Ana Sayfa Söyleşiler NUMESYS Genel Müdürü Ekin ERSAN: “Mühendislik hizmetlerimiz, sektörden bağımsız olarak; ürün ve proje geliştiren, mühendislik yapan ve yaptığı ürünü doğrulama süreçlerinden geçiren tüm firmaları hedefliyor.”

NUMESYS Genel Müdürü Ekin ERSAN: “Mühendislik hizmetlerimiz, sektörden bağımsız olarak; ürün ve proje geliştiren, mühendislik yapan ve yaptığı ürünü doğrulama süreçlerinden geçiren tüm firmaları hedefliyor.”

Kurulduğu 2018 yılından itibaren gelişimini sürdüren NUMESYS, sektöre sunduğu çözümlere, mühendislik hizmetlerini de ekliyor. NUMESYS, mühendislik hizmetlerinde; tecrübesi, birikimi ve çoklu fizik alanındaki kabiliyetleri ile fark yaratmayı hedefliyor. Firmanın bu alandaki faaliyetlerini ve planlarını, NUMESYS Genel Müdürü Ekin Ersan’dan dinledik.

Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
K. Burak CODUR / b.codur@savunmahaber.com

MSI Dergisi: NUMESYS, sunduğu çözümlere, mühendislik hizmetlerini de ekledi. Bu hizmetlerinizin kapsamında neler yer alıyor?

Ekin ERSAN: Savunma, havacılık, otomotiv, genel makina başta olmak üzere birçok farklı sektörde faaliyet gösteren firmaların, Ar-Ge ve Ür-Ge süreçlerinde, tasarım doğrulama ve optimizasyon konularında desteğe ihtiyacı oluyor. Biz de mühendislik hizmetleri başlığı altında, bu ihtiyaçları, hem hizmet hem de danışmanlık sunarak karşılıyoruz. Teknik olarak ifade edecek olursam; analiz, doğrulama ve simülasyon hizmetleri veriyoruz. Bu hizmetler, aslında, başından beri NUMESYS’in bir parçası. Elite Channel Partner’ı olduğumuz ANSYS’in, sektörün kullanımına sunduğumuz ürün ve çözümlerine baktığımızda, bunların arasında, mühendislik süreçlerinin doğrulanması ile ilgili, hepsi de sektörünün lideri, çeşitli araçlar olduğunu görüyoruz.

Mühendislik hizmetlerimiz, sektörden bağımsız olarak; ürün ve proje geliştiren, mühendislik yapan ve yaptığı ürünü doğrulama süreçlerinden geçiren tüm firmaları hedefliyor.

MSI Dergisi: Kurum ve kuruluşlar, neden bu hizmetlere ihtiyaç duyuyorlar?

Ekin ERSAN: İhtiyacı; altyapı, takvim ve maliyet gibi etmenler belirliyor. Büyük firmalara baktığımızda, onların, analiz ve simülasyon konularında belirli altyapıları olduğunu görüyoruz. Doğrulama faaliyetlerini de kendi bünyelerinde yapabiliyorlar. Ancak, dönem dönem yoğunluk nedeniyle bu altyapıları yetersiz kalabiliyor ve bizim gibi hizmet sağlayıcıların desteğine ihtiyaç duyabiliyorlar.

KOBİ’lere geldiğimizde ise altyapı yatırımlarının maliyeti daha belirleyici oluyor. Yılda bir-iki defa kullanılacak altyapılar için bu yatırımları yapmak, maliyet-etkin bir çözüm olmuyor. Onlar da doğrulama gibi hizmetleri dışarıdan alıyorlar.

Kurum ve kuruluşların boyutundan bağımsız olarak, tüm süreç, iş birliği içinde yürüyor. Alan ve proje uzmanlığı, her zaman kurum ve kuruluşların tarafında oluyor. Biz de onların ilgili birimlerinin bir uzantısı olarak çalışıyoruz. Sunduğumuz analiz ve simülasyon çözümlerini, aslında akıllı birer hesap makinesi olarak görüyoruz. Bizim ekiplerimiz, müşterilerimizin uygulamalarındaki fiziği anlayıp bu akıllı hesap makinelerine aktarıyor. Çıktılarını ise yorumlamaları için müşterilerimize sunuyor.

MSI Dergisi: Savunma ve havacılık sanayisindeki kurum ve kuruluşlar, bu hizmetleri neden NUMESYS’ten almalı?

