PEM Mühendislik, sahip olduğu sektör tecrübesi ve yurt dışı firmalarla uzun soluklu iş birliklerinin getirdiği kritik bağlantılar sayesinde, üretim alanında da önemli faaliyetler yürütüyor. Bu kapsamda, ortağı olduğu GES Mühendislik’in de içinde yer aldığı süreçlerde, bir yandan Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyor bir yandan da Türkiye’de var olmayan teknolojileri ve ürünleri kapsayan uluslararası iş birlikleri yapıyor. PEM Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Baytar, firmanın bu faaliyetlerini, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.
MSI Dergisi: PEM Mühendislik’in Kurucusu Ruhi Baytar, kendisi ile yaptığımız söyleşide, “PEM Mühendislik de bu değişim ve gelişime katkı sağlamak için, 4’üncü ve yeni bir aşama olarak, son 7-8 yıldır, üretim alanına girme çalışmaları yürüttü.” diyerek, şirketin önündeki yeni yolu tarif etmişti. Sizinle bu yeni yolda, PEM Mühendislik’in yaptıklarını konuşmak istiyoruz. Öncelikle üretim alanına ağırlık verme kararının ardından, sıfırdan bir kuruluş oluşturarak değil de büyüme potansiyeli olan bir kuruluşa ortak olarak yola çıktınız. Bu yolu tercih etmenizin arkasında yatan etmenleri sizden dinleyebilir miyiz?
Arzu BAYTAR: PEM Mühendislik olarak, üretim konusunda uzun süredir çalışmalar yürütüyoruz. Yaklaşık 20 yıl önce, yabancı ortaklarımızın, Türkiye’ye, üretim faaliyetlerinde bulunmak üzere yatırım yapmalarını sağlamıştık ve bu yatırımlarla Türkiye’de o tarihlerde bulunmayan teknolojiler de transfer edilmişti. 2015 yılında, GES Mühendislik’e ortak olmamız ise bizim açımızdan, üretim ile ilgili çalışmalarımızda yeni bir açılım oldu.
GES Mühendislik, daha önce çalıştığımız, bildiğimiz ve gelişime son derece açık olan bir firmaydı. Yatırım kararını vermeden önce, yaratıcı üç genç mühendis tarafından kurulan bu firmanın, hayallerimizle doğru orantılı büyütebileceğimiz bir firma olduğuna içten inandık. Buradan GES Mühendislik’in tüm kurucularına, teker teker teşekkür etmek istiyorum. Bizi, bu kararımızdan dolayı hiçbir zaman haksız çıkarmadılar.

Bugün baktığımızda, GES Mühendislik, 6’ncı Dönem TOBB 100 Türkiye listesinde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi içine girmeyi başarmış bir şirket. Bu sonucun da çıktığımız bu yolda, ne kadar doğru adımlar attığımızın bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz beraber hayal kurduk ve bu hayali gerçekleştirmek için, ekipçe büyük bir inançla ve canla başla çalıştık, çalışıyoruz, çalışacağız!
MSI Dergisi: PEM Mühendislik, GES Mühendislik’e hangi noktalarda katkı sağladı ve sağlamaya devam ediyor?
Arzu BAYTAR: PEM Mühendislik, önemli bir sektör tecrübesine ve yurt dışı firmalarla uzun yıllara dayanan iş birliklerine sahip. Bu nitelikleri ile GES Mühendislik’in, hem yurt içinde hem de yurt dışında iş hacminin artmasına ciddi katkılarda bulundu. Şu anda, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında, GES Mühendislik ve PEM Mühendislik olarak, tüm departmanlarımızla sinerji içinde, özellikle uluslararası iş birlikteliklerimizi, azami seviyelere taşıyabilecek çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucunda, yabancı firmalarla Türkiye’ye yatırımı da kapsayan uzun dönemli ve sürekli iş birlikleri ortaya çıkıyor ve GES Mühendislik, kazandığı teknolojik altyapı sayesinde, yabancı firmaların projelerine ya da ürünlerine, üretim ve geliştirme desteği veriyor. Bu tür bir çalışmanın, sektörümüze; daha da önemlisi, ülkemize büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Bugün baktığımızda, GES Mühendislik, 6’ncı Dönem TOBB 100 Türkiye listesinde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi içine girmeyi başardı. Bu sonucun, çıktığımız bu yolda, ne kadar doğru adımlar attığımızın bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.
MSI Dergisi: PEM Mühendislik ve GES Mühendislik, nasıl bir sinerji oluşturuyor?
Arzu BAYTAR: PEM Mühendislik olarak, yurt içi ve yurt dışındaki farklı son kullanıcıların ve tedarik makamlarının ihtiyaçlarını yakından takip ediyoruz. Birçok durumda, bu ihtiyaçlar, özel Ar-Ge çalışmaları ile geliştirilecek sistemlerle karşılanabiliyor. Bu noktada, GES Mühendislik’in Ar-Ge kabiliyetleri, bizim için son derece önemli.
İhtiyaçların karşılanması noktasında, PEM Mühendislik ve GES Mühendislik olarak, ciddi bir sinerji oluşturuyoruz. Birlikte; ihtiyacın tespit edilmesi, bunu karşılayacak doğru ürünün kurgulanması, geliştirilmesi ve pazarlanması konularında çalışıyoruz. Özellikle yurt dışındaki son kullanıcılar ve tedarik makamları için gerçekleştirdiğimiz bu tür çalışmaların sayısını arttırmak ise en büyük hedeflerimizden biri.
MSI Dergisi: Sektörün ticari anlamda sürdürülebilirliği için, ihracat büyük önem taşıyor. PEM Mühendislik’in yurt dışı iş birlikleri konusundaki tecrübesi, üretim alanındaki faaliyetlerinizin ihracatı konusunda nasıl bir fark yaratıyor?
Arzu BAYTAR: PEM Mühendislik’te uzun yıllardır beraber çalışan, ciddi deneyimler kazanmış bir ekibimiz var. Yeri gelmişken buradan, hepsine teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Bilhassa ihracat konusunda, yurt dışı firmalardaki irtibat noktalarımızı çok verimli kullanarak GES Mühendislik ürünlerini desteklemek için büyük bir efor sarf ediyorlar. Bu bağlamda, yabancı birkaç firmayla Türkiye’de olmayan teknolojileri kapsayan ortak üretim çalışmaları için, stratejik iş birliği anlaşmaları yaptık. Bunlarla ilgili yatırımlara başladık. Bu çalışmalardan bazılarını henüz kamuoyu ile paylaşamıyoruz; ancak daha önceden sektör yayınlarında haber de olduğu için, infilak bastırma sistemleri konusunda MARTEC firması ile başlattığımız iş birliğini, örnek olarak verebilirim. Bu iş birliği kapsamında GES Mühendislik, üretim faaliyetlerini, MARTEC’in 30 yıllık derin tecrübesini, kendi mühendislik birikimi ile harmanlayarak gerçekleştiriyor. Elektromekanik valflere sahip bu infilak bastırma sistemleri, tüm işlevlerinin %100 test edilebilmesine imkân sağlayarak son kullanıcılara, başka sistemlerin sunamadığı güvenilirliği sağlıyor.

Kurumsal Yapı da Fark Yaratıyor
MSI Dergisi: Yurt dışındaki firmaları yakından tanıyor olmanız dolayısı ile bu firmaların kurumsal yapılarını da çok iyi biliyorsunuz. Bu bilgi, hem PEM Mühendislik hem de GES Mühendislik’in kurumsal gelişimine nasıl etki ediyor?
Arzu BAYTAR: PEM Mühendislik, yurt dışı firmaları ile çok uzun süredir iş birliği yaptığı için, kurumsal konularda çok sağlam ilerliyor. Bu kapsamda, GES Mühendislik’in kurumsal gelişimine de katkı sağlıyoruz. Hem PEM Mühendislik hem de GES Mühendislik’in kurumsal yapıları, farklı konularda iş birliklerinin yanı sıra ürünlerin pazarlanması faaliyetlerinde de ciddi bir avantaj sağlıyor. Karşı taraf, her iki firmaya da baktığında, güven duyabileceği yapıları görüyor.
MSI Dergisi: Üretim alanında, önünüzde nasıl bir yol haritası var?
Arzu BAYTAR: Son dönemde uluslararası iki firma ile Türkiye’de yapacakları yatırımlar için görüşmeler yapıyoruz. Takdir edersiniz ki bu tip süreçlerde, firmaları ikna sürecinde bazı zorluklar yaşanabiliyor; ama bunları aşmayı başardık. Onların sistemlerinin üretimi için yatırımlarımız, iş birliği içinde devam ediyor. Buradaki amacımız, sadece Türkiye’deki ihtiyaçları karşılamak değil; aynı zamanda, bu sistemlere ilişkin dünya genelindeki ihtiyaçlara da Türkiye’den cevap verebilmek. Bu konuda çok büyük bir efor sarf ettik ve ciddi bir yol kat ettik. Umuyoruz ki kısa bir süre sonra, bu girişimlerimizin meyvelerini almaya başlayacağız.
Yeni yatırımlar konusunda, çok önemli bir ekleme daha yapmak isterim. Biz insana yatırım yapmayı hep ön planda tuttuk. Başarı, bir ekip işidir. Genç ve dinamik bir kadro ile gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu sayede, GES Mühendislik’in Ar-Ge bölümünü gün geçtikçe daha da kuvvetlendirip yeni ürünlerimizi hızla geliştiriyoruz ve en kısa sürede de Ar-Ge merkezi olabilmeyi hedefliyoruz.

MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?
Arzu BAYTAR: Günümüzde, ihtiyaçları küresel ölçekte görebilmek çok önemli. Çünkü ihtiyaçlar çok dinamik bir şekilde gelişiyor ve değişiyor. Küresel ölçekte baktığınızda, duraksamaya hiç vakit yok. Yaşadığımız pandemi süreci, PEM Mühendislik’i de yeni iş alanları araştırmak konusunda tetikledi. Bu kapsamda, şu anda çok detay veremeyeceğim; ancak alanında küresel bir güce sahip yabancı bir firma ile Türkiye’de ortak tesis kurma konusunda görüşmeler başlattık ve bu konuda ciddi bir ilerleme kaydediyoruz. İnşallah yakın bir süreçte, sizlere bu konuya ilişkin daha detaylı bilgi verebileceğim.
PEM Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Baytar’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.
GES Mühendislik
Silahlı kuvvetlerin, güvenlik güçlerinin ve sektör firmalarının hayallerindeki ürünleri gerçeğe dönüştüren GES Mühendislik, yenilikçi mekanik ve elektro-mekanik çözümler geliştiriyor. GES Mühendislik, bu çözümlerinin, gereksinimlerin belirlenmesinden son ürünün ortaya çıkartılmasına kadar tüm aşamalarında rol alıyor. Analiz, tasarım, üretim ve montaj alanlarındaki tecrübesi ve kabiliyetleri ile özgün sistemler ortaya koyan GES Mühendislik’in çözümleri, yerli ve yabancı silahlı kuvvetler, güvenlik güçleri ve savunma ve havacılık firmaları tarafından etkin olarak kullanılıyor.
2013 yılında, Ankara’da faaliyetlerine başlayan bir teknoloji firması olan GES Mühendislik, bugün, 85 kişilik yetkin bir ekibe ve 10’u aşkın üründen oluşan çözüm yelpazesine sahip. GES Mühendislik üretimi 500’ü aşkın ürün ise sahada, başarıyla görev yapıyor. Geliştirdiği özgün ürünlerin yanı sıra GES Mühendislik, aynı zamanda katma değerli mühendislik, üretim ve test hizmetleri de veriyor.