Anten ve haberleşme konularında 1987 yılından beri faaliyet gösteren NETA, bu alandaki uzmanlığını ve birikimini, “NETA Communications” markası ile savunma ve havacılık sanayisinde kullanmaya devam ediyor. Faaliyetlerinin merkezinde anten ve haberleşme teknolojileri bulunan NETA, UHF bandından Ka bandına kadar farklı frekanslarda; füze, insansız hava aracı (İHA) ve dron gibi hava araçlarına; ayrıca kara ve deniz araçlarına özel çözümler sunuyor. Bu çözümlerin tasarımından üretimine kadar tüm süreçlerini de kendi bünyesinde gerçekleştiriyor.
Şirketin ürün portföyünde; GNSS/FTS/Telemetri antenler, füze üstü conformal ve WrapAround antenler, hava ve yer data link anten sistemleri, SATCOM terminalleri ve VSAT/MANPACK anten sistemleri bulunuyor. NETA ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı öncülüğünde 2022 yılında başlayan çalışmalar kapsamında Türksat ile birlikte geliştirdiği IoT terminalini de ürün gamına ekledi. Bu ürünler, NETA’nın güçlü AR-GE ekibiyle geliştiriliyor ve yerli olarak Dudullu üretim tesislerinde üretiliyor.
NETA’nın önemli müşterileri arasında; Baykar, ASELSAN, Roketsan, ULAK, Delta V ve Türksat gibi güçlü şirketler yer alıyor. Savunma ve havacılık sanayisi için kısa sayılabilecek bir sürede, iş birlikleri sayesinde müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş çözümler geliştiren NETA, sektörde konumunu güçlendirmiş durumda. Hedef pazarları arasına ABD, Avrupa, Güney Amerika ve Orta Doğu ülkelerini konumlandıran NETA, teknolojik yatırımları ve uluslararası pazarlarda genişleme stratejisiyle ürünlerini daha geniş bir pazara ulaştırmayı hedefliyor.

IDEF 2023’te İki Yeni Ürün Grubu
Savunma ve havacılık sanayisinin önemli organizasyonlarından olan ve bu yıl 16’ncısı düzenlenen IDEF fuarında NETA, hava SATCOM ve IoT anten terminallerini ilk defa sergiliyor. NETA tarafından hava platformları için geliştirilen SATCOM terminalleri, Ka bant frekansında ve 12, 18 ve 21 inç ölçülerinde geliştirildi. Bu antenler sayesinde hava platformları, data link menzil serbestisi elde edecek ve güvenilir bir haberleşme ile daha etkin kullanılabilecek.
NETA’nın öz sermayesi ile 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tasarımı tamamlanan hava SATCOM ürünleri, öncelikli olarak İHA platformları için geliştirildi. İki ayrı pedestal yapısı, üç farklı reflektör büyüklüğü ile Ka ve Ku bantlarında konfigürasyonlara sahip olan ürünler, uçuş testlerini ve sertifikasyon süreçlerini de büyük ölçüde tamamlayarak, seri üretim aşamasına getirildi.
NETA’nın geliştirdiği hava SATCOM ürünlerinin önemli özelliklerinden biri de uçuş esnasında GPS konumunun kaybedildiği durumlarda bile RSSI takip ile uydu bağlantısının devam etmesi. Bu da zorlu şartlarda dahi ürünün güvenli iletişim hattını kesintiye uğratmaması anlamına geliyor.

Kesintisiz Uydu Bağlantısı Sağlıyor
NETA’nın önemli projelerinden birisi de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğünün ana yüklenici olduğu ve Türksat tarafından NETA’ya verilmiş olan “Milli IoT Ka Bant Terminal Anten Geliştirilmesi” projesi. Bu kapsamda uydu üzerinden çalışacak sabit ve mobil IoT antenlerin geliştirilmesi çalışmalarında ürün aşamasına gelindi. Projeye konu ürünlerin; sınır güvenliği, acil durum iletişimi, akıllı ulaşım sistemleri, mobil iletişim gibi birçok alanda kullanılması planlanıyor.
Faz dizili anten yapısı ile tasarlanmış olan bu ürünler; BUC, LNB ve modem de içeren tümleşik ve kompakt bir yapıya sahip. Sabit olan model elle yönlendirilirken mobil model elektronik anten yönlendirmesiyle yönünü kendi ayarlıyor ve hareketli ortamlarda bile kesintisiz uydu bağlantısı sağlıyor.

Üretim ve AR-GE Altyapısı Gelişiyor
Savunma ve havacılık sanayisindeki çalışmalarını her geçen gün daha da ilerleten NETA, mevcut üretim hattını büyüterek kapasite artışına gitti. Aynı zamanda firma, kendi bünyesinde bulunan MIL-STD-810 test merkezi yeteneklerini de arttırmak üzere yeni yatırımlar yaptı.
Üretim altyapısı ile birlikte firmanın mevcut AR-GE imkanları ve çalışan sayısı da artmaya devam ediyor. Gerek öz sermaye ile gerekse alınan desteklerle yapılan AR-GE yatırımları sayesinde ülke genelinde kendi alanında ciddi bir altyapıya sahip olan NETA, 2024’te de yatırımlarına devam edecek.

Hedef İhracat Pazarını Genişletmek
Hâlihazırda 8 farklı ülkeye ihracat yapan NETA, ihracatın cirodaki payını yükseltmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Avrupa ve Amerika’da düzenlenen fuarlara katılarak ürünlerini ve kabiliyetlerini tanıtıyor. NETA, özellikle hava platformlarına yönelik haberleşme ürünleri ile müşteri odaklı ve esnek yaklaşımı ile yurt dışı müşterilerinin de ihtiyaçlarına uygun çözümler sunuyor.
