Ana Sayfa Tanıtıcı Makaleler Nero Endüstri, MARS KBRN Sistemlerine Yeni Yetenekler Kazandırıyor

Nero Endüstri, MARS KBRN Sistemlerine Yeni Yetenekler Kazandırıyor

MSI Dergisi’nin 191’inci sayısında yayımlanan Özel Haber, derginin internet sitesinde paylaşılmıştır:

Kara araçları yaşam destek sistemleri alanında pek çok çözüm sunan Nero Endüstri’nin ürün gamında, muharebe sahasındaki Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehditlere karşı geliştirdiği MARS sistemleri de yer alıyor. Firma, son dönemde yürüttüğü bir dizi Ar-Ge faaliyeti ile bu sistemlerin kabiliyetlerini daha da öteye taşımayı başardı. Nero Endüstri; Pozitif Basınçlı ve Maskeli çözümleri bulunan MARS ürün ailesini, Taşınabilir Maskeli Sistemler ile genişleterek mekanize piyade birliklerine, KBRN tehdidi altında dahi, emniyetli şekilde araçtan inebilme imkânı sunuyor.

Nero Endüstri’nin Taşınabilir Maskeli KBRN Filtrasyon Sistemleri, konvansiyonel maskeli sistemlerin tüm avantajlarının yanına, araçtan inen personel tarafından kullanılabilme kabiliyetini de ekliyor. Bu sistem sayesinde, araç içerisindeyken klasik maskeli sistemler gibi araçtaki filtrasyon sistemine borular vasıtasıyla bağlı bir maske kullanan personel, araçtan inmesi gerektiği zaman, maskesine bağlı temiz hava borularını kolaylıkla sökerek aynı bağlantı noktalarına, araçta hazır durumda bulunan taşınabilir filtreleri takıyor. Bu sayede, araç dışında bir KBRN tehdidi olsa dahi 1 saate varabilen zaman boyunca, araçtan uzaklaşabiliyor.

Nero Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün, MARS sistemlerinin bu yeni kabiliyeti hakkında şunları söylüyor: “KBRN tehdidi bulunan sahalarda muharebe etmek zorunda olan mekanize piyade birliklerinin karşılaştığı en büyük problemlerden biri de zırhlı araçlara bir kez bindikten sonra, araç temiz bir bölgeye ulaşana kadar araçtan inememektir. Yeni geliştirdiğimiz taşınabilir maskeli sistemler ise bu sorunu tamamen ortadan kaldırıyor.”

Artık Şelterlere de Entegre Edilebiliyor

Nero Endüstri’nin MARS ürün ailesinin yeni sürümü, şelterlere de entegre edilebiliyor. MARS sistemlerinin, bir dizi Ar-Ge çalışmasının neticesinde ortaya çıkan bu yeni sürümünde, farklı olarak kaset tipi filtreler kullanılıyor. İHA ve uyduların yer kontrol istasyonlarının ve radar sistemlerinin şelterleri için geliştirilen bu sürüm, ilk satış başarısını da yakaladı ve sahada kullanılmaya başlandı. Ürünün ilk kullanıcıları arasında, hâlihazırda Baykar bulunuyor. Ürün, BAYRAKTAR TB2 İHA’larının yer kontrol istasyonlarında kullanılıyor. Baykar’a teslim edilen sistem sayısı ise 7’ye ulaştı.

Farklı Kullanıcılar için Pozitif Basınçlı ya da Maskeli Sistemler

Nero Endüstri, Taşınabilir Maskeli sistemlerin yanı sıra daha konvansiyonel sistemler olan Pozitif Basınçlı ve Maskeli KBRN filtrasyon çözümleri de sunuyor.

Pozitif Basınçlı tip MARS sistemleri; kontrol ünitesi, filtreler ve tahliye valflerinden oluşuyor. Maskeli tip sistemlerde ise kontrol ünitesi ve filtrelere ilave olarak personel için maskeler yer alıyor.

Pozitif Basınçlı KBRN sistemleri, tasarımları itibarıyla kapaklar ve contalar vasıtasıyla hava sızdırmaz hâle getirilebilen araçlarda kullanılıyor. Bu tip araçlarda, personel araç içerisine girdikten sonra, aracın kapaklarını kapatarak araç içerisindeki havanın dış dünya ile temasını kesebiliyor. KBRN filtrasyon sisteminin araç içerisinde yarattığı pozitif basınç, dışarıdan içeriye kirli havanın girmesini engelliyor. Bununla birlikte, her araçta hava sızdırmazlığı sağlamak mümkün olmayabiliyor ya da örneğin zırhlı personel taşıyıcı gibi araçlarda, araç kapaklarının muharebe sırasında açılıp kapanması gerektiği için, hava sızdırmazlık, tasarım açısından anlamını yitiriyor. Bu tip durumlarda da maskeli KBRN sistemleri tercih ediliyor ve bu sistem, temizlediği havayı, çeşitli borular vasıtasıyla personelin maskelerine sevk ediyor.

