Ana Sayfa Manşet Numesys Anlatıyor: Mühendislik Simülasyonu Nedir?

Numesys Anlatıyor: Mühendislik Simülasyonu Nedir?

Türk savunma ve havacılık sanayisi, özgün ve dünya çapında rekabet eden ürünler ortaya koymayı hedefledikçe, bu ürünleri geliştirmek için kullanılan mühendislik araçlarının da önemi artıyor. Simülasyonun mühendislik hesaplamaları alanında kullanımı, bu noktada önemli bir fark yaratıyor. Numesys olarak, mühendislik hesaplamalarına yönelik simülasyon alanında bir dizi çözüm ve hizmet sunuyoruz ve sektörü, bu alanda bilinçlendirmeyi de faaliyetlerimizin bir parçası olarak görüyoruz.

Simülasyon, farklı çalışma alanlarında ve disiplinlerde farklı anlamda kullanılabiliyor. Ancak mühendislik hesaplamaları alanında simülasyon; bilgisayarların hesaplama gücünü kullanarak endüstriyel ürünlerin, maruz kalacakları tüm fiziksel şartlar altında nasıl davranacaklarını kestirmemize yarayan hesaplama yöntemleridir. Örneğin, cep telefonunun içindeki antenin yapısını ve yerleşimini, en çok verim sağlayacağı şekilde belirleyebilmek için elektromanyetik analizler yapılabilir. İçerisindeki elektriksel bileşenlerin çalışma anında ne kadar ısındığını belirlemek ve bu ısıyı dışarı atabilmek için bazı bileşenlerin yerleşimi ve malzeme seçimi, yine elektromanyetik ve ısı transferi simülasyonlarıyla gerçekleştirebilir. Cep telefonunun dış yapısı veya ekranı, darbe altında veya düşürdüğümüz zaman dayanıklılığını korur mu? İstediğimiz dayanıma ulaşabilmek için yapısında veya malzemesinde ne gibi değişiklikler yapmamız gerekir? Bu soruların cevapları da bilgisayar destekli yapısal analizlerle elde edilebilir.

Mühendislik Simülasyonu Ne Kadar Doğru Sonuç Verir?

Mühendislik simülasyonunun ne kadar doğru sonuç verdiği, sıklıkla karşılaştığımız ve hiçbir zaman tek bir cevabı olmayan bir soru. Konuyu, elimizdeki zaman, bütçe ve mevcut veriyle beraber düşünmemiz gerekir. Bazı disiplinler ve uygulamalar için kısa sürede açık kaynak verilerle istenilen doğruluğa hızlıca ulaşılabilirken, bazı ileri seviye uygulamalar için iş bu kadar da kolay olmayabilir. Örneğin bir çarpışma analizi yapıyorsanız analizin doğruluğu, kullanacağınız malzemenin, o çarpışma hızları için geçerli mekanik özellikleri ile birebir bağlantılıdır. Bu malzeme özellikleri de analizin girdilerinden biridir. Bunun gibi onlarca girdi, katsayı ve varsayım mevcut. Analizin istenilen doğruluğa ulaşabilmesi için bu girdilerin hepsinin, belki başka analiz örnekleriyle, karşılaştırmalarla (benchmarklarla) veya fiziksel testlerle kalibre edilmesi gerekebilir.


Mühendislik Simülasyonunun Ürün Geliştirme Süreçlerindeki Faydaları Nelerdir?

Ürün geliştirme sürecinde, simülasyonun 3 ana faydasından bahsedebiliriz;

Birinci faydası, tasarımcıya veya ürün geliştirme mühendisine inovasyon yapma imkânı sağlamasıdır. Simülasyon, tasarımcıya, yaptığı değişikliğin performans olarak etkisi ile ilgili geri bildirimi, çok kısa sürede; bazı durumlarda anında verebilir. Bu da tasarımcıyı yeni fikirler denemeye daha inovatif tasarımlar yapmaya teşvik eder.

İkinci faydası, simülasyonun, fiziksel testlere nazaran, ürünün davranışını ve performansını çok daha detaylı bir şekilde inceleyebilme şansını sağlamasıdır. Bir aracın çarpışma simülasyonunu düşünelim. Simülasyon bize, teste nazaran, sınırsız farklı açıdan ve lokasyondan davranışı inceleme ve sınırsız noktadan sanal sensör verileri alma olanağı sunar. Tasarımcı için ürünü ve tasarımı daha iyi tanımak için ufuk açıcı bilgiler verir.

Üçüncü faydası, ürün geliştirmede sağladığı zaman ve maliyet tasarrufudur. Fiziksel prototip ve testler öncesinde yapılan bilgisayar simülasyonları, ürünün test veya çalışma şartlarında nasıl davranacağı hakkında önemli geri bildirimleri, çok kısa sürede verir ve tasarımcının eniyileme veya optimizasyon çalışmalarını, ürün geliştirme sürecinin en erken aşamalarında yapmasına olanak sağlar.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.