Ana Sayfa Haberler Mühimmat Makinelerinin Tasarım ve Üretiminde Bir Başarı Öyküsü: Ateşçi

Mühimmat Makinelerinin Tasarım ve Üretiminde Bir Başarı Öyküsü: Ateşçi

MSI Dergisi’nin 183’üncü sayısında yayımlanan tanıtıcı makale, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

Mühimmat üretim makineleri imalatçısı olan Ateşçi, 17 yıldan fazla bir süredir, mühimmat işinin bu alanında faaliyet gösteriyor. Av endüstrisine yönelik kurşun bazlı ürünler üreterek faaliyetlerine başlayan Ateşçi, ilk ürünleri olan; kurşun saçma, şevrotin ve mermileri ticarileştirerek iç ve dış pazarlara sundu.

 

Tüm bunların yanında Ateşçi, av mühimmatının ana malzemesinin kurşun tel olmasından hareketle kendine ait bir kurşun işleme tesisi tasarlayıp geliştirdi. Kurşun tel çekme tesisi, firmanın makine imalatçısı olmasına öncülük eden ilk makineler arasındaydı. Özgün bir kurşun saçma üretim tesisi tasarımı ortaya koyan Ateşçi, böylelikle mucit ve tasarımcı olmanın tadını aldı. Bu başarıyı, av fişeği üretiminde kullanılan diğer makinelerin imalatı takip etti.

Mühimmat üretim endüstrisindeki makinelere yönelik talebin giderek arttığını fark eden firma, bu makinelerin tasarımına ve imalatına odaklandı. Böylece Ateşçi, kendisini bir mühendislik tasarım şirketi olarak yeniden yapılandırarak tasarım kapasitesini arttırma yolunda ilk adımını attı. Ateşçi, tasarım ekibini saflarına kattıktan sonra, yeni makine tasarımlarının da meyvelerini toplamaya başladı. Eşsiz tasarımları nedeniyle bu makineler kısa süre içinde yurt içi ve uluslararası pazarlarda oldukça yoğun talep gördü. Tasarım başarılarına ek olarak, kurşun bazlı mühimmat bileşenleri de Ateşçi’nin askeri mühimmat sektörüne girmesinin yolunu açtı.

 

FMJ Presi Hayata Geçti

Savunma sektörünün kurşun bazlı bileşen taleplerini dikkate alan Ateşçi, ürün yelpazesini Mermi Çekirdeği Makinası ve Tırnak Açma Makinası gibi çeşitli mühimmat makineleri ile çeşitlendirdi. Zaman içinde biriken deneyimi ile Ateşçi, daha karmaşık bir makine olan Full Metal Jacket (FMJ) presini tasarlamaya yöneldi ve kendi tasarımı olan bu makine, Ateşçi’nin makine envanterine büyük katkılarda bulundu. Daha sonra Ateşçi, piyasadaki talebe bağlı olarak FMJ çekirdekleri gibi mühimmat bileşenlerinin üretiminde yer aldı. Bu süreç, 2012 yılından sonra birkaç yıl boyunca devam etti ve kendi tasarımı ve imalatı olan makinelerle mühimmat bileşenleri üretmek, Ateşçi’ye paha biçilmez bir deneyim kazandırdı. Ateşçi, kendi tasarladığı ve imal ettiği makineleri işleterek mühimmat üretimine başladıktan sonra, edindiği tecrübe ve bilgi birikimi sayesinde, makine koleksiyonunu her geçen gün büyütmeye devam etti.

Bu arada Ateşçi, ilk başlarda envanterine kattığı makineleri; ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri dâhil olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesi için özel olarak tasarlanmış sürümlerinin imalatını yaparak çok sayıda teslimat gerçekleştirdi. Ateşçi marka makineler halen ABD’nin; Indiana, Wisconsin, Idaho, Arkansas ve Utah eyaletlerinde; ayrıca Kanada, İtalya, Rusya, Pakistan, Bosna Hersek, Macaristan, Filipinler, Hindistan, Kazakistan, Lübnan, El Salvador ve Namibya’da bulunan çeşitli firmalarda işletiliyor.

 

Komple Mühimmat Hatları

Zaman içinde gerekli yetkinlikleri kazanan Ateşçi, mühimmat üretim hattını oluşturan diğer makinelerin de tasarımına ve imalatına odaklandı. FMJ presini takip eden ilk makineler, dolum makineleri, tavlama ve yıkama üniteleri oldu. Atesçi; kovan, FMJ ve dolum bölümleri dâhil olmak üzere, 9×19 mm fişek hattını, tüm makineleri kendisi tasarlayıp imal ederek 2016 yılında tamamladı. Küçük ve orta ölçekli kalibreler için bir mühimmat üretim tesisi kurma girişimi başlatan Katar Devleti, 2017 yılında Ateşçi’ye bir fırsat sundu. Ateşçi, 9×19, 5,56×45, 7,62×51 ve 7,62×39 mm mühimmat üretim hatları için gerekli tüm makinaları özenle üretti ve kurulumlarını başarıyla tamamladı.