MARS ürün ailesinin bileşenleri

MARS ürün ailesi içerisindeki pozitif basınçlı sistemler ise içeriye pompaladığı temiz hava ile araç içerisinde, dış ortama göre 230 ila 260 paskallık bir basınç farkı yaratıyor. Araç üzerine yerleştirilen tahliye valfi ise yaklaşık 200 paskallık bir basınçla açılıyor ve araç içerisindeki basınçlı havanın bir bölümünü dışarı atarak iç basıncı kontrol altında tutuyor. Herhangi bir elektronik bileşeni olmayan bu valfler, tamamen mekanik olarak çalışıyor.

MARS ürün grubunun maskeli sistemleri, maskelerinin kabiliyetleri ile fark yaratıyor. Geniş bir görüş açısına ve buğulanmayan cama sahip bu maskelere, aracın kendi iç konuşma sistemi kolaylıkla bağlanabiliyor. Ayrıca, özel bir aparat vasıtasıyla personel, maskeyi takmış durumdayken de su içebiliyor.

Farklı Filtreler, Tüm Tehditlere Dur Diyor

MARS KBRN Filtrasyon sistemleri, araç dışındaki kirli havayı, bir fan vasıtasıyla çekerek sırası ile siklon filtre, ön filtre, HEPA filtre ve aktif karbonlu filtreden geçiriyor. Bu filtrelerin her birinde de havadaki radyolojik, nükleer, biyolojik ve kimyasal tehditler sırası ile ayıklanıyor. Böylelikle araç mürettebatı ve varsa yolcular, dışarıda bulunan her tür KBRN tehdidine karşı korunuyor.

Filtrasyon sistemleri, saatte 80 ila 200 metreküp temiz hava çıkışı sağlayabiliyor. Sistemdeki filtreler, çalışmak için herhangi bir güce ihtiyaç duymuyor. Temiz havayı araç içerisine sevk eden fan, sadece 12 amper akımla çalışıyor.

Kontrol Ünitesinin Kabiliyetleri

MARS sistemlerinin kontrol üniteleri, analog ya da elektronik olarak çalışabiliyor. Analog kontrol üniteleri, filtreleme sistemini açıp kapamanın yanında, araç içerisindeki pozitif basınç farkını da ölçerek kullanıcıya bildiriyor. Ayrıca filtrelerin yerine tam takılmaması halinde de uyarı veriyor.

Maskeli tip MARS KBRN Filtrasyon Sistemi’nin araç içerisindeki yerleşimi.

Elektronik kontrol ünitesi ise bunlara ilave olarak, açık kalan bir araç kapağından dolayı içerideki pozitif basınç sağlanamadığı durumda alarm veriyor. Ayrıca filtrelerin çalışma sürelerini ve doluluk durumlarını takip ediyor. Kullanıcı, emniyet açısından, 1 filtreyi, azami 1 saat süre ile kullanmak isterse sistem, bu sürenin sonunda alarm veriyor. Aynı şekilde, filtre aşırı kullanımdan dolayı tıkandığında da uyarıyor. Ayrıca kontrol üniteleri, farklı debilerde çalışacak şekilde ayarlanabiliyor. Bu sayede, MARS sistemine sahip, söz gelimi, mürettebat dahil 12 kişi kapasiteli bir araçtan 9 personel dışarı çıktığında, sistem buna göre ayarlanarak daha düşük bir debide çalışması sağlanıyor. Böylece, sadece 3 kişinin tüketeceği kadar havayı temizleyen sistemin, filtreler değiştirilmeden toplam çalışma süresi de uzamış oluyor.

MARS sistemlerine, kullanıcı istekleri doğrultusunda, bir iklimlendirme sistemi de ilave edilebiliyor. Böylelikle filtrelenen hava, araç içerisine, istenilen sıcaklıkta verilebiliyor. Benzer şekilde, MARS sistemlerine, aracın kendi klima sistemi de bağlanabiliyor ve ürün, bu sistemi de kontrol edebiliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.