Ana Sayfa Özel SayılarIDEF 2023 OZEL SAYILAR PAGETEL, Askeri Şelter Çözümlerinde Çıtayı Yükseltmeye Devam Ediyor

PAGETEL, Askeri Şelter Çözümlerinde Çıtayı Yükseltmeye Devam Ediyor

Sahada görev yapacak personelin kullanacağı seyyar komuta merkezleri için askeri şelterler ve şelterizasyon sistemleri tasarımı, üretimi ve gerekli alt sistem ve sistemlerin entegrasyonu alanında tamamen yerli ve milli çözümler sunan PAGETEL; alt sistem, cihaz ve ekipmanları entegre edilmiş anahtar teslim şelter çözümlerinden örnekleri IDEF’23 fuarında sergiliyor. Özellikle balistik şelterler, şelterizasyon ve modernizasyon konularına odaklanan PAGETEL’in fuarda öne çıkaracağı ürünleri ise ASELSAN’ın Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) projesi kapsamında anahtar teslim bir çözüm olarak geliştirdiği askeri şelterlerden oluşuyor.

PAGETEL, EİRS projesi kapsamında ASELSAN ana yükleniciliğinde, Radyolink Alt Sistemi ve Kontrol Haberleşme Alt Sistemi olarak kullanılan iki farklı askeri şelteri; anahtar teslim çözümler olarak tasarladı, üretti ve teslim etti. Proje kapsamında firma, şelterin iç tasarımının yanı sıra yazılım geliştirme ve belli birimlerin tedariki, sistem entegrasyonu ve son kullanıcıyla yapılan saha testlerinde de sorumluluk üstlendi. Kontrol Haberleşme Alt Sistemi şelteri, radar alt sistemi ile arasında kurulan bağlantı  vasıtasıyla radar verisini işleme ve kontrol etme özelliklerine sahip. Kontrol Haberleşme Alt Sistemi şelterinin en dikkat çeken özelliklerinden biri ise PAGETEL sorumluluğunda geliştirilen yazılım vasıtasıyla tüm çevre birimlerin bilgilerini operatöre sunarak birimlerin kontrol edilmesini sağlaması.

Radyolink Alt Sistemi şelteri ise Kontrol Haberleşme Alt Sistemi şelterinde olduğu gibi, PAGETEL sorumluluğunda geliştirilen yazılım vasıtasıyla sistemler arası otomatik radyolink kurulumunu 7 dakika seviyelerinde sağlıyor. Farklı konumlardaki radyolink sistemlerinin muhabere yapabilecek şekilde birbirini görebilmesi için gereken ayarlama süresini, 1-2 günden 7 dakikaya indiren PAGETEL, Radyolink Alt Sistemi’nin tek bir operatör tarafından kullanılabilmesi sayesinde kullanıcıya büyük avantaj sağlıyor. PAGETEL yetkilileri, böyle bir otomasyonun Türkiye için bir ilk olduğunun da altını çiziyor.

Uçuş İptal Kontrol Merkezi

Sektörümüzün Gelişimini Görüyoruz

PAGETEL Genel Müdürü Haldun Olgun, IDEF’in savunma ve havacılık sanayisi için dünyanın önde gelen buluşmalarından biri olduğunu belirterek; “Yaşadığımız coğrafya, tarih boyunca sayısız medeniyetin var olduğu, çatışmaların, savaşların eksik olmadığı bir coğrafya. Dolayısıyla biz de bu coğrafyada varlığımızı sürdürebilmek için durmadan çalışıyoruz; güvenliğimizi sağlamak için milli bir anlayışla üretmeye devam ediyoruz. Türk savunma ve havacılık sanayisi son yıllarda çok hızlı bir gelişme gösterdi. Biz de PAGETEL olarak yurt dışında çok önemli firmalarla çalışıyoruz ve ihracat yapıyoruz. Hedefimiz ihracatı arttırmak, bu nedenle savunma ve havacılık sanayisine yönelik fuarlara hem sektörümüzün gelişimini görmek hem de yeni iş birliklerine olanak tanıması nedeniyle büyük önem veriyoruz.” diyor.

Sahil Güvenlik Deniz Trafik İzleme Merkezi

Yılda 200’den Fazla Anahtar Teslim Askeri Şelter

PAGETEL, 2001 yılından bu yana, İzmir’de bulunan tesislerinde; elektronik harp unsurları, hava savunma projeleri, haberleşme ve radar sistemleri, insansız hava araçları yer kontrol ve komuta sistemlerinde “seyyar komuta merkezleri” olarak kullanılan askeri şelterler üretmenin yanı sıra şelterizasyon, sistem entegrasyonu ve modernizasyona yönelik çözümler sunuyor. Firma, alanında savunma ve havacılık sanayisinin en büyük aktörü olarak, yılda 200’ün üzerinde anahtar teslim askeri şelter üretebilme kabiliyetine sahip.

