Ana Sayfa Haberler Retinar PTR-X, Havaalanlarının Çevre Güvenliğinde Tercih Edilen Çözüm Haline Geldi

Retinar PTR-X, Havaalanlarının Çevre Güvenliğinde Tercih Edilen Çözüm Haline Geldi

MSI Dergisi’nin 187’nci sayısında yayımlanan özel haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

Meteksan Savunma’nın Retinar PTR-X Çevre Gözetleme Radarı, Antalya Havalimanı’nda göreve başladı. Radar, 2018 yılında da bir Avrupa ülkesinin başkentinde yer alan havalimanı için seçilmişti ve o tarihten itibaren görevini başarıyla sürdürüyor. Havalimanlarına yönelik tehditlerin arttığı ve çeşitlendiği bir dönemde arka arkaya yaşanan bu gelişmeler, Retinar PTR-X’i, havaalanı çevre güvenliği konusunda, ön plana çıkartıyor.

Retinar PTR-X Çevre Gözetleme Radarı, Antalya Havalimanı’nda görev başladı.

 

Retinar PTR-X’in Antalya Havalimanı’nda göreve başlaması, Meteksan Savunma’nın kurumsal gazetesinin Temmuz-Ağustos-Eylül sayısında yer alan haberle duyuruldu.

Retinar PTR-X, Antalya Havalimanı’nda, entegre güvenlik sistemi kapsamında göreve başladı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi gerçekleştirilen sistem, HAVELSAN Teknoloji Radar (HTR) ana yükleniciliğinde kuruldu. Retinar PTR-X, bu sistemin radarı olarak 2018 yılında seçildi. Tüm çevre güvenliğinin sağlanması için havalimanının çeşitli bölgelerinde, birden fazla Retinar PTR-X radarı konuşlandırıldı.

Antalya Havalimanı’ndaki uygulama kapsamında, birden çok Retinar PTR-X radarı, bir füzyon algoritması altında çalışıyor. Radarlar, ayrıca, HTR’nin, coğrafi bilgi sistemi destekli güvenlik yönetim sistemine tam entegre olarak görev yapıyor.

 

Retinar PTR-X, sabit veya araç üstü kullanıma uygun, orta menzilli bir çevre gözetleme radarıdır.

Havaalanlarına Yönelik Tehditler Artıyor

Retinar PTR-X’in, hem Türkiye’de hem de yurt dışında, havaalanı çevre güvenliği görevini üstlenmesi, havaalanlarına yönelik tehditlerin arttığı bir döneme denk geliyor.

Havaalanı güvenliği ise akla ilk gelen “Terminal içinde ortaya çıkabilecek olaylar” olsa da aslında bundan daha büyük ve daha yüksek bir tehdit, havaalanına izinsiz girişler ve böylece gerçekleştirilebilecek sabotaj saldırılarıdır. Bu nedenle kapsamlı bir güvenlik sistemi, ilk savunma hattının havaalanı çevresini sardığı, çok katlı entegre bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Son yıllarda meydana gelen saldırıların da alanın çevresinden olan ihlallerle başladığı görülüyor.

İzinsiz uçurulan dronlar da son dönemde havaalanları için ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı.

Çevre güvenliği kapsamında fiziki güvenlik yapıları, termal kamera sistemleri gibi sistemler, uzun yıllardır havaalanlarında kullanılıyor. Ancak bu çözümler, gelişen tehditlere karşı yeterli korumayı sağlayamıyor. Bu noktada, çevre gözetleme radarları devreye giriyor.

Çevre gözetleme radarları, havaalanlarına yetkisiz girişleri veya havaalanı etrafında olmaması gereken bir hareketliliği, havaalanı sınırlarının yeterince uzağından otomatik olarak değerlendirmek, tanımlamak ve olası riskleri bir tehdit oluşturmadan önce kontrol altına almak için kullanılıyor.

 

Etkin Çözüm: Retinar PTR-X

Retinar PTR-X, havaalanı güvenliği uygulamalarında, hem kullanıcı hem de sistem entegratörü açısından avantajlar sağlayan, bir dizi özelliğe sahip.

Retinar PTR-X; sınır ve bölge güvenliği için tasarlanan, insan tespit ve tanıma için özelleştirilmiş, orta menzilli bir radar. Seçilebilir tarama modlarına ve 2-16 rpm arası tarama özelliğine sahip. Sabit olarak veya araç üstünde kullanılabiliyor. Modern radar teknolojilerini barındıran Retinar PTR-X, geniş alanlardaki insan, hayvan, araç gibi hareketli hedefleri, otomatik olarak tespit ve takip edebiliyor. Tespit ve takip yaptığı hedeflere, beraber kullanıldığı kameraları otomatik olarak da yönlendirebiliyor.

Retinar PTR-X, Antalya Havalimanı’nda, entegre güvenlik sistemi kapsamında görev yapıyor.

