Ana Sayfa Manşet MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı Fatih ALTUNBAŞ: “MÜSİAD’ın savunma sektöründeki gerçek yerini bulmasını sağlayacağız.”

MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı Fatih ALTUNBAŞ: “MÜSİAD’ın savunma sektöründeki gerçek yerini bulmasını sağlayacağız.”

Ümit BAYRAKTAR / ubayraktar@savunmahaber.com

K. Burak CODUR / b.codur@savunmahaber.com

MÜSİAD, Ankara şubesi tarafından düzenlenen Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nin (Military Radar + Border Security Summit / MRBS) yanı sıra üyesi firmaların faaliyetleriyle de savunma sektörüne katkı veriyor. Yakın zamanda MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı olarak görevlendirilen Fatih Altunbaş, MÜSİAD’ın savunma sektörüne yönelik yeni yapılanmasını, MRBS’nin nasıl kurgulandığını ve gelecekte, MÜSİAD’ın ve MRBS’nin sektörde nasıl bir konumda yer alacağını, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.

MSI Dergisi: Fatih Bey, MÜSİAD’ın Eylül ayında yapılan 26. Olağan Genel Kurulu’nda, yönetim kuruluna yedek üye olarak seçildiniz. Fakat bazı kaynaklarda, isminizin “yönetim kurulu üyesi” olarak geçtiğini görüyoruz. Diğer yandan, MÜSİAD Ankara bünyesindeki Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı görevinizde bir değişiklik olduğunu biliyoruz. Sizden, öncelikle MÜSİAD’daki görevleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Fatih ALTUNBAŞ: MÜSİAD Yönetim Kurulu Yedek Üyesiyim. Ancak MÜSİAD’da, yönetim kurullarında uyguladığımız ve kararların, geniş bir katılımla alınmasını sağladığı için çok yararını gördüğümüz bir mekanizma var: Genişletilmiş Yönetim Kurulu. Tüm asil üyeler, yedek üyeler, Denetleme Kurulu’nun asil ve yedek üyeleri bir araya gelerek Genişletilmiş Yönetim Kurulu’nu oluşturuyoruz. Yönetim Kurulu, bir toplantıyı asil üyeleriyle; izleyen toplantıyı ise genişletilmiş kurulla yapıyor. Böylece, ayda iki kere genişletilmiş kurul toplanıyor.

MÜSİAD Ankara şubesindeki Yönetim Kurulu Üyeliğim de devam ediyor. Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanlığı görevimi ise devrediyorum. MÜSİAD Genel Merkez’de, sadece Ankara’yı değil, tüm MÜSİAD’ı kapsayacak bir Savunma Sanayii Sektör Kurulu oluşturulmasına karar verildi ve başkanlığına da ben atandım.

Ankara’da başlayan savunma sanayisine yönelik çalışmaları daha yukarı çıkartıp Türkiye geneline yayacağız. Bunun için de ilk olarak 60.000 civarındaki firmamız arasında savunma sanayisine iş yapanları belirleyerek onları, MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu çatısı altında bir araya getireceğiz.

MSI Dergisi: MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu’nun oluşturulması süreciyle ilgili ayrıntıları da sizden dinleyebilir miyiz?

Fatih ALTUNBAŞ: MÜSİAD’ın genelini düşündüğümüzde, savunma sanayisine yönelik bir kurulu ilk kez, 2017’de, MÜSİAD Ankara şubesi bünyesinde kurduk. Bu kurulun öncesinde, MÜSİAD’da savunma sanayisine yönelik bir oluşum bulunmuyordu. “Neden Ankara?” diye sorulacak olursa bunun da cevabı, savunma sanayisinin merkezinin Ankara olması. Kurul hızla çalışmalarına başladı ve önemli de bir yol kat etti. 2018’de ilk MRBS’yi düzenledik. 2019’un başında ise İstanbul’da, Genel Merkez çatısı altında “Savunma Sanayisi Komitesi” oluşturuldu. Ben de bu komitenin üyelerinden biri olarak seçildim. Fakat COVID-19 salgını, komitenin çalışmalarını, planladığımız gibi ilerletmemize fırsat tanımadı.

