcı ve bakımcı eğitimlerinin etkinliğini arttıran ve sistem bakım ve montaj faaliyetlerini destekleyen Arttırılmış Gerçeklik Destekli Bakım Sistemi.

Arttırılmış gerçeklik teknolojileri alanında geldikleri noktayla ilgili olarak Coşkun şunları söylüyor: “BİTES, arttırılmış gerçeklik teknolojisini, eğitim veya simülasyon amacıyla değil, gerçek muharebe sahasına taşımış Türkiye’deki tek şirkettir. Bu alanda ortaya koyduğumuz çözümler, bugün tatbikatlarda kendisini kanıtladı. Kısa bir süre içerisinde envantere girecek çözümlerimizin, muharebe sahasında kendilerini kanıtlamaları da yakındır.”

Benzer ürünleşme yaklaşımı, karma gerçeklik teknolojilerinin kullanılmasıyla simülatörlerde göze çarpıyor. Bu alanda, konvansiyonel simülatörlere kıyasla çok daha maliyet etkin ve yüksek verimli eğitim sistemleri ortaya koymak için çalışan BİTES, 2022 yılında başlayan Karma Gerçeklik Destekli Simülatör projesi kapsamında gerçek cihazlar ile simülatörün birlikte çalışmasını sağlıyor. BİTES, savunma tarafında üzerinde çalıştığı sanal gerçeklik teknolojilerini, geliştirme sürecini öz kaynaklarıyla yürüttüğü XperExpo ile fuarcılık alanına da taşıdı. XperExpo sayesinde özellikle pandemi sürecinde, başta SAHA EXPO olmak üzere sanal ve hibrit fuarlar yapıldı.

BİTES, bulut tabanlı çözümleriyle de sivil alanda ürünler ortaya koydu. Bu ürünler arasında gösterebileceğimiz yerli video konferans platformu BizBize’nin, farklı ihtiyaçları karşılayan çeşitli versiyonları mevcut. Bunların arasında, İçişleri Bakanlığının sivil toplum kuruluşları için belirlediği “Elektronik Genel Kurul Yazılımı Teknik Yeterlilik Kriterleri”nin tamamını karşılayan BizBize E-Genel Kurul da yer alıyor. BizBize’nin çevrim içi görüntülü ve sesli yönetim kurulu toplantıları gerçekleştirilebilmesini, karar defteri doldurulmasını, imzalanmasını ve DERBİS’e yüklenmesini sağlayan BizBize Yönetim Kurulu versiyonu da geliştirildi.

AR-GE faaliyetlerini aralıksız sürdüren firma, güvenli dosya paylaşım hizmeti sunan XperShare gibi yeni ürün ve hizmetler ortaya çıkarmaya da devam ediyor.

SYS, Bir İngiliz Şirketini Satın Alan İlk Türk Şirketi Olarak Tarihe Geçti

Çeyrek asırlık yolculuğu, Türk savunma ve havacılık sanayisi adına çok sayıda ilki barındıran Samsun Yurt Savunma (SYS), Birleşik Krallık merkezli AEI Systems firmasının yüzde 80 hissesini satın alarak orta kalibre silah üretimi alanında yaptığı yatırımla tüm dikkatleri üzerine çekti. Detaylarını hazırladığımız kapsamlı özel dosyada bulacağınız bu gelişme vesilesiyle 26 Nisan’da, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu’nda, İstanbul Başkonsolosu ve Doğu Avrupa ve Orta Asya Ağı (EECAN) Ticaret Müsteşarı Kenan Poleo’nun ev sahipliğinde bir resepsiyon da düzenlendi. Bu satın alma, bir Türk firmasının, ilk kez Birleşik Krallık’taki bir savunma firmasını satın alması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. SYS Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral, bu durumu nasıl öğrendiklerini şu şekilde anlatıyor: “Biz AEI Systems ile anlaştıktan sonra, Birleşik Krallık ilgili makamlarına başvurumuzu yaptık ve izin süreçleri başladı. Resmi prosedür başlayınca, İngiliz hükümeti de büyükelçiliği eliyle araştırma yapıyor. Büyükelçilik de böyle bir hisse satın alma işinin prosedürü nedir diye geçmişe yönelik bir tarama yapıyor. Ancak hiçbir şey bulamıyor. Osmanlı dönemine kadar bakılıyor. Ama kayıtlarda, bir Türk şirketinin İngiliz savunma şirketini satın almasına yönelik uygulanmış bir prosedür yok. Bunu onlar teyit ettiler: İlk defa bir Türk savunma sanayisi şirketi, İngiltere’de bir savunma sanayisi şirketini satın almış oldu.”

