Ana Sayfa Özel Haberler Nero Endüstri’nin UMAY Sis Havanı, İkinci İhracat Başarısını Yakaladı

Nero Endüstri’nin UMAY Sis Havanı, İkinci İhracat Başarısını Yakaladı

Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com

Nero Endüstri, ilk satış başarısını geçen yıl yakalayan UMAY Sis Havanı Sistemleri’nin satışına yönelik olarak, yurt dışındaki farklı bir kullanıcı ile yeni bir sözleşme imzaladı. Firmanın özgün olarak geliştirdiği ürün, bu yeni sözleşme ile ikinci satış ve ikinci ihracat başarısını yakalamış oldu. Lansmanı 2019 yılında yapılan ve hemen ardından ilk müşterisini yurt dışında bulan UMAY, sektörde alışılagelmişin aksine, yurt içinden önce, yurt dışına ikinci kez satılmayı başaran nadir yerli ürünler arasına adını yazdırdı.

UMAY’ın yeni kullanıcısı, Uzak Doğu Asyalı bir firma oldu. Nero Endüstri bu kapsamda, ilgili firmanın modernize edip yerel olarak hizmete sunacağı, 4×4 zırhlı güvenlik araçları için UMAY sistemleri üretecek. Otomatik sis havanı konfigürasyonunda olacak ürün, aracın sağında ve solundaki 6’şar adet 76 mm çapındaki lançer ve kontrol kutusundan oluşuyor. Sis havanları, 76 mm çapındaki NATO standardı tüm mühimmatları atabiliyor. UMAY sistemlerinden ilki, ilgili firmaya teslim edildi ve aracın modernize edilen ilk prototipine entegre edildi.

Kullanıcı Odaklı Çözümler

Nero Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün, konu ile ilgili olarak MSI Dergisi’ne şunları söyledi: “Biz daima müşteri odaklı bir firma olduk. Yeni müşterimizin taleplerine olan yaklaşımlarımızda da bunu görmek mümkün. UMAY, aslında lazer algılayıcıları da içeren ve güdümlü füzeler gibi pek çok farklı tehdide karşı geliştirdiğimiz, oldukça kapsamlı bir çözüm. Ancak yeni müşterimizin, lazer algılayıcılardan ziyade sis havanlarına ihtiyacı vardı. Biz de bu talebe hayır demedik ve sadece kontrol kutusu ile sis havanlarını içeren farklı bir konfigürasyon ortaya koyduk. Ürünümüzün ikinci satış başarısını yine yurt dışında elde etmesi ise bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu.”

Nero Endüstri’nin, kullanıcıya sunduğu yeni çözümlerden biri de güncellenmiş kontrol kutusu. Yeni kontrol kutusu, müşterinin talepleri doğrultusunda, daha kullanıcı dostu bir arayüze kavuştu. Kullanıcı, bu yeni arayüz ile tüm lançerlerin durumunu anlık olarak görebiliyor. Ayrıca lançerlerin konumu, sayısı ve açıları, müşterinin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlendi. Bu noktada, müşterinin harekât konseptindeki olası senaryolar değerlendirildi. Ayrıca Nero Endüstri’nin deneyimli kadrosunun simülasyon becerilerinden faydalanıldı.

UMAY’ın Kontrol Ünitesi

Üçüncü İhracat Haberinin de Eli Kulağında

Nero Endüstri, bir yandan da UMAY’ın satışı konusunda, üçüncü bir ülke ile daha görüşmelere başladı. Ayrıca UMAY, yurt içinde de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından ilk kez test edildi. Ökçün, bu konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Ürünlerimizden ARES, ARMA ve MARS sistemlerimiz, zaten uzun yıllardır yurt içindeki pek çok kullanıcı tarafından kullanılıyor. Bununla birlikte, UMAY sistemlerimiz, henüz Türkiye’de envantere girmedi. Ancak UMAY’ın testleri ile ilgili TSK tarafından aldığımız geri dönüşler, ürünün oldukça beğenildiği yönünde. Henüz ülkemizdeki kullanıcıların, bu tip bir ihtiyaca yönelik olarak başlatılmış herhangi bir proje bulunmuyor. Böyle bir talep oluşması halinde de UMAY’ın en güçlü aday olduğunu düşünüyoruz. Diğer ürünlerimizin ardından, UMAY’ın da ülkemizde envantere girmesi bizi çok sevindirir.”

Maliyet Etkin Lazer Algılama Çözümü

UMAY, geniş algılama spektrumu ve düşük maliyeti ile sadece ana muharebe tanklarını değil her türlü zırhlı kara aracını koruyabilecek bir Lazer Tespit ve Sis Havanı Sistemi olarak öne çıkıyor. UMAY, başta güdümlü tanksavar füzeleri olmak üzere, pek çok farklı tehdide karşı koruma sağlıyor. Lazer Tehdit Algılama Sensörleri, Kontrol Ünitesi ve Sis Havanları olmak üzere, 3 ana bileşenden oluşan sistem, araç üzerine farklı maksatlarla yönlendirilmiş lazer sinyallerini algılayarak sınıflandırıyor ve araç komutanını bu konuda bilgilendiriyor. Ürün istenirse entegre sis havanlarını, tehdidin bulunduğu yöne doğru otomatik olarak ateşleyerek tehdit ile araç arasında bir sis perdesi yaratıyor. Böylelikle hem aracın görünmesi engelleniyor hem de lazerin araç ile teması kesiliyor.

