Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
K. Burak CODUR / b.codur@savunmahaber.com
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
Vehbi TUNCA / vtunca@amacmagazine.com
Tarafların ilk kez bir araya geldiği MÜSİAD-AMAC Sektörel İş Birliği Buluşması etkinliği, 23 Mart’ta, Ankara’da gerçekleştirildi. Etkinlik, MÜSİAD’ın ev sahipliğinde; DEVİN Etkinlik Yönetimi, AMAC Magazine ve MSI Dergisi tarafından organize edildi. Etkinliğe; savunma, havacılık ve güvenlik uygulamalarına yönelik ürün geliştiren ve hizmet sunan MÜSİAD üyesi 36 firmanın yetkilileri ile Türkiye’de görev yapan ve Ankara Askeri Ataşeler Birliği AMAC’a (Ankara Military Attaché Corps) üye olan 42 askeri ataşe katıldı.

Ateşçi ve Turaç’ın Altın; Uluer Savunma ve Yayla’nın Gümüş; 3EN Savunma ve Havacılık, AK Savunma ve BMC’nin ise Bronz sponsor olarak destek verdiği etkinlikte, MÜSİAD üyeleri, yaptıkları sunumlarla ürün ve hizmetlerini tanıttılar. Altın ve gümüş sponsor firmaların fuaye alanında birer stant açtığı etkinlikte, firma temsilcileriyle askeri ataşelerin iş bağlantıları kurabileceği bir ortam yaratıldı.
Etkinliğe özel hazırlanan “MÜSİAD & AMAC Sektörel İş Birliği Buluşması Etkinlik Kitabı 2022” başlıklı kitap da katılımcılara dağıtıldı. Bu kitapta; MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, AMAC Başkanı Tuğgeneral Kipling V. Kahler ve MÜSİAD Savunma Sanayi Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş’ın mesajları; MÜSİAD ve MÜSİAD Savunma Sanayi Sektör Kurulu ile ilgili bilgiler ve katılımcı firmalarla ilgili bilgiler yer aldı. Kitap, askeri ataşeler için etkinlikte dinledikleri sunumların yanı sıra firmalarla ilgili kapsamlı bir bilgi kaynağı oldu.

MÜSİAD, Savunma Sektörüne Eğiliyor
Etkinliğin açılış konuşmasını, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Ali Özeken yaptı. Özeken, MÜSİAD’ın savunma sanayisine bakışını şu sözlerle dile getirdi: “Milli savunma sanayimizi geliştirdikçe, bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağının bilincindeyiz. Bu noktada, hem MÜSİAD hem de MÜSİAD Savunma Sanayi Sektör Kurulu olarak, Türk savunma sektörünü geliştirmeye yönelik Ar-Ge kaynaklarını dengeli biçimde arttıracak proje ve iş birlikleri geliştiriyoruz.
Türk savunma sanayisinin dışa bağımlılığını azaltmak, ülke olarak en önemli misyonlarımızdan biri. Türkiye, yerli ve milli sistem ve teknolojilerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimindeki kararlılığıyla, tam bağımsız savunma sanayisi hedefine emin adımlarla ilerliyor. MÜSİAD Savunma Sanayi Sektör Kurulu ise sektörün daha da hızlı gelişmesine yön verecek analiz, iş birliği ve yatırım projeksiyonlarıyla tam bağımsız savunma sanayisi hedefine yüzde 100 destek veriyor.”

Olumlu Bir Yenilik
AMAC Başkanı Tuğgeneral Kipling V. Kahler, konuşmasının başında, etkinliğin önemine vurgu yaptı: “Ben ve ataşe meslektaşlarım, sunumlarınızı dinlemeyi ve sizlerle tanışmayı dört gözle bekliyoruz. Son 2 yıldır, bu tür etkinlikler sadece sanal ortamda gerçekleştirilebildi. Birçoğu iptal edildi ya da ertelendi. COVID-19 salgını, hepimizin yaptığı işlerde üretken olmasını zorlaştırdı. Bu etkinliği, herkes için olumlu bir yenilik olarak görüyorum.”
Askeri Ataşelerin Görevlerini Destekleyen Etkinlik

