Jet motorları için fan, kompresör, yanma odası, türbin ve egzoz komponentlerini, Ansys simülasyon programları ile hızla geliştirebilirsiniz. Simülasyon; üretim ve testten önce parçalarınızın performansına ilişkin iç görüyü edinmenizi sağlar. Geliştirme maliyetlerini ve pazara sunma süresini azaltırken, verimliliği artırmak için güvenilir bir yöntemdir.
Ansys simülasyon yazılımları, birden fazla endüstri ve uygulamada kapsamlı bir şekilde doğrulanmıştır. Ansys simülasyon araçları, üretim maliyetlerini ve test süresini önemli ölçüde azaltan doğru ve güvenilir veriler sağlar. Ek olarak, Ansys simülasyon yazılımları, akıcı ve öğrenmesi kolay iş akışlarına vurgu yapılarak oluşturulduğu için mühendislere kritik tasarım kararlarına odaklanmaları için daha fazla zaman verir.
Jet motoru komponentlerinin tasarım ve analizlerinde; akışkanlar dinamiği, ısı transferi, reaksiyon modelleme, yapısal dayanım, akustik ve multifizik kabiliyetlerinin gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Ansys, bu ihtiyaçları Ansys Fluent, Ansys CFX, Ansys Mechanical, Ansys FENSAP-ICE, Ansys Chemkin ve Ansys LS-DYNA gibi alanlarında kendisini ispatlamış programlar ile karşılamaktadır. Bu çoklu fizik uygulamalarını simüle etmeye başladığınızda, çözücüler arasında doğru ve verimli veri aktarımını sağlamanız gerekir. Ansys platformu, içerdiği çözücülerin verileri doğru ve verimli bir halde aktarmasını ve işlemesini sağlayarak aeromekanik, akışkan-katı etkileşimi (FSI), eşlenik ısı transferi gibi uygulamalarda multifizik simülasyonları yapılmasını sağlar.
Gaz türbinlerinin ve turbo makinelerin tasarımında Ansys CFX; Fluent ve Mechanical’dan yararlanarak kanat salınımı (Blade Flutter), zorlamalı tepki (Forced Response), vibro-akustik ve yanlış ayarlamayı tahmin etmek için aeromekanik çözümler sunar. Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) ve yapısal analizleri aynı anda çözerken, döngüsel simetrik modeller ve mod süper pozisyon yöntemi ile büyük hız kazandır. Makine rezonansını ve senkronize olmayan yüksek çevrim yorgunluğunu önlemenin en iyi yollarına odaklanmalarını sağlayarak CFD ve sonlu eleman analizi (FEA) arasındaki sıcaktan soğuğa haritalama ile akıcı bir aeromekanik iş akışı oluşturur. Tasarım döngü süresini azaltır ve analistlerin üretkenliğini artırır.
Daha yüksek motor verimliliği isteği, türbin giriş sıcaklığını malzemenin erime noktasından daha yükseğe taşımaktadır. Aerodinamik, ısı transferi, stres ve malzemeler arasındaki etkileşimler, optimum tasarım ve termomekanik yorgunluk, stres kırılması veya oksidasyonun neden olduğu arızalardan kaçınmak için gereklidir. Malzeme ve termal bariyer kaplama sağlamlığını doğrulamak ve sıcak bölüm bileşenlerinin dayanıklılığını değerlendirmek için tasarımcılar, Ansys araçları ile zamana bağlı veya zamandan bağımsız analizleri, eşlenik ısı transferi (CHT) simülasyonları ile gerçekleştirebilir. Ansys Fluent ve Ansys CFX, kullanıcı dostu ve paralelleştirilmiş çözüm ağı oluşturma platformları sağladığı için eşlenik ısı transferi simülasyonlarında pratik bir iş akışı oluşturmaktadır. Tasarımcılar, aynı zamanda tek boyutlu soğutma analizlerini de CFD analizlerine dahil ederek doğruluğu daha fazla analizler oluşturabilir.

Yanma odasında emisyonu ve diğer karmaşık fenomenlerin doğru olarak çözümlenmesi için; doğrulanmış yüksek çözünürlüklü türbülans modelleri, yanma modelleri ve hızlı zamana bağlı nümerik çözücüler gereklidir. Ansys Fluent, SBES (Stress-Blended Eddy Simulation) türbülans modeli ve mozaik mesh teknolojisi kullanılarak hızlı ve yüksek çözünürlüklü sonuçlar almaya imkân tanımaktadır. Diğer taraftan ayrık faz modellemesi ile sprey modelleri gerçekleştirilmekte; bunun yanında damlacık bozunumlarını da hesaba katılarak daha doğru sonuçların elde edilmesi sağlanmaktadır. Yanma modeli olarak FGM (Flame Generated Manifold) modelinin kullanılması ile alev dinamikleri ve emisyon değerleri yüksek doğrulukla tahmin edilebilmektedir. Bu modelleme teknikleri, hidrojen yanması içinde etkin bir yöntem olarak kullanılabilmektedir. Ansys Fluent ile doğru yaklaşımlar ve modeller kullanılarak alev dinamiklerinin ve emisyonların öngörülebilmesi mümkün olmaktadır. Bu sayede karmaşık gözüken yanma odası fenomenleri, etkin ve hızlı şekilde çözülebilmektedir.
