Ana Sayfa Manşet PALS, PPA-Ku ve PPA-Ka Modelleriyle “Uluslararası Rekabette Ben de Varım!” Diyor

PALS, PPA-Ku ve PPA-Ka Modelleriyle “Uluslararası Rekabette Ben de Varım!” Diyor

PALS, PPA serisi düz panel AESA antenleriyle, uydu muhaberesi alanındaki teknolojik gelişmeleri, dünya ile aynı anda ürünlerine yansıtıyor. Firma, Türkiye’de ilkleri başararak geliştirdiği bu ürünlerini, SAHA EXPO 2022’de sergiliyor.

Düz panel anten teknolojisine sahip ve Türkiye’de alanındaki ilk çözümler olan PPA-Ku ve PPA-Ka modelleriyle PALS, “AESA teknolojisi alanında uluslararası rekabette ben de varım!” diyor.

PALS, bu teknolojinin modüler kullanımı ve daha ince hale getirilmesi konusunda elde ettiği kabiliyetlerle düz, eğimli veya istenilen zemine uygulanabilen dağılmış anten modüllerinin kullanımının da önünü açıyor. Böylece, özellikle alt yörünge veya yarı yörünge gibi uydu takip sistemlerinde, modüllerin farklı uyduları eşzamanlı takibi ve benzeri yenilikçi alanlarda Ar-Ge çalışmalarına kapı aralıyor.

Deniz Fenerlerinden Uydu Muhaberesine Uzanan Teknoloji

Düz panel antenlerin ortaya çıkması, deniz fenerlerine dayanıyor. Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından deniz fenerleri için geliştirilmiş olan ve şimdi de kendi ismiyle anılan Fresnel Lens, tasarım olarak eşleniği standart lenslere göre aynı odak uzaklığına sahip olsa da çok daha ince ve düz bir levha halindedir (Şekil 1).

Şekil 1. Fresnel lens yapısı

Buradaki ışık, ışık kırınım esasları ve dizinli lens parçalarının tek düzleme indirgenmesi gibi konulardaki fizik prensipleri, elektro-manyetizma alanında uyarlandı. Böylece yüzey yansımalı antenler, dizinli mini anten modülleri, bunların farklı faz ve seviyelerde sürülmeleri esaslarının kullanması sonucunda, düz panel antenler geliştirildi ve çeşitli alanlarda kullanıma alındı.

Bu uygulamalarla anten kalınlığı konusunda her ne kadar başarılı sonuçlar alınsa da anten yönlendirmesi mekanik olarak yapıla geldi. Bu şekilde geliştirilmiş dizinli antenlerin önüne konulan gerek meta- malzemeler gerekse LCD filtre sistemleriyle mekanik yönlendirme gereksinimleri kısmen azaltıldı. Onlarca yıldır gelişim sürecinde olan dizinli antenlerden (array antennas) faz dizinli antenlere (phase array antennas), bunlardan da pasif ve aktif faz dizinli antenlere geçiş oldu ve özellikle radar teknolojileri başta olmak üzere sektörde bu gelişmeler, hızlı bir biçimde kabul gördü.

Elektronik olarak yönlendirmeli faz dizinli anten teknolojileri (Active Electronically Scanned Arrays / AESA), bu teknolojide gelinen en son noktadır (Şekil 2). Pasif yönlendirmeli faz dizinli (Passive Electronically Scanned Array / PESA) anten teknolojisi ise AESA’nın bir önceki teknolojisi olarak kabul edebileceğimiz; harici LNB ve BUC sistemi gereksinimi de olan bir teknolojidir. (Şekil 3)

Şekil 2. AESA anten yapısı

PALS, Sektörün Geleceğine Yön Veren Teknolojileri Geliştiriyor

Elektromanyetik ışımanın faz ve seviye olarak şekillendirildiği tümleşik devre teknolojisi ve bu teknolojinin çalışmasına olanak sağlayan yüzeysel dizinli anten teknolojilerini barındıran AESA teknolojisinde, gelişmeler, birçok yönden ve bütün hızıyla devam ediyor. Işıma şekillendirme (beamforming) devre teknolojilerinde GaAs, SiGe ve benzeri teknolojiler, 5G’nin de temelini oluşturacak. Uydu sektöründe ise özellikle küçük ebatlı anten teknolojilerinde, gimbal antenlerinin tahtını sarsmak için emin adımlarla ilerleyen bu teknolojiler, gün be gün maliyetlerini aşağı çekerek reflektör tabanlı ve mekanik yönlendirmeli antenlerin yerini alıyor.

PALS de uydu muhaberesi sektörünün geleceğini şekillendirecek bu teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve kendi özgün çözümlerini geliştiriyor. PALS’in PPA serisi düz panel AESA antenleri, böyle bir süreçte ortaya çıktı.

PALS’in faz sıralı anten mimarisi.

PALS PPA Serisi, En Güncel Teknolojiyi İçeriyor

PALS, PPA serisi anten sistemlerinde; ışıma kontrol yapısını da içeren alıcı ve verici antenleri; upconverter, downconverter modülleri; güç üniteleri; anten kontrol birimi ve IMU, GNSS, beacon alıcı gibi çevresel birimleri de içeren bir çözüm sunuyor. Anten sistemlerinin fiziksel tasarımını, amaca uygun olarak asgari kalınlıkta tutuyor. Isı yönetimi de sistemin -50 C° ile +75 C° arasında sorunsuz şekilde çalışacağı şekilde gerçekleştiriyor.

PALS’in, uydu muhabere sistemlerine göre özelleştirilmiş CMOS MMIC ışıma şekillendirme tümleşik devre teknolojisini de barındıran panel anten sistemlerinde, farklı sayıda panel, ihtiyaca göre konumlandırılıyor. Dizinli anten sistemlerindeki faz kaydırma ve sinyal yükseltme işlevleri, bu tümleşik devreler tarafından gerçekleştiriliyor ve böylece yazılımla yönetilebiliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.