Ana Sayfa Manşet Numesys’ten Ürün Geliştirmeye Yönelik Simülasyon-Tabanlı Optimizasyon Çözümleri

Numesys’ten Ürün Geliştirmeye Yönelik Simülasyon-Tabanlı Optimizasyon Çözümleri

Ürün geliştirmek, bugün her zaman olduğundan daha fazla zorluk içeriyor ve bunlar,  artmaya devam edecek. Bu zorlukların ilki, ürün performansından beklentilerin sürekli artmasıdır; bir diğeri ise ürünü piyasaya en hızlı şekilde çıkarmak için sürekli bir pazar baskısı olmasıdır. Numesys, bu zorlukların üstesinden gelecek bir dizi çözüm sunuyor.

Ürün geliştirme aşamasında bilgisayar destekli mühendislik araçlarını kullanmak, artık sürecin vazgeçilmek bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde hemen hemen hiçbir firma, ürün performansıyla ilgili bazı eksiklikleri ve sıkıntıları, ilk defa fiziksel prototip aşamasında keşfetme lüksüne sahip değildir. Geliştirme sürelerindeki kısıtlamalar, bu tasarım optimizasyon sürecinin de simülasyon-tabanlı olarak daha verimli uygulanmasını gerektirmektedir. Optimizasyon sürecinde, her farklı tasarım noktasının mühendis tarafından manuel olarak oluşturulması ve değerlendirilmesine dayalı bir süreç işletmek, pek verimli olmamaktadır. Burada yine mühendis vaktinden çok, bilgisayar ve hesaplama gücünü kullanmak; mühendisin vaktini, parametrik optimizasyon analizinin çıktılarını yorumlamak ve nihai tasarıma karar vermek aşamalarında kullanmak, daha doğru olacaktır.

Örneğin, bir tasarım mühendisinin, bir santrifuj pompanın verimini arttırma görevini üstlendiğini düşünelim. Mühendisin elinde, pompa performansına etki edecek, salyangoz ve çark geometrileri üzerinde onlarca geometrik parametre, kalınlık, açıklık, tolerans, kanat yapısı, kanat adedi, vb. olabilir. Tüm bu parametrelerin alacağı belirli bir değer aralığı olacaktır. Ayrıca her bir parametre setinin, pompanın farklı dönüş hızları için analiz edilip debi ve verim hesaplamaları yapılması, pompa eğrilerinin çıkarılması gerekmektedir. Parametre sayısı ve analiz edilecek farklı senaryo sayısına bağlı olarak, tasarım noktaları rahatlıkla on binlere veya yüz binlere ulaşabilmektedir. Bu tasarım optimizasyonu problemi, analiz araçları ile beraber çalışacak parametrik optimizasyon araçlarının kullanımı için tam anlamıyla biçilmiş kaftandır. Bu örnek üzerinden parametrik optimizasyon araçlarının süreçte sağlayacağı faydaları inceleyelim:

  1. Hassasiyet Analizleri: Herhangi bir geometrik parametrenin pompa verimine ne kadar etkisi olduğu veya parametreler arasında verimi en çok etkileyen, en hassas parametrenin hangisi olduğu; bu hassasiyetin ölçüsünün ne olduğu, tasarımcı için her zaman aşikar olmayabilir. Hassasiyet analizi, tasarımcıya, verime hangi parametrenin ne kadar etkisi olduğunu metrik ve grafiksel olarak sağlar.
  2. Optimizasyon Analizleri: Yazılıma bir veya birkaç optimizasyon hedefi ve tasarım kısıtlamaları tanımlayarak, tüm tasarım uzayından, verimi azami seviyeye çıkaracak parametre değerlerini bularak bize sunmasını isteyebiliriz.
  3. Gürbüzlük (Robustness) Analizleri: Çoğunlukla tasarımda hep en mukavim veya en verimli noktayı aramaya çalışsak da bu her zaman en doğru çözüm olmayabilir. Gürbüz tasarım ilkesi, aynı zamanda, parametre değişimlerinden de en az etkilenecek en iyi ve gürbüz tasarımı bulmayı amaçlar.
  4. Geliştirme Süresini Azaltma: Araçların, on binlerce hatta yüz binlerce noktadan ulaşan tasarım uzayını, bir veya birkaç gün mertebesinde değerlendirebilmesi ve mühendise karar verebilmesi için gerekli verileri ve grafikleri sunabilmesi, tasarım iyileştirme sürecini ciddi şekilde kısaltabilmektedir.
  5. Donanım ve Yazılım Yatırımı Geri Dönüşünü Hızlandırmak: Bu araçların kullanımı için firmaların yaptıkları donanım ve yazılım yatırımları, bu yatırımlar kullanıldıkça geri kazanılmaktadır. Bu yatırımların sadece mühendis mesaisi içerisinde değil, kurgulanacak optimizasyon analizleriyle 7/24 koşturulacak olması, yatırım geri dönüş süresini de ciddi şekilde azaltacaktır.

Optimizasyon araçları, tasarım ve analiz mühendisinin elindeki simülasyon araçlarını destekleyecek ve faydasını birkaç kat arttıracak bir potansiyel barındırmaktadır. Numesys olarak sunduğumuz optimizasyon yazılımları ve bu kapsamdaki mühendislik hizmetleri ile sektör firmalarının ürün ve araştırma geliştirme faaliyetlerinde iş birliği içerisinde olmaya ve bu araçları analiz süreçlerine entegre etmeye hazırız.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.