SİHA’ların Yeni Vurucu Gücü MAM-T Göreve Hazır
Roketsan’ın Mini Akıllı Mühimmat (MAM) ailesinin yeni üyesi MAM-T, gerçekleştirilen test atışlarında, hedeflerini tam isabetle vurdu. AKINCI gibi yeni tip Silahlı İnsansız Hava Araçlarına (SİHA) uyumlu olarak geliştirilen MAM-T, ailenin diğer üyelerine göre daha uzun görev süresine ve menzile sahip. İlk kez IDEF 2021’de sergilenecek MAM-T’nin, bu yıl içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmesi hedefleniyor.
Savunma sanayisinin öncü firmalarından Roketsan, Türkiye’nin gücünü her geçen gün arttırdığı SİHA filosuna yeni mühimmat ile katkı sunmaya devam ediyor. Roketsan’ın daha yüksek harp başlığı etkinliği ve daha uzun menzil ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirdiği MAM-T, test atışlarını başarıyla tamamladı. MAM-T’nin, bu yıl içinde seri üretime girmesi ve AKINCI SİHA ile birlikte TSK’ya teslim edilmesi planlanıyor.

Ailenin diğer üyeleri MAM-C ve MAM-L’nin ardından envantere girmeye hazırlanan MAM-T; yüksek harp başlığı etkinliği ile düşük bırakma hızlarında dahi gösterdiği yüksek menzil performansıyla dikkat çekiyor. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen MAM-T’nin potansiyel hedefleri arasında; zırhlı ve zırhsız araçlar, binalar ve suüstü hedefleri yer alıyor. Ağırlık/etkinlik optimizasyonu yapılmış olan MAM-T, kullanıcıya, SİHA platformlarında 30, hafif taarruz uçaklarında 60, savaş uçaklarında ise 80 kilometreyi aşan menzil performansı sunuyor.
MAM-T, ayrıca, Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) ile desteklenebilecek ara safha güdüm yeteneğine de sahip. Blok-1 konfigürasyonunda, hareketli ve sabit hedeflere karşı yüksek hassasiyet sağlayan mühimmat, yarı aktif lazer arayıcı başlığıyla da hedefleri tam isabetle vurabiliyor.
Daha Yüksek Etkinlik, Daha Uzun Menzil

MAM-T hakkında bilgi veren ve değerlendirmelerde bulunan Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci,“Kısaca MAM olarak isimlendirdiğimiz Mini Akıllı Mühimmat ailemiz, geldiğimiz noktada, dünyadaki muadillerinden çok daha önde bir konumda. İHA’larda görev süresini maksimuma çıkaran MAM ailemizin yeni üyesi MAM-T de yüksek harp başlığı kapasitesi ve yüksek menzil performansıyla, ülkemizin yeni tip İHA filosunu yine dünya standartlarının üzerinde bir etkinlik ve güce ulaştırmış olacak.” ifadelerini kullandı. İkinci, açıklamasına şöyle devam etti: “Türkiye, yerli ve milli kaynaklarıyla farklı görevleri icra edebilecek kabiliyetlerle donatarak son teknolojiyle geliştirdiği İHA’larda, bugün artık küresel bir güç olmuş durumda. Ülkemiz, hem platformlar hem de mühimmat açısından sahadan alınan geri bildirimler doğrultusunda sürdürülen geliştirme çalışmaları sayesinde yakın gelecekte bu alanda çok daha iyi bir konuma yükselecek. Roketsan olarak, operasyonel açıdan kendini kanıtlamış ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize ciddi avantajlar sağlayan MAM ailemize yönelik çalışmalarımızı, ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendirerek sürdürüyoruz. Yakın tarihte TSK tarafından kullanılmaya başlaması planlanan AKINCI’nın kabiliyetleriyle uyumlu olarak geliştirdiğimiz MAM-T, daha yüksek etkinlik ve daha uzun menzil performansıyla, gerçekleştirilen test atışlarında başarısını şimdiden kanıtladı.”

İlk Teslimatlar Yılın İlk Yarısında
MAM-T’nin ilk işlevsel prototiplerinin tamamlanarak AKINCI ile yapılan ön testler sonrasında yer testlerine ve atış faaliyetine hazır hale gelindiğini kaydeden İkinci, “Atış faaliyetini de içeren uçuşlu test faaliyetlerimizi 25 Ocak’ta başlattık ve başarıyla tamamladık. AKINCI’nın 1. fazı için belirlenmiş olan teslimat takvimine paralel olarak, bu yılın içerisinde İHA ile beraber ilk mühimmat teslimatlarını yapmayı hedefliyoruz. Kalifikasyon ve diğer test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, 2021 yılı ikinci yarısında tam kapasiteyle seri üretime geçmeyi öngörüyoruz.” bilgilerini de paylaştı.