Ana Sayfa Manşet NOVA Power Solutions CEO’su Steve ZIFF: “Hem çalıştığımız firmaların ve son kullanıcıların sayısını arttırmayı hem de Türkiye’deki onarım, bakım ve üretim faaliyetlerimizi genişletmeyi hedefliyoruz.”

NOVA Power Solutions CEO’su Steve ZIFF: “Hem çalıştığımız firmaların ve son kullanıcıların sayısını arttırmayı hem de Türkiye’deki onarım, bakım ve üretim faaliyetlerimizi genişletmeyi hedefliyoruz.”

Türkiye’deki faaliyetlerinde 10. yılını dolduran NOVA Power Solutions (NOVA Power), Türk savunma ve havacılık sektörünün güvenilir çözüm ortağı olmaya devam ediyor. Firma, bir yandan Türkiye’de yerli olarak geliştirilen özgün sistemlere katma değer sağlarken bir yandan da Türkiye merkezli bakım, onarım ve üretim faaliyetlerini genişletiyor. NOVA Power CEO’su Steve Ziff ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi İş Geliştirme Yöneticisi Süleyman Bayramoğlu, firmanın faaliyetlerinin güncel durumunu, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.

MSI Dergisi: NOVA Power, Haziran 2021 itibariyle CLARY Corporation’un bünyesine katıldı. Üzerinden yaklaşık 1 sene geçmiş olan bu gelişme, çalışmalarınızı ne yönde, nasıl etkiledi?

Steve ZIFF:NOVA Power olarak CLARY Corporation ile30 yılı aşkın yakın bir çalışma ilişkisi ve iş ortaklığımız vardı. İki firma arasındaki bu ilişkide CLARY, ürün ve çözümlerimizin detaylı tasarım ve üretim aşamalarından sorumluydu. Bu çerçevede de uyum içinde çalışıyorduk. Sonuçta iki ayrı firmaydık ve herkes kendi üzerine düşen işi yapıyordu. 2021 yılındaki birleşme sonrasında da bu uyum bu devam etti. Bu sayede, birçok şirket birleşmesinde yaşanan; insanların işini kaybetmesi durumunu ya da ilk başta nispeten verimsiz olup bir öğrenme eğrisini takip ederek verimli hale gelme gibi durumları yaşamadık. Aksine, birleşmenin yararlarını hemen görmeye başladık. Aramızdaki iletişim çok daha güçlü bir hale geldi, bilgi paylaşımımız arttı. Karar verme süreçlerimiz hızlandı. Kararlarımızı, çok daha etkin ve bilgili bir şekilde alabilir hale geldik.

Bu birleşmenin farklı bir yönü de NOVA Power’ın ismini korumuş olması. Müşterilerimiz açısından baktığımızda, bizimle olan arayüzde değişen hiç bir şey olmadı.

Süleyman BAYRAMOĞLU: Diğer yandan, tüm tasarım ve üretim süreçlerinin aynı çatı altında toplanması, müşterilerimiz için de bir dizi avantaj getirdi. Daha önce doğrudan müdahil olmadığımız üretim süreçlerinin bazı bölümlerini, müşterilerimizden gelen istekler doğrultusunda optimize edebilir olduk. Müşterilerimize bazı konularda daha hızlı dönüş yapabilme olanağına kavuştuk. Örneğin, CLARY Corporation, birleşmeden önce, bize daha uzun teslim süreleri verebiliyordu. Çünkü onlar açısından dışarıdan hizmet alan bir firmaydık. Şimdi ise örneğin, Türkiye’deki bir müşterimizden bir talep geldiğinde, çok daha kısa sürede yanıt verebiliyor ve müşterimizin istekleri doğrultusunda çok daha etkin şekilde önceliklendirebiliyoruz. Dolayısıyla CLARY bünyesine katılmamızın, kullanıcılarımıza doğrudan ve kayda değer bir katma değer sağladığını memnuniyetle ifade edebilirim.

