Ana Sayfa Tanıtıcı Makaleler Nero Endüstri’nin Yangın Söndürme Sistemleri, ARES III+ Kontrol Üniteleri ile Fark Yaratıyor

Nero Endüstri’nin Yangın Söndürme Sistemleri, ARES III+ Kontrol Üniteleri ile Fark Yaratıyor

MSI Dergisi’nin 190’ıncı sayısında yayımlanan Tanıtıcı Makale, derginin internet sitesinde paylaşılmıştır:

Nero Endüstri Savunma Sanayi A.Ş. (Nero Endüstri) tarafından özgün olarak geliştirilen ARES İnfilak Bastırma ve Yangın Söndürme Sistemleri; kara, hava ve deniz araçlarındaki personeli ve teçhizatı koruyan, yeni nesil teknolojiye sahip, patentli bir yangın söndürme sistemi. Firma, yüksek hızlı reaksiyon kabiliyeti ile öne çıkan bu sistemi, her geçen gün geliştirmeye devam ediyor. ARES ailesinin, bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan en yeni üyeleri ise ARES III+ Kontrol Üniteleri ve 4’üncü nesil dedektörler.

ARES III+ Kontrol Üniteleri, Log Kaydı Tutabiliyor

2020 yılında, Nero Endüstri’nin ön plana çıkan ürünleri arasında bulunan ve ARES III+ adını verdiği kontrol üniteleri, log kaydı tutma özelliğine sahip. Kontrol üniteleri, bu sayede, sistemdeki alarm durumlarının, tam olarak ne zaman ve neden kaynaklandığını ve sistemin hata durumlarının kaydını tutabiliyor. Bu özellik ile aynı zamanda, söndürücü tüplerdeki basınç ve fünye hataları, dedektör hataları, manuel aktivasyon veya otomatik aktivasyonun gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılabiliyor. ARES III+ kontrol üniteleri, gerçek zamanlı tarih bilgileri ile birlikte, son 3.000 olayın verilerini hafızasında tutabiliyor. Son kullanıcılar, bu sayede, geçmiş olayları analiz ederek, sistemin işleyişi hakkında daha derin bir bilgiye sahip olabiliyorlar.

STANAG 4317 şartlarını sağlayan ARES III+ kontrol üniteleri, 12 ayrı dedektörden gelen sinyalleri takip ederek 12 farklı söndürücüye komuta edebiliyor. Bu dedektör ve söndürücüler, araçtaki 5 farklı bölümde yer alabiliyor:

  • Mürettebat Bölmesi
  • Motor Kompartımanı
  • Araç Gövdesi
  • Lastikler
  • APU Bölmesi

Yeni Dedektörler Daha Küçük ve Ergonomik

Nero Endüstri ARES III+ Kontrol Kutusu

Nero Endüstri, kesintisiz yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarının meyvelerini, dedektörler alanında da topluyor. Firmanın bu yönde ortaya koyduğu en yeni ürün ise 4’üncü Nesil Optik Dedektör oldu. Çalışmalarını, sahadaki kullanıcılardan ve ana yüklenicilerden alınan geri beslemeler ışığında şekillendiren Nero Endüstri, daha küçük ve daha ergonomik tasarıma sahip bir dedektör geliştirdi.

Firma, bunu başarabilmek için, öncelikle hem daha küçük bileşenler tasarladı hem de bu bileşenlerin dedektör içerisindeki yerleşimini optimize etti. Bu çalışmalara paralel olarak, dedektörün dış kabuk tasarımına da müdahale edildi. Böylece keskin hatlardan arındırılan dedektörün, araç içine yönelik ergonomisi de arttırıldı.

Nero Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bir zırhlı aracın tasarımındaki en önemli kısıtlardan ikisi, aracın hacmi ve boyutlarıdır. Bu konu, her ne kadar ana yüklenicilerin sorumluluğunda olsa da biz de üzerimize düşeni yaparak, dedektörlerimizi küçültmek için elimizden geleni yaptık.”

