Kurulduğu 2014 yılından beri sürekli gelişen Promec, bugün, ürün ailelerini kapsayan markaları da olan bir şirketler grubu haline geldi. Promec Genel Müdürü Yusuf Eldoğan, grup şirketleri arasında yer alan MTR ve ELDEM’in yanı sıra başlıca faaliyet alanlarını ve önümüzdeki döneme yönelik hedeflerini, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.
MSI Dergisi: Yusuf Bey,Promec, çalıştığı sektör firmaları tarafından yakından tanınsa da bugüne kadar sektör kamuoyunun karşısına çok çıkmadı. Okuyucularımız için, Promec’in kuruluşundan beri nasıl bir gelişim gösterdiğini ve bugünlere nasıl geldiğini ana hatlarıyla anlatır mısınız?
Yusuf ELDOĞAN: Promec’i kurarken, savunma ve havacılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla yola çıktık. Bu doğrultuda, Promec’i, tasarım danışmanlığı ofisi olarak 2014 yılında kurduk. İlk aşamada üstlendiğimiz tasarım projelerinin her biri, yeni bir projeyi doğurdu. Projelerimiz gelişerek ilerlerken üstlendiğimiz işlerde verdiğimiz taahhütleri gerçekleştirebilmek için imalat alanına da girmemiz gerekliliği ortaya çıktı. 2017 yılında, talaşlı imalat altyapımızı oluşturmaya başladık.
Ar-Ge çalışmalarımızın yoğunluğunun giderek artması ve Ar-Ge ekibimizin büyümesinin bir sonucu olarak da 2019’da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak belgelendirildik. Halen yaklaşık 1.100 metrekarelik Ar-Ge merkezimizde, yeni ürünler ve yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz.

Projelerimizde duyduğumuz ihtiyaçlardan hareketle 2020 yılında da kaplama tesisimizi devreye aldık.
Kurulduğumuz günden beri her geçen yıl, yeni atılımlarla durmadan büyümeyi sürdürüyoruz. Bugün Promec, kendi markaları olan bir şirketler grubuna dönüştü. Çalışmalarımızı, toplam 4.500 metrekarelik alanda gerçekleştiriyoruz. ASELSAN’ın onaylı alt yüklenicisi, Askeri Fabrikalar ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ve ASFAT’ın onaylı tedarikçisi konumundayız.
MSI Dergisi: Promec’in bir şirketler grubuna dönüştüğünü belirttiniz. Bu şirketler grubu ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Yusuf ELDOĞAN: Şirketler grubumuz; Promec, MTR ve ELDEM firmalarından oluşuyor. Promec, grubun temelinde yer alan firma. Kuruluşundan itibaren özel amaçlı projelerde görev alan Promec, ASELSAN başta olmak üzere ana entegratör firmalara hizmet veriyor ve alt sistemlerin yanı sıra projelere özel çözümler tasarlıyor. Test sistemlerinin tasarımı ve üretimi ile sistem entegrasyonu da Promec’in faaliyet alanları arasında yer alıyor.
Yurt dışından alınan ve yurt içinde eksikliği hissedilen ürünleri ortaya koydukça, bunları, birer ürün ailesi haline getirdik ve markalaşma politikalarımız kapsamında; METROLOGYBASE, TRIYOSYS ve REDSHARK GEAR markaları altında toplamaya başladık. Bu 3 markamız, MTR şirketimizin çatısı altında faaliyet gösteriyor. Promec’in kendi bünyesinde oluşturduğu, henüz bu markalar altına girmemiş ürünler de bulunuyor.
ELDEM firmamız ise kaplama, boya ve yüzey işlemleri teknolojileri alanındaki faaliyetlerimizi yürütüyor.
Bu yapıya baktığımızda, herhangi bir ürünün Ar-Ge faaliyetlerinden tasarımına, üretimine ve testlerine kadar tüm süreçleri gerçekleştirebilen bir şirketler grubu görüyoruz. Böylece müşterilerimize hızlı ve maliyet-etkin çözümler sunuyoruz.

MSI Dergisi: Markalaşma konusuna büyük önem verdiğinizi ve her ürün grubunu ayrı bir marka altında sunduğunuzu görüyoruz. Markalaşma konusunda nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Yusuf ELDOĞAN: Promec, tasarım hizmeti veren, proje bazlı çalışan bir firmayken 2019’da ürünleşme çalışmalarını başlatmaya karar verdik. Yeni projeler yeni ürünleri, yeni ürünler de yeni markaları yarattı.
METROLOGYBASE markamızın altında, ölçüm aletleri ile 3 boyutlu ölçüm cihazları için destek ekipmanları yer alıyor. Bu markamızla ihracat yapmaya başladık.
Savunma ve havacılık sektörüne yönelik ürünlerimizi, TRIYOSYS markamız altında gruplandırdık.
REDSHARK GEAR markamız altında ise savunma ve havacılık sektöründeki çözümlerimizin diğer sektörlere yönelik sürümleri yer alacak. Bu markamızın altında, ilk etapta sivil kamera aksesuarları üretmeyi planlıyoruz. Bu marka ile herkese ulaşabileceğimiz bir ürün ailesini oluşturmayı hedefliyoruz.
Laboratuvar sistemleri alanında da bir marka oluşturuyoruz. Bunu, Promec’in bünyesinde yer alacak bir marka olarak kurguladık. Markamızın tescil süreci devam ediyor.
“Ürünlerimiz Her Yerde”