 

Retinar PTR-X, kesintisiz ve farklı hızlarda seçilebilir tarama özelliği ile kamera veya dürbün gibi diğer gözlemleme yöntemlerine göre daha az hata oranına sahip. Böylece, bölgedeki tüm hareketliliği her an kontrol altında tutabiliyor. Bulunduğu noktadan bölgenin 24 km derinliğine kadar anlık olarak hareketlilik tespiti yapabiliyor.

Retinar PTR-X’in bir diğer ayırt edici özelliği, milimetre dalga boyunda çalışması. Milimetre dalga, atmosferik geçirgenlik açısından elektrooptik sistemlere göre bariz bir şekilde üstünlük sergiliyor. “Her türlü hava koşulu algılayıcılar” (all weather sensors) kategorisinde bir teknoloji olarak, kritik tesis ve çevre gözetleme uygulamalarında gittikçe artan oranda yer buluyor.

Retinar PTR-X, yüksek sinyal işleme kapasitesiyle darbe sıkıştırmalı darbe doppler dalga şeklini kullanıyor. Darbe-doppler radar, yüksek kapasiteli sayısal sinyal işleme teknikleriyle menzil ve doppler bilgisi üreten radar tipidir. Retinar PTR-X, sıkıştırılmış darbelerin hedeften geri dönme zamanlamaları ve darbeler arası evre uyumlu faz farklarını ölçerek menzil ve doppler bilgisi üretir. Gönderilen darbenin bant genişliğinin yüksek olması, menzil çözünürlüğünün de yüksek olmasını sağlar. Darbe-doppler radarların bir başka avantajı da çevresel yansımanın ve çevresel parazitlerin daha etkili şekilde filtrelenebilmesidir. Bu sayede, etraftaki hareketlilik detaylı analiz edilebilir ve kullanıcının kötü hava şartlarında dahi daha hızlı karar verebilmesi sağlar.

Birden fazla Retinar PTR-X, bir ağ halinde çalıştırılabilir. Bu kullanım, özellikle yoğun yapılara sahip havalimanı gibi kritik tesislerde, radarın hâkim bir noktaya kurulamadığı durumlarda ya da korunmak istenen çevre saha çok geniş ve uzun olduğu durumlarda, radarın kapsama alanını büyütmek ve optimize etmek için faydalıdır. Aynı zamanda birden fazla radarın ürettiği bilgiyi birleştirmek suretiyle algılama performansını arttırmaya da imkân sağlar.

Retinar PTR-X’in yazılımları ile radarın ürettiği tespit ve takip bilgileri, üst katman komuta-kontrol yazılımlarına aktarılabilir. Ağ halinde çalışma için sunulan diğer bir opsiyonel yetenek de Retinar C2Net yazılımıdır. Retinar C2Net yazılımı, birden fazla Retinar sisteminden aldığı verileri, tespit ve takip bazında birleştirme (füzyon) kabiliyetini sunar. Böylece, Retinar’ların bakış açılarının kesiştiği bölgelerde, her radarın tespitleri ve takipleri, üst katmanda birleştirilir ve her hedefe ait tespitler, tek bir hedef olarak sentezlenir. Böylece üst katman komuta-kontrol yazılımı, alt katmanda kaç radar olduğundan bağımsız olarak çevre gözetleme verilerini hedefler bazında alabilir. Retinar C2Net’in çıktısı, her hedef için konum bilgileri şeklinde, istenen koordinat sistemine göre sunulur. Üst katman komuta-kontrol yazılımı, bu koordinatları kendi işlettiği bir sayısal harita üzerinde gösterebilir.

Retinar ürün ailesindeki tüm radarların arayüzleri, kullanıcının eğitim ihtiyacını en aza indirmek ve radar operatörü olmayan personelin bile sistemi etkili şekilde kullanmasını sağlamak amacıyla özel olarak tasarlandı. Bu sisteme özel olarak geliştirilmiş sınıflandırma algoritmaları sayesinde, radar, mikro-doppler analizi yapar. Böylece, diğer radarlardan farklı olarak insan hedeflerinin, benzer büyüklükteki diğer hedeflerden (hayvan gibi) ayrılarak tespit edilmesi mümkün olur.

Retinar C2Net Yazılımı, Retinar radarlarının bir ağ kapsamında çalışabilmesini sağlıyor.

 

Retinar Ürün Ailesi için Yeni Bir Görev

Meteksan Savunma’nın Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi’nin ilk üyesi Retinar PTR, sınır ve üs güvenliği kapsamında, sahada, başarıyla görev yapıyor. PTR-X’in görev aldığı, havaalanlarının da dâhil olduğu kritik tesislerin çevre güvenliği ise kendine has zorluklar barındırıyor.

Havaalanları, nükleer santraller, elektrik santralleri, boru hatları, rafineriler ve limanlar gibi kritik tesislerin çevre güvenliğinde; yayaların, araçların ve küçük ve mini insansız hava araçlarının (İHA’ların) tesis sınırlarına yaklaşmadan önce tespit edilmesi ve tesis içinde istenmeyen bölgelerdeki hareketin tespit edilmesi, kritik öneme sahip.