Elektronik Taarruz Şelter Modernizasyonu

PAGETEL’in kullanıcı ihtiyaçlarını yakından takip ederek kendisini sürekli geliştirdiğini; teknolojik yenilikler göz önünde bulundurulduğunda, bu dönüşümün son yıllarda çok hızlandığını dile getiren Olgun, “Bizim için satış sonrası ya da saha desteği çok önemli. PAGETEL’i geleceğe hazırlarken her zaman dikkat ettiğimiz bir kural var: Askeri şelterleri kullanan operatörler, birkaç metrekare içinde saatler, günler geçiriyorlar. Kendimizi onların yerine koyuyor, onlar gibi düşünüyor, sahadan gelen geri bildirimleri değerlendiriyor ve gerekirse ürünlerimizi benzer şartlarda deneyimleyerek, ortaya çıkan gereksinimler doğrultusunda gelişiyoruz.” diyor.

PAGETEL Dönüşüme Ayak Uyduruyor

Özellikle son yıllarda kendisini bir teknoloji şirketi olarak konumlandıran PAGETEL, değişen gereksinimler ve gelişen talepler karşısında üretim kalitesini ve hızını arttırmak için ilave yatırımlar yaparak dönüşüme ayak uyduruyor. İzmir Gaziemir’de bulunan tesislerinde sürekli iyileştirmeler yapan PAGETEL, mevcut boyahanesine, özellikle 12 metrelik büyük boyutlu şelterleri rahatlıkla boyayabilmek amacıyla yeni bir boyahane daha ekledi; raf ömürlü ürünler için ilave iklimlendirilmiş ortamlar oluşturdu. Kendine ait elektrik laboratuvarı da bulunan PAGETEL, IPC-A-610 ve IPC / WHMA-A-620 standartlarına uygun olarak kablaj ve çeşitli elektrik dağıtım ekipmanlarının tasarımdan üretime ve entegrasyona kadar tüm süreçlerini kendi bünyesinde çözme kabiliyetiyle öne çıkıyor.

Harekat Kontrol Merkez

İhtiyaçlar Doğrultusunda Tasarlanan Askeri Şelterler

Standart NATO&ACE askeri şelterlerinin tasarımı, üretimi ve entegrasyonu süreçlerinin, PAGETEL’in yenilikçi mühendislik anlayışı ile sürdürüldüğünü vurgulayan Olgun, müşteri ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş askeri şelterlerin entegrasyonunun, talep edilirse genişletilebilir (3’ü 1 arada ve 2’si 1 arada) biçimde anahtar teslim olarak da tamamlandığını kaydediyor. Üretim prosesi, tasarım sonrası belirlenen ve tedarik edilen ham madde, mekanik aksamın bir araya getirilerek şelterin ortaya çıkması ve sonrasında özel komponent ve aksesuarların eklenmesi ile gerçekleştiriliyor. Şelter kabininin montaj ve boyama işleminin ardından da tüm kablaj üretimi ve döşenmesi ve cihaz montajlarının tamamı, PAGETEL tesislerinde, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştiriliyor.

Konteyner Değil, Askeri Şelter

PAGETEL Genel Müdürü Olgun, şelter ile askeri şelter kavramlarının sık sık karıştırıldığına dikkat çekerek, uluslararası literatürde “military shelter” olarak geçen askeri şelterlerin tasarım ve üretiminin, hassas ve zorlu bir süreç olduğunu vurguluyor. Bir askeri sistem hangi çevresel ve mekanik test koşullarına tabi tutuluyorsa askeri şelterler de bu test koşullarını NATO 6516/SHCPE/86-88 standardına bağlı olarak fazlasıyla  karşılamak zorunda. Olgun; çevresel ve meteorolojik koşullar gibi dış etkenler karşısında şelterin performansını gösterebilmek için mekanik, titreşim, basınç, dayanım, darbe, sızdırmazlık gibi testleri zorunlu tutan şartnameler olduğunun altını çiziyor. Bir askeri şelterin, sahada karşılaşabileceği bütün durumlarda kendisinden beklenen performansı göstermesi ve kara, hava ve deniz araçları ile taşınabilir olması gerektiğine dikkat çeken Olgun, aksi halde ortaya çıkacak ürünün şelter değil, konteyner olacağını belirtiyor.