Ekin ERSAN: Mühendislik hizmetlerinde, tecrübe ve birikimin çok önemli olduğunu görüyoruz. Hizmeti verenlerin tecrübesi ve birikimi, işlerin daha pratik bir şekilde yapılmasını, risklerin daha net öngörülebilmesini sağlıyor. Tecrübe ve birikim ise NUMESYS’in çok iyi bir konumda olduğu alanlar. Kuruluşumuzda, ilk kadromuz, Anova ve FİGES’in, alanında tecrübeli isimleri ile oluştu. Daha sonra, ekibimize yine tecrübeli arkadaşlarımız katıldı; ayrıca ekibe, yetiştirilmek üzere yeni arkadaşlar da kattık.

Yönetici seviyesindeki arkadaşlarımızın ortalama tecrübesi, 15 yılın üzerinde. Ayrıca, teknik destek faaliyetlerimizdeki tecrübemiz, geçen zamanla katlanarak artıyor. 2019’da, 3.000’in üzerinde müşteri çağrısına cevap verdik. Bunların her biri, farklı durumlarla karşılaşılan, farklı sorunların çözüldüğü, ufak birer proje gibi. Sektörde, tecrübe ve birikim noktasında, çok üst bir konumda olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bir diğer önemli nokta ise çoklu fizik konusundaki yetkinliğimiz. Bugün, hiçbir mühendislik problemi, fiziğin; ısı, yapısal, akustik, optik gibi tek bir boyutunda, en optimum şekilde çözülemiyor. En iyi çözüme en kısa sürede ulaşmak için, konuya, farklı fizik boyutlarında -yani çoklu fizik yaklaşımı ile- yaklaşmanız gerekiyor. Aksi takdirde, sorunu bir boyutta çözüyorsunuz; bu, başka bir boyutta, tahmin edilmeyen başka bir soruna yol açıyor. Çoklu fizik yaklaşımı ise sorunlara bütüncül bir yaklaşımla eğiliyor.

ANSYS’in temsilcisi ve distribütörü olduğumuz ürün portföyü; makine mühendisliği tabanında başlayıp gömülü yazılımlardan optiğe kadar çok geniş bir yelpazede. Bu yelpazenin her bir yaprağında uzman arkadaşlarımız ile sorunlara, çoklu fizik yaklaşımı getirebiliyoruz. Diğer yandan, mühendislik hizmeti veren pek çok firma, böyle geniş bir yelpazeye sahip değil.

MSI Dergisi: Mühendislik hizmetleriniz kapsamında, müşterilerinizin de ANSYS’in araçlarını kullanması gerekiyor mu?

Ekin ERSAN: Mühendislik hizmetlerimizi, müşterilerimizin kullandığı araçlardan bağımsız olarak veriyoruz. Müşterinin hangi aracı kullandığının bizim hiçbir önemi yok. İhtiyaç duyulursa müşterinin elindeki, model gibi bilgi ve verilerin dönüşümlerini de biz gerçekleştiriyoruz. Bunları yapacak altyapılarımız ve tecrübemiz var.

MSI Dergisi: Mühendislik hizmetleri kapsamında, müşterilerinizin projelerinin ayrıntılarını gören bir konuma erişiyorsunuz. Diğer yandan, birbiriyle rekabet eden firmalara hizmet vermeniz de söz konusu oluyor. Bu ve benzeri durumlarda, gizliliği nasıl sağlıyorsunuz?

Mühendislik hizmetleri kapsamında yaptığımız işlerin niteliğine baktığımızda, bunların, zaten bizim teknik ekiplerimizin yapageldiği çalışmalar olduğunu görüyoruz.

Ekin ERSAN: Belirttiğiniz durum, aslında, mühendislik hizmetlerinden önce, teknik servis için de geçerli. Anova ve FİGES zamanlarından bu yana ekibimiz, birbiriyle rekabet eden firmalara, teknik destek verme konusunda tecrübeli. Gizlilik ile ilgili etkin prosedürler uygulamak, bizim zaten genetiğimizde olan bir konu. Dolayısı ile mühendislik hizmetlerinde de bu konuda yüksek standartlarımızı devam ettiriyoruz.

64 Kişilik Ekip, Görevlere Hazır

MSI Dergisi: Mühendislik hizmetlerini, ne zaman vermeye başladınız?