NOVA Power, bünyesine katıldığı CLARY Corporation’un çevrim içi UPS ürünlerine yönelik de çözümler sağlıyor.

MSI Dergisi: NOVA Power ürünleri, Türkiye’deki hangi platformlarda ve sistemlerde kullanılıyor?

Süleyman BAYRAMOĞLU: Çözümlerimizin Türkiye’de en yaygın son kullanıcısı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına son 9-10 yıllık dönemde teslim edilen tüm gemilerde, NOVA Power’ın güvenilir güç sistemi çözümlerini içeren ve Türkiye’de yerli olarak üretilmiş en az bir sistem ya da alt sistem olduğunu, gururla belirtmek isterim. Bunlar arasında; muhabere sistemleri, sensörler ve savaş savaş yönetim sistemleriyle ilgili alt sistemler de bulunuyor.

Bu sistem ya da ekipmanların her birinin, aynı zamanda Türk savunma ve havacılık sektörünün geliştirdiği özgün çözümler olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Bu vesileyle Türk savunma ve havacılık sektörünün özgün tasarım ve yerli geliştirme çalışmalarını desteklediğimizin de altını çizmeliyim. Türkiye’de sunduğumuz çözümlerimizin tümünü, bu özgün sistemlerin isterlerine göre uyarladık; zaman zaman da sıfırdan yeni çözümler tasarladık. Bu durum, yaklaşık 10 yıl önce Türkiye pazarına girerken yaptığımız konumlandırmanın da bir sonucu. En başından beri, Türkiye’de özgün ve güvenilirliği yüksek sistemlerin yerli olarak geliştirilmesinde katkı sağlamayı hedeflemiştik. Bu hedefimiz doğrultusunda önemli başarılar kazanmış olmamız da bizi ayrıca mutlu ediyor.

Karada ise çözümlerimiz, karaya konuşlu kritik sistemlerde, insansız hava araçlarının yer kontrol istasyonlarında ve görev sistemleri taşıyan bazı mobil platformlarda kullanılıyor.

Hava platformlarına yönelik, gerekli sertifikasyonları almış bir güç kaynağı çözümümüz henüz bulunmuyor. Bununla birlikte bu konuda, bir Türk firması ile tasarım ve sertifikasyon konusunda iş birliği içindeyiz. Bunun sonucunda, önümüzdeki dönemde hava platformlarında kullanılabilecek çözümler de sunmayı hedefliyoruz.

NOVA Power, Türkiye’de katıldığı farklı etkinliklerle çözümlerinin sağladığı katma değeri paydaşlarına anlatıyor. Fotoğrafta, 15-16 Kasım 2021 tarihlerinde, Ankara’da 10.su gerçekleştirilen Deniz Sistemleri Semineri (DSS) sırasında, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, NOVA Power standında bilgi alırken görülüyor.

Sivil tarafta, kent güvenlik, yaşam kritik sinyalizasyon, akıllı trafik yönetim sistemlerine ve demiryolu sistemlerine yönelik çözümler sağlamak için temaslarımız devam ediyor. Bu alanlardaki çözümlerimiz, ABD’de yaygın olarak kullanılıyor, güvenilirlik ve emniyet açısından da önemli bir katma değer sağlıyor. Türkiye’de de benzer bir katma değeri kurumlara ve kullanıcılara sunmak istiyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye’de düzenlenen etkinliklerde yer alıyor, potansiyel kullanıcılarımız ve paydaşlarımızla bir araya geliyoruz. Onlara, çözümlerimizin sağladığı katma değeri anlatıyoruz, Ancak bir farkındalık yaratmanın ve çözümlerimizi kullanmaya başlamalarının bir süreç olduğunu biliyor ve çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.

MSI Dergisi: Türkiye’ye yönelik faaliyetleriniz, tüm faaliyetlerinizin içinde nasıl bir paya sahip?