Son MÜSİAD Genel Kurulu’nun ardından göreve başlayan yeni yönetim, savunma sektörüne yönelik faaliyetlerin MÜSİAD genelinde canlandırılması hedefiyle çalışmalara başladı. Savunma Sanayisi Komitesi’nin lağvedilmesine ve MÜSİAD geneline hitap edecek ve savunma sanayisine yönelik tüm çalışmaları koordine edecek “Savunma Sanayii Sektör Kurulu”nun oluşturulmasına karar verildi. Yeni yönetim, benden, hem MÜSİAD Yönetim Kurulu Yedek Üyeliği hem de bu kurulun başkanlığı görevini üstlenmemi talep etti. Ben de bu görevleri büyük bir gururla kabul ettim.

MRBS, büyümesini, 2021’de de sürdürdü.

Çalışmalarımızı, “projeler” şeklinde ele alıyoruz. Bu kapsamda öncelikli projelerimizden biri, sektörde daha önce ele alınmamış, işlenmemiş konularla ilgili etkinlikler düzenlemek olacak. MÜSİAD Ankara olarak gerçekleştirdiğimiz MRBS, böyle bir etkinlikti. Bu etkinlikten önce, askeri radar ve sınır güvenliği konusuna özel bir etkinlik yapılmamıştı. Gündemimizde, bu tür yeni konular bulunuyor.

MÜSİAD’da, bir sektör kurulunun başkanı olabilmeniz için mutlaka MÜSİAD Yönetim Kurulu’nda yer almanız gerekmiyor. Ancak Yönetim Kurulu’nda yer almanız, sektörünüzle ilgili konuları daha yakında takip edilebilmenizi sağlıyor. Benim bu görevlendirmelerim, savunma sanayisinin, MÜSİAD’ın karar alma mekanizmalarında en iyi şekilde temsil edilmesini de sağlayacak.

Hâlihazırda MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu’nun üyeleri belirlendi. Yürütme Kurulu, Başkan Vekilleri ve Yardımcılar gibi alt görevlendirmeler yapılıyor.

MSI Dergisi: “Savunma Sanayii Sektör Kurulu” ifadesini kullanıyorsunuz. Ancak sektörde, “savunma ve havacılık”; hatta bazen “güvenlik” de dâhil edilerek bir arada ele alınıyor. “Havacılık” ve “Güvenlik” konuları, MÜSİAD yapılanmasında ayrıca mı ele alınıyor?

Fatih ALTUNBAŞ: MÜSİAD içinde, “havacılık” gibi sivil yanı da bulunan bir kavramı da savunma ile birlikte kullanalım mı konusu tartışıldı. Sonuç olarak, sadece savunma alanına odaklanmaya karar verildi. Havacılığın askeri kısmı zaten savunmaya dahil. O nedenle sivil havacılıkla ilgili konular bizim sektör kurulumuzda yer almıyor. Dolayısıyla sadece “savunma” kelimesinin kullanılmasının bilinçli bir tercih olduğunu söyleyebilirim.

MRBS’de, sınır ve kritik tesis güvenliği, farklı boyutları ile ele alınıyor.

MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu’nun Projeleri Hazır

MSI Dergisi: Savunma sanayisi ile ilgili faaliyetlerin, geçmişte Ankara şubesinde olduğu gibi değil de en üst seviyede, MÜSİAD Genel Merkez yapılanmasında ele alınması nasıl bir fark yaratacak?

Fatih ALTUNBAŞ: Farkı, üye sayıları ortaya koyuyor. MÜSİAD Ankara’nın 500 üyesi bulunuyor. MÜSİAD geneline baktığımızda ise yaklaşık 11.000 üyemiz bulunuyor. Bazı üyelerimizin birden fazla firması olduğunu dikkate aldığımızda, toplam firma sayımız yaklaşık 60.000 oluyor. MÜSİAD’ın Türkiye genelinde 86; yurt dışında 40 şubesi bulunuyor. Ayrıca yurt dışı şubelerin yanı sıra 40 ülkede de ofisi bulunuyor. Bu yapısıyla MÜSİAD, dünyanın en büyük iş organizasyonlarından biri. Dolayısıyla konuya MÜSİAD genelinden yaklaştığımızda, beklentiler ve yapılabilecekler de çok daha büyük oluyor.

MRBS, kurum ve kuruluşların yeni teknolojilerini de sergilediği bir platform haline geldi.

MSI Dergisi: MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu’nun gündeminde öncelikli olarak hangi konular yer alacak?