Ekin ERSAN: Mühendislik hizmetleri kapsamında yaptığımız işlerin niteliğine baktığımızda, bunların, zaten bizim teknik ekiplerimizin yapageldiği çalışmalar olduğunu görüyoruz. Bu ekiplerin kendilerini yenilemeleri ve ilerlemeleri için ihtiyaç duyduğu çalışmalarla bizim mühendislik hizmetleri kapsamında yaptığımız çalışmalar, aslında aynı niteliklere sahip. Dolayısıyla mühendislik hizmetleri ile ilgili faaliyetlerimiz, en başından beri vardı. Yeni başlattığımız şey ise bunları bir hizmet olarak sektörün kullanımına sunmak oldu.

NUMESYS; kokpit içi panel tasarımları, yerleşim ve harmoni analizleri, yansıma, parlama simülasyonları, baş üstü göstergesi (HUD) tasarım ve analizi, uçak kabin içi aydınlatması ve ergonomisi, kara aracı iç-dış aydınlatma tasarımları gibi birçok optik uygulama için hizmet veriyor.
NUMESYS, ANSYS SCADE ile DO-178C’ye uygun sistem ve yazılım tasarımı ve sertifikasyonunu destekliyor.

Kurulduğumuz zaman, ilk hedeflerimizden biri, kişi sayısı ve kapasite olarak yeterli seviyeye ulaşmaktı. Ekibi genişletmek, iç süreçlerimizi oturtmak gibi işler, yaklaşık 1,5 yılımız aldı. Şu anda tam zamanlı 60; yarı zamanlı çalışanlarla toplam 64 kişiye ulaştık. Bu rakam, dışarıya mühendislik hizmeti verebilmemiz için yeterli bir seviye. Bu seviyeye ulaşınca da bu yılın ilk çeyreğinden itibaren mühendislik hizmetlerimizi, sektöre duyurmaya başladık.

MSI Dergisi: Bugüne kadar, yurt içi ve yurt dışındaki hangi kurum ve kuruluşlara, hangi projeler kapsamında hizmet verdiniz?

Ekin ERSAN: Geçtiğimiz dönemde, kendimiz de tartmak amacıyla, daha çok küçük ölçekli projelere talip olduk ve birkaç proje yaptık.

Bu dönemde, küçük ölçekli projeler ile beraber, müşterilerimize, problemlerini mühendislik yazılımlarındaki bazı yeni ve ileri seviye yöntemlerle nasıl çözebileceklerini göstermek amacıyla, referans olabilecek (benchmark) proje çalışmaları yaptık. Örnek olarak, TR-Motor için jet motoru yanma odası performans analizleri, türbin aerodinamik analizleri, rotor-stator sistemi rotordinamiği hesaplamaları gibi birçok ayrı alanda ve disiplinde çalışmalar yaptık. Roketsan ve BMC Power ile de benzer konularda çalışmalarımız oldu.

NUMESYS, doğrulama faaliyetleri kapsamında, yorulma analizleri alanında da hizmet veriyor.

MSI Dergisi: Önümüzdeki dönemde, savunma ve havacılık sanayisinde yer alan kurum ve kuruluşlara, hangi alanlarda ve projelerde mühendislik hizmetleri vermeyi hedefliyorsunuz?

Ekin ERSAN: Yapısal ve Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (Computational Fluid Dynamics / CFD) alanında mühendislik hizmetleri veren ana firmalarımız ile beraber NUMESYS, sektörde senelerdir ilk tercih edilen firma. Bu alanlar, bizim de ekibimizin uzmanlığını oluşturan temel konular. Ancak bunların dışında kalan niş alanları Türkiye de cevaplayabilecek firma sayısı, neredeyse yok denecek kadar az. Bu niş alanlardan biri, emniyet kritik gömülü yazılımlar. Bu alanda, yakın zamanda talepler aldık. Ağırlıklı olarak DO-178 standardına uygun yazılım geliştiren firmalara verebileceğimiz, model tabanlı yazılım tasarımı, doğrulaması, kapsama analizleri, kod jenerasyonu, dokümantasyonu kabiliyetlerimiz var. Benzer şekilde, insan makine arayüzü (HMI), dijital gösterge (display) ve CDS (Cockpit Display System) yazılımlarını da hem DO-178 hem ARINC-661 gibi uluslararası standartlara uygun olarak geliştirme üzerine kabiliyetlerimiz bulunuyor.

