Ana Sayfa Manşet Roketsan, Yerli ve Milli Teknolojileriyle Denizlerin Altından Uzaya, Türkiye’nin Gücüne Güç Katıyor

Roketsan, Yerli ve Milli Teknolojileriyle Denizlerin Altından Uzaya, Türkiye’nin Gücüne Güç Katıyor

Savunma sanayisinde dünyanın ilk 100 firması arasında yer alan Roketsan, geliştirdiği yerli ve milli teknolojilerle denizlerin altından uzaya, Türkiye’nin gücüne güç katmaya devam ediyor. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile birlikte, Türkiye’yi uzay ligine taşıyan Roketsan, son doğrulama atışında büyük başarı gösteren ATMACA füzesiyle ülkemizi, dünyada gemi-savar füzesi üretebilen 5 ülke arasına sokmayı başardı. Günümüzün ve geleceğin muharebe ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği Mini Akıllı Mühimmat (MAM) ürün ailesiyle rakiplerine sahada fark atan Roketsan; yurt dışından tedarik edilen kritik kalemlere, yerli ve milli imkânlarla çözümler bulmak amacıyla Ocak-Ağustos 2020 döneminde, 529 yeni yurt içi tedarikçiyi yan sanayi ekosistemine dâhil etti.

Türkiye’nin, roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olması amacıyla Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla 1988 yılında kurulan Roketsan, “Denizlerin Altından Uzaya Kadar Roket ve Füze Sistemlerinde Lider Kuruluş Olmak” vizyonuyla 32 yıldır ileri teknolojili ürünler geliştirerek, ülke savunmasına hizmet ediyor. Savunma sanayisinde dünyanın ilk 100 firması arasında yer alan Roketsan;

  • Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının desteği;
  • Hissedarları, çözüm ortakları, alt yüklenici ve tedarikçilerinin iş birliği ve
  • 3.200’e yakın çalışanının emeğiyle,

gelişen teknolojiye paralel olarak; denizde, karada ve havada icra edilen görevlerde ortaya çıkan ihtiyaçlar için, yerli ve milli ürünler geliştiriyor. Roketsan; HİSAR Hava Savunma Sistemleri’nden Lazer Güdümlü Füze CİRİT’e; farklı varyantları ile Stand Off Mühimmatı SOM ailesinden Mini Akıllı Mühimmat MAM-L ve MAM-C’ye; TEBER Lazer Güdüm Kiti’nden ATMACA Satıhtan Satha Güdümlü Mermiye; BORA füzesinden Portatif Hava Savunma Sistemi SUNGUR’a kadar geliştirdiği teknolojiler ile cephede görev yapan vatan evlatlarının karadaki, denizdeki ve havadaki gücü oluyor.

Uzay Çalışmaları için Yatırımlar Hızlandırıldı

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 30 Ağustos’ta açılışı gerçekleştirilen Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) dâhil olmak üzere, birçok yeni ve yüksek teknoloji içeren sistemin ve alt sistemin geliştirme çalışmaları yürütülecek. En büyük gücünün, insan kaynağı ve paydaşlarından aldığı güç olduğuna inanan Roketsan, uzay alanında çalışacak insan gücünü oluşturmayı, ayrı bir görev olarak üstleniyor. Özellikle yeni mezun olan genç mühendislerin arasında uzaya ilgi duyanları ve TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Roket Yarışması’nda öne çıkan başarılı gençleri takip ederek onlarla gerekli iletişimi sağlıyor; böylece, uzaya erişimi sağlayacak mühendis gücünü oluşturmaya gayret gösteriyor. Beraber çalışıp ürettiği paydaşların, hem teknik açıdan güçlenmesi hem de sayılarının artması için iş birliğine büyük önem veren Roketsan, millilik ve yerlilik konusundaki çalışmalarını, uzay programı kapsamında genişletiyor ve teknik açıdan yetkin ve kabiliyetli firmalarımızın sayısını artırmayı hedefliyor.

Roketsan, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) dâhil olmak üzere, birçok yeni ve yüksek teknoloji içeren sistemin ve alt sistemin geliştirme çalışmalarını yürütecek.

Mavi Vatan’ın Keskin Kılıcı: ATMACA

Uzay çalışmalarında büyük yol kat eden Roketsan, Mavi Vatan’ın korunması için geliştirdiği ATMACA füzesiyle de adından söz ettiriyor. ATMACA; uzun menzili, düşük izi ve yüksek hedef vuruş hassasiyeti ile modern donanma platformlarında hizmete hazır bir silah sistemi olarak büyük ilgi görüyor. Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yetenekleri ve üç boyutlu ileri görev planlama sistemi sayesinde, sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor. Yıl sonu itibarıyla Türk Deniz Kuvvetleri’nin hizmetine sunulması planlanan ATMACA, 200 km+ menziliyle denizin sadece birkaç metre üstünden gidiyor ve düşman unsurları tarafından radarla da tespit edilemiyor. Bu başarıyla dünyada gemi-savar füzesi üretebilen 5 ülke arasına giren Türkiye, uluslararası denizlerdeki yerini de sağlamlaştırmış oldu.

ATMACA; uzun menzili, düşük izi ve yüksek hedef vuruş hassasiyeti ile modern donanma platformlarında hizmete hazır bir silah sistemi olarak büyük ilgi görüyor.

Hedefe gönderilen ATMACA, hedef hareket etse bile takip edip, imha ediyor. Deneme üretimleri son hız devam etmesine rağmen, yurt dışından gösterilen ilgi ve alaka sonucu, farklı ülkelerle füze hakkında görüşmeler de devam ediyor.

Son Doğrulama Atışı da Başarılı Oldu

ATMACA, en zorlu koşullarda test edilmesini içeren bir görevini de son doğrulama atışıyla başarıyla tamamladı. Hedefini, çok ciddi bir mesafeden net olarak bulan ve vuran ATMACA, tamamen GPS’ten bağımsız, sadece kendi iç ataletsel navigasyon ünitesiyle başarıya ulaştı. Bu deneme, ATMACA’nın, elektronik harbin çok yoğun olduğu ortamlarda da üzerindeki navigasyon kabiliyetiyle hedefini net olarak vurabildiğinin göstergesi oldu. ATMACA, en zorlu koşullar için hazırlanıyor.

Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yetenekleri ve üç boyutlu ileri görev planlama sistemi sayesinde, sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor.

Sabit ve Hareketli Hedeflere Karşı MAM Ailesi

Roketsan’ın, günümüz ve geleceğin muharebe sahası ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği MAM-L ve MAM-C’den oluşan Mini Akıllı Mühimmat ürün ailesi ise kullanıcısına vadettiği performansı gösteriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan Bayraktar TB2 taktik insansız hava araçlarına (İHA) ve ANKA MALE İHA’larına entegre edilen Mini Akıllı Mühimmat, 2016 yılından bu yana, operasyonlarda başarıyla kullanılıyor. MAM-L ve MAM-C, sahip oldukları teknolojinin yanı sıra muharebe tecrübeleri ile de rakiplerinin önüne geçiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan Bayraktar TB2 taktik insansız hava araçlarına (İHA) entegre edilen Mini Akıllı Mühimmat, 2016 yılından bu yana, operasyonlarda başarıyla kullanılıyor.

Ürün ailesi, kabiliyet ve vuruş gücü ile öne çıkıyor. Özellikle bu konuda operasyonel olarak kanıtlanmış bir mühimmat olması ve etkinliğinin çok üst düzeyde olması, son kullanıcılara çok ciddi avantaj sağlıyor. MAM-L ve MAM-C’nin daha gelişmiş versiyonlarının çalışmaları devam ederken, AKINCI ve AKSUNGUR gibi platformlarımızın da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılacağı göz önünde bulundurularak ürün ailesini genişletme çalışmaları da devam ediyor. Ürün çeşitliliği, değişik harp başlıklarıyla kullanılabilme ve farklı platformlardan atılabilme özellikleriyle MAM ailesi, bundan sonraki süreçte de gelişerek büyümeye devam edecek. Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere, dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Roketsan, MAM ailesini genişletmek ve kabiliyetlerini artırmak konusunda, hem Ar-Ge projeleri yürütüyor hem de beraber hareket ettiği ekosistemindeki firmalarla daha üst seviye kabiliyetli ürünleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Roketsan’ın, günümüz ve geleceğin muharebe sahası ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği MAM-L (kanatta, iç paylonda) ve MAM-C’den (kanatta, dış paylonda) oluşan Mini Akıllı Mühimmat ürün ailesi, kullanıcıya vadettiği performansı gösteriyor.

Yerli ve Milli Kaynakların Geliştirilmesi Devam Ediyor

Roketsan, tüm bu çalışmaları kapsamında, yurt dışından tedarik edilen kritik kalemlere, yerli ve milli imkânlarla çözümler bulmak için alternatif kaynak yaratma çalışmalarını da sürdürüyor. Bu kapsamda Roketsan, Ocak-Ağustos 2020 döneminde, 529 yeni yurt içi tedarikçiyi daha yan sanayi ekosistemine dâhil etti. 2020 yılının ilk 6 ayında, ekosisteme eklenen yurt içi tedarikçilerin %70’i KOBİ statüsünde iken; toplam yurt içi tedarikçi sayısı da 1.798’e yükseldi. Yine 2020 yılının ilk 6 ayında, ekosisteme eklenen tedarikçilerin %88’i, yurt içi tedarikçilerden oluştu. 2020 yılında, yurt içi sipariş oranı %74; yurt dışı sipariş oranı ise %26 olarak gerçekleşti. Üretime konu projeler için, Roketsan’ın milli ve yerli malzeme kullanım oranı da 2019 yılında %67 iken 2020 Ağustos ayı itibarıyla %76’ya ulaştı.

Roketsan, yurt dışından tedarik edilen kritik kalemlere, yerli ve milli imkânlarla çözümler bulmak için alternatif kaynak yaratma çalışmalarını da sürdürüyor. Bu kapsamda Roketsan, Ocak-Ağustos 2020 döneminde, 529 yeni yurt içi tedarikçiyi daha yan sanayi ekosistemine dâhil etti.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.