Ana Sayfa Tanıtıcı Makaleler Pakistan MİLGEM’lerinin Savaş Sistemleri Entegratörü: HAVELSAN

Pakistan MİLGEM’lerinin Savaş Sistemleri Entegratörü: HAVELSAN

MSI Dergisi’nin 190’ıncı sayısında yayımlanan Tanıtıcı Makale, derginin internet sitesinde paylaşılmıştır:

Yavuz Selimoğlu / yselimoglu@havelsan.com.tr

HAVELSAN Pakistan Korvet SYS Proje Müdürü

HAVELSAN ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. (ASFAT A.Ş.) arasında, Pakistan için inşa edilecek MİLGEM korvetlerinde kullanılmak üzere; Savaş Yönetim Sistemi (SYS), Gemi Veri Dağıtım Sistemi (GVDS) ve Gemi Entegre Bilgi Sistemi’nin (GEBİS) tedarik edilmesine yönelik sözleşme, kasım ayında imzalandı. HAVELSAN, bu sistemleri sağlamanın yanı sıra projede, savaş sistemleri entegratörü olarak da görev alacak.

Proje kapsamında, ASFAT A.Ş. ana yükleniciliğinde inşa edilecek dört adet MİLGEM korvetinin, Pakistan’a ihraç edilmesi planlanıyor. MİLGEM ihracatı, hem Türk savunma sanayisi hem de HAVELSAN açısından önemli bir kilometre taşı. Bu proje ile HAVELSAN ve ASFAT A.Ş. arasında kurulan yakın iş birliğinin, hem yurt içi hem de yurt dışı projelerde devam etmesi hedefleniyor.

ADVENT SYS, Güç Çarpanı Olacak

Proje kapsamında, HAVELSAN; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (Dz.K.K.lığı) Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) ile birlikte geliştirilen ve ilk olarak MİLGEM Projesi’nin 4’üncü gemisi TCG KINALIADA’ya entegre edilen, yeni nesil Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi olan ADVENT SYS’yi sağlayacak. ADVENT SYS, Ağ Destekli Yetenek (Network Enabled Capability) yaklaşımının tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde, 2010 yılından itibaren geliştirilmeye başlandı. ADVENT ile dost ve kardeş ülke Pakistan’ın, dünyada çok az ülkenin sahip olduğu, ağ destekli gelişmiş bir Savaş Yönetim Sistemi’ne sahip olması amaçlanıyor.

ADVENT SYS;

  • Tam bütünleşik taktik veri linkleri 11/16/22, SIMPLE, JREAP ve VMF işlevlerine tüm operatör konsolları üzerinden erişimin mümkün olacağı,
  • Tek gemi yerine kuvvet odaklı,
  • Ağ destekli harekât yaklaşımının gerektirdiği ihtiyaçlara cevap veren,
  • Karar destek sistemleri ile kullanıcının süratli ve doğru karar vermesini kolaylaştıran,
  • Yeni silah ve sensörlerin kullanımında esnek bir yapıyı hedefleyen,

tamamen milli ve yerli bir savaş yönetim sistemidir. Çoklu görev profillerine ve çeşitli platform tiplerine uyan modüler bir yapıda geliştirilmiş olup bu hali ile platformdan bağımsız sistemdir. Ölçeklendirilebilen açık mimari yapısıyla hedeflenen; su üstü, su altı ve hava platformları ile kara tesislerine uygun bir şekilde özelleştirilebilmektedir.

ADVENT, ilk olarak MİLGEM Projesi’nin 4’üncü gemisi olan TCG KINALIADA’ya entegre edildi.

Gemilerin Bilgi Omurgası da HAVELSAN’dan

HAVELSAN tarafından sağlanacak diğer bir sistem ise GVDS olacak. MİLGEM’lerle birlikte Türk Deniz Kuvvetlerinin yeni inşa edilen veya modernize edilen tüm yerli platformlarında kullanılan GVDS, bir ürün ailesinin üyesi. HAVELSAN mühendislerinin özgün tasarım çalışmaları sonucu ortaya çıkan bu ürün ailesi, 2012 yılında TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık yarışmasında birinci oldu. HAVELSAN, ayrıca, 2013’te, GVDS’nin patentini de aldı.

GVDS, geminin sensör ve silahlarının ihtiyacı olan bilgilerin, gerçek zamanlı ve tam yedekli olarak işlenmesini ve dağıtılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra Kayıt, Analiz ve Simülasyon birimi aracılığıyla istendiğinde gerçek sensör verileri yerine, dinamik sanal verileri de geminin ilgili sistemlerine besleyebiliyor ve eğitim ortamı oluşturabiliyor.

HAVELSAN, ayrıca, gemi içi ofis ve genel işletme görevlerine destek sağlamak üzere kullanılan GEBİS’i sağlayacak.

Pakistan MİLGEM gemisi ve kullanıcı isteklerine göre yeniden şekillendirilecek GVDS ve GEBİS sistemleriyle Pakistan Deniz Kuvvetlerinin bu yöndeki tüm ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Platformun Etkinliği için Entegre Çözüm

HAVELSAN’ın proje kapsamında üstleneceği diğer bir kilit rol; Savaş Sistemi Entegratörlüğü olacak.

Savaş gemilerinde bulunan sensör ve silahların performansları, platformların etkinliğinde, kuşkusuz, önemli bir rol oynuyor. Ancak gemilerin etkinliğini belirleyen asıl unsurun, sistemlerin birlikte çalışması ile ortaya çıkardıkları yeni yetenekler olduğu da biliniyor. Örneğin, seçilen bir silahın menzil, hız, vuruş yüzdesi gibi parametreleri, o silahın tek başına performansını belirlerken platform seviyesinde düşündüğümüzde, herhangi bir tehdidin tespit edilmesinden kimliklendirilmesine, komuta heyetine sunulmasından verilecek karara uygun olarak atış yapılmasına ve atış sonrası değerlendirmesine kadar tüm fonksiyonel zincirin eksiksiz işlemesi, sistemlerin entegre bir şekilde çalışmasıyla mümkün oluyor ve platformun savaş sistemleri performansını belirliyor.

HAVELSAN tarafından sağlanan SYS, GVDS ve GEBİS gibi sistemler, bu fonksiyonel zincirin merkezinde yer alıyor; ancak zincirin sağlıklı çalışması için tüm savaş sistemini kapsayan bir sistem mühendisliği faaliyetinin yürütülmesi gerekiyor. Operasyonel yeteneklerin tanımlanması ile başlayan ve entegrasyon ihtiyaçlarının belirlenmesi, tasarlanması ve test edilerek doğrulanması ile sonlanan tüm süreç, özel bir sistem mühendisliği alanı. HAVELSAN, onlarca deniz platformunda elde ettiği tecrübeyi ve CMMI (Capability Maturity Model Integration) Seviye 3’le uyumlandırdığı bu sistem mühendisliği bakış açısını, Pakistan MİLGEM’lerinde, ASFAT için Savaş Sistemi Entegratörü olarak gerçekleştirmiş olacak.

HAVELSAN, ülkemizin tek kalemde gerçekleştirilen en büyük savunma sanayi ihracatının önemli bir parçası olmaktan ve projenin diğer ülkelere gerçekleştirilecek komuta kontrol sistemleri ihracatları için önemli bir referans oluşturmasından büyük memnuniyet duyuyor. HAVELSAN Genel Müdürü ve CEO’su Ahmet Hamdi Atalay, 6 Aralık’ta düzenlenen PN (Pakistan Navy / Pakistan Deniz Kuvvetleri) MİLGEM Savaş Sistemleri İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, bu memnuniyeti, şöyle dile getirdi: “Yaklaşık 6 milyon satır kod yazılarak geliştirilmiş olan [ADVENT’in sahip olduğu yetenekler], dünyada sadece birkaç ülkede var. Biz, bunu ilk defa MİLGEM Projesi’nin dördüncü gemisi olan TCG KINALIADA’da devreye aldık. Bu vesileyle Pakistanlı kardeşlerimizin de kullanımına sunmuş olacağız. Bugüne kadar, Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterindeki deniz üstü ve deniz altı 50 civarındaki platformda, bir önceki nesil savaş yönetim sistemimiz kullanılıyor. İnşallah, bu vesileyle onların da güncellenmesini sağlayacak ve yeni nesil teknolojiyi onlara da kazandırmış olacağız. Pakistan MİLGEM projesinin bir paydaşı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu projede, 20’nin üzerindeki sensör ve silah sistemlerinin entegrasyonunu da üstleniyor olacağız. Bu projeye, hem dost ve kardeş Pakistan’ın ihtiyaçlarını karşılıyor olması hem de ASFAT ile yeni başlayan stratejik iş birliğimize giriş olması ve bundan sonra da gelişiyor olması açısından önem veriyoruz.”

MİLGEM projesinin ilk gemisi TCG HEYBELİADA (F-511)

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.