Optik, iddialı olduğumuz alanlardan biri. Kokpit içi panel tasarımları, yerleşim ve harmoni analizleri, yansıma, parlama simülasyonları, baş üstü göstergesi (HUD) tasarım ve analizi, uçak kabin içi aydınlatması ve ergonomisi, kara aracı iç-dış aydınlatma tasarımları gibi birçok optik uygulama için hizmet veriyoruz.

ANSYS’in bu yıl gerçekleştirdiği bir satın alma ile akustik alanında da güçlü bir konuma geldik. Çoklu fizik simülasyonları -yapısal, akış ve elektronik gibi- ile tümleşik şekilde akustik ve ses ile ilgili problemlerde çözüm sağlayabilir durumdayız.

MSI Dergisi: Önümüzdeki dönemde, savunma ve havacılık alanında, yurt dışı pazarlara yönelik hedefleriniz nelerdir?

NUMESYS, mühendislik hizmetlerini, savunma ve havacılık sektörünün yanı sıra diğer sektörlere de sunuyor.

Ekin ERSAN: Yurt dışı pazarlara yönelik hazırlık çalışmaları içindeyiz. 2020’de, yurt dışında yürüyen bir projeden ciro girişi ümit ediyoruz. 2021 için ise daha da mutlu konuşabilecek bir noktadayız.

Beklentilerimiz, ilk aşamada, otomotiv başta olmak üzere, sivil sektörlerden. Diğer yandan, danışmanlık yapan bazı kişi ve kuruluşlarla da bağlantı halindeyiz ve bunlar, ağırlıklı olarak savunma ve havacılık sektörüne yönelik çalışmalar yapıyorlar. Dolayısıyla onlarla sağlayacağımız ilerlemeler, savunma ve havacılık sektöründe hizmet ihracatı ile sonuçlanabilir.

MSI Dergisi: Önümüzdeki dönemde, mevcut mühendislik hizmetlerinize katacağınız yeni alanlar olacak mı?

Ekin ERSAN: Kesinlikle. Şu anda, “dijital ikiz” konusunda, Anova ile yürüttüğümüz bir proje var. Bunun için TÜBİTAK’a destek başvurusu da yapıyoruz. Dijital ikiz, yeni ve potansiyeli çok büyük olan bir konu. Anova ile onların geliştirdiği askeri bir fanın, dijital ikizini ortaya koymak için çalışıyoruz. Bu fan üzerinden örnek verecek olursam, dijital ikizi sayesinde, fanın farklı sürümlerinin, farklı çalışma ortamlarında nasıl performans göstereceğini, detaylı tasarım ya da prototip üretme çalışması yapmadan, dijital ikiz üzerinden görebilecekler. Bu fanın son kullanıcısı, fanın entegre edildiği platformun ömür devri boyunca, kaç tane yedek fana ihtiyaç duyabileceğini, dijital ikizi ile yapılacak simülasyonlarla hesaplayabilecek.

Çoklu fizik alanındaki tecrübemiz ve kabiliyetlerimiz, burada da fark yaratıyor. Dijital ikiz geliştirecekseniz, sistemler, farklı açılardan analiz edebilmeli ve modelleyebilmelisiniz. Bunlar da NUMESYS’in çok iyi olduğu konular.

Fan projesi ile başlattığımız ve olgunlaştırmakta olduğumuz dijital ikiz çalışmalarımızı, yeni sistemlerle genişletmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda, firmalarla, farklı iş birliği modellerinde çalışmaya hazırız.

Güç ve sinyal bütünlüğü analizleri, NUMESYS’in verdiği mühendislik hizmetleri arasında yer alıyor.

MSI Dergisi: NUMESYS’in tüm çalışmalarını göz önüne aldığınızda, mühendislik hizmetleri, şirket genelinde nasıl bir paya sahip olacak?

Ekin ERSAN: Ciro ile ilgili belirlediğimiz, ciromuzun %15’inin mühendislik hizmetlerinden gelmesi gibi bir hedefimiz var. Şu anda ekibimizin sayısının yeterli olacağını düşünüyoruz. İş hacmimiz arttıkça, ekipte de genişleme yaşayacağımızı öngörüyoruz.

NUMESYS Genel Müdürü Ekin Ersan’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.