Fatih ALTUNBAŞ: MÜSİAD’ın büyüklüğüne yaraşır işler yapma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ankara’da başlayan savunma sanayisine yönelik çalışmaları daha yukarı çıkartıp Türkiye geneline yayacağız. Bunun için de ilk olarak 60.000 civarındaki firmamız arasında savunma sanayisine iş yapanları belirleyerek onları, MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu çatısı altında bir araya getireceğiz. Örneğin, Konya ve Seydişehir/Beyşehir şubelerimizde, silah sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz var. ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş.nin ortakları arasında, MÜSİAD üyeleri de bulunuyor.

Çalışmalarımızı, “projeler” şeklinde ele alıyoruz. Bu kapsamda öncelikli projelerimizden biri, sektörde daha önce ele alınmamış, işlenmemiş konularla ilgili etkinlikler düzenlemek olacak. MÜSİAD Ankara olarak gerçekleştirdiğimiz MRBS, böyle bir etkinlikti. Bu etkinlikten önce, askeri radar ve sınır güvenliği konusuna özel bir etkinlik yapılmamıştı. Bu konularda, hem MÜSİAD üyelerinin hem de genel anlamda sektörün yararına olacak, katkı sağlayacak etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz.

High Tech Port by MÜSİAD etkinliğini, yeni bir anlayışla ele almak da projelerimiz arasında yer alıyor. Bu etkinlik, MÜSİAD EXPO’nun bünyesinde gerçekleşmeye devam edecek.

Türkiye’de, savunma alanında gördüğümüz akademik eğitim eksikliğini gidermek için yapacağımız çalışmalar olacak. Savunma sistemleri nasıl tasarlanmalı, nelere dikkat edilmeli? Bu konuları bugün bilenler, kendilerinden öncekilerden öğrendiler. Bu öğrenim sürecinin, akademik bir temele oturtulması gerekiyor. Belli alanlarla ilgili öğretim üyeleri yetişmeli, kürsüler kurulmalı. Bu yapıların da sadece Ankara’da olmamasını, Türkiye geneline yayılmasını istiyoruz.

Bir başka projemiz, Türkiye’de, savunma alanında gördüğümüz akademik eğitim eksikliğini gidermek için yapacağımız çalışmalar olacak. OSTİM Teknik Üniversitesi’nde, MÜSİAD Ankara olarak bizim de fikir babalığını yaptığımız ve katkı verdiğimiz bir süreç sonunda, Silah Sanayi Teknikerliği programı açıldı. Bu program, Türkiye için bir ilk oldu. Bunun gibi programların, savunma sanayisi ile ilgili her konuda açılması gerektiğini düşünüyoruz. Savunma sistemleri nasıl tasarlanmalı, nelere dikkat edilmeli? Bu konuları bugün bilenler, kendilerinden öncekilerden öğrendiler. Bu öğrenim sürecinin, akademik bir temele oturtulması gerekiyor. Belli alanlarla ilgili öğretim üyeleri yetişmeli, kürsüler kurulmalı. Bu yapıların da sadece Ankara’da olmamasını, Türkiye geneline yayılmasını istiyoruz.

Gündemimizde, uygulamaya geçmek üzere geliştirmeye devam ettiğimiz başka projelerimiz de var ve zamanla bunlara yenileri de eklenecek. Olgunlaştıkça bu projeleri de sektör kamuoyuyla paylaşacağız.

MSI Dergisi: Projeler gündeme geldiğinde, ister istemez sizlerin ayıracağı zaman ve projelerin bütçesi gibi farklı boyutları da olan “Kaynak nasıl bulunacak?” sorusu akla geliyor. Bu projeleri hangi kaynaklarla gerçekleştireceksiniz?

Fatih ALTUNBAŞ: Kurulumuzun İstanbul’daki genel merkezimizde, profesyonel bir sekretaryası var. Projelerimizi göz önüne alarak bu sekretaryayı, gerekli personel takviyesi ile daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 4 katlık bir büyüme planlıyoruz. Kurul üyelerimiz de katkı vermeye, zamanlarını ayırmaya gönüllüler. MÜSİAD’da, bugüne kadar bütçe konusunda hiç bir zaman sorun yaşamadık. Zaten Ankara Şubesi’nin başarıyla düzenlediği 3 tane MRBS, tüm bu anlattıklarımı ispatlıyor.

