Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
Ümit BAYRAKTAR / ubayraktar@savunmahaber.com
Bu yıl ikincisi düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı, savunma ve havacılık sektörünü, başta Ticaret ve Dışişleri Bakanlıkları olmak üzere ihracat alanındaki paydaşlarıyla bir araya getirdi. Antalya’da, 4-5 Aralık tarihlerinde düzenlenen etkinliğe, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.
Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) tarafından düzenlenen etkinlikte, ilk gün, açılış oturumunun ardından panel ve yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi. Açılış oturumunda, sırasıyla; SSI Yönetim Kurulu Başkanı Naki Polat, TİM Başkanı İsmail Gülle, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu birer konuşma yaptı.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen bu panel ve toplantılarda, sektörün ihracatıyla ilgili konular masaya yatırıldı ve ilerleyen döneme dair stratejiler belirlendi. Savunma Sanayii Başkanı Prof. İsmail Demir, etkinliğin 2. gününde yaptığı konuşmada, basına kapalı olarak gerçekleştiren faaliyetlerin sonuçları hakkında şunları söyledi: “Dünya coğrafyasının analizini yaptık ve her bir ülkeye özgü stratejiler geliştirilmesi gerektiğini gördük. Gündeme getirilen konuların en başında, masaya finansmanla oturmak ve bu konuda yerel lobi yapmak, yerelde var olmak, temsilcilikler dışında şirket yapılanmaları gibi konular yer aldı… [İhracat sürecinde] şirketlerimizin birbiriyle rekabet etmemeleri çok önemli. Bu konunun takipçisi olacağız.”
Etkinliğin ikinci gününde gerçekleştirilen kapanış oturumunda ise Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş katılımcılara seslendi.
Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’nda, Türk savunma ve havacılık sanayisinin ihracat şampiyonları için bir ödül töreni de düzenlendi. Savunma Sanayii Başkanı Prof. İsmail Demir de etkinlik kapsamında bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Dışişlerine, Savunma Sanayii Daire Başkanlığı Geliyor
Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, savunma sanayisinin önemine, şu sözlerle vurgu yaptı: “Sahada ve masada güçlü diplomasi diyoruz. Çünkü sahada güçlü olmadan masada güçlü olunmaz. Sahada güçlü olmanın yolu ise yerli, milli, etkin ve bağımsız bir savunma sanayisine sahip olmaktan geçiyor… Caydırıcı güç arttıkça savaş riski azalır. Hasımlarınız harekete geçmek için daha çok düşünür. Güçten gelen caydırıcılık barışa hizmet eder.”
Bakan Çavuşoğlu, bakanlık olarak SSB ve sektörle yakın çalıştıklarını; görüştükleri yabancı muhataplarla savunma sanayisine yönelik konuları mutlaka ele aldıklarını belirtti. Yeni bir yapılanmaya gittiklerini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, şunları ekledi: “Çalışmalarımızın koordinasyonu için bakanlığımızda bir Savunma Sanayii Daire Başkanlığı kuruyoruz. Şu anda istişareler düzenli olarak devam ediyor. Yakın iş birliğimizi önümüzdeki dönemde güçlendirmek için bu daire başkanlığını kuracağız… 253 temsilcilikle dünyanın en büyük 5. diplomatik ağına sahibiz. Bu ağdan faydalanmanız lazım. Tüm temsilciliklerle birlikte sizlerin hizmetindeyiz. Sizin taleplerinizi yerine getirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Sahada neler yapabileceğimizle ilgili, SSB ve sektörün önerilerine açığız.”

Savunma İhracatı, Sıradan Bir Ticaret Değil
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konuşmasında, savunma sanayisi ihracatının özel durumunun altını çizdi: “Savunma sanayisi ihracatı, herhangi bir konu değil. Tekstil, otomotiv, tarım gibi sektörler, ticari konular. Ancak savunma sanayisi ihracatı konusu, asla sadece ticaret değil. O kadar çok yönü var ki. O yüzden [başka sektörlerde] ihracat yapacağınız zaman bir izin almanız gerekmez; ama savunma sanayisi ihracatı kontrole tabidir. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki mekanizmayla müsaade almadan bir savunma sanayisi ürünü ihraç edilemez… Ürünün nereye gideceği, nasıl kullanılacağı, o ülke ile ilişkiler, o ülkenin komşularıyla ilişkileri gibi çok sayıda parametrenin analiz edilmesi gerekir.”
Prof. Dr. Demir, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, milli sistemlerle sahada kaydettiği başarının ihracat çalışmalarını desteklediğini belirtti. Sektörün, ülkelerin ihtiyaçlarını anlayıp anahtar teslim çözümler sunmasının gerektiğini de kaydetti.

Etkinliğin ilk günü gerçekleştirilen basın toplantısında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Demir, döviz kurlarıyla ilgili bir soruya yanıt verirken şunları söyledi: “Döviz konusunda biz hazırlıklıydık… Firmalardan aldığımız tekliflerde, mecburi olarak döviz bazlı alım yapmaları gereken kalemleri sıralamalarını ve diğer kısımları Türk Lirası olarak sıralamalarını istedik. Her projeyi, böyle iki kalem olarak ayrıştırdık. Bunun bir sebebi de dövizle alınan kalemleri daha net görüp yerlileşme çalışmalarına bu kalemlerde hız vermekti. Bunun faydasını gördük… Finansman modelleri konusunda çalışıyoruz. Çok olumlu sonuçlar bekliyoruz. Oldukça orijinal fikirlere sahip olduğumuzu söyleyebilirim.”