50 Milisaniyede Algılama

Nero Endüstri’nin özgün olarak geliştirdiği UMAY, oldukça hızlı bir şekilde çalışıyor. Araç üzerine bir lazer sinyali yönlendirildiğinde, UMAY’ın Lazer Tehdit Algılama Sensörleri, bunu 10 ila 50 milisaniye arasında bir sürede tespit ederek, gerekli bilgiyi Kontrol Ünitesi’ne iletiyor. Kontrol Ünitesi ise bir sonraki 50 milisaniye içerisinde, lazer tehdidini tanımlayarak sınıflandırıyor. UMAY, eğer otomatik modda çalışıyorsa sistem sonraki 400 milisaniye içerisinde karar vererek gerekli tedbirleri devreye alıyor. Dolayısıyla lazer tehdidinin ortaya çıktığı andan itibaren, yarım saniye içerisinde gerekli tedbir alınmış oluyor.

UMAY’ın; LW180 (solda), LW360 (ortada) ve LW1000 (sağda) Lazer Tehdit Algılama Sensörleri

Lazer Mesafe Tespit Cihazlarını da Algılıyor

Askeri maksatlı lazer sistemleri, kullanım amaçlarına göre, farklı dalga boylarında çalışıyor. UMAY’ın ise farklı lazer tiplerini tanımasını sağlayan, oldukça geniş ve dâhili bir kütüphanesi bulunuyor. Sistem, bu kütüphane sayesinde, araç üzerine yönlendirilen lazerin dalga boyunu analiz ederek sınıflandırıyor ve araç komutanının, tehdide yönelik olarak daha sağlıklı karar almasını sağlıyor. UMAY’ın tanımlayabildiği tehditler, şu şekilde sıralanıyor:

  • Lazer işaretleyiciler: Güdümlü tanksavar füzeleri, havadan karaya güdümlü füzeler ve lazer güdümlü bombalar gibi aktif lazer arayıcı başlık taşıyan silah sistemleri, hedef üzerine düşen ve hedeften yansıyan lazer ışınlarını takip eder. Taarruz uçakları, taarruz helikopterleri ve İHA’lar, lazer güdümlü silahlarını, bu tip lazerler vasıtasıyla yönlendiriyor.
  • Lazer mesafe tespit cihazları: Tank toplarından makinalı tüfeklere kadar yatıkyollu atış yapan tüm silah sistemleri, ilk atışta isabet kaydedebilmek için, hedefin menzil bilgisine ihtiyaç duyar. Oldukça yaygın olarak kullanılan uzaktan komutalı silah sistemlerinin pek çoğunda, lazer mesafe tespit cihazları bulunuyor. UMAY, bu lazerleri de algılayarak, kısa bir süre sonra aracın ateş altına alınabileceği bilgisini komutana iletiyor.
  • Güdüm lazerleri: Bu lazerler, günümüz muharebe sahalarında sıklıkla kullanılan, Huzme Güdümlü (Laser Beam Riding) Füzelerde kullanılıyor. Bu füzeler, hedefe yönlendirilen düşük güçteki güdüm lazerini, kuyruk bölümlerinde bulunan algılayıcılar sayesinde algılayarak, lazer huzmesi içerisinde kalmaya çalışarak hedefe ilerliyor.
UMAY’ın farklı tipteki Sis Havanları

Çepeçevre Koruma

UMAY sistemlerinin, yatay eksende 180 derece ve 360 derece görüş açısına sahip LW180 ve LW360 lazer tehdit algılama sensörleri, ±150 derece çözünürlük hassasiyeti ile algılama işlemini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca Nero Endüstri, yeni geliştirdiği yüksek teknolojiye sahip LW1000 serisi lazer sensörleri ile algılama çözünürlük hassasiyetini ±10 dereceye düşürerek yüksek hassasiyette algılama sağlıyor.

Bu sensörler, araç boyutlarına ve geometrisine göre optimize edilerek algılama kapasitesinin en yüksek olacağı yerlere yerleştiriliyor. Sensörler, dikey eksende ise standart olarak -5 ila +80 derece aralığında bir görüş açısına sahip. Bununla birlikte, kullanıcı isteklerine bağlı olarak, görüş açısı -5 ila + 90 derece aralığını kapsayacak şekilde genişletilebiliyor. Bu durumda, üst yarı kürede hiçbir kör noktası kalmayan UMAY entegre edilmiş bir araç, taarruz uçakları, taarruz helikopterleri ya da İHA’lar tarafından yapılabilecek bir lazer aydınlatmasını da kolaylıkla algılayabiliyor.

Otomatik ya da manuel konumda çalışma seçeneği sunan Kontrol Ünitesi, 8 ayrı sis havanı grubunu kontrol edebiliyor. Her bir sis havanı grubunda ise birden fazla lançer bulunuyor. Sistem, manuel durumda iken lazerin yönünü komutana ileterek komutanın tüm sis havanlarını ya da sadece belirli yöne bakan havanları ateşlemesine imkân sunuyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.