PAGETEL, son kullanıcılara ve ana yüklenicilere, talep ettikleri konfigürasyona sahip ve entegrasyona hazır şelterlerin yanı sıra alt sistem, cihaz ve ekipmanları entegre edilmiş anahtar teslim şelter çözümleri de sunabiliyor. Firmanın anahtar teslim entegre şelter çözümlerini hızlı ve maliyet etkin bir şekilde sunabilmesi ise son kullanıcıların ve ana yüklenicilerin kendi proje süreçlerini önemli ölçüde rahatlatıyor.
Şelterler; komuta-kontrol, elektronik harp ve hava savunma başta olmak üzere bir dizi sistemde kullanılıyor. Şelterlerin dış ve iç ölçüleri, NATO standartlarına göre belirleniyor. Bununla birlikte; görev yapacak operatör sayısına göre operatör bölmesi, taktik kullanım ihtiyacına göre şelterin kapısının nerede olacağı, elektrik panosunun nerede konumlandırılacağı ve benzeri tercihler, ölçüleri ve diğer özellikleri standart olsa da iki şelterin çok farklı konfigürasyonlara sahip olmasına neden olabiliyor.

NATO/SHCP/6516-86-88 standardında alüminyum ve taşınabilir askeri şelterlerin tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaşan PAGETEL, yaklaşık 100 kişilik ekibiyle Türkiye’nin ve dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayan sistemler üretiyor. PAGETEL’in hizmet verdiği alanlardan biri de kullanılacağı sisteme özel farklı alt sistem, cihaz ve ekipmanın entegre edilmesi ve şelterin bu şekilde, kullanıma hazır (anahtar teslim) şekilde teslim edilmesini kapsayan “şelterizasyon” çalışmaları. PAGETEL’in şelterizasyon çalışmaları, ana yükleniciler için hızlı teslimat ve maliyet-etkinlik gibi avantajlar sağlıyor. Böylece son kullanıcı ya da ana yüklenici, projesindeki diğer konulara daha çok kaynak ayırabiliyor.
PAGETEL Genel Müdürü Haldun Olgun, çalışmalarının kapsamını söyle anlatıyor: “Yaklaşık 100 kişilik ekibimizle silahlı kuvvetlerimiz ve müttefik ülke silahlı kuvvetleri için şelterler üretiyoruz ve aynı zamanda şelterizasyon hizmeti veriyoruz. Projelerin doğası gereği farklı ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler sunabiliyoruz ve neredeyse aldığımız her sipariş için özel tasarım çalışmaları yapıyoruz.”
Başta elektronik harp ve C4ISR (Komuta kontrol, muhabere, bilgisayar, istihbarat, gözetleme ve keşif) sistemleri olmak üzere şelterleri kullanan sistemleri üreten ana yükleniciler ve bu sistemleri tedarik eden son kullanıcılar, PAGETEL’in müşterileri arasında yer alıyor. Türkiye’de Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri; yurt dışında ise NATO ülkeleri, PAGETEL’in önde gelen referansları arasında yer alıyor.
Tecrübe, Sahada Yüksek Güvenilirliği Getiriyor
PAGETEL, şelterler ve şelterizasyon konusunda sahip olduğu 20 yıllık tecrübeyle öne çıkıyor. Olgun, bu tecrübenin sahada ne ifade ettiğini şöyle anlatıyor: “Şelterler, zaman zaman 6 tane duvarın bir araya getirilmesiyle inşa edilen basit yapılar olarak görülüyor. Ancak konuya; onlarca yıl dış etkenlere maruz kalan, sıklıkla farklı yerlere taşınan, tüm bu zorlu şartlara rağmen mekanik bütünlüğünü, ısı geçirgenliğini, EMI/EMC alanlarındaki özelliklerini korumayı başaran şelterler tasarlayıp üretmek olarak baktığınızda ise bunun hiç de kolay olmadığını görebiliyorsunuz. PAGETEL de tam olarak bunu yapıyor: Tasarladığı ve ürettiği şelterler, uzun yıllar, güvenilir bir şekilde sahada görev yapıyor.”
PAGETEL, bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetlerine ve başta NATO ülkeleri olmak üzere dost ve müttefik ülkelere, 2.000’in üzerinde şelter teslim etti. Bunlar, sahada, güvenilir bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Firmanın, şelterizasyon yapmadığı, boş şelter teslim ettiği projelerde, yıllık 200 adedin üzerinde üretim kapasitesi bulunuyor.
PAGETEL, müşterilerine verdiği ömür devri desteği konusunda da öne çıkıyor. Olgun, bu desteği, yurt dışı müşterileri üzerinden şu şekilde anlatıyor: “Son kullanıcının her zaman yanında olmamız, yurt dışı müşterilerimiz açısından önemli bir tercih nedeni. Müşterilerimizden herhangi bir destek talebi aldığımızda, dünyanın neresi olursa olsun, ekiplerimiz en geç 2-3 gün içerisinde ilgili bölgede soruna müdahale edebiliyor.”