Tüm makine, pres ve otomatik makinelerin yanı sıra bu makinelerin bir parçası olan kalıp ve matkap setlerini üretebilen Ateşçi, birbirine entegre edilebilen mühimmat hatları kurma kapasitesine de sahip. Bu yetkinliğin bir sonucu olarak Ateşçi, Pakistanlı POF’un düzenlediği 9×19 mm mühimmat üretim hattı ile ilgili ikinci devlet ihalesini kazandı. Hâlen üretim aşamasında olan bu hattın, 15 Ocak 2020 itibarıyla montajına başlanması planlanıyor.

 

Uygun Maliyetler, Güvenilir Kalite ve Kısa Teslim Süreleri

Ateşçi, 2017 yılından bu yana, mühimmat üretim hatları için anahtar teslim projeler üzerinde yoğunlaşmış durumda. 19’uncu yüzyılda oluşmaya başlayan mühimmat endüstrisinin nispeten yeni bir üyesi olan Ateşçi, iç dinamizmi ve tasarım üstünlüğü sayesinde ve Türk savunma sektörünün merkezi olan Ankara’da yerleşik olmasının sunduğu avantajla sektörün önde gelen diğer şirketleriyle her açıdan rekabet edebiliyor. Uygun maliyetlere, güvenilir kaliteye ve daha kısa teslim sürelerine ek olarak Ateşçi, bir mühimmat üretim hattının tüm makinelerini tasarlayıp geliştirerek bu alandaki rekabete bir unsur daha eklemiş oldu. Bu kabiliyet, mühimmat üretimine başlayacak olan potansiyel bir müşterinin; %100 Muayene Ünitesi, Ağız Tavlama Ünitesi, Uç Boyama Ünitesi, Gözle Muayene Ünitesi ve Paketleme Ünitesi gibi genellikle dışarıdan temin edilen destekleme makineleri de dâhil olmak üzere, gereken her şeyi, sadece tek bir tedarikçiden almasına olanak sağlıyor. Tüm bu avantajlar sayesinde, Ateşçi, rakiplerine kıyasla daha hızlı ve maliyet etkin çözümler sunabiliyor. Sektörü yakından takip eden Ateşçi, sektördeki mevcut ihtiyaç ve gereksinimlerin farkındalığıyla hareket ediyor.

 

Ateşçi, 20.000’den fazla fabrikaya ev sahipliği yapan, Ankara’nın en büyük sanayi bölgesinde yer alıyor ve bölgedeki yüzlerce alt yükleniciye erişim imkânına sahip. Tüm makine ve ekipmanı kendi bünyesinde tasarlayan firma, seçkin ve nitelikli alt yüklenicilere ürettirilen mekanik parçaların montajını yapıyor. Kalite kontrol standartları, üretim ve montaj süreçleri boyunca her aşamada güçlü bir şekilde uygulanıyor ve böylelikle nihai ürünlerin müşterinin beklentilerinin oldukça üzerinde olması sağlanıyor.

Nispeten yeni bir şirket olmasına rağmen Ateşçi, iç dinamizminin, tasarım üstünlüğünün ve sanayi bölgesinde bulunmanın avantajından yararlanarak, uzun zaman önce kurulmuş olan mühimmat hattı üreticileri ile rekabet edebilecek bir konuma ulaştı. Bu avantajlar, şirketin rakiplerine kıyasla daha hızlı ve maliyet etkin çözümler sunmasını sağlıyor.

Ateşçi, İstanbul’daki IDEF, Londra’daki DSEI, Paris’teki Eurosatory ve Kuala Lumpur’daki DSA fuarlarına iki yılda bir; Las Vegas’taki Shot Show ve Almanya’daki IWA fuarlarına ise her yıl katılarak, en son gelişme ve ilerlemeleri yakından takip eden ziyaretçilere makinelerini sergiliyor. Ateşçi ayrıca, savunma ve silah sektörüne yönelik olarak düzenlenen uluslararası fuarlara da katılıyor. Uluslararası arenada büyük mühimmat üretim hattı projeleri gerçekleştiren Ateşçi, mühimmat fabrikalarının kurulması, modernizasyonu ve kapasite artırımı konularında da hizmet veriyor.

Her geçen yıl kaydettiği ilerlemenin yanında, yaratıcılığına ve dinamik tasarım yeteneklerine duyduğu güven ile hedeflerini yüksek tutan Ateşçi, birçok işi yapabilen, çok yönlü ve çok disiplinli bir şirket haline gelerek mühimmat sektöründe daha iyi bir konuma gelmeyi amaçlıyor. Ateşçi’nin bu yeni yaklaşımı, her açıdan eksiksiz hatlar tedarik eden bir imalatçı olma yolunda attığı adımlarla vücut buluyor.

Ateşçi, tüm bunları “Entegre Proje Yaklaşımı” veya “Bütünsel Yaklaşım” ile birleştirerek ihtiyaç sahiplerine, makinelere ek olarak tüm diğer unsurları da tedarik eden bir çözüm ortağı haline gelmeyi hedefliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.