Nero Endüstri 4’üncü Nesil UV/IR Dedektörü

Bu yeni dedektörler tasarlanırken, ürünün algılama kabiliyetlerinden ise ödün verilmedi. ARES dedektör ailesinin diğer üyelerinde olduğu gibi, 4’üncü Nesil Optik Dedektörler de algılama konusunda üstün özelliklere sahip. Bu dedektörler, alev ve patlamaların farklı spektrumlarda yaptığı ışımayı, hem ultraviyole hem de kızılötesi dalga boylarında algılayabiliyor. Dedektörler, bu teknoloji sayesinde, cereyan eden bir olayı, 2 farklı spektrum diliminde analiz ediyor ve gerçek bir yangın veya patlama mı yoksa sigara alevi gibi sahte bir olay mı kolaylıkla ayırt edebiliyor.

ARES Sistemleri Hakkında

Dünya üzerinde 22 farklı ülkede kullanılmakta olan ARES sistemleri, mayın patlamalarının, yanıcı ve yakıcı tehlikeli maddelerin, akaryakıt yangınlarının, RPG-6 ve RPG-7 gibi omuzdan ateşlenen güdümsüz tanksavar roketleri ile güdümlü tanksavar füzelerinin (ATGM) veya diğer herhangi bir zırh delici mühimmatın neden olduğu patlamaları bastırabiliyor.

Nero Endüstri bünyesinde geliştirilen ARES İnfilak Bastırma ve Yangın Söndürme Sistemleri; kontrol üniteleri, dedektörler ve söndürücü tüplerden oluşuyor. Sistem, araç içerisinde, saldırı veya kaza benzeri herhangi bir sebepten kaynaklanan infilak veya yangını, Nero Endüstri bünyesinde geliştirilen UV/IR optik dedektörler vasıtasıyla algılıyor, öncelikle tespit ettiği ısı ve ışık kaynağının gerçek bir yangın olup olmadığına karar veriyor. Dedektör, araç içerisinde gerçek bir yangın veya patlama olduğunu tespit etmesi hâlinde, bunu kontrol ünitesine iletiyor. Kontrol ünitesi ise araç içerisindeki piroteknik tüpleri çalıştırarak, yangın ve patlamayı, araç içerisindeki personel veya alt sistemler zarar görmeden önce bertaraf ediyor. Tüm bu süreçte, patlamayı 3 milisaniyede algılayan ARES sisteminin, patlama etkisini bertaraf etmesi ise 250 milisaniyeden kısa sürüyor. Piroteknik tüpler içerisinde, yangını söndürmek için insan sağlığına zararsız olan FM200 gazları, HFC 227 EA gazı ve HFC 236 FA gazı kullanılıyor. Yatay silindirlerde; AFFF (Aqueous Film-Forming Foam) türü sıvı yangın söndürücüler bulunuyor. Çalışmalarını, insan sağlığı ve can güvenliğini daima ön planda tutarak yürüten Nero Endüstri’de, tüpler içerisinde kullanılan gazın konsantrasyon seviyesi, dağılım hızı ve tüplerin konumu, her projeye özel olarak analiz ediliyor ve insan sağlığını tehlikeye atmayacak çözümler geliştiriliyor. EMI / EMC standartları ile uyumlu olan bu ürünler, aynı zamanda MIL-STD-461F ve MIL-STD-810G sertifikalarına da sahip.

Kara platformlarına yönelik olarak geliştirilen ARES İnfilak Bastırma Sistemleri; Ana Muharebe Tankları, Zırhlı Muharebe Araçları, Zırhlı Personel Taşıyıcılar, Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar, Mayına Karşı Dayanıklı Araçlar ve Kundağı Motorlu Obüsler gibi zırhlı araçların yanı sıra lojistik maksatlı olanlar da dahil olmak üzere her türlü kara aracına entegre edilebiliyor. Ayrıca ARES sistemleri, aracın personel bölmesi, mühimmat bölmesi, araç gövdesi, motor bölmesi, lastik ve yakıt tankı bölmelerine uygulanabiliyor.

 2,846 Toplam Görüntüleme,  1 Günlük Görüntüleme

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.