Askeri şelterler; karadan-karaya, karadan-denize ve karadan-havaya icra edilen taktik görevlerde, komuta merkezi olarak kullanılmaları ve personele güvenli bir ortam sağlamaları nedeniyle modern askeri operasyonların en önemli bileşenleri arasında yer alıyor. Askeri personel ve teçhizata zorlu saha şartlarında korunma ve barınak imkânı sağlayabilmeleri için sert iklim koşulları gibi çevresel etkilere dayanıklı olacak şekilde tasarlanıp üretilen bu tip şelterler, hafif olmaları sayesinde mobil olarak da kullanılabilirler. NATO 6516/SHCPE/86-88 standartlarda tanımlanmış veya kullanıcı tarafından özelleştirilmiş boyut ve ebatlarda üretilen bu ürünlerin, her türlü mekanik ve çevresel koşullara dayanım, sızdırmazlık ve elektromanyetik koruma özelliklerine sahip olma zorunluluğu bulunuyor.

PAGETEL tesislerinde alüminyum ana malzemeden özel yöntemlerle üretilen askeri şelterlerin duvar yapısı, hafif alaşımlara sahip profiller ve levha malzemelerden oluşuyor. Duvar arası boşluklar, yangın anında kendinden sönebilen sert yalıtım malzemesi içeriyor ve duvarlar özel bir panel teknolojisi ile üretilirken, tüm pencere ve açıklıklarda su, ışık, hava ve elektromanyetik sızdırmazlık özelliği sağlanıyor.

Hava Savunma Sistem Şelteri

Askeri Şelteri, Sivil Şelterden Ayıran Özellikler:

  • -40 ile +55 derece sıcaklık aralığında depolama ve çalışabilme imkânı sunar. %97 neme ve korozyona karşı dayanıklıdır. Su, hava, ışık, toz ve kum sızdırmazlık özelliklerine sahiptir.
  • Şelter içerisindeki sıcaklık dağılımı, ölçülen her noktada azami 1 derece farkı sağlamalıdır. Bu özellik vasıtasıyla ısı transferi engellenerek şelterin içi ile dış dünya arasında, ortalama 35 derecelik sıcaklık farkı yaratılır.
  • 3.000 feet irtifadaki alçak basınca dayanıklı yapıya sahiptir.
  • 50 khz ile 1 Ghz arasında 60 db elektrik alan zayıflatması; 10 khz ile 100 Mhz arasında 60 db manyetik alan zayıflatması sayesinde RFI/EMI koruması sağlar.
  • Filtre kutularındaki temiz ve kirli bölge yapılanması sayesinde şelter içindeki cihaz ve alt sistemlerini, MIL-STD-461F’ye göre tehlikeli elektromanyetik girişimlerden korur.
  • Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı iç bölgenin pozitif basınçla korumalı olması için KBRN birimleri entegre edilebilir.
  • Helikopter, gemi, tren, kara araçları ve nakliye uçakları ile taşınabilir.
  • Montaj arayüzleri, tavan ve tabanda 13,5 kN (1.376 kg), yan duvarlarda ise 9 kN (917 kg), yüke karşı çekme ve kesme yönünde dayanıklılığa sahiptir.
  • Şelterin çatısı, çığ düşmesi tehlikesine karşı 3.660 N/m² kar ve buz yüküne dayanıklıdır.
  • Şelter iç tabanının her 0,25 m²lik alanı, 10 kN luk (1.020 kg) yüke dayanıklıdır.
  • Şelter köşeleri, zıt yönde 75 kN (7.650 kg) gerdirme kuvvetine karşı dayanıklıdır.
  • Tırmanma basamaklarının her biri, 1,8 kN (183 kg) yüke dayanıklıdır.
  • Taşıma esnasında devrilme, düşme ya da sürüklenme durumlarında, şelter tabanının zarar görmesini engelleyen iç ve dış etkiler altında deformasyona karşı değiştirilebilir yapıda şok emici kızaklar bulunur.

Sivil alanda hizmet vermediklerinin, sadece askeri şelter ve şelterizasyon alanında uzmanlaştıklarının altını çizen ve üretimde sağlanan tüm yapısal ve dayanım özelliklerinin, sistem seviyesinde de korunması gerektiğine dikkat çeken Olgun, sözlerini şöyle sonlandırıyor; “Askeri şelterlerde kullanılan tüm malzemelerin, son kullanıcının ihtiyaçlarına uygun tasarım özellikleri ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Boş bir şelterin, sistem seviyesi montajında farklı tedarikçiler eliyle çalışmalar yapılması durumunda, şelterin yapısal özelliklerinde zafiyetler oluşabiliyor. Bu nedenle tüm sistemin tasarım aşamasından alt sistemlerin entegrasyonuna kadar tüm çalışmaların PAGETEL tarafından yapılması ve anahtar teslim olarak sunulması, sistemin kendisinden beklenen fonksiyonları tam olarak yerine getirmesi açısından önem taşıyor.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.