Ana Sayfa Manşet SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami KELEŞ: “SAHA EXPO 2022; Özgün Yerleşim Modeli, Firmaları Eşleştiren Yenilikçi Yöntemleri ve Metaverse Boyutuyla Tüm Katılımcılarına Katma Değer Sağlayan Bir Etkinlik Olacak.”

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami KELEŞ: “SAHA EXPO 2022; Özgün Yerleşim Modeli, Firmaları Eşleştiren Yenilikçi Yöntemleri ve Metaverse Boyutuyla Tüm Katılımcılarına Katma Değer Sağlayan Bir Etkinlik Olacak.”

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar

Bu yıl 25-28 Ekim tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek SAHA EXPO 2022, katılımcıları ve ziyaretçileri, bir dizi yenilikle karşılamaya hazırlanıyor. SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, tüm taraflara sağlanan katma değeri daha da arttırmayı hedefleyen bu yenilikleri, SAHA EXPO 2022’nin basın sponsorları arasında yer alan MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.

MSI Dergisi: SAHA EXPO, savunma ve havacılık sektöründe nasıl bir konuma sahip?

İlhami KELEŞ: Bildiğiniz gibi SAHA EXPO, klasik fuar anlayışıyla topun, tüfeğin satıldığı bir savunma ve havacılık sektörü fuarı olarak düzenlenmiyor. Üreten sanayicilerin sanayi ihtisas fuarı olarak kurgulandı. Bu konseptte düzenlenen dünyada başka bir fuar yok. Bu alanda hep birlikte bir dünya markası çıkartıyoruz.

Sektörün geneline baktığımızda, çiftli yıllarda bir sanayi ihtisas fuarı olarak SAHA EXPO’nun; tekli yıllarda ise bir platform fuarı olarak IDEF’in pozisyonlandığını ve gayretlerin bu şekilde koordine edildiğini söyleyebiliriz.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami KELEŞ

Fuar alanını, şehir planlaması mantığıyla planladık ve bu konseptin patentini de aldık. İpek Yolu gibi ticari rotalar üzerinde yer alan şehirlerdeki gibi çarşıların, meydanların bulunduğu; fuarın her alanının eşit derecede ilgi çekici olacağı bir konsept oluşturduk. Böylece daha fazla firmayı görünür kılıyor olacağız.

Fuarlar çok ciddi bir ekonomi üretiyorlar. Firmalarımızı dünyaya açmaya destek veriyoruz. Ülkemizin kalkınması açısından da böyle etkinliklerin desteklenmesinin ve bu tip etkinliklere katkı verilmesinin büyük önemi olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada, devletimizin desteğini de görüyoruz. SAHA EXPO 2022, Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde; Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma, Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret Bakanlığı, ayrıca Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. 104 ülke ile resmi yazışmalar yapılıyor. Çok sayıda yabancı firmanın katılım sağlayacağını; resmi delegasyonların ve Ticaret Bakanlığının destekleriyle ticari alım heyetlerinin fuara katılımlarını bekliyoruz.

Hem Yerli Hem de Yabancı Firmalar için Doğru Adres

MSI Dergisi: SAHA EXPO 2022’nin firmalara sağladığı imkânlar ve katma değer konusunda neler söylemek istersiniz?

ASFAT, SAHA EXPO 2021’e geniş bir katılım gösterdi.

İlhami KELEŞ: SAHA EXPO 2022’yi, artan hedeflerimiz doğrultusunda; 6 salonda ve 60 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sanayicinin sanayici ile iş görüştüğü bir tedarik zinciri fuarı olan SAHA EXPO 2022, katılımcıların mevcut ve potansiyel iş ortakları, yerli ve yabancı önemli sektör profesyonelleri ve tedarikçilerle bağlantı kurmalarını sağlayacak.

Daha önce olduğu gibi yine fuar süresince; büyük platform üreticileri ile sistem, alt sistem, komponent ve parça tedarik eden katılımcılar arasında B2B toplantılar; katılımcılar ve heyetler arasında B2G toplantılar düzenlenecek. Ayrıca fuar süresince, uluslararası paneller, firmaların ürün ve proje sunumları ve imza törenleri de gerçekleştirilecek.

Fuarda start-up firmaları için de özel bir bölüm yer alacak. Hem SAHA Girişim Projesi kapsamında desteklenen girişimci firmalar hem de üniversite ve teknoparklar bünyesindeki start-uplar, projelerini sergileme imkanına sahip olacaklar. Katılımcı firmalar da bu projeleri tanıma fırsatını yakalayacak.

SAHA EXPO 2021’in açılış törenine, başta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar olmak üzere çok sayıda yetkili katıldı.

Bakanlarımız, Savunma Sanayii Başkanımız ve birçok üst düzey yetkili, fuarda aktif olarak yer alacaklar. Yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu da fuarı izliyor olacak. Medya kuruluşlarının, sergilenen ürünlerin yurt içinde ve yurt dışında duyurulmasının sağlanması için ciddi bir tanıtım altyapısı oluşturduk.

SAHA EXPO’nun, bu yıl da çok başarılı geçmesini ve katılımcı firmalara büyük fayda sağlamasını bekliyoruz.

MSI Dergisi: SAHA EXPO 2022, yabancı firmalara ne gibi katkılar sunuyor ya da sunabilir? Yabancı bir firma neden SAHA EXPO 2022’ye katılmalı?

İlhami KELEŞ: Yurt dışından katılımla ilgili temaslarımızda; Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Avrupa, Uzak Doğu gibi dünyanın birçok alanına ulaşıyoruz. SAHA EXPO 2022, yurt dışından katılacak firmalara bir dizi imkân sağlayacak. Doğru firmaların B2B görüşmeler yapmalarına yönelik olarak hazırladığımız bir bilgilendirme paketini, firmalarla paylaşacağız. B2B görüşmeleri önceden planlanıyor olacak. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, çeşitli bölümlerde okuyan son sınıf öğrencilerinden oluşan bir mihmandar heyetiyle yabancı katılımcılara destek veriyor olacağız.

Bu konudaki planlamamızda, firmalarla, katılım öncesinde yapacağımız anket çalışmalarımızla elde edeceğimiz verileri kullanıyoruz. Firmalar, önden çok daha bilgili bir şekilde fuara katılım sağlayacak. Firmalara tahsis edeceğimiz mihmandarlar ise hem toplantıların hem de diğer görüşmelerin daha verimli yapılmasını temin edecek.

SAHA EXPO 2021’de; 31 sözleşme, anlaşma ve protokol imzalandı. Bu sözleşmelerden bedeli açıklanan 4 tanesinin toplam bedeli, 123,5 milyon dolar mertebesindeydi.

Özetleyecek olursam yabancı katılımcılar, fuar öncesinden sonuna kadar özel bir hizmet alıyor olacak.

Bakanlıklarımız ve SSB’nin yurt dışındaki muhataplarına gönderdiği resmi heyet davetleri ile birlikte yine yurt dışındaki firmalara gönderecekleri duyurular sonucunda, bu yıl, yurt dışından yüksek sayıda resmi ve ticari heyet de bekliyoruz. Yabancı firmalar ve resmi ve ticari heyetler için de Türkiye’deki teknoloji yoğun firmaları ve kabiliyetlerini fuarda bir arada görmek, büyük fırsat olacak.

MSI Dergisi: Firmaları eşleştirirken nasıl bir yol izliyorsunuz?

İlhami KELEŞ: Fuara katılan firmalarla bir anket yapıyoruz. Bu anket sayesinde onları yönlendirebiliyoruz. Örneğin, “Şu firmalar müşterin olabilir, şu firmalar tedarikçin olabilir, şu firmalarla iş geliştirme fırsatları bulabilirsin, şu alanda yatırıma ihtiyacın varsa yatırımcı olarak şunlarla görüşmeler yapabilirsin” gibi öneriler sunuyoruz. Böylece firmalar, fuara, hedef odaklı olarak gelecekler.

Bayraktar TB2, SAHA EXPO 2021’de en çok ilgi gören ürünlerden biri oldu.

