SAHA EXPO’da geniş ürün yelpazesinden örnekler sergileyen Roketsan, bir dizi anlaşmanın da altına imza attı. Öncelikle ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi için 6 farklı tedarikçi ile el sıkışan Roketsan, Baykar ile de mühimmat tedariki konusunda bir anlaşma imzaladı.
Roketsan’ın ALKA’ya yönelik sözleşme imzaladığı firmalar; Anova, Ermaksan, Meteksan Savunma, Modesis, Opsin ve PRF Ar-Ge şeklinde sıralandı. Söz konusu firmalar, fuarın ilk gününde imzalanan anlaşmalar kapsamında, ALKA’da kullanılan çeşitli alt sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve tedariki gibi çeşitli alanlarda görevler üstlenecek.
Fuarın 2. gününde düzenlenen törede ise Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, iki firma arasındaki anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşma kapsamında Roketsan, Baykar’ın gerçekleştireceği BAYRAKTAR TB2 SİHA ihracatı faaliyetlerinde, MAM-L ve MAM-C mühimmatı ile diğer ekipmanların tedarikinden sorumlu olacak.

Roketsan’ın Uzaydaki Hedefi 700 km’nin Üstü
Fuarın ilk günü gerçekleştirilen “Savunma Sanayinde Küresel Etkinlik ve Teknolojik Derinlik Yol Haritası” panelinde konuşmacı olarak yer alan İkinci, Roketsan’ın Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi: “3.600’ü aşkın çalışanımız ile Türkiye’nin en büyük üçüncü Ar-Ge şirketiyiz. Ar-Ge payımızı arttırmak için ciromuzu arttırmamız büyük önem taşıyor. Ciromuzu arttırmadaki en öncelikli konularımızdan biri ise ihracata ağırlık vermek.”
Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sartuk Karasoy ise etkinliğin ilk günündeki “Türkiye’nin Uzay Programı Yol Haritası” başlıklı panelde konuşmacı olarak yer aldı. Roketsan’ın şu ana kadar gerçekleştirdiği fırlatma çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Karasoy, firmanın gelecek hedefleri hakkında şunları söyledi: “Sıvı yakıtlı ve yan motorlu bir konfigürasyonla faydalı yük kapasitesi ve irtifanın arttırılması ve ardından Göktürk gibi gözlem uydularının fırlatılabileceği Şimşek-2 Uydu Fırlatma Aracı’nın geliştirilmesi hedefimiz var. Bunlara yönelik de yeni yakıt teknolojileri ve daha büyük ölçekli sistemler üzerine çalışmalar devam ediyor.”

Dr. Karasoy, panelde yaptığı sunumda, Roketsan’ın uzay hedeflerini özetleyen bir yansıya yer verdi. Yansıda, firmanın hedefleri arasında; Uzay Fırlatma Sistemi’yle 1,5 tonluk faydalı yükü 700 km’ye; Ağır Uzay Fırlatma Sistemi’yle de 3 tonluk bir faydalı yükü, süper senkronize transfer yörüngesine ulaştırmak olduğu görüldü.