Steve ZIFF: Yıllara göre ufak değişiklikler gösterse de üretimimizin yüzde 10 ila 15’i arasındaki bir kısmını Türkiye için yapıyoruz. ABD pazarında çok uzun bir zamandır faaliyet gösterdiğimiz ve bu pazarın büyüklüğü göz önüne alındığında, bu oranın kayda değer bir rakam olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu rakam, aynı zamanda Türkiye’nin bizim için ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesi. Biz de Türkiye’deki faaliyetlerimizi, bu önemin farkındalığıyla çok özel bir yaklaşımla yürütüyoruz.

NOVA Power Çözümleriyle Daha Güvenilir Sistemler ve Ekipmanlar

MSI Dergisi: Farklı platformlarda ve sistemlerde yer alan ürünlerinizin, bugüne kadar son kullanıcıya sağladığı katma değerle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Bu konuda size yapılan geri dönüşler oldu mu?

Süleyman BAYRAMOĞLU: Elektronik sistemlerde yaşanan soruların yaklaşık yüzde 75’i, elektrik beslemesinden yani güç kalitesiyle ilgili konulardan kaynaklanıyor; NOVA Power’ın çözümleri de bu sorunları tümüyle ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla bu konuda doğrudan ve önemli bir katma değer sağladığımızı söyleyebiliriz. Bizi tercih eden paydaşlarımız ve onların geliştirdiği sistemlerin son kullanıcıları da bu durumun farkında. Örneğin bir müşterimiz, geliştirdiği bir sistemde sürekli yaşadıkları elektriksel sorunlar nedeniyle mevcut ticari kesintisiz güç kaynaklarını, sistemlerine uygun ve özel tasarladığımız çözümlerimizle değiştirmek istedi. Çözümlerimiz sisteme entegre edilip kullanmaya başladıktan sonra ise bu konuda daha önce yaşadıkları sorunlarla bir daha karşılaşmadıklarını ve memnuniyetlerini ifade ettiler.

Steve ZIFF: Konunun şöyle bir boyutu da var: Çözümlerimiz görevini çok iyi yaptığı için kullanıcılarımız, güç kalitesinde bir sorun olduğunun ve sistemlerinin bunun üstesinden geldiğinin farkında bile olmuyor. Dolayısıyla bize dönüp, “10 kere güç kalitesi sorunu yaşadık, sistemlerimiz çalışmaya devam etti” gibi bir geri bildirimde bulunmaları gibi bir durum söz konusu olmuyor. Konuya, yaşanan arıza ve sorunlar açısından baktığımızda, bize bildirilen sorunların yok denecek kadar az sayıda olduğunu görüyoruz. Ki, bunların bir bölümü, projelerin ömür devrinde karşılaşılabilen, gereksinim yada ekipman değişikliklerinden kaynaklanıyor. Sonuç olarak, sahada görev yapan sistemlerde çok yüksek bir güvenilirliğe sahibiz. Ürünlerimizin, beslediği sistemin ömür devri boyunca değişime ya da özel bir bakıma gereksinim duymaması da bu yüksek güvenilirliğin bir sonucu ve göstergesi.

NOVA Power Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi İş Geliştirme Yöneticisi Süleyman Bayramoğlu

MSI Dergisi: Ürünleriniz, Türkiye’den ihraç edilen platformlar ve sistemler üzerinde de kullanılıyor mu?

Süleyman BAYRAMOĞLU: Ürün ve çözümlerimiz özel bir ihracat izni yada son kullanıcı belgesi gerektirmiyor. Bu nedenle teslim ettiğimiz ürünlerin nerede kullanıldığıyla ilgili bizim doğrudan bir takibimiz yok. Bununla beraber, Türkiye’de üretilen ve müttefik ülkelere ihraç edilen bazı platform ve sistemlerde bizim ürünlerimizin de yer aldığını memnuniyetle gözlemliyoruz.

Steve ZIFF: NOVA Power olarak, Türk savunma ve havacılık firmalarına, ihracat iznine tabi olmayan çözümler sunarak önemli bir katma değer sağlıyoruz. Türk firmaları da ABD’li firmaların ihracat yapmadığı ya da yapamadığı pazarlara platform ve sistemlerini satabiliyor ve bu da bizim dünya genelindeki pazar payımızı arttırıyor. Burada, iki tarafında da kazandığı, çok iyi yürüyen, sürdürülebilir bir iş birliği olduğunu değerlendiriyoruz.

Yükleniciler ve Son Kullanıcılarla Yakın Çalışma

MSI Dergisi: NOVA Power, özel bir alanda, butik çözümler sunuyor. Bu da sistem geliştiricilerle ve son kullanıcılarla teknik düzeyde iyi bir iletişimi gerektiriyor. Türkiye’de yıllardır faaliyet gösteriyorsunuz. Sektör firmaları ve son kullanıcılarla diyalog ve birbirinizi anlama konularında nasıl bir noktaya geldiğinizi değerlendiriyorsunuz?

Steve ZIFF: Türkiye’de, ABD’ye göre çok farklı bir şekilde çalıştığımızı söyleyebilirim. ABD’de, geliştirme süreçleri biraz daha mesafeli bir şekilde ele alınıyor. Platform ve sistem tasarımcıları sizden bir çözüm istiyor; siz bunun üzerinde çalışıyorsunuz. Ürünü tasarlayıp istenilen sayıda prototip geliştiriyor ve teslim ediyorsunuz; sonrasında da testlere geçiliyor. Arada, resmi sürecin tanımladığının dışında toplantılar ve gözden geçirmeler olmuyor; platform ya da sistem entegratörüyle haftalarca belki de aylarca görüşmeden çalışıyorsunuz. Türkiye’de ise entegratör proje ekibi ve son kullanıcılar sürece çok daha aktif olarak katılıyor. Daha fazla şey talep ediyorlar ve bu süreçte biz de ekibin bir parçası olarak çalışıyoruz.

Tabii ABD ve Türkiye’deki bu farklı yaklaşımların kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Ama biz her iki yaklaşımla da çalışma konusunda kendimizi rahat ve güvenli hissediyoruz.

Türkiye’deki çalışma ortamını, bize çok şey öğrettiği için seviyoruz. Türk firmalarının ve son kullanıcılarının talepleri, bazı durumlarda ürünlerimizi daha da iyileştirmemize destek oluyor. Biz de dolaylı olarak Türkiye’de özgün geliştirilen ve yerli olarak üretilen sistemlerin kalitesinin ve güvenilirliğinin yüksek olmasına katkı sağlıyoruz.

NOVA Power’in Türkiye’deki Faaliyetleri Genişliyor

MSI Dergisi: Geçtiğimiz yıl yaptığımız söyleşide, Süleyman Bey, NOVA Power’ın odaklandığı konulardan birinin, tüm EMEA bölgesi için teknik destek ve bakım hizmetinin Türkiye’den verilmesi olduğunu; ayrıca bazı özel tasarım çalışmalarını Türkiye’deki yetkin firmalara yaptırmayı hedeflediğinizi belirtmişti. Bu konulardaki güncel durumu sizden dinleyebilir miyiz?

Steve ZIFF: Bu planlarımızın, daha en başından, 10 yıl önce Türkiye pazarına eğilmeye başladığımız andan beri masada olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye ile ilgili yakından takip ettiğimiz ve tüm paydaşlarımıza katma değer sağlayacak bir yol haritamız var. Bunu da kararlılıkla izliyoruz.

NOVA Power CEO’su Steve Ziff

Süleyman BAYRAMOĞLU: Evet Türkiye’de iki yıldır kapsamlı olarak yerel ve bölgesel teknik destek veriyoruz. Ayrıca bakım ve onarım faaliyetleri için de bir atölye altyapısı oluşturduk. Bize gelen taleplerle ilgili cevap verme süremizi önemli ölçüde düşürdük ve günler mertebesine indirdik. Aynı zamanda müşteri açısından maliyetleri de düşürmeyi başardık. Yeni yapımızla Avrupa, Orta Doğu, Afrika ile Pakistan’a kadar olan bölgedeki tüm onarım ve teknik destek hizmetini Türkiye merkezli yapmaya başladık.

Bir diğer önemli gelişme de sunduğumuz çözümlerin önemli bir bileşeni olan bazı batarya modüllerini Türkiye’de üretmeye başlamamız. Bunun iyi bir başlangıç olduğunu değerlendiriyoruz. Bataryalar, ömür devri boyunca belli periyotlarla değişmesi gereken sarf malzemesi niteliğinde bileşenler. Bunların Türkiye’de üretilmesi bizim açımızdan çok önemli, Türkiye’deki müşterilerimiz açısından da kayda değer bir katma değer sağlıyor.

Bunun yanında, çözüm geliştirme aşamalarımızda, yazılım ve donanım konusundaki yetenek ve kapasiteleri nedeniyle Türk firmalarıyla birlikte çalışma planımız geçerliliğini koruyor. Bir firmayla halen devam eden, diğer yandan pandeminin de etkisiyle henüz işletmeye başlatamadığımız bir anlaşmamız var. Bu konu, gündemimizde üst sıralarda yer almaya devam ediyor.

MSI Dergisi: Ürünler ve teknolojiler tarafında, okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz gelişmeler ya da yenilikler var mı?

Steve ZIFF: Son kullanıcının ne istediğine baktığımızda, birinci sırada kalite ve güvenilirliğin olduğunu görüyoruz. Biz de Ar-Ge çalışmalarımızda bu konulara eğiliyoruz. Dolayısıyla başka ürünler için söz konusu olabilen, ürünlerin görünüşünde, işlevlerinde ya da arayüzlerinde önemli değişiklikleri içeren “renkli” yenilikler, bizim ürünlerimizde pek söz konusu olmuyor.

Son kullanıcıların beklentileri ve talepleri doğrultusunda, daha çok performans ve ürünlerimizin kapladığı alan gibi konularda iyileştirmeler yapıyoruz. Tabii ki çözümlerimize bazı yeni işlevler, teknolojiler getiriyoruz; arayüzde de güncellemeler yapıyoruz.

MSI Dergisi: NOVA Power, Türkiye özelinde nasıl bir gelecek öngörüyor?

Steve ZIFF: Hem çalıştığımız firmaların ve son kullanıcıların sayısını arttırmayı hem de Türkiye’deki onarım, bakım ve üretim faaliyetlerimizi genişletmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de, çözümlerimizle katma değer sağlayabileceğimiz daha birçok sistem ve platformun olduğunu biliyoruz. Uzun süredir temasta olduğumuz; ancak henüz hizmet verme fırsatı bulamadığımız firmalar var. Bunlar, ürünlerinde ticari çözümleri kullanıyorlar ve henüz bir sorun yaşamadıkları için ya da farkında olmadıkları için de kullanmaya devam ediyorlar. Eğer bir gün sorun yaşarlarsa çözümlerimizle onların yanında olacağımızı bilmelerini istiyoruz.

MSI Dergisi: Daha genel bir çerçeveden bakıldığında, gelecek planlarınızda neler var?

Steve ZIFF: CLARY Corporation’un önemli kaynakları, NOVA Power’ın de yeni pazarlara girme hedefleri var. Pandeminin etkilerinin ortadan kalkmaya başlamasıyla bu potansiyeli uygulamaya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızın bir bölümünü de Türkiye merkezli olarak yapacağız.

NOVA Power CEO’su Steve Ziff ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi İş Geliştirme Yöneticisi Süleyman Bayramoğlu’na, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdıkları ve verdikleri bilgiler için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.