MRBS, İlkeleriyle Fark Yarattı

İlk kez düzenlendiği 2018 yılında MRBS’de konuşma yaparken görülen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tüm MRBS etkinliklerine katıldı.

MSI Dergisi: Fatih Bey, savunma sanayisine ilişkin MÜSİAD genelindeki yeni yapılanmayla ilgili bilgi aldıktan sonra, size MRBS’yi sormak istiyoruz. MRBS nasıl bir kurgu ile ortaya çıktı ve gelişti?

Fatih ALTUNBAŞ: Sektörümüzde, yakın dönemde, MRBS ile aynı konuda olmasa da benzer nitelikte ve boyutta bir dizi etkinlik düzenlendi. Bunların çoğunun devamı gelemedi; ikinci ya da üçüncü kez düzenlenemeyen etkinlikler oldu. Bu tabloda, MRBS nasıl başarılı oldu? MRBS’nin başarısının arkasındaki faktörlerden birincisi, sahibinin MÜSİAD Ankara olması. MÜSİAD Ankara, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü (STK) ve dolayısıyla MRBS’den bir maddi kazanç beklentisi bulunmuyor. MRBS kapsamında elde edilen gelirin tamamı, MRBS için harcanıyor. Bu sayede firmalar açısından MRBS’ye katılmak, 3 seferinde de çok maliyet etkin oldu. Kâr amacıyla gerçekleştirilen birçok organizasyonda, özellikle ilkinde belli bir başarı kazanılmışsa ikincisinde fiyatların çok arttığını gözlemliyoruz.

MRBS’de, büyüklüğünden bağımsız olarak her firma, en fazla 25 metrekarelik stant alanı alabilir. Böylece bir fırsat eşitliği sağladık. Başka fuarlarda görüyoruz. Ciddi bir para harcayıp 100 metrekarelik bir stant alıyorsunuz. Bir de bakıyorsunuz, yanınızda 1.000 metrekarelik bir stant. O zaman kendinizi gösteremiyorsunuz. MRBS’de ise herkes en fazla 25 metrekarelik stantta sergileme yapabiliyor.

İkinci faktör, MRBS’nin, MÜSİAD Ankara gibi bir STK’yı arkasına alması sayesinde siyaset makamında ve bürokraside bulunan yetkilileri kendine çekebilmesi. Bu yetkililer biliyor ki böyle bir etkinliğe katıldıklarında, bir STK’ya destek vermiş oluyorlar. Üst düzey yetkililerin yoğun katılımı ise firmaların çok verimli bir etkinlik geçirmesini sağlıyor.

Üçüncü faktör ise ilk etkinlik öncesinden koyduğumuz ve daima sadık kaldığımız ilkelerimiz. Bunlardan bir tanesi, etkinliğin, başlangıçta ulusal nitelikte olması idi. İlk günden uluslararası bir organizasyon yapmak istemedik; çünkü biliyorduk ki katılımcılarımızın, askeri radar ve sınır güvenliği konularında uluslararası bir rekabete çıkmadan önce kendilerini tanıtmaları gerekiyor. Bu tespitimizin ne kadar isabetli olduğunu da gördük. İlk 2 etkinliği ulusal nitelikte düzenlememiz sayesinde firmalarımız ve MRBS kapsamındaki kabiliyetleriyle ilgili bir farkındalık oluştu. Artık hazır olduğumuzda da 3. etkinliği, uluslararası bir niteliğe kavuşturduk.

İkinci ilkemiz, stantlar için metrekare sınırlaması getirmek oldu. İlk MRBS etkinliği, 800 metrekarelik bir alanda düzenlendi. Düşük metrekare fiyatı ile birlikte düşündüğümüzde, bütün bu alanı, tek bir firma da alabilirdi. Biz dedik ki; büyüklüğünden bağımsız olarak her firma, en fazla 25 metrekarelik stant alanı alabilir. Böylece bir fırsat eşitliği sağladık. Başka fuarlarda görüyoruz. Ciddi bir para harcayıp 100 metrekarelik bir stant alıyorsunuz. Bir de bakıyorsunuz, yanınızda 1.000 metrekarelik bir stant. O zaman kendinizi gösteremiyorsunuz. MRBS’de ise herkes en fazla 25 metrekarelik stantta sergileme yapabiliyor. Fuarlar özelinde konuştuğumuzda, böyle bir düzenleme yapmadıkça, piramidin altındaki firmaları üst sıralara doğru yükseltemeyiz.