Bu anket kapsamında, firmalara bir soru seti gönderiyoruz. Arka planda çalıştırdığımız ve bu cevapları işleyen yazılımla hangi firmanın neye ihtiyacı olduğunu, kimlerle görüşmesinin faydalı olacağını ve benzeri noktaları ortaya çıkartıyoruz. Bu veri ile katılımcı firmalarımıza, alım heyetlerimize, yatırımcı gruplarımıza önerilerde bulunuyoruz.

Fuardan azami faydanın sağlanması için tüm imkânlarımızla çalışıyoruz. Uyguladığımız metodolojinin büyük katma değer sağlayacağını değerlendiriyoruz.

Yeni ve Özgün Yerleşim Konsepti

MSI Dergisi: SAHA EXPO 2022’de yeni bir yerleşim modelini -ya da kurgusunu- uygulamaya alacaksınız. Bu yenilikle ilgili okuyucularımıza neler anlatmak istersiniz?

İlhami KELEŞ: Fuar alanını, şehir planlaması mantığıyla planladık ve bu konseptin patentini de aldık. İpek Yolu gibi ticari rotalar üzerinde yer alan şehirlerdeki gibi çarşıların, meydanların bulunduğu; fuarın her alanının eşit derecede ilgi çekici olacağı bir konsept oluşturduk. Böylece daha fazla firmayı görünür kılıyor olacağız.

MAM-C, MAM-T ve MAM-L, Roketsan’ın SAHA EXPO 2021 standında bir arada yer aldı.

Ana yükleniciler, bahsettiğim “çarşılarda, meydanlarda” yer alacaklar. Her bir meydan, bir ana yüklenici firmamıza özel olacak; “ASELSAN Meydanı”, “Roketsan Meydanı” gibi. Bu meydan konsepti ile hem fuar alanının görsel açıdan daha zengin olmasını hem de fuarın daha verimli geçmesini sağlayacağız.

Diğer fuarlarda, genelde ana koridorlarda büyük firmalar yer alırlar ve küçük firmalar da arkalarda kaldıkları için yeteri kadar görünür olmadıklarından şikâyet ederler. Getirdiğimiz bu konsept ile fuarlardaki bu soruna da çözüm üretmiş oluyoruz.

MSI Dergisi: Fuar alanında kaç tane meydan olacak?

İlhami KELEŞ: Fuar alanında 8 tane büyük meydan oluşturduk. Bu meydanlarda, bizim küre olarak adlandırdığımız, farklı ebatlarda özel alanlar bulunuyor. Bu kürelerin 5×5 m ve 6×6 m ebatlarında olması planlanıyor. İlgili meydanın sahibi firma, bu küreleri sunum ve toplantı alanları olarak kullanabilecek. ASELSAN, Baykar, TUSAŞ, Roketsan, ASFAT ve HAVELSAN gibi ana yüklenici firmalarımız, bu meydanlarda yer alacaklar.

Savunma ve Havacılıkta Dünyanın İlk Metaverse Fuarı

MSI Dergisi: SAHA EXPO, fiziki fuarın yanı sıra sanal fuar uygulamaları konusunda da iddialı bir konumda. Bu konudaki çalışmalarınızın güncel durumuyla ilgili sizden bilgi alabilir miyiz?

İlhami KELEŞ: SAHA EXPO 2022 ile savunma ve havacılık alanında dünyanın ilk “Metaverse” fuarını gerçekleştireceğiz. Bu anlamda sektöre de ciddi bir katkı vermiş olacağız.

HAVELSAN, SAHA EXPO’da 2021’de, insansız sistemler konusundaki kabiliyetlerini öne çıkardı.

Kendi avatarınızla veya hazır avatarlardan birini seçerek fuarı gezebileceksiniz ve projeleri inceleyebileceksiniz. Bu hizmeti, fiziki fuara katılan firmalara bedelsiz olarak sunacağız. Firmalar, Metaverse fuarımızda, 1 Kasım 2022–15 Şubat 2023 tarihleri arasında yer alacak. Fiziki fuara gelemeyen ziyaretçiler, bu sayede dünyanın her köşesinden SAHA EXPO’yu ziyaret ederek katılımcıların projelerini inceleyebilecekler, görüşmeler yapabilecekler.

Sanal fuar konusunda 2020 yılından beri önemli mesafeler katettiğimizi de vurgulamak isterim. 2020 yılında, pandemi nedeniyle ertelenmek zorunda kalan SAHA EXPO, vizyonumuz doğrultusunda, daha önce hazırlıklarına başladığımız sanal fuar konsepti sayesinde, ASELSAN iştiraki BİTES firmamız tarafından geliştirilen XperExpo platformu aracılığıyla dijital ortamda gerçekleştirilmişti. Sanal fuara, 291 firma ve 902 firma personeli katıldı. Toplamda 536 ürün, 3 boyutlu modelleriyle sergilendi. Fuarı, 98 bini yerli; 17 bini ise yabancı olmak üzere 115 bini aşkın kişi ziyaret etti.

SAHA EXPO fuarları, ASELSAN gibi ana yüklenicilerin yeni ürünlerini sergiledikleri bir platform olarak da öne çıkıyor.

Fuara katılan firmalarla bir anket yapıyoruz. Bu anket sayesinde onları yönlendirebiliyoruz. Örneğin, “Şu firmalar müşterin olabilir, şu firmalar tedarikçin olabilir, şu firmalarla iş geliştirme fırsatları bulabilirsin, şu alanda yatırıma ihtiyacın varsa yatırımcı olarak şunlarla görüşmeler yapabilirsin” gibi öneriler sunuyoruz. Böylece firmalar, fuara, hedef odaklı olarak gelecekler.

2021 yılında ise SAHA EXPO, hibrit olarak 10-13 Kasım tarihleri arasında düzenledi. 2018 yılında yapılan ilk SAHA EXPO’ya göre yaklaşık 5 kat daha büyüyerek 4 salon ve fuaye alanında toplamda 40 bin metrekarelik alanda gerçekleştirildi. Fuara; temsilciliklerle birlikte toplam 608 firma katıldı. Bunların arasında, 36 ülkeden 203 yabancı firma da yer aldı. 4 gün süren fuarı, toplamda 18 bine yakın kişi ziyaret etti. Fuar sürecinde, sektöre yön veren isimlerin katılımı ile sektörün nabzını tutan paneller gerçekleşti. Fuar kapsamında 31 sözleşme, anlaşma ve protokol imzalandı. Bu sözleşmelerden bedeli açıklanan 4 tanesinin toplam bedeli, 123,5 milyon dolar mertebesindeydi.

SAHA İstanbul, Avrupa’nın En Büyüğü Oldu

MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka konular var mı?

İlhami KELEŞ: Bünyesinde savunma, havacılık ve uzay teknolojileri üzerine çalışan 816 firma ve 22 üniversitenin yer aldığı SAHA İstanbul, Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi oldu. Daha öncesinde, Avrupa Kümeler Birliği’nde, Airbus’ın Toulouse’daki Aerospace Valley kümelenmesinden sonra ikinci büyük kümeydik. Temmuz ayında Yönetim Kurulumuzda kabul edilen firmalarımızla birlikte SAHA İstanbul, Aerospace Valley’in de üzerinde bir büyüklüğe ulaştı. Savunma ve havacılık sanayimiz, uluslararası alanda hızla yükseliyor ve SAHA İstanbul olarak, bu gelişime büyük katkıda bulunuyoruz.

TUSAŞ, HÜRJET’in tam ölçekli maketini SAHA EXPO 2021’de sergiledi.

Türkiye için savunma ve havacılık sanayisi, bulunduğumuz coğrafi koşullar değerlendirildiğinde, bir varlık-yokluk meselesidir. Artık yüksek teknoloji yetmiyor, bunları yerli kaynaklarla üretebilir hale gelmek gerekiyor. SAHA İstanbul, bu hedefle sektöre katkı sağlıyor. SAHA EXPO da sağladığımız katkılardan biri.

SAHA EXPO 2022; özgün yerleşim modeli, firmaları eşleştiren yenilikçi yöntemleri ve Metaverse boyutuyla tüm katılımcılarına katma değer sağlayan bir etkinlik olacak.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş’e, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.