Ana Sayfa AMAC Gündemi Portekiz, Türk Savunma ve Havacılık Sanayisi için Birçok İş Birliği Fırsatı Barındırıyor

Portekiz, Türk Savunma ve Havacılık Sanayisi için Birçok İş Birliği Fırsatı Barındırıyor

İki NATO müttefiki olan Türkiye ve Portekiz arasında, askeri ve savunma başlıkları altında, birçok iş birliği fırsatı bulunuyor. İki ülke arasında denizcilik alanındaki ilişkiler güçlenmeye devam ederken havacılık alanı da birçok iş birliği fırsatı barındırıyor.

10 Haziran Portekiz Milli Günü, bu yıl, COVID-19 tedbirleri kapsamında, Ankara Büyükelçiliği’nde, yalnızca büyükelçilik personelinin katılımı ile kutlandı. Ülkesinin bu özel gününde sorularımızı yanıtlayan Portekiz Savunma Ataşesi Albay Nuno Domingos Marques Cardoso, iki ülke arasındaki askeri iş birliklerine ve savunma ve havacılık sanayisi iş birliklerine dair önemli mesajlar verdi.

Deniz Kuvvetleri Karargâh Görüşmeleri için imzalar, Aralık 2018’de, dönemin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanı Tuğamiral Bülent Olcay ve Portekiz Deniz Kuvvetleri Personel Dairesi Direktörü Tuğamiral Anibal Julio Mauricio Soares Ribeiro tarafından atılmıştı.

Her ikisi de denizcilik alanında köklü geçmişe sahip ülkeler olan Türkiye ve Portekiz arasındaki önde gelen iş birliği fırsatları, bu alan üzerine kurulu. Bu iş birliğinin ilerletilmesi amacıyla Portekiz ve Türkiye arasında, Aralık 2018’de, Deniz Kuvvetleri Karargâh Görüşmeleri (Navy Staff Talks) başlatıldı. Albay Cardoso, “İki ülke arasındaki ilişkilerde, henüz erken bir aşamadayız. Örneğin, iki ülkenin donanmalarının gelecekteki iş birliği için rehber oluşturulması ve alanların belirlenmesi üzerinde çalışıyoruz.” değerlendirmesi ile de gelecekte bu ilişkinin artarak devam edeceğinin sinyali verdi.

Denizcilik alanındaki ilişkilerin önemli bir ayağını da NATO iş birlikleri oluşturuyor. Portekiz, NATO Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (MARSEC CoE) İstanbul’da kurulurken bu sürece desteğini gösterdi. Portekiz’de, NATO Jeo-Meterolojik ve Oşinografik Mükemmeliyet Merkezi’nin (Geo-Meteorological and Oceanographic CoE / GEOMETOC CoE) kurulmasına da Türkiye tam destek sunuyor. Birinci ve ikinci kuruluş konferansları düzenlenen bu merkez, NATO’nun akreditasyon sürecinde bulunuyor. Her ikisi de denizcilik alanlarına yönelik bu mükemmeliyet merkezlerinin, farklı amaç ve faaliyet alanları ile NATO’nun deniz hâkimiyetine önemli katkılar sunması hedefleniyor.

Öte yandan Albay Cardoso, her iki ülkenin silahlı kuvvetler ve savunma sanayisi alanlarında, gelecekteki iş birliklerini geliştirmek amacıyla çalıştıklarını da kaydetti. Özellikle, havacılık alanındaki teknolojilerin tüm dünyada geliştiği vurgulayan Albay Cardoso, “Portekiz, bu alandaki gücünü daha da geliştirmeye hazır ve yeni ortaklıklar kurmayı hedefliyor.” mesajını verdi.

Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisinde kayda değer bir gelişme gösterdiğinin altını çizen Albay Cardoso, bu alanda gelişecek ikili iş birliklerinin, yapılacak ziyaretlerde daha net ortaya koyulacağını ifade etti. Albay Cardoso’nun bu konudaki mesajı şöyle oldu: “Halen devam eden salgın, planlanan faaliyetlerin bazılarını dondurdu. Ancak Portekiz, savunma ve havacılık sektörleri de dâhil olmak üzere, Türkiye ile daha güçlü bağlar geliştirmeye hazır.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.