Dördüncü bir faktör olarak da şunu söyleyebiliriz: Etkinlikle ilgili her ayrıntıyı, özel sektör firmalarının beklentilerini göz önüne alarak belirledik. Baktığınızda, MÜSİAD Ankara’nın etkinlik komitesindeki her bir üye, kendi şirketi olan, dünya genelinde fuarlara katılan kişiler. Fuarlardan bizim de beklentilerimiz var. Ayrıca bugüne kadar katıldığımız farklı fuarlarda elde ettiğimiz tecrübeler de bulunuyor. Örneğin, yabancı bir ülkede fuara gittiğinizde; nerede kalacağınız, fuara nasıl ulaşacağınız, standınızı kimin kuracağı gibi birçok ayrıntı, zihninizi meşgul eder. Biz bu açılardan empati kurarak kendimizi, fuara katılacak yabancıların yerine koyuyoruz ve tüm süreçleri öyle kurguluyoruz. Bizlerin, başka ülkelerde yaşadığı kötü tecrübelerde yaşadıklarımızın burada tekrarlanmaması için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Biliyoruz ki yabancıların kolaylıkla gelebildiği bir fuara, o ülkenin insanları çok daha kolay gelir. Gerçekten de MRBS, firmalar ve ziyaretçiler için her zaman kolay erişilebilen bir etkinlik oldu.

MSI Dergisi: Siz, Fatih Altunbaş olarak MRBS organizasyonunun neresinde yer alıyorsunuz?

Fatih ALTUNBAŞ: Ben, MÜSİAD Ankara Yönetim Kurulu Üyesi ve Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı olarak, ilk günden itibaren organizasyon komitesi başkanlığı görevini yürüttüm. MÜSİAD Ankara’nın bu etkinlikten bir kâr elde etmediğini belirtmiştim. Dolayısı ile biz de üzerimize düşen görevleri, gönüllü olarak ve severek yaptık. Diğer yandan Genel Müdürü olduğum Turaç firması, diğer katılımcı firmalarla aynı süreçlerden geçerek etkinlikteki yerini aldı. Turaç olarak her 3 etkinlikten de çok yararlandık, çok memnun kaldık.

MRBS’19’da, Milli Savunma Bakanlığına bağlı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ile 29 firma arasında, Stratejik İş Birliği Anlaşması imzalandı.

MSI Dergisi: MRBS’nin başarısı ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Fatih ALTUNBAŞ: MRBS’nin gelişimi, başarısını da gözler önüne seriyor. 2018’deki ilk etkinlikte, 800 metrekarelik alanda 30 firma stant açtı. Etkinliği 672 kişi ziyaret etti. 2019’da, firma sayısı 60’a, alan 1.200 metrekareye ve ziyaretçi sayısı 1.074’e yükseldi. İlk 2 etkinlik bir otelde düzenlenmişken 2021’deki etkinliği, üniversite ile iş birliği kapsamında Hacettepe Üniversitesi’nde düzenledik. Firma sayısı 71’e, alan 2.400 metrekareye, ziyaretçi sayısı 1.476’ya ulaştı.

Katılımcıların etkinliğe gösterdiği ilgi de başarımızı gösteriyor. İlk etkinliğimizi tamamladığımızda, katılımcı firmaların yarısı, bir sonraki etkinlik için yer ayırtmak istedi. 2. etkinliğin sonunda ise 3.sünün de bir yıl sonra yapılması talepleri almaya başladık. Hatta bir kaç firma, “Biz çok büyük etkinliklere gidiyoruz, oralarda, burada olduğu kadar görünür olamıyoruz. Burada bütün karar vericiler gelip bizi buldular, bizi gördüler, ürünlerimiz anlattık. Bu etkinliği 6 ayda bir yapın!” dediler. Tabii sadece hazırlığı 6 ay sürüyor, 6 ayda yapmak mümkün değil. Ama tüm bu geri bildirimler bize güç verdi.

Bazı ana yüklenici firmalarımız, hala alt yüklenicilerinin MRBS gibi etkinliklere katılmasına ve kendi ürünlerini sergilemelerine izin vermeyebiliyor. Bu yılki MRBS’de göremediğimiz bazı firmalara neden katılmadıklarını sorduğumuzda, bu durumun devam ettiğini, üzülerek öğrendik. Oysa bizim dünyaya açılmasını istediğimiz çok değerli KOBİ’lerimiz var. Açılmanın yolu da böyle etkinlikler. Bir sonraki MRBS’de, organizasyon komitesinin bu duruma müdahale etmesini bekliyor olacağız. Biz de genel merkezden onları bu konuda destekleyeceğiz.

MSI Dergisi: MÜSİAD Genel Merkezi’ndeki yeni göreviniz MRBS’deki faaliyetlerinize nasıl yansıyacak? MRBS Organizasyon Komitesi’ndeki görevinize devam edecek misiniz?

Fatih ALTUNBAŞ: MRBS, MÜSİAD Ankara tarafından düzenlenen bir etkinlik olmaya devam edecek. MÜSİAD Genel Merkezi’ndeki yeni görevim nedeniyle de MRBS Organizasyon Komitesi’ndeki görevimi devredeceğim. Diğer yandan, yeni görevim kapsamında, MÜSİAD’ın savunmaya dair tüm etkinliklerinin yönetimi ve koordinasyonu, benim başkanlığımdaki kurulun sorumluluğunda olacak. Dolayısıyla MRBS ile bağım, daha üst bir noktadan devam edecek.

MRBS kapsamında düzenlenen panellerde, sektörü ilgilendiren çeşitli konular tartışılıyor.

MSI Dergisi: MRBS’nin önünde nasıl bir gelecek görüyorsunuz? Sizin genel merkezde görev almanız, MRBS’nin geleceğini nasıl etkileyecek?

Fatih ALTUNBAŞ: Ben MRBS’nin geleceğini parlak görüyorum. Etkinliği, genel merkezden kuvvetli bir şekilde destekleyeceğiz. Savunma ile ilgili faaliyetleri bundan sonra İstanbul merkezli olarak yönetecek olsak da MRBS’nin Ankara’da düzenlenmeye devam etmesini öngörüyoruz.

MRBS’nin geliştirilebilecek yönleri var mı? Elbette var. Biz aslında MRBS’nin, başından itibaren, özellikle Avrupa’da sınır güvenliği üzerinde çalışan, FRONTEX gibi kurumların ve akademisyenlerin de katılacağı bir etkinlik olmasını öngördük. Türkiye, Avrupa Birliği’nin sınır güvenliğinde çok önemli bir yere sahip ve MRBS, bu konuların ele alınacağı başlıca platformlardan biri olabilir. Dolayısıyla gelecek yıllarda FRONTEX’i ve Avrupalı akademisyenleri de MRBS’de görebilmeyi umuyorum ve organizasyon komitesinin bunu başaracağına inanıyorum.

Burada, bir noktanın da altını çizmek istiyorum. Bazı ana yüklenici firmalarımız, hala alt yüklenicilerinin MRBS gibi etkinliklere katılmasına ve kendi ürünlerini sergilemelerine izin vermeyebiliyor. Bu yılki MRBS’de göremediğimiz bazı firmalara neden katılmadıklarını sorduğumuzda, bu durumun devam ettiğini, üzülerek öğrendik. Oysa bizim dünyaya açılmasını istediğimiz çok değerli KOBİ’lerimiz var. Açılmanın yolu da böyle etkinlikler. Bir sonraki MRBS’de, organizasyon komitesinin bu duruma müdahale etmesini bekliyor olacağız. Biz de genel merkezden onları bu konuda destekleyeceğiz.

MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?

Fatih ALTUNBAŞ: Resmi kayıtlara baktığımızda, MÜSİAD’ın yaklaşık 30 üyesi, savunma sanayisine iş yapıyor diye kendini kaydettirmiş. Ama biz biliyoruz ki; 11.000 üyenin arasında sektöre iş yapanların sayısı çok daha fazla. Bazı üyelerimiz, kendisini, farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarından en büyüğü ile kaydettiriyor; diğer firmaları arasında ise savunmaya iş yapanlar olabiliyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde, Türkiye genelindeki MÜSİAD üyeleri arasında savunmaya iş yapanları ortaya çıkartıp, MÜSİAD’ın savunma sektöründeki gerçek yerini bulmasını sağlayacağız.

MÜSİAD Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.