Üretim ve AR-GE aşamalarında simülasyon ve test gereksinimi olan sektörlerin hızlı prototipleme ve test ihtiyaçları için yüksek performanslı 6 serbestlik dereceli (6 degrees of freedom / 6DOF) Hareketli Platformlar geliştiren SANLAB, gerçek zamanlı robotik teknolojileri ile savunma ve havacılık sanayisinin kritik İhtiyaçlarına yerli ve milli çözümler sunuyor.
Üretim ve AR-GE aşamalarında simülasyon ve test gereksinimi olan sektörlerin hızlı prototipleme ve test ihtiyaçları için yüksek performanslı 6 serbestlik dereceli (6 degrees of freedom / 6DOF) Hareketli Platformlar geliştiren SANLAB, gerçek zamanlı robotik teknolojileri ile savunma ve havacılık sanayisinin kritik ihtiyaçlarına yerli ve milli çözümler sunuyor.
Yüksek döngü frekanslarında işleyen robotik sistemler için gömülü sistem yazılımları üzerinde de çalışan SANLAB, ilgili ürünün tasarımından üretimine kadar geçen süreçteki tüm mühendislik adımlarının tamamını
yerine getiriyor ve anahtar teslim çözümler ortaya koyuyor. Her seviyeden kullanıcının rahatlıkla kullanabildiği fonksiyonel, gelişmiş analiz ve görselleştirme araçları sunan kullanıcı arayüz yazılımları geliştiriyor.

IDEF’23 fuarında, gerçek zamanlı robotik teknolojilerini katılımcıların beğenisine sunan SANLAB, geliştirdiği 6 Eksenli Hareket Platformu’nun yanında farklı robotik teknolojilerini de fuar boyunca ilgililere tanıtıyor.
SANLAB’ın 6DOF Hareketli Platformları; sinyal tekrarlayıcı, sinyal üreteci, simülasyon tablası, test platformları gibi çok çeşitli uygulamalar için savunma, havacılık, otomotiv, test ve simülasyon gibi endüstrilere hizmet veriyor. Yüksek kalite standartlarına uygun olarak üretilen SANLAB ürünleri, firmanın müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayarak projelerine katma değer sağlıyor. Yüksek kaldırma kapasitesine ve frekans cevabına sahip test platformlarının daha da geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
SANLAB tarafından geliştirilen, savunma ve havacılık sanayisi başta olmak üzere farklı sektörlerde aktif olarak kullanılan 6DOF Hareketli Platformlar; hava, deniz ve kara araçlarındaki titreşim ve ivmelerin, yüksek
hassasiyet ve gerçeklikte ölçülmesini ve test edilmesini sağlıyor. Bu platformlar, özellikle hareketten etkilenen veya harekete bağlı bazı fonksiyonlar yerine getiren cihazların performans ve doğrulama testlerinde vazgeçilmez bir rol oynuyor. SANLAB, prototip zamanlarını, maliyetlerini ve AR-GE sürelerini son derece azaltan test sistemleri ile savunma ve havacılık ürünlerinin doğru ve hatasız üretilmesini sağlıyor.
Geliştirdiği robotik çözümler ile Türk savunma ve havacılık sanayisinin gelişimine hız kazandıran SANLAB, ihracatı izne tabii bir teknoloji olan 6DOF Hareketli Platformu ASELSAN işbirliği ile millileştirdi. IDEF
2021’de “Millileştirme Teşekkür Belgesi” ile taltif edilen SANLAB’ın teknolojisi 2022 yılında SAHA EXPO
fuarında, ASELSAN standında SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi ile birlikte sergilendi. Türkiye’nin simülasyon ve test alanlarındaki dışa bağımlılığını tamamen bitirmeyi hedefleyen firma ayrıca, yurt dışındaki test ve simülasyon ihtiyaçları için de SANLAB teknolojilerinin kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Yeni Ürünler Yolda
SANLAB, savunma ve havacılık sanayisinin ihtiyaçlarını dikkate alarak, tecrübesini yeni ürünlere de aktarıyor. Geliştirdiği Stabilizatör teknolojisi, zorlu deniz koşullarında çalışan askeri sistemlerin maksimum stabilizasyonunu sağlıyor. Ayrıca firma, askeri ve sivil amaçlı radar ve uydu sistemleri için hassas pozisyonlama, alan tarama gibi fonksiyonları yerine getiren bir “Rotator” sistemi de geliştiriyor. “Yüksek kapasiteli hareket sistemleri” ve “yüksek frekanslı hareket sistemleri” olmak üzere iki ayrı projeye başlayan firma, bunlara ilişkin ön prototipleri IDEF 2023 fuarında sergiliyor.

