Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
Ümit BAYRAKTAR / ubayraktar@savunmahaber.com
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
Türkiye’nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO, bu yıl, hem fiziki hem de sanal olarak gerçekleştiriliyor. Fuarın, 10-13 Kasım tarihleri arasında tamamlanan fiziki bölümü, 18 ülkeden 481 stantlı katılımcının yanında binlerce ziyaretçi ağırladı. Fiziki fuar süresince, 32 sözleşme ve protokol imzalandı. Atılan imzaların ekonomik karşılığı 120 milyon doları aştı. Fuar, sergilenen ürünler açısından da bir fark yarattı ve firmaların ürün lansmanlarını gerçekleştirmeyi tercih ettiği IDEF’21 henüz Ağustos ayında gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, pek çok yeni ürün, SAHA EXPO’da ilk kez sergilendi.
Fiziki fuarda stant açan 481 kurum ve kuruluşun 405’ini Türk katılımcılar; 76’sını ise yabancı kuruluşlar oluşturdu. 40 bin metrekarelik alanda düzenlenen etkinliği, 597’si yabancı ziyaretçi olmak üzere 17 bin 643 kişi ziyaret etti. Resmi delegasyonlar ve satın alma heyetleri ile birlikte, fuar, 36 ülkeden katılımcı ve ziyaretçiyi ağırladı. Firmalar, SAHA EXPO’nun B2B sistemini kullanarak, ikili görüşme gerçekleştirme imkânı da buldu ve fuar organizasyonuna, toplamda 571 toplantı talebi yapıldı.

Etkinlik, Önemli İsimleri Ağırladı
SAHA EXPO’nun açılış töreni, etkinliğin 2. gününde gerçekleştirildi. Açılış töreninde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar birer konuşma yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da fuarı 3. gün ziyaret etti ve firmaların stantlarını gezdi.

Piyade Tüfeğinden Amfibi Hücum Gemisine Yerli Ürünler
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçmişte piyade tüfeklerinin dahi yurt dışından tedarik edildiğine dikkati çekerek şunları söyledi: “Artık milli piyade tüfeklerimizi, akıllı hassas mühimmatımızı, ÇNRA’larımızı, FIRTINA obüslerimizi, İHA, SİHA ve TİHA’larımızı, ATAK helikopterlerimizi, fırkateynlerimizi ve savaş gemilerimizi tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelmiş olmanın mutluluğunu ve güvenini yaşıyoruz. Bunlara ilaveten, radar ve elektronik harp sistemleri, Milli Muharip Uçak, SİPER hava savunma sistemi ve ANADOLU amfibi hücum gemisi ile ilgili çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam etmektedir.”

KOBİ’lerin Sektördeki Yeri ve Önemi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, fuarda özellikle KOBİ’lerin daha fazla olduğuna dikkati çekti ve şunları söyledi: “Onların sektörde daha fazla ön plana çıkması, aslında bizim de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak istediğimiz bir husus. Ne kadar çok özel sektör firması, ne kadar çok KOBİ bu işlerle ilgilenirse hem büyüklere tedarikçi olursa hem de kendi teknolojilerini geliştirirse Türkiye’de sanayinin [o kadar] hızlı geliştiğini görürüz.”

SAHA EXPO’ya Katılım, Her Geçen Yıl Artıyor
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konuşmasında, “SAHA EXPO, 6 yıllık bir kümelenmenin geldiği noktayı göstermek açısından önemli bir gösterge teşkil ediyor. Her geçen yıl artan katılım ile sektöre faydalı geri dönüşler sağlamış olup önceki yıllarda birçok uluslararası anlaşmaların imzalanmasına ve birbirini tanımayan firmaların tanışmasına imkân sağlamıştır. SAHA EXPO 2021, Türk savunma sanayisinin gücünü dünyaya taşıma yolunda önemli bir adım teşkil edecektir.” dedi.

SAHA İstanbul, Uluslararası Kimlik Kazandı
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, SAHA İstanbul’un ve SAHA EXPO’nun ulaştığı seviyeye vurgu yaptı: “SAHA İstanbul kümesi, bugün 665 firmaya ulaştı. Pandemi dolayısıyla geçen yıl sanal olarak yapılan fuarın bu yıl 480 firmanın katılımı ile yapılması, 30 değişik ülkeden delegasyonun bu fuarı izlemesi, 76 yabancı firmanın stantlarının bulunması, SAHA İstanbul fuarlarının artık uluslararası boyuta eriştiğini de ortaya koymaktadır… [Bu fuar] Türkiye’nin sanayi altyapısı olarak geldiği seviyeyi en iyi yansıtacak bir sergi alanıdır.”

Sektör Büyüklüğü, Bin 700 Firma ve 750 Projeye Ulaştı
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Türk savunma ve havacılık sanayisinde son dönemde yaşanan değişime değinerek şunları söyledi: “Sıradanlığa mahkûm bırakılmaya teslim olmayıp, milli ve özgün üretim modeliyle yepyeni bir başarı öyküsü yazıyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu sayesinde sektörümüzde yerli sanayi katılımı büyüyerek artıyor. 20 yıl önce bu alanda ülkemizde sadece 17 firma çalışırken, bu sayı bin 700’lere ulaştı. Geçmişte sadece 60 olan projelerin sayısı ise katlanarak bugün 750 projeye ulaştı. Savunma sanayisi ihracatımız ise yıldan yıla reel bazda yüzde 13-15 bandında büyüyerek gelişiyor.”

Sanal Fuar 15 Şubat’a Kadar Sürecek
SAHA EXPO’nun fiziki bölümün tamamlanmasının ardından, SAHA EXPO Sanal Fuarı, 15 Kasım’da başladı. BİTES tarafından geliştirilen sanal fuar ve etkinlik platformu XperExpo üzerinden gerçekleştirilen etkinlik, katılımcılara çeşitli imkânlar sunuyor. Ürünlerini, hem 2 boyutlu hem de 3 boyutlu olarak sergileyebilen firmalar, ürünlerinin broşür ve video gibi tanıtım materyallerini de sisteme yükleyebiliyor. SAHA EXPO Sanal Fuarı’nın ziyaretçileri ise herhangi bir ilave yazılıma ihtiyaç duymaksızın, kendi internet tarayıcılarını kullanarak, fuarı 3 boyutlu olarak gezebiliyor; firmaların sanal stantlarına uğrayarak ürünleri inceleyebiliyor. Ziyaretçiler, incelemek istedikleri ürünleri, ürün adına ya da firma adına göre filtreleyebiliyor. Ayrıca hem katılımcılar hem de ziyaretçiler, B2B toplantı talebi oluşturabiliyor.

SAHA EXPO organizasyonu tarafından 17 Kasım itibarıyla yayınlanan istatistiklere göre, 456 firma sanal fuara katılım gösteriyor ve fuarda; 185 adet 3 boyutlu, 224 adet de 2 boyutlu ürün sergileniyor. SAHA EXPO Sanal Fuarı, açılışından itibaren 3 ay boyunca devam edecek ve 15 Şubat 2022’de sonlanacak.
SAHA EXPO kapsamında öne çıkan gelişmelerden derlediğimiz haberleri, ilerleyen sayfalarda okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.