MSI Dergisi: Grup şirketlerinizin savunma ve havacılık sektörüne yönelik ürün ve çözümlerini, ana başlıklarıyla sizden dinleyebilir miyiz?
Yusuf ELDOĞAN: Ürün ve çözümlerimizin yer aldığı projelere bakacak olursak aslında biz her yerdeyiz. Bir tank modernizasyon projesinde de bir helikopter projesinde de mühimmat projesinde de ürünlerimizi görebilirsiniz.
TRIYOSYS markamız altında ürettiğimiz tripodlar, pan-tilt sistemleri, silecek sistemleri ve otomasyonlu azot gazı arındırma ve sızdırmazlık test sistemleri, sektörde kullanılan başlıca ürünlerimiz arasında yer alıyor.
Mast ürün ailemizi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda manuel, teleskopik ve eklemeli mast ürünlerimizle hizmet veriyoruz. Ürün ailemizi; elektromekanik, pnömatik ve hidrolik mastlarla genişleterek bu alanda sunulabilen tüm çözümleri içeren bir hale getireceğiz. Önümüzdeki dönemde, bu geniş ürün ailesiyle sektörde öne çıkmayı hedefliyoruz.
Ayrıca stabilize gimbal ürün ailesi çalışmalarına da başlamış bulunmaktayız.
MSI Dergisi: Grup şirketlerinizin faaliyet gösterdiği alanlarda, hem yurt içinde hem de yurt dışında ciddi bir rekabet bulunuyor. Önceki sorularımıza verdiğiniz cevaplar ışığında, bu rekabette sizi öne çıkartan kabiliyetleriniz ve nitelikleriniz neler?
Yusuf ELDOĞAN: Sağladığımız ürün ve çözümler, bir platformun ya da ana sistemin alt sistemi olarak görev yapıyor. Bu tabloda, hem son kullanıcı hem de entegratör firmalarla anlayış birliği içinde, yakın bir çalışma gerçekleştirebilmek, kritik hale geliyor. Grup şirketlerimizde, savunma ve havacılık sanayisine yönelik bir kültürün oluştuğunu, bunun kurumsal kimliğimizle bütünleştiğini ve yaptığımız işlerde, hem bize hem de müşterimize kolaylık sağladığını, büyük bir memnuniyetle ifade edebilirim.
Entegrasyon hizmeti verdiğimiz ya da alt sistem sağladığımız kuruluşların özel isteklerine açığız ve bunları en hızlı ve maliyet-etkin şekilde yerine getirebiliyoruz. Hatta pan-tilt ya da tripod gibi hazır ürünlerimiz kapsamında da özel istekler olabiliyor. Biz de müşteri talebine göre ürünleri revize ederek istenen özellikleri sağlayabiliyoruz.
Müşterimizin ürünlerimizle ilgili herhangi bir sorunla karşılaşması durumunda da hemen ilgili teknik ekibimizi yönlendiriyoruz ve çok kısa sürelerde çözüm üretebiliyoruz. Satıştan sonra da ürünlerimizin arkasında duruyoruz. Teknik destek ekibimiz, ürün satışı sonrasında müşterilerimize sundukları hızlı ve etkin geri dönüşlerle öne çıkıyor.
Kurumsallaşma konusunda da önemli bir noktaya ulaştık. Mühendislerimizin zamanını daha etkin kullanması için de süreçlerimizi tanımladık.
Grup şirketleri olarak, sürdürülebilir bir yapıya ulaşmış olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Süreçlerimizi daha da iyileştirebilmek için de ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bu da hem üretim hem de satış süreçlerimizi daha verimli hale getiriyor. Diğer yandan tüm bu süreçlerin, KOBİ olmamızın getirdiği esnekliğe engel olmamasını da sağlıyoruz. Örneğin, onay sürelerimizi kısaltacak çalışmalar yapıyoruz.
Tüm bu anlattıklarım ışığında, şunu söyleyebilirim: Grup şirketlerimiz, savunma ve havacılık sektörünün gereklerini en iyi şekilde yerine getirerek rekabetçi çözümler sunuyor ve bunu, söz konusu çözümlerin tüm ömür devrini kapsayan bir anlayışla gerçekleştiriyor.
MSI Dergisi: Savunma ve havacılık dışındaki sektörlere de hizmet veriyorsunuz. Faaliyetlerinizde, savunma ve havacılık sektörü nasıl bir ağırlığa sahip?
Yusuf ELDOĞAN: Savunma ve havacılık sektörü, faaliyetlerimiz içinde çok büyük bir ağırlığa sahip. Örneğin Promec, savunma ve havacılık sektörüne entegre olmuş bir şirket. Genel ciromuza baktığımızda, sektörün payının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu görüyoruz. Üretim ve işçilik rakamlarında da benzer bir durum var. Ciromuzun yüzde 5’ini ise ihracat oluşturuyor.
Savunma ve havacılık sektörü dışındaki faaliyetlerimize, enerji sektörü için yaptığımız, güneş takip sistemleri alanındaki çalışmalarımızı örnek gösterebilirim. Bu alanda büyük projelerin içinde yer aldık. Türk Standardları Enstitüsü’ne (TSE) yaptığımız test sistemlerimiz de bulunuyor. Yeteneklerimiz kapsamında olduğu sürece farklı sektörlerden gelen taleplere mutlaka karşılık veriyoruz.
MSI Dergisi: İhracata yönelik faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yusuf ELDOĞAN: Promec, iç pazar ağırlıklı çalışan bir firma. İhracat faaliyetlerini ise ağırlıklı olarak markalarımız altındaki ürünlerle; dolayısıyla MTR firmamız üzerinden yapıyoruz. İhracatımız, ürün ailelerimizin genişlemesi ve ürünlerimizin olgunlaşmasıyla birlikte, özellikle son aylarda ciddi bir artış kaydetti. Satış tutarı olarak baktığımızda, son birkaç ayda gerçekleştirdiğimiz ihracatın, neredeyse önceki dönemdeki toplam ihracatımız kadar olduğunu söyleyebilirim. Bu ihracatı daha da arttırmak için büyük gayret sarf ediyoruz.
Önümüzdeki dönemde, Promec üzerinden yapacağımız ihracatın, laboratuvar sistemleri markamız üzerinden olmasını öngörüyoruz. Yeni tesislerimizle birlikte üretim hacmimizi genişleterek ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz.
MSI Dergisi: Ürünlerinizin testleriyle ilgili hangi kabiliyetlere ve altyapılara sahipsiniz?
Yusuf ELDOĞAN: Çok sayıda ürün geliştiriyoruz ve bu ürünlerin sıcak-soğuk, nem, toz, kum, rüzgâr ve yağış testlerini firma bünyemizde gerçekleştirecek kabiliyete sahibiz. Bu bize zamandan tasarruf sağlıyor. Kalibrasyonlu cihazlarla mühendislik testlerimizi yaparak ürünlerimizin akredite laboratuvarlarda yapılacak testlerine hazırlanıyoruz. Sadece titreşim ve şok testlerini şimdilik kendi bünyemizde yapamıyoruz; ancak bu konuda da ileriye dönük planlarımız var.
Mast ürün ailemizi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda manuel, teleskopik ve eklemeli mast ürünlerimizle hizmet veriyoruz. Ürün ailemizi; elektromekanik, pnömatik ve hidrolik mastlarla genişleterek bu alanda sunulabilen tüm çözümleri içeren bir hale getireceğiz. Önümüzdeki dönemde, bu geniş ürün ailesiyle sektörde öne çıkmayı hedefliyoruz.