SYS, Zaman Satın Aldı

SYS, orta kalibre silahlar alanında 60 yılı aşan bilgi birikimine sahip AEI Systems’ı satın alarak, orta kalibre silah üretiminde küresel bir güç olma yolunda çok önemli bir adım attı. 30×113 mm VENOM LR topu gibi pek çok orta kalibre silaha sahip olan AEI Systems’ın bu alandaki deneyimi ve bilgi birikimi ile SYS’nin üretim kabiliyeti ve mühendislik becerisini entegre ettiklerini söyleyen Aral, bu hamleyle zaman kazandıklarına şu sözlerle dikkat çekiyor: “Rusya-Ukrayna Savaşı, sahada savaş kurallarının değiştiğini gösterdi. Artık savunma ve havacılık sanayisinde faaliyet gösteren şirketler, bu yeni savaş kurallarına ayak uydurabilmek adına, bilgiyi ve teknolojiyi en verimli şekilde kullanmak için zamanla yarışacaklar. SYS’nin dinamizmi ve mühendislik becerisi ile AEI Systems’ın orta kalibredeki deneyiminin birleşmesi, bu yarışta bize belki de 8-10 yıl kazandıracak. Biz savaştan önce AEI Systems’ı satın alarak bir anlamda zamanı da satın almış olduk.”

SYS’nin akıllı silah sistemleri ve silah kulelerinin tasarımı ve üretiminden sorumlu iştiraki UNIROBOTICS’in ve satış-pazarlama-iş geliştirme faaliyetlerinden sorumlu iştiraki UNIDEF’in de AEI Systems’ın faaliyetlerini desteklemesi planlanıyor. Bu firmalar arasında kurulacak sinerjiyle birlikte tüm grup şirketlerinin büyümesi ve gelişmesi hedefleniyor.

Önce VENOM LR’nin İyileştirilmesi ve Kalifikasyonu Yapılacak

AEI Systems’ı da grup şirketleri arasına dahil eden SYS, ilk olarak 30×113 mm VENOM LR topunun performansının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar ve sonrasında da topun kalifikasyonunu yapacak. Hemen sonrasında da AEI Systems’ın 20×102 mm topunun modernizasyonu ve kalifikasyonu yapılacak. SYS ve AEI Systems ekiplerinin birlikte hareket ettiği bu çalışmalar kapsamında SYS’nin yanı sıra UNIROBOTICS’e de ciddi bir bilgi transferi yapılması ve teknoloji kazanımı hedefleniyor.

VENOM LR’nin kalifikasyon testleri, UNIROBOTICS’in geliştirdiği TRAKON uzaktan komutalı stabilize silah sistemi üzerinde yapılacak. 2023 yılı sonuna kadar da her iki sistemin kalifikasyonu tamamlanmış olacak. Bu çalışmalarla kule ile silahın birbiriyle uyumluluğunun test edilmesi ve hem silahın kule ile hem de kulenin silahla birlikte performansının garanti altına alınması amaçlanıyor.

SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, bu çalışmalarla ilgili şunları söylüyor; “SYS’nin orta kalibre ekibiyle AEI Systems ekibini birbirine entegre ettik. Her iki ekip hem günlük tasarım faaliyetleri hem de silahın endüstriyelleştirilmesi tarafında birleşmiş durumda. Yaklaşık 50 kişilik bir ekip, orta kalibreli silahlar için tasarım ve endüstriyelleşme kanadında birlikte çalışıyor. İngiliz mühendisliği ile Türkiye’nin üretim gücünü bir araya getirdik.”

VENOM LR topu ve UNIROBOTICS’in TRAKON kulesi, entegre edildikleri platforma kazandırdığı; başta yüksek ateş gücü olmak üzere yeni kabiliyetlerle şimdiden pek çok Türk firmasının radarına girmiş durumda. İlk olarak Nurol Makina’nın EJDER YALÇIN aracına entegre edilen VENOM LR toplu TRAKON kulesi, daha sonra HAVELSAN’ın KAPGAN insansız kara aracında görüldü. FNSS ve Dearsan Tersanesi’nin platformlarında da bu silahın kullanılması için çalışmalar yapılıyor.

SYS’nin, ATAK-2 helikopteri ve Milli Muharip Uçak KAAN’da da 30×113 mm topun kullanılması için çalışmalar yürüttüğünü belirtip bu sayıya da noktayı koyalım.

Mayıs ayının öne çıkan gelişmelerini sizlerle paylaşacağımız Haziran sayısı ile gelecek ay yeniden birlikte olmak dileğiyle.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.