Otomotiv Sektörünün Gelişimine de Katkı
SANLAB, geliştirdiği robotik teknolojilerle elektrikli ve otonom araç geliştirme konularında otomotiv sektörüne de önemli katkılar veriyor. SANLAB tarafından geliştirilen “Sürücü Döngüde Simülatörü” (DILSimAuto), standart ve otonom araçların geliştirilme süreçlerinde hızlı prototiplemeyi sağlıyor ve
etkin olarak kullanılıyor. Otomobil gibi pek çok mühendislik disiplinini içinde barındıran araçların kısa
sürelerde ürüne dönüştürülmesi için yüksek teknolojiden yararlanılması kaçınılmaz hale geldi.
Sürücünün de sisteme dahil edildiği yüksek teknolojili test yapıları, Sürücü Döngüde (Driver-in-the-Loop / DIL) Sistemler olarak anılıyor. Sentetik test ortamları sunan bu sistemler, otomobil geliştirme ve test aşamalarında önemli bir rol oynuyor. Aracın fiziksel davranışının gerçekçi modellenmesi, araç üzerine yerleştirilecek sensörlerin hassas modellenmesi, sentetik çevre koşullarının gerçek hayata yakın olması gibi unsurlar, sistemin genel başarısını doğrudan etkiliyor. Sanal ortamda oluşturulan araçların davranışlarını gözlemlemek için sunulacak test ortamı; hareket, görüntü ve ses unsurlarını da içerisinde barındırıyor. Sürücü Döngüde Sistemleri için en önemli unsurların başında, hareketli platformlar geliyor. Hareketli platformlar, sanal araçlar üzerinde yapılan ve aracın dinamik davranışlarını etkileyen araştırmaların sonuçlarının gözlenmesinde kritik bir öneme sahip.
Togg için SANLAB’a Görev
SANLAB tarafından geliştirilen Sürücü Döngüde Simülatörü, yerli otomobil projesi kapsamında Togg tarafından kullanılıyor. Yerli otomobil gibi SANLAB’ın da tamamen yerli olarak geliştirdiği simülatör, “döngüde sürücü” ve “döngüde yazılım ve donanım” simülasyon altyapısına sahip. Bu simülatör sayesinde Togg mühendisleri, geliştirdikleri detaylı matematik modelleri ve yapay zekâ sistemlerini test edebiliyor.
Simülatör, ilk olarak 27 Aralık 2019’da, Togg’un ön gösterim etkinliğinde ve akabinde de 29 Ekim 2022’de, Togg Gemlik Kampüsü açılış etkinliğinde sergilendi. Togg ile gerçekleştirilen projenin akabinde, Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu (OPINA) projesinin de paydaşı olan SANLAB, Türkiye’nin otomotiv alanındaki en önemli projelerine katkı veriyor.

SANLAB Teknolojileriyle İnsan Kaynağı da Gelişiyor
SANLAB ayrıca, Türkiye’nin birçok farklı sektöründe ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilebilmesi için de simülasyon teknolojileri geliştiriyor. Geliştirdiği simülasyonlar mesleki eğitimde etkin olarak kullanılıyor. SANLAB Learning Technologies markası ile Türkiye’nin bu alandaki lider aktörlerinden biri olarak çalışmalarını sürdürüyor. Bu marka altında SANLAB; kaynak, forklift, CNC operatörü gibi her dönem ihtiyaç duyulacak mesleklerin yanı sıra elektrikli araç bakımı, motor montaj, gaz dolum, ilaçlama, boya, şarj istasyonu kurulumu gibi yeni dönemde ihtiyaç duyulan işler için de eğitim teknolojileri geliştiriyor.
Bireylerin öğrenme ihtiyaçlarına cevap veren bu çözümler sayesinde öğrenme hızlı, kolay ve etkin hale getiriliyor. Böylelikle bugünün ve geleceğin meslek alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı veriliyor. Öğrenme ihtiyaçlarına en uygun şekilde tasarlanmış sanal eğitim ortamları ile eğitim sürelerini ve maliyetlerini en aza indirirken, iş kazası risklerini ortadan kaldırıyor. E-öğrenme çözümleriyle öğrenme süreci zaman ve mekândan bağımsız hale getiriliyor.
SANLAB tarafından geliştirilen teknolojiler, Türkiye’nin 56 ilinde 240’tan fazla noktada ve Avrupa, Amerika, Asya olmak üzere 3 farklı kıtada kullanılıyor. Ticaret odaları, sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, belediyeler, üniversiteler, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim kurumları ve özel şirketler tarafından öğrenme süreçlerine dahil edilen çözümleriyle 30’dan fazla meslek için insan kaynağı yetiştiriliyor. Ayrıca, geliştirdiği sanal gerçeklik çözümleri, kimyadan lojistiğe, elektrikli araçtan tarıma birçok sektörde kullanılıyor.

Son dönemde, özellikle elektrikli araçlar alanında yaşanan gelişmeler, bu alanda çok sayıda insan kaynağı ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Elektrikli araç bakımı, batarya modülü oluşturma, pil ve batarya montajı, şarj istasyonu kurulumu gibi yeni meslekler doğuyor. Böyle bir durumda, zincir servis ağlarında çalışacak çok sayıda nitelikli eleman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Sadece Türkiye’de, en az 100 bin bakımcıya ihtiyaç olacağı öngörülüyor. Tüm dünyaya bakıldığında ise bu ihtiyaç on milyonlarla ifade ediliyor. Bu durumda, doğru model ile iş gücünü yeni iş kollarına aktarmak gerekiyor.
SANLAB Learning Technologies, geliştirdiği Elektrikli Araç Bakım Simülatörü ile bu geçişi kolaylaştırıyor. Bireyleri otomotiv satış sonrasında yaşanacak dönüşüme hazırlayan Elektrikli Araç Bakım Simülatörü, kullanıcıya, sanal bakım atölyesinde gerçekçi bir mesleki öğrenme deneyimi sunuyor. Simülatör, elektrikli araçların yapısını, bileşenlerini, çalışma ve bakım prensiplerini teorik ve pratik seviyede öğretiyor. Elektrikli araçlara özgü iş sağlığı ve güvenliği proseslerini de öğreten simülatör, yüksek gerilimde güvenli çalışma ortamı sağlıyor. Türkiye’nin 4 farklı noktasına elektrikli araç simülasyon merkezