Ana Sayfa Manşet NETA’dan Özgün RF Muhabere Çözümleri

NETA’dan Özgün RF Muhabere Çözümleri

Anten ve haberleşme alanlarında 1987 yılından beri faaliyet gösteren NETA Elektronik, bu alandaki uzmanlığını ve birikimini, “NETA Communications” markası ile savunma ve havacılık sanayisine taşıyor. Faaliyetlerinin merkezinde anten ve haberleşme teknolojileri yer alan NETA, UHF bandından Ka bandına kadar farklı frekanslarda; füze, insansız hava aracı (İHA) ve dron gibi hava araçlarına, ayrıca kara ve deniz araçlarına özel çözümler sunuyor. Bu çözümlerin tasarımından üretimine kadar tüm süreçlerini de bünyesinde gerçekleştiriyor.

NETA, 2015 yılından beri savunma ve havacılık sektörüne yönelik çözümler geliştiriyor. Firma, faaliyetleri sayesinde, birçok kritik alt sistem için yerli çözümler sunmayı başardı. Örneğin, İHA’ların yer istasyonu ile muhaberesini sağlayan kritik bir ürün olan veri bağı (data link) anten sistemini, 2 yıllık bir Ar-Ge süreci sonunda ortaya koydu ve bu çözüm kullanıma alındı.

Geniş Çözüm Kümesi

NETA’nın savunma ve havacılık alanında geliştirdiği ürünler, 6 grup altında toplanıyor:

  • GNSS, uçuş sonlandırma sistemi (FTS) ve telemetri antenleri
  • Füze ve mühimmat üzerinde kullanılan ve gövde formu ile uyumlu (conformal) ve sarmal (wrap around) antenler
  • Hava ve yer veri bağı anten sistemleri
  • Uydu muhabere (SATCOM) anten sistemleri
  • Tek bir personel tarafından taşınabilen (manpack) anten sistemleri
  • Kara araçları için uydu terminali (VSAT) anten sistemleri
NETA’nın Ku ve Ka bantlarda uydu üzerinden iki yönlü veri haberleşmesi sağlayan, sırtta taşınabilen, hızlı kurulum özelliğine sahip manpack ürün grubu da bulunuyor.

GNSS, uçuş sonlandırma sistemi ve telemetri antenleri ürün grubunda; hem füze, mühimmat, dron ve İHA gibi hava platformlarında hem de karada konuşlu birimlerde kullanılan antenler bulunuyor. Bu grupta yer alan ve hava platformlarında kullanılan antenler, aerodinamik yapılar göz önünde bulundurularak farklı mekanik formlarda ve farklı frekans bantlarında üretilebiliyor. Ürün ailesinin genelinde ise antenler, isterlere bağlı olarak yönlü ve yönsüz olarak geliştirilebiliyor.

Füze ve mühimmat üzerinde kullanılan ve gövdenin dış hatları ile uyumlu (conformal) antenler, füze ya da mühimmatın çapına göre geliştiriliyor. Antenler, tasarımları platformun yüzey formuna göre yapıldığı için uçuş dinamiklerini olumsuz olarak etkilemiyor. Yüksek sıcaklık altında çalışacak olmaları nedeniyle bu antenlerde seramik radomlar kullanılıyor. Gövdenin dış hatları ile uyumlu üretilen antenler arasında; GNSS, uçuş sonlandırma ve telemetri antenleri bulunuyor.

NETA’nın hava araçlarında kullanılan yönlü veri bağı antenleri.

NETA’nın füze ve mühimmat platformları için tasarlayıp ürettiği bir diğer anten grubu da sarmal antenler (wrap around). Bu antenler, özellikle gövde etrafında 360 derecelik kapsama alanı istenen durumlarda kullanılıyor. Sarmal antenlerin alternatifi ise birden fazla anten kullanılması ve bu antenlerin çıkışlarının birleştirilerek bir anten dizisi oluşturulması. Bu çözüm; teknik, maliyet ve uygulama açısından dezavantajlar içeriyor. NETA’nın çözümü ise tek bir sarmal anten kullanımını içeriyor.

NETA, füze ve mühimmat platformu çözümlerinde, ağırlıklı olarak Roketsan ile çalışıyor. Bu kapsamda proje aşamasında devam eden ve seri üretimde olan birçok ürünü bulunuyor.

Hava platformları için blade anten

Hava ve yer veri bağı anten sistemleri grubundaki antenler, İHA’lar ile yer istasyonunun haberleşmesini sağlayan görüş hattı (LOS) antenlerden oluşuyor. Bu antenlerin Türkiye’deki başlıca müşterisi ise Baykar. Baykar’ın İHA’larında ve yer istasyonlarında yer alan tüm antenleri (UHF, S, C ve Ku bant) NETA üretiyor. NETA’nın bu çözümleri, Baykar’ın, hem Türkiye hem de yurt dışında kullanılan sistemlerinde görev yapıyor. Baykar’ın gerçekleştirdiği yüksek sayıdaki teslimatlar sayesinde NETA’nın ürünleri de sınıfında en çok kullanılan çözümler arasında yer alıyor.

SATCOM anten sistemleri, NETA’nın Ar-Ge çalışmalarını tamamlamak üzere olduğu yeni bir ürün grubu. Bu ürün grubu, hava platformlarının uydu üzerinden muhabere yapmasını mümkün hale getirecek. Böylece, LOS iletişimin sınırları ortadan kalkacak. Bu ürün grubu içinde Ku ve Ka bantlarında 12”, 18” ve 21” reflektör çapına sahip çözümler yer alacak. Muadillerine göre teknik ve maliyet avantajı sağlayan bu ürünlerin askeri standartlara göre sertifikasyon süreçleri halen devam ediyor.

Ayrıca NETA’nın Ku ve Ka bantlarda uydu üzerinden iki yönlü veri haberleşmesi sağlayan, kara araçları için VSAT ürün grubu ve sırtta taşınabilen, hızlı kurulum özelliğine sahip manpack ürün grubu da bulunuyor.,

NETA’nın Ar-Ge merkezi

Seri Üretim ve Test Kabiliyetleri Güçleniyor

Savunma ve havacılık sanayisi alanında çalışmalarını her geçen gün daha da ilerleten NETA, bünyesinde seri olarak üretilen sistemler için yeni bir üretim hattı açtı. Tüm ürünlerini askeri çevresel standartlara uygun olarak üreten firma, ayrıca MIL-STD-810 standardına uygun çevresel bir test laboratuvarı kurdu ve bu laboratuvarda; klimatik, nem, titreşim, korozyon, sızdırmazlık gibi testleri yapmaya başladı.

NETA’nın füze ve mühimmat platformları için tasarlayıp ürettiği bir diğer anten grubu da sarmal antenler (wrap around).

Hedef Daha Çok İhracat

Hâlihazırda 5 farklı ülkeye ihracat yapan NETA, ihracatın cirodaki payını yükseltmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Avrupa ve Amerika’da fuarlara katılarak ürünlerini ve kabiliyetlerini tanıtıyor. NETA, yurt içine yönelik geliştirdiği hazır ürünlerin yanı sıra yurt dışındaki kullanıcıların taleplerini karşılayacak özel çözümler geliştirmek için de hazır.

NETA, muharebe alanında farklı ihtiyaçları karşılayan ürünler sunuyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.