Sektörün İhracat Artışı ile İlgili Beklenti Yüzde 425
TİM Başkanı İsmail Gülle, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada; Türkiye’nin ihracatını, 5 yıl içinde 300 milyar dolara taşımayı hedeflediklerini söyledi. Bunu katma değerli ürünlerle başarabileceklerini; savunma ve havacılık sektörünün de böyle ürünler ürettiğini belirtti. Gülle, “2021 ihracat raporunda yer verdiğimiz projeksiyonda, 2020-2035 döneminde ihracat artışının en yüksek olacağı sektör, yüzde 425 artış beklentisi ile savunma ve havacılık sektörü oldu.” bilgisini de ekledi.

SSI’nın Üye Sayısı 1.100’e Ulaştı
Etkinliğin açılışında konuşan SSI Yönetim Kurulu Başkanı Naki Polat, birliğin 2021’de 10. kuruluş yıldönümünü kutladığını hatırlattı. Polat, şöyle devam etti: “2011 yılında 60 firma ile kurulduğumuzda hedefimiz, sektörün tamamını temsil edebilmekti. Bugün 1.100’e ulaşan üye sayımızla sektörümüzü bir araya getirdik… Yeni pazarlara ulaşma hedefindeyse bugün, 107 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir sektör konumuna ulaştık. Kurulduğumuzda 1 milyar dolar olan ihracatımızı, 3 milyar dolar seviyesine çıkarttık. Sektör olarak, 10 yılda kg başına ihracatın 60 dolar seviyesine çıktığını gördük.

Geliştirdiğimiz sistemler ve yakaladığımız teknoloji seviyesiyle ve daha da önemlisi aktif dış politika uygulaması sayesinde ülkemiz, savunma sanayisinde aranan bir marka haline gelmiştir. Önümüzdeki yıllarda bu markalaşma sayesinde savunma ve havacılık sanayisi ihracatında ayrı bir ivme yakalanacak ve ülkemiz, ihracatçı olarak üst ligde yer alacaktır.”

3 Milyar Dolarlık İhracatın İpuçları
Etkinliğin 2. gününe katılan Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, konuşmasında, sektörün 2021 ihracatının 3 milyar dolara ulaşacağının ipuçlarını verdi. 2021’in Ocak-Kasım döneminde sektörün ihracatının 2,8 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Dr. Muş, yıl sonunu 3 milyar dolarla kapatma ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Dr. Muş, finansmana erişimle ilgili gelişmeleri de paylaştı: “İhracatçılarımızın finansmana erişiminde teminat sorununu ortadan kaldırmak için sadece ihracatçıların erişimine açık olan İhracatı Geliştirme A.Ş., TİM ile Eximbank’ın öz kaynaklarıyla kurulmuştur. Bu yeni yapının faaliyete geçmesiyle ihracatçılarımızın en büyük sorunu olan kredi kefalet sorununun ortadan kaldırılması ve bu sayede ihracatçılarımızın krediye ulaşma maliyetinin düşürülmesi amaçlanmaktadır.”

Yerli ve milli sanayiyle güçlenen savunma kapasitenin, ülkenin menfaatlerinin koruyucusu ve bölge ülkelerinin istikrarının da teminatı olacağını belirten Dr. Muş, “Türkiye; güçlü ordusu, ateş gücü ve son teknoloji yerli silahlarıyla bölgesinde büyük bir caydırıcı güçtür. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde, birçok sektörde olduğu gibi savunma ve havacılık sanayinde de tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir Türkiye vizyonunu hep birlikte başarmak üzere kararlı yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Sektörün 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için Ticaret Bakanlığı olarak tüm gayretimizle çalışacağız.” diye konuştu.


İhracat Şampiyonları Ödüllerini Aldı
Etkinliğin ilk gününde, “10. Yıl İhracat Şampiyonları” töreni de gerçekleştirildi. Törende verilen ödüller şöyle sıralandı:
- Sektörün 10. Yılda İhracat Şampiyonu: TUSAŞ
- Sektörün 10. Yılda İhracat İkincisi: TEI
- Sektörün 10. Yılda İhracat Üçüncüsü: FNSS
- Hava Araçları Kategorisi: TUSAŞ
- Kara Araçları Kategorisi: FNSS
- Deniz Araçları Kategorisi: Yonca-Onuk Tersanesi
- Elektronik Sistemler Kategorisi: ASELSAN
- Silah Kuleleri Kategorisi: ASELSAN
- Namlulu Silahlar Kategorisi: Samsun Yurt Savunma
- Roket ve Füzeler Kategorisi: ROKETSAN
- Simülatörler Kategorisi: HAVELSAN
- Avcılık ve Atıcılık Ürünleri Kategorisi: Bahtiyar Av Malzemeleri
- En Fazla Ülkeye İhracat Yapan: Bahtiyar Av Malzemeleri
- 10. Yılda En Fazla İhracat Artışı Sağlayan: Baykar





