Ana Sayfa Kitap Hayata Dokunan Bilim – Matematiğin Derin Anlamı

Hayata Dokunan Bilim – Matematiğin Derin Anlamı

Hava Kuvvetleri Komutanlığının ardından çalışma hayatını TUSAŞ’ta sürdüren Musa Yıldırım, geçtiğimiz yıl Kasım ayında piyasaya çıkan “Hayata Dokunan Bilim – Matematiğin Derin Anlamı” başlıklı kitabı ile sektöre verdiği hizmeti, farklı bir alana taşıyor. Yıldırım’ın kariyeri boyunca yaptığı gözlemlerin sonucunda yazmaya karar verdiği kitap, “Matematik niye öğretilir?” sorusunu cevaplamayı hedefliyor.

Savunma ve havacılık sektörünün faaliyetleri çeşitlendikçe ve derinleştikçe, insan kaynağı ihtiyacı da artıyor. Bu ihtiyacın gelecek dönemde de gündemde kalmaya devam edeceği öngörülüyor. Uluslararası literatürde STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics / Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) kısaltması ile tanımlanan alanda insan gücü eksikliği ise savunma ve havacılık dâhil, tüm sektörleri etkiliyor. Batı dünyası, STEM alanındaki yıllık mezun sayısını arttırmak için önemli bir çaba harcıyor.

Bu tabloda, Yıldırım’ın kitabı, önemli bir konuyu gündeme getiriyor.

“Hayata Dokunan Bilim – Matematiğin Derin Anlamı” kitabı, Luna Yayınlarından çıktı.

Amaç Anlatılmayınca

Yıldırım, kitabında, “Matematik niye öğretilir?” sorusunun cevabının, matematiği gerçek anlamda öğrenebilmek ve sonraki yaşantımızda uygulayabilmek için çok önemli olduğunu belirtiyor. Bu noktada, Türkiye’deki durumun, aslında yurt dışından farklı olmadığına dikkat çekiyor ve şu ifadelere yer veriyor: “Gelişmiş tüm sistemlerin arkasında ciddi bir matematik olduğu hep anlatılır ancak çoğu zaman bunu göremeyiz. Bunun için sürekli eğitim müfredatı suçlanır ama bu konuda müfredatın hiçbir suçu yoktur. Dünyanın neresine giderseniz gidin, üç aşağı beş yukarı aynı müfredatı görürsünüz.”

Yıldırım’ın bu noktadaki tespiti ise konular karmaşıklaştıkça, eğitim sistemimizin, öğrettiklerinin ne gibi bir amacı olduğunu açıklamayı bıraktığı ve sadece öğretmeye odaklandığı yönünde. Bu durum, ileriki aşamalarda matematiğin daha etkin şekilde öğretilebilmesi açısından büyük bir handikap oluşturuyor.

“Nasıl?” Değil, “Niye?”

Yıldırım’da bu konuda bir kitap yazma fikri, Kayseri’de görev yaptığı yıllarda başlamış. Yüksek lisans yapmaya karar veren Yıldırım, 2005 yılında Erciyes Üniversitesinde Makine Mühendisliğinde, yüksek lisans eğitimine başlamış. Yıldırım’ın, başta integral olmak üzere öğrendiği bütün matematiksel ifadeleri sorgulaması da bu döneme rastlıyor. Uçak mühendisi olarak çalışıyor olmasına ve tüm öğrenim hayatı boyunca matematik derslerinde (özellikle türev ve integral konularında) çok başarılı olmasına rağmen, çalışırken hiç integral almaya ihtiyaç duymaması, kafasını kurcalayan bir konu olmuş. “Kullanmayacaksam ben bunu niye öğrendim ve madem bu kadar önemli, niye kullanmıyorum?” gibi soruları o zaman sormaya başlamış. Çok iyi problem çözmenin aslında o kadar da önemli olmadığını; niye çözdüğünü bilmenin daha önemli olduğunu fark etmesiyle birlikte, 2014 yılında bu kitabı yazmaya başlamış.

Kitap, Farklı Alt Konuları Ele Alıyor

Yıldırım, kitabın giriş bölümünü adından, matematik ile ilgili çeşitli konuları, şu başlıklar altında ele alıyor:

  • Geometrinin Analitik Düşüncedeki Yeri ve Koordinat Sisteminin Doğuşu
  • Koordinat Sisteminin Doğuşu
  • Fonksiyon Nedir ve Ne İşe Yarar?
  • Trigonometri Nasıl Ortaya Çıktı ve Onu Neden Öğreniyoruz?
  • Logaritma Nedir ve Ne İşe Yarar?
  • Birlikte Çoğalmanın Diğer Adı “e” Sayısı
  • Limit ve Seriler: İrrasyonel Bir Hayatı Rasyonel Hale Getirmek
  • İntegral Almak Ne Demek ve Bu Ne İşe Yarar?
  • Türev Nedir ve Ne İşe Yarar?
  • Matris Neden Öğretilir?

Yıldırım’ın kitabı, Türk savunma ve havacılık sektörünün yaşadığı ve gelecekte yaşayabileceği insan kaynağı sıkıntısının aşılmasına katkı verebilecek bir eser olarak öne çıkıyor.

1978 yılında Elbistan’da doğdu. İlköğretimini Mersin Bahçelievler Ortaokulu’nda tamamladıktan sonra orta öğrenimine, 1992 yılında, Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi’nde başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. Askerliğini tamamladıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığına (Hv.K.K.lığı) mühendis subay olarak katıldı. Uzun yıllar 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü Kayseri’de görev yaptı. Hv.K.K.lığının farklı birimlerinde, çeşitli havacılık projelerinde proje yöneticiliği yaptı. 2020 yılı başında emekli olduktan sonra, aynı yıl TUSAŞ’ta kıdemli uzman tasarım mühendisi olarak göreve başladı ve halen bu kurumda çalışmaya devam ediyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.