Gelecekte Anahtar Teslim Çözümler ve İhracat Var
PAGETEL, son dönemde önemli bir dönüşüm sürecine girdi ve Olgun’un Genel Müdür olarak görevlendirilmesiyle de bu süreç hızlandı. Olgun, bu süreçle ilgili şunları söylüyor: “PAGETEL’i, içinde çok kıymetli bir inci bulunan bir istiridyeye benzetiyorum. Dışarıdan bakınca istiridyenin görüntüsü belki biraz mat, çok fazla ilgi çekmiyor; ancak içinde pırıl pırıl ürünler ve kabiliyetler mevcut. Benim görevim de bu inciyi ortaya çıkarmak ve dış kabuğuyla birlikte parlatmak. PAGETEL ve ekip arkadaşlarım, kesinlikle bunu hak ediyorlar.
Yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerimizle ilgili olarak, öncelikle iş geliştirme stratejilerimizi gözden geçirmeye başladık. Hedefimiz, şelterler üzerindeki katma değerimizi arttırarak yurt içindeki konumumuzu güçlendirmek ve bir taraftan da yurt dışı iş geliştirme faaliyetlerimizi gözle görülür şekilde arttırmak olacak. Böyle güzel ürünler ve kabiliyetlerle ihracat pastasından da çok daha fazla pay alabileceğimizi düşünüyorum. Bu yöndeki faaliyetlerimize, özellikle 2023 yılından itibaren hız vereceğiz.”
SEDEC’te Kabiliyetler Öne Çıkacak

PAGETEL, SEDEC 2022 katılımını, geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda kurguluyor. Bu doğrultuda firma, SEDEC’te kabiliyetlerini tanıtmaya odaklanacak ve gerçekleştirilecek B2B ve B2G toplantılarla da bu kabiliyetleri potansiyel müşterilerine ve tedarikçilerine anlatacak.
Olgun, SEDEC katılımlarıyla ilgili şunları dile getiriyor: “Güvenlik sektörü, ülkemiz bu coğrafyada var olduğu sürece önemini hiç yitirmeyecek. Bu konuda kabiliyetlerin sergilenmesi amacıyla her yıl pek çok faaliyet düzenleniyor. Ben SEDEC’i, özellikle mevcut ve potansiyel müşteri ve tedarikçileri, son derece makul bütçelerle ve profesyonel ortamda bir araya getiren, odaklı bir faaliyet olarak görüyorum. Bu faaliyetin gerçekleştirilmesinde emeği olan ve katkısı bulunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Biz de faaliyet için öngörülen süreyi en iyi şekilde değerlendirmek üzere çalışacağız.
PAGETEL olarak kendimizi, savunma sektöründe tasarımcı ve entegratör bir firma olarak konumlandırıyoruz. Bu konumumuzu göstermeye odaklanacağımız SEDEC’e katılmayı, müşterilerimizle ve tedarikçilerimizle bir araya gelmek ve özellikle yurt dışından katılım sağlayan heyetlere kendimizi tanıtmak ve kabiliyetlerimizi anlatmak açısından çok önemli görüyorum.”