Tesis etrafında kullanılan güvenlik kameralarının menzilleri çok düşük olduğu için tehdide cevap verecek güvenlik birimlerine, hazırlık için yeterli zaman kazandırmaları pek mümkün olmuyor. Radarlar ise bu tehditleri kilometrelerce öteden algılayabiliyor ve güvenlik personeline zaman kazandırabiliyor. Radar ile tespit edilen hedeflere kameraların yönlendirilmesi ile uzak mesafelerden gözetleme de gerçekleştirilebiliyor.

Sınır güvenliği söz konusu olduğunda, çok uzun ve çok geniş alanlardaki hareketliliğin izlenmesi gerekiyor. Havaalanı güvenliğinde ise insan yapımı binaların sıklığı arasında, korunması istenen bölge etrafında olması gereken insan ve araç trafiğini, tehdit olabilecek beklenmedik hareketlerden ayırabilmek öne çıkıyor. Sınır bölgelerinde hareketlilik az sayıda olduğu için tehditlerin hareketlerini ayırt etmek kolay iken havaalanı gibi etrafında ve içinde sürekli hareketlilik olan bölgelerde tehdit hareketlerini ayırt edebilmek kolay olmuyor. Bunun için farklı parametreleri devreye sokup korunacak bölgenin özelliklerine göre çözümler üretmek gerekiyor. Bu tip sorunlar ise Retinar PTR-X’in uzman olduğu konular.

Meteksan Savunma’nın Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi’nin ilk üyesi Retinar PTR, sınır ve üs güvenliği kapsamında, sahada, başarıyla görev yapıyor.

 

Meteksan Savunma Göreve Hazır

Meteksan Savunma’nın, hava platformları için yeni bir radar geliştirdiği MİLDAR projesi ile 2007 yılında başlayan milimetre dalga radar çalışmaları, Retinar Çevre Gözetleme Radarları’nın teknolojik altyapısını oluşturuyor. Meteksan Savunma yetkilileri, bu süreci, şöyle anlatıyor: “Algılayıcılar konusunda elde ettiğimiz bu bilgi ve tecrübe ile ne yapabiliriz diye düşündük, sınır ve çevre güvenliği konusundaki ihtiyaçları görerek yaklaşık 6 yıl önce çalışmalara başladık. Bu süreçte, yurt içindeki potansiyel kullanıcılarla görüşerek projenin teknik gereksinimlerini belirledik. Ürünümüzü, 2014 yılının sonunda ortaya çıkarttık. Retinar, potansiyel bir kullanıcının ihtiyacına yönelik sözleşmesi imzalanarak başlatılmış bir proje değil; Meteksan Savunma’nın, kullanıcılarla görüşerek ihtiyaçlar doğrultusunda tamamen kendi öz kaynakları ile geliştirdiği bir ürün. Türkiye’deki süreçler sonlanmadan, 2017 yılında, Retinar, dost ve müttefik bir ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından sipariş edildi. Bu sipariş öncesinde, söz konusu ülkede, dünya genelinden 12 farklı radar ile rekabet ettik. 2 tane Avrupalı rakibimizle son 3 aday arasında kaldık ve onları da hem teknik hem de maliyet değerlendirmelerinde geride bırakıp ihaleyi kazandık. Böylece henüz Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmeden, ürünümüzü, yurtdışına zorlu bir sürecin sonunda ihraç etmiş olduk. Ardından 2018 yılı içinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Jandarma Genel Komutanlığının envanterlerine girdik. Ayrıca, sivil alandaki ilk siparişimizi aldık. Bir Avrupa ülkesinin başkentinde yer alan bir havalimanı için, yine uluslararası rekabette öne çıkarak seçildik. Ardından, Retinar PTR-X, 2019 yılında Antalya Havalimanı’nda göreve başladı. Tüm çevre güvenliğinin sağlanması için havalimanının çeşitli bölgelerinde konuşlandırılan Retinar PTR-X radarlarının kabul testleri başarı ile tamamlandı. Böylece Avrupa’dan sonra Retinar Çevre Gözetleme Radarları, Türkiye’de de bir havaalanında çevre güvenlik radarı olarak kullanıma alındı. Ayrıca füzyon algoritması altında çalışan çoklu Retinar PTR-X radarlarının coğrafi bilgi sistemi destekli HTR güvenlik yönetim sistemine tam entegre edilerek kullanımı, havaalanları başta olmak üzere kritik bölgelerin güvenliğinde fark yaratan, özgün ve yenilikçi bir uygulama olarak ortaya çıktı. Gerek Türkiye’de gerekse dost ve müttefik ülkelerde, havaalanları başta olmak üzere kritik tesislerin güvenliğine yönelik çözümlere, ihalelere ve projelere yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Retinar ailesine ait radarlar, zorlu kış koşullarında da görevine ara vermeden devam edebildiğini, sahada ispat etti.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.