Omuzdan atılan füzeler, hava platformları için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve bu tehdidin seviyesi de gittikçe artıyor. Hem yakın zamanda yaşanan hem de halen devam etmekte olan çatışmalarda, hava aracı kayıplarının çoğunluğunun, yerden atılan kızılötesi güdümlü füzelerden kaynaklandığı görülüyor. Günümüzde, devlet dışı aktörler tarafından da temin edilebilen kızılötesi güdümlü füzelerin, hava araçları ve mürettebatları için oluşturduğu bu tehdidin boyutları, artık göz ardı edilemez bir seviyeye ulaştı. Özellikle dost olmayan unsurların çevrelediği hava meydanlarını ve üsleri kullanan hava araçları için, gelişmiş ve etkili tedbirlere olan ihtiyaç, artık bir zorunluluk oluşturuyor.
Bu tehditle başa çıkabilmek için HENSOLDT, ateşlenen füzeleri tespit edebilen AN/AAR-60 MILDS’i (Missile Launch Detection System / Atılan Füze Tespit Sistemi) geliştirdi. Dünya genelinde binlerce MILDS sistemi; başta NH90, Tiger, UH-60, CH-47, C-130 ve P-3 olmak üzere, çeşitli döner ve sabit kanatlı hava araçlarına entegre edildi ve sahada gösterdiği etkinlik ve güvenilirlikle haklı bir ün kazandı.
MILDS, ilave soğutmaya ihtiyaç duymayan, yüksek çözünürlüğe ve hassasiyete sahip pasif sensörler içeriyor. Yaklaşan bir füzenin egzoz huzmesinden yayılan UV (morötesi) ışınımı (radyasyonu) tespit eden bu sensörler, güneş ışığından kaynaklanan UV radyasyonundan etkilenmiyor (solar-blind); ayrıca, aldıkları görüntüdeki nesneleri tespit edebiliyor (true-imaging). MILDS’i oluşturan sensör birimlerinin sayısı, ihtiyaca göre, 6’ya çıkartılabiliyor.
MILDS, yaklaşan füze tehditlerini ve yaklaşma istikametlerini, kısa süre içerisinde ve yüksek doğrulukla tespit ederek, pilota, tehdidi bertaraf etmek için azami süreyi sağlıyor. Ayrıca, karşı tedbirleri de otomatik olarak devreye alabiliyor. MILDS, gelişmiş sinyal işleme kabiliyeti, yüksek çözünürlüklü sensörleri ve “solar-blind” ve “true-imaging” özellikleri sayesinde, yanlış alarmları neredeyse ortadan kaldıran, güvenilir bir ikaz sistemi olarak dikkat çekiyor.
Yüksek güvenilirliğe sahip olan MILDS, takıldığı platformda herhangi bir elektromanyetik uyumluluk problemine neden olmadan ve sistem bütünlüğünü etkilemeden, ilave sensörle genişletilebiliyor. Düşük ağırlığı ve küçük boyutları sayesinde, her türlü platforma kolaylıkla entegre edilebilen MILDS’in sensörlerinde, hareketli parça bulunmuyor. Böylece, sistem, yüksek bir arızalar arası ortalama süreye (Mean Time Between Failure / MTBF) ulaşıyor.
MILDS, aynı zamanda, HENSOLDT’un ürettiği AMPS’nin (Airborne Missile Protection System / Hava Füze Koruma Sistemi) ana alt sistemlerinden birini oluşturuyor.
Avrupalı F-16 Kullanıcıları, MILDS F Kendini Koruma Sistemine Güveniyor
MILDS sisteminin, özellikle avcı (fighter) uçakları için optimize edilmiş AN/AAR-60 (V)2 MILDS F sürümü de bulunuyor. MILDS F, sensörlerin yanı sıra merkezi bir işlemci birimini de içeriyor. Yüksek işlem kapasitesine sahip MILDS F Karşı Tedbir Sinyal İşlemcisi (Countermeasure Signal Processor /CSP), aynı zamanda hava aracı ile ilgili tüm arayüzleri sağlıyor. Bu işlemci, görev sonrası değerlendirme ve analiz işlemleri için kayıt kabiliyetine de sahip.
HENSOLDT, kendini kanıtlanmış MILDS F füze ikaz sistemini, son olarak, Belçika Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçaklarının; Terma PIDS+ (Pylon Integrated Dispensing System / Paylona Entegre Karşı Tedbir Atıcı Sistemi) silah paylonlarına entegre etti. Bu çalışma ile HENSOLDT’un MILDS F sistemi, Avrupa’daki F-16 kullanıcılarının çoğunluğu (Danimarka, Norveç, Hollanda ve Belçika) tarafından tercih edilen kendini koruma sistemi oldu.
HENSOLDT CEO’su Thomas Müller, MILDS F’yi şöyle anlatıyor: “MILDS F, çok düşük yanlış alarm oranı ve hızlı algılama yeteneğini, karşı tedbirlerin otomatik olarak devreye sokulması kabiliyeti ile birleştiriyor. Böylece, pilotun iş yükünü, operasyonun kritik anlarında hafifletiyor ve hem mürettebatın hem de hava aracının güvenli bir şekilde üssüne dönmesini sağlıyor.” Dünya çapında 7.000’den fazla MILDS sensörü, aralarında; NH90, Tiger, CH-53, Cougar, Puma, EC-635, EC-645, CH-47, UH-60, EH-101, A129, AH-1, S-70, UH-1, AB-205, AB-412, BK-117, KUH, Cheetah, Mi-17, CN-235, C295, C-27J, C-130, P-3C, P-1, BBJ, A340, Boeing 747 ve F-16’nın da bulunduğu çok sayıda platform üzerinde kullanılıyor. Bunlar arasında, Türk silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki platformlar da yer alıyor.
HENSOLDT Hakkında
HENSOLDT, savunma ve güvenliğe yönelik elektronik sistemler alanında, teknoloji ve yenilik lideri konumunda bulunuyor. Askeri ve sivil ihtiyaçlara yönelik sensör çözümleri konusunda pazar liderlerinden biri olan şirket; büyük veri, robotik ve siber güvenlik gibi alanlarda da yenilikçi konseptlere dayanan ve çok çeşitli tehditlere karşı etkili ve yenilikçi ürünler geliştiriyor. Yaklaşık 5.500 çalışanıyla faaliyetlerini yürüten HENSOLDT’un, 2019 yılı cirosu, 1,14 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.