Siparişlerle Birlikte Her Sene Düzenli Olarak Artan Ciro
MSI Dergisi: Grup şirketlerinizin güncel durumuyla ilgili hangi bilgileri vermek istersiniz?
Yusuf ELDOĞAN: Promec olarak, 2017’den beri her sene ciromuz 2-3 kat artıyor. Geçen senenin toplamında yaptığımız ciroya, bu yılın ilk 3-4 ayında ulaşacağız. Bu seneki ciro artışımızın da yine en az 3 kat olacağını öngörüyoruz.
Promec, MTR ve Eldem Kaplama olarak toplam çalışan sayımız, şu anda yaklaşık 110 kişi. Grup şirketleri olarak baktığımızda, geçen senenin 1,5 katı kadar sipariş var. Bunlar kısa süreli siparişler. Almak için beklediğimiz daha büyük projeler de bulunuyor. Mevcut 4.500 metrekarelik tesisimiz dışında, Temelli Anadolu OSBde 3.000 metrekarelik bir kapalı alana sahip bir fabrikamız daha var. Promec’in almayı hedeflediği büyük kapsamlı bir projede, oradaki tesisimizi kullanmayı düşünüyoruz.
Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz Aralık ayında, bütün OSB’leri kapsayan bir araştırmada, “Ar-Ge Harcamasını En Çok Artıran Firma” kategorisinde 5. olduk. Ar-Ge harcamalarının artmasının ciro artışına olumlu yönde etkilerini de yıldan yıla böylelikle görmekteyiz.

MSI Dergisi: 2022 yılı grup şirketleriniz için nasıl geçti? Hangi gelişmeler öne çıktı?
Yusuf ELDOĞAN: 2022’nin en önemli gelişmesi, “grup şirketleri” yapısına geçmemiz oldu. MTR ve ELDEM’in yapılanmasını, 2022’de tamamladık. Tüm grup şirketlerimizin kalite yönetim belgelerini aldık. Kaplama tesisi olarak ELDEM’in altyapısını kurduk.
Kurumsallaşma özelinde, ERP altyapısına ciddi yatırımlar yaptık. Yüzde 40-50 civarında istihdam artışı kaydettik. Hepsini aslında bir hedef doğrultusunda, bir bütün olarak gerçekleştirdik.
2022’de, ivmeli büyümemizi devam ettirdik. Hedeflediğimiz bütün teslimatları gerçekleştirdik. Ayrıca, ASELSAN’ın 100 stratejik partnerinden biri olduk. Bu gelişme, SAHA EXPO 2022’de açıklandı.

Kart test sistemlerine yönelik çalışmalarımız vardı ve bunların sonuçlanmasıyla kart test sistemleri alanına giriş yaptık. Kart test sistemlerine, hem yazılım hem donanım hem de iş gücü anlamında yatırım yaptık. Sıfırdan bir iş kolu çıkardık ve bu alanda büyümemizi sürdürüyoruz. Bu, bizim için önemli bir hedefti. Entegratör firmaların özel kartları var ve bu kartların, teslimat öncesinde bütün yazılım ve donanım testlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Burası, belli başlı firmaların faaliyet gösterdiği, özel bir alan. Biz de onlardan bir tanesi haline geldik. Ciddi bir bilgi birikimi ve altyapı oluşturduk.
2023 gündemi: Yeni Ürünler ve Yeni Marka
MSI Dergisi: 2023 için gündeminizde neler var?
Yusuf ELDOĞAN: 2023 gündemimizde, öncelikle ürün ailelerimizi tamamlamak var. REDSHARK GEAR markamızın ürün ailesini, 2024’e kadar oluşturacağız ve ihracata yönelik bu ürün ailesiyle çalışmalarımıza hız vereceğiz. Markalaşmaya, 2023’te de devam edeceğiz. Promec’in laboratuvar sistemleri markasının süreçlerini tamamlayacağız.
Tripod, mast, otomasyonlu azot gazı arındırma ve sızdırmazlık test sistemi, gimbal ve askeri silecekler gibi alt sistemler için operatör kontrol birimleri yapıyoruz. Bu ürün ailelerinin yeni üyelerini kullanıcılarla buluşturmayı hedefliyoruz.

Mühimmat testlerinde kullanılmak üzere, 10 tona kadar nesnelerin ağırlık merkezini tespit eden bir sistem geliştirdik. Bunu da kullanıma almayı hedefliyoruz.
Elektromekanik seviyelemeyi otomatik yapan bir sistem üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu yeni sistem, kompakt seviyeleme yapacak ve aracı ya da şelteri seviyelemeye gerek kalmadan, sadece ilgili alt sistemi seviyeleyebileceğiz. Bu sistem ile maliyet etkin ve hızlı bir çözüm sağlayacağız. Bu yaklaşımımız, farklı ihtiyaçlara çözüm olabilecek. Bu çalışmamız, TÜBİTAK’tan da destek aldı.
Son 5 yılda yaptığımız toplam ihracatın 6 katını bu yıl içerisinde yapmak gibi bir hedefle yıla başladık. Bunun da gerçekleştirilebilir bir hedef olduğunu görüyoruz. Bunun için yurt dışı fuar katılımlarımızda MTR de öne çıkacak. TRIYOSYS markalı ürünlerimizle Mart ayında, Almanya’daki Enforce TAC 2023 ve IWA OutdoorClassics 2023 fuarlarına katılacağız. IDEF 2023 için de hazırlıklarımız sürüyor. IDEF’te, mast ürün ailemizin yeni ürünlerini sergileyeceğiz. Pan-tilt ürün ailemizin ise 200 kilograma kadar faydalı yük taşıyan yeni serisini burada sergilemeyi planlıyoruz.
MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?
Yusuf ELDOĞAN: Üretim altyapımıza ve insan kaynağına ciddi yatırımlar yapıyoruz. Kendimizi her yıl yenileyerek ve ürünlerimizi geliştirerek savunma ve havacılık sektörüne katma değer sağlamak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Promec Genel Müdürü Yusuf Eldoğan’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.