Tuğgeneral Kahler, katılımcılara, AMAC hakkında da bilgi verdi. AMAC’ın 124 üyesi bulunuyor. Bunların 122’si Türkiye merkezli olarak görev yapıyor. 2 tanesi ise aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birden fazla ülkeye akredite edilmiş durumda ve görevlerini, Türkiye dışında bir ülke merkezli olarak sürdürüyor. AMAC üyeleri, toplam 75 ülkeyi temsil ediyor.
Tuğgeneral Kahler, askeri ataşelerin görev ve sorumluluklarını şöyle sıraladı:
- Askeri ataşeler, öncelikli olarak, ülkelerinin silahlı kuvvetlerini veya bağlı oldukları kuvvet komutanlığını temsil ederler.
- Askeri ataşeler, Türkiye’nin askeri faaliyetleri ve kabiliyetleri konularında; büyükelçilerinin, büyükelçiliklerinin ve bağlı oldukları askeri kurumun birincil danışmanıdır. Bazı askeri ataşeler, birden fazla ülkeye akreditedir ve zamanlarını, bu ülkeler arasında paylaştırır.
- Askeri ataşeler, ülkeleriyle Türkiye arasındaki eğitim, tedarik sözleşmesi ve savunma sanayisi iş birliği gibi konuları, tüm aşamalarıyla takip eder. Bu kapsamda bu konulardaki başlangıç görüşmeleri, planlama, koordinasyon ve işletme süreçlerinde sorumluluk alır.
Tuğgeneral Kahler, MÜSİAD-AMAC Sektörel İş Birliği Buluşması’nın, askeri ataşelerin görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlayacağını vurguladı ve şu noktaların altını çizdi: “Sizler, askeri ataşeleri, potansiyel müşterileriniz gibi; askeri ataşeler de sizleri potansiyel tedarikçiler gibi görmeli… Ürün ve çözümlerinizin büyük kısmı, web siteleriniz aracılığıyla kolayca incelenebilse de askeri ataşeler, sizlerle ve ekiplerinizle yüz yüze görüşmek istiyor.”
MÜSİAD Savunma Sanayi Sektör Kurulu Büyüyor

Etkinliğin moderatörlüğünü de üstlenen MÜSİAD Savunma Sanayi Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş, katılımcıları; MÜSİAD, Sektör Kurulu ve etkinlik hakkında bilgilendirdi.
Altunbaş, MÜSİAD ile ilgili şu bilgileri verdi: “MÜSİAD, AMAC üyeleri için yeni bir kurum olabilir. MÜSİAD, yurt içi ve yurt dışında 12.000’i aşan üyesi ile 60.000 işletmeyi temsil eden ve yaklaşık 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlayan, yurt içinde 83 şubesi bulunan, yurt dışında da 81 farklı ülkede toplamda 164 nokta ile hizmet veren, ‘Yüksek Ahlak İleri Teknoloji’ parolasıyla durmadan çalışan, ulusal ve uluslararası faaliyetleri yürüten, 32 yaşında bir sivil toplum kuruluşudur.”

Altunbaş, MÜSİAD Savunma Sanayi Sektör Kurulu’yla ilgili de şu bilgileri paylaştı: “MÜSİAD Savunma Sanayi Sektör Kurulu, 2017 yılında, MÜSİAD Ankara şubesinde kurulmuştur. Başkanlığını yapmış olduğum süreye, 3 tane Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi sığdırdık. Yirmiye yakın ülkeden heyet ve temsilci davet ederek kabiliyetlerimizle geliştirdiğimiz proje ve ürünleri ve Türk savunma sanayisini tanıttık. Şimdi Ankara Şube’den Genel Merkez’e taşıdığımız sektör kurulunda, 45 firmamız faaliyet gösteriyor.”
Etkinlikle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Altunbaş, şunları kaydetti: “AMAC üyeleri, ilk kez bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında toplanan firmalarla buluşuyor. Bu buluşma, hem askeri ataşeler için hem de MÜSİAD üyeleri için bir avantaj niteliğinde. Bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetlerle başarısını kanıtlayan MÜSİAD’ın yabancı ülke temsilcilerine ulaşabilmesi, iş fırsatlarının kapısını aralamanın yanı sıra ülkeler arası ilişkileri de kuvvetlendirmeye vesile olacak; Türk savunma sanayisinin tanınırlığını arttıracak; sektörün, ihtiyaçlar doğrultusunda nokta atış tedarikçi sunmasına yardımcı olacaktır.”