Nova Power Solutions, Türk savunma ve havacılık sektörüne, “güç kalitesi” terimi ile özetlenebilecek özel bir konuda ve özellikle özgün olarak tasarlanıp yerli olarak geliştirilen sistemlere yönelik ürün ve çözümler sunuyor. Bu ürün ve çözümler ise hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı hem de sektörün dost ve müttefik ülkelerin kullanımına sunduğu platformlarda, elektronik sistemlerin güvenilir ve etkin bir şekilde çalışmasına olanak sağlıyor. Sorularımızı yanıtlayan Nova Power Solutions Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi İş Geliştirme Yöneticisi Süleyman Bayramoğlu ve İş Geliştirme Direktörü Kurt Worden, firmanın faaliyetlerinin güncel durumunu ve gelecek planlarını anlattı.
MSI Dergisi: Nova Power Solutions; ASELSAN, HAVELSAN, STM, Meteksan Savunma, YALTES, AYESAŞ ve VESTEL Savunma gibi sektörün önde gelen entegratörleri ve sistem tedarikçileri ile çalışıyor. Ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere son kullanıcılarla da yakın ilişkileriniz var. Diğer yandan, Türkiye’de, önünüzde ciddi bir iş potansiyeli de bulunuyor. Sizinle henüz çalışmaya başlamamış olan sektör firmaları ve son kullanıcılar, neden Nova Power Solutions ile iş birliği yapmalı?
Süleyman BAYRAMOĞLU: Bu sorunun iki kısa cevabı var: Teknolojimiz ve iş yapış tarzımız.
Türkiye’de gerçekleştirilen fuarlara, sempozyumlara ve kongrelere sürekli katılıyoruz ve her fırsatta teknolojimizi anlatmaya çalışıyoruz. Elektronik ekipmanlarda oluşan donanımsal arıza ve hasarların yüzde 70’i, güç kalitesindeki sorunlardan, diğer bir ifadeyle elektrik beslemesindeki anomalilerden kaynaklanıyor. Bu durumda akla ilk gelen çözümler olan, yaygın olarak kullanılan ve hazır bir ürün olarak temin edilebilen kesintisiz güç kaynakları (KGK) ise elektrik kesintilerinde, akü üzerinden yedek güç sağlayarak elektronik sistemlerin belli bir süre beslenmesinde kullanılıyor. Bunlar, yedek güç sağlamanın yanında elektrik şebekesindeki ani gerilim yükselmeleri gibi bazı “yıkıcı” anomalileri de engelleyebiliyor. Ancak çok da bilinmeyen, daha da yıkıcı olabilen, harmonik ve hat gürültüsü olarak tabir edilen sorunları gideremiyor. Bu nedenle kritik sistemlerin her türlü elektrik ve çevre koşullarında güvenilir bir şekilde beslenebilmesi ve elektrik altyapısından kaynaklanan her türlü sorundan izole edilebilmesi için, “güç şartlandırıcı” olarak tabir edilen gelişkin kesintisiz güç koruma sistemlerinin kullanımı öneriliyor. Biz de tam olarak bu noktada çözüm sunuyoruz.
Sunduğumuz çözümler, çoğunlukla beslenecek sisteme özel olarak, sistemlerin tasarım aşamasında oluşturuluyor. Çözümlerimiz, %100 elektrik koruması sağlayarak hem beslediği kritik sistemin her an devrede olmasını sağlıyor hem de donanım ve elektrikten kaynaklanabilecek arızaları en aza indiriyor.
Tüm ürün ve çözümlerimizi, ilgili tüm askeri ve endüstriyel standartlara uygun olarak geliştiriyoruz. Bu da ticari ürünlerle sağlanamayacak, askeri çalışma ortamının gerektirdiği zorlu çalışma koşullarında çalışma güvenilirliği getiriyor.
Kullanıcı bakış açısı ile özetleyecek olursak; ürün ve çözümlerimiz, elektronik sistemlerde yaşanabilecek donanımsal arızaların ve hasarların önüne geçiyor. Böylece, hem kritik görevlerin her zaman yerine getirebilmesini sağlıyor hem de ömür devri maliyetlerini önemli ölçüde düşürüyor.

Süleyman BAYRAMOĞLU: Paydaşlarımızın, yerel teknik destek ve onarıma ilişkin beklentileri konusunda, son 2 yılda iyi bir düzeye geldik. Yerel destek ve onarım süreçlerini, çok hızlı reaksiyon süreleriyle ele aldığımız bir altyapı oluşturduk.
Kurt WORDEN: Niş bir alanda, özel çözümler sağlıyoruz. İş yapış tarzımız da çözümlerimizin bu özellikleri doğrultusunda oluştu. Her üretici firma gibi bizim de en önemli beklentimiz, daha fazla satış yapmak ve daha fazla kullanıcıyla çalışmak. Ama bundan daha da önemlisi, kullanıcılarımıza güvenilir çözümler sunarak proje ve sistem gereksinimlerinin tam olarak karşıladığından ve uzun yıllar çok iyi çalıştığından emin olmak. Ürün ve çözüm sağladığımız platformların bazıları 30, hatta 50 yıl görev yapıyor. Biz de çalışmalarımızı, bu gerçeğin farkında olarak yürütüyoruz.
Ürün ve çözümlerimiz, bir firmanın geliştirdiği bir sistemde ya da bir entegratörün bir araya getirdiği bir “sistemler sistemi”nde kullanılıyor. Dolayısıyla ihtiyaçlar her projede değişiklik gösterebiliyor. Sistemi geliştiren ya da entegre eden firmalarla yakın bir şekilde çalışmak; ürünü ya da çözümü onun ihtiyaçlarına göre özelleştirebilmek, mesaimizin doğal bir parçası. Biz, bir ürün çıkartıp onu rafta hazır tutarak iş yapmıyoruz; her projede, ihtiyacı ve gereksinimleri analiz edip en doğru çözümü ortaya koyuyoruz. Bu açıdan baktığımızda, “butik” bir iş yapıyoruz.
Süleyman BAYRAMOĞLU: Ürün ve çözümlerimizle ilgili çok önemli noktalardan biri de herhangi bir ihracat kısıtlamasına tabi olmaması. Türk savunma ve havacılık sektörünü, ihracat projelerinde de rahatlıkla destekliyoruz. Bunun örnekleri oluşmaya da başladı. Hatta Nova Power Solutions için bazı ülkelere Türkiye üzerinden satış yapmanın ve destek vermenin, tercih edilir bir yol haline geldiğini de söyleyebiliriz.
Türkiye’nin, Nova Power Solutions Bünyesindeki Ağırlığı Artıyor
MSI Dergisi: Sizlerle yaptığımız son söyleşiden bu yana bazı kurumsal gelişmeler de yaşandı. Bunları okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?
Süleyman BAYRAMOĞLU: Nova Power Solutions, Haziran 2021 itibariyle, uzun yıllardır ana üretim partneri olarak birlikte çalıştığı CLARY Corporation’ın bünyesine katıldı. CLARY, hassas uçak parçaları üretmek amacıyla 1939 yılında kurulan bir yüksek teknoloji üreticisi. 1950’li yılların başında da kompakt bilgisayarlar ve dünyanın ilk elektro-mekanik hesap makinesini geliştirdi. Firma, 1970’de dünyanın ilk katı hal (solid state) kesintisiz güç kaynağını ortaya koydu. 90’ların sonunda da bu teknolojisine sayısal işlemcileri dâhil etti. Yaklaşık 34 yıldır güzel bir uyum içinde çalıştığımız CLARY bünyesine girmemiz, hem finans ve insan kaynakları açısından kurumsal yapımızı hem de teknolojik altyapımızı güçlendirmiş oldu. Ayrıca, bu yeni yapılanma kapsamında, Avrupa ve Pakistan’a kadar olan bölgedeki müşterilerimize, Temmuz başından beri Nova Power Solutions’ın Türkiye’deki destek biriminden bakım ve destek hizmeti sağlamaya başladık. Türkiye’deki bu yerel girişimlerimizi, tasarım ve üretim gibi alanlarda da göreceğimizi, memnuniyetle söyleyebilirim.

Kurt WORDEN: Nova Power Solutions için Türkiye’nin, sadece müşteri potansiyeli ve satış hacmi açısından değil, tasarım ve destek faaliyetlerinin yapıldığı bir yer olarak ayrı bir önemi var.
MSI Dergisi: COVID-19 salgınının, tedarik zincirlerine önemli ve olumsuz etkileri oldu. Siz bu durumla nasıl başa çıkıyorsunuz?
Kurt WORDEN: Salgının başlangıcından beri, yani Mart 2020’den bu yana, üretim ve teslimat sürelerinde öngörülemeyen gecikmeler yaşanıyor. Bunların nedenleri arasında, başta tedarik zincirindeki aksaklıklar ile salgından etkilenen personel nedeniyle düşük kapasiteyle geliştirme ve üretim yapılması sayılabilir. Buna son dönemde kısaca “yonga ya da çip krizi” diye adlandırılan durum da eklendi. Elektronik bileşenlerin tedarikinde 12 aya varan sürelerden söz ediyoruz artık. Güçlü stok altyapımız nedeniyle bu aksaklıklardan şu ana kadar çok az etkilendik. Ancak bundan sonra ne olacak tahmin etmek güç. Buna ek olarak, nakliye masrafları kabaca iki katına çıktı. Bu da hem maliyeti hem de teslimat sürelerini etkileyen bir durum.
Kullanıcılar, her zaman tedarik sürelerini iyileştirmenizi ister. Biz de bu ortamda tüm gelişmeleri izliyoruz ve kullanıcılarımıza en iyi hizmeti verebilmek için uygun önlemler alıyoruz.

Yerli Üretim, Türkiye’de Bakım ve Satış Sonrası Destek
MSI Dergisi: Üretim ve satış sonrası destek gibi konularda Türkiye merkezli operasyonlar yapmak, bir süredir hem sizin planlarınız arasında yer alıyordu hem de sektörün de bu yöndeki talepleri gündeme geliyordu. Bu konulardaki faaliyetlerinizin son durumunu nedir?
Süleyman BAYRAMOĞLU: Paydaşlarımızın, yerel teknik destek ve onarıma ilişkin beklentileri konusunda, son 2 yılda iyi bir düzeye geldik. Yerel destek ve onarım süreçlerini, çok hızlı reaksiyon süreleriyle ele aldığımız bir altyapı oluşturduk. Hatta bu altyapı ile hizmet verdiğimiz bölge, az önce değindiğim gibi Türkiye’yi de aştı. Artık Doğu Avrupa, Orta Doğu ve yakın Asya’daki kullanıcılarımıza da Türkiye’den destek vermeye başladık.
Yerel üretim ise Türkiye pazarına girdiğimiz 2012 yılından bu yana gündemimizde olan bir konu. Bazı özel tasarım ve yazılım işleri dışında, yerel üretim konusunda istediğimiz düzeye geldiğimizi henüz söyleyemiyorum. Bunda, Nova Power Solutions’ın çalışma modelinde sunulan ürün ve çözümlerin özel tasarım ağırlıklı olmasının ve düşük sayılarda teslim edilmesinin önemli bir payı var. Biz, “butik” tarzda üretim yapan bir firmayız ve bu modelde üretim yapınızın dağıtık olması, size ciddi dezavantajlar getirebiliyor.
Bu tabloda, yerel üretim için belli bir ürün ya da çözümden yüksek sayılarda üretim yapılması gerekliliği ortaya çıkıyor. Diğer yandan bu gerekliliğin bulunmadığı bazı özel çözümlerimizi ve ürünlerimizi, yerli iş ortaklarımızla Türkiye’de geliştirmeye ve üretmeye başladık. ABD ve Avrupa ülkeleri ile Hindistan gibi ülkelerdeki bazı müşterilerimize, Türkiye’de üretilen, hatta bazı tasarımları da Türkiye’de yapılan çözümleri sunmaya başladık. Önümüzdeki dönemdeki en önemli hedefimiz, bu tarz yerel üretim çözümleri arttırmak.
Gündemimizdeki bir diğer konu, çevre koşulları ve EMI/EMC testleri gibi kalifikasyon faaliyetlerini Türkiye’deki olanakları kullanarak gerçekleştirmek. Bu, uzun bir süredir kendimize koyduğumuz bir hedef. Diğer yandan bugüne kadar Türk kurum ve kuruluşlarından aldığımız teklifler, yurt dışında yaptırdığımız testlerin maliyetlerinin çok üzerinde. Bu konuda TRtest ile de görüşüyoruz. Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu’daki müşterilerimiz için geliştirdiğimiz ürünlerin testlerini Türkiye’de yaptırmak hedefimizden vazgeçmedik. Bu konuda önümüze çıkacak yeni fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz.

MSI Dergisi: Ürünlerinizle ilgili güncel bir gelişme, SRNT ve SRHF ürün ailesine kazandırdığınız uyarlanabilir güç çarpanı düzeltme (Adaptive Power Factor Correction / APFC™) özelliği oldu. Bu özellik, IDEF’21 sırasında görüşme yaptığınız kurumlar ve kişiler tarafından nasıl karşılandı? Aldığınız geri bildirimleri okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?
Süleyman BAYRAMOĞLU: APFC™ teknolojisi, bu yılın başından itibaren, belirttiğiniz gibi şu an için 2 ürün ailesine kazandırdığımız bir yetenek, bir teknoloji. Bizi çok heyecanlandıran bir gelişme; çünkü bu ürün ailelerindeki sistemler, artık daha önce tam olarak karşılanamayan, elektrik gücü tüketiminde verimliliği daha da üst noktalara taşıyacak yeni bir yeteneği barındırıyor.
Bu yeni yetenek, özellikle gemilerde, mobil sistemlerde ve jeneratörle beslenen küçük elektrik şebekelerinde taktik sistemlere güç sağlarken bir yandan arıza oranını düşürüyor, diğer yandan da daha düşük yakıt tüketiminin önünü açıyor. Bu sayede sistemlerin daha uzun süre görev yapılabilmesine de olanak veriyor. Ayrıca, elektrik altyapısının daha az yıpranmasına; bakım için harcanan zamanın ve bakım maliyetinin de azalmasına katkı sağlıyor. Fuardaki görüşmelerimiz sırasında, 2 ürün ailemize kazandırdığımız bu yeni teknoloji de gündeme geldi ve çok olumlu geri dönüşler aldık.
Özgün olarak Türkiye’de geliştirilecek savunma sistem ve ekipmanlarında güç beslemeyi, bir sorun olmaktan, diğer bir deyişle zayıf halka olmaktan kurtarmayı hedefledik. Bunu da Türk savunma ve havacılık firmalarının sistemlerine en uygun güç çözümlerini, tasarım ve geliştirme aşamasında modelleyerek yapıyoruz.

Yapacak Daha Çok İşimiz Var
MSI Dergisi: IDEF 2021’deki temaslarınızı ve faaliyetlerinizi de göz önüne aldığınızda, Nova Power Solutions’ın önünde nasıl bir yol görüyorsunuz?
Süleyman BAYRAMOĞLU: Biz kendi alanımızda en güvenilir, en kaliteli özel ürün ve çözümleri müşterimize sunuyoruz. Odaklandığımız konular ve hedeflerimiz;
- Türkiye’de ve EMEA bölgesinde daha fazla firmayla iş birliği yapmak, satış hacmimizi yükseltmek,
- Tüm EMEA bölgesi için teknik destek ve bakım hizmetinin tümünü Türkiye’den vermek,
- Bazı özel tasarım çalışmalarını Türkiye’deki yetkin firmalara yaptırmak,
- Kalifikasyon testleri için TRtest firmasının yönlendiriciliğinde Türkiye’deki test altyapılarını kullanmak,
- Türkiye’deki en iyi yüksek kapasiteli güç kaynağı ve çevirici üreticileri ile iş birliği yaparak, ürün ve çözümlerini ABD, Avrupa ve Asya’daki müşterilerimizi sunmak.
Bu konularla ilgili bazı çalışmalar başlattık. İyi yol aldığımızı ve bazı hedeflere yaklaştığımızı da söyleyebilirim. Ama yapacağımız daha çok iş, alacağımız uzun bir yol var.
Kurt WORDEN: ABD’deki 34 yıllık başarımızdan hareketle 2012 yılından bu yana Avrupa, Türkiye ve Orta Doğu’da daha ağırlıklı olarak faaliyet göstermeye başladık. Bu bölgede güç kalitesi kavramı hakkında farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar da yürütüyoruz. ABD ve Avrupa savunma sektörlerindeki sistem entegratörleri ve üreticilerinin çoğu ile iş birliği yaparak, onların yüksek güvenilirlikli savunma sistemleri geliştirmelerine, proje çalışmalarının en başından itibaren dâhil olarak katkı sağlıyoruz.
Arıza ya da kesintinin kabul edilemez olduğu askeri ve güvenlik sistemlerinde, özellikle gemilerde, taktik askeri ortamlarda ve diğer zorlu çalışma koşullarında kullanılacak, dayanıklı güç çözümleri sunma konusunda çalışmaya devam ediyoruz.
Nova Power Solutions için Türkiye’nin, sadece müşteri potansiyeli ve satış hacmi açısından değil, tasarım ve destek faaliyetlerinin yapıldığı bir yer olarak ayrı bir önemi var.

MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?
Süleyman BAYRAMOĞLU: MSI Dergisi, Türk savunma ve havacılık sektörünün güçlü sesi olarak çok önemli bir misyon üstleniyor. Sektör yayınlarının sektörün gelişiminde çok önemli payı olduğu açık. Ancak MSI Dergisi buna ilave olarak Türkiye’nin tanıtımına, Türk savunma ve havacılık sanayisinin anlatılmasına çok önemli katkı sağlıyor.
Salgın koşulları içinde olmamıza karşın, oldukça başarılı bir IDEF’21’i geride bıraktık. Nasıl fiziki fuarları seviyorsak, kâğıda dokunmayı da seviyoruz. O nedenle IDEF de çok önemli, basılı sektör yayınları da çok önemli. MSI Dergisi’nin ve tamamlayıcı olarak değerlendirdiğim diğer sektör yayınlarının, hem Türkçe hem de İngilizce yayınlarını devam ettirmelerini bu açıdan da çok önemli buluyoruz.

Tüm MSI Dergisi ailesine, yoğun çaba ve emekleri için sektör adına teşekkür ediyoruz.
Nova Power Solutions Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi İş Geliştirme Yöneticisi Süleyman Bayramoğlu ve İş Geliştirme Direktör Kurt Worden’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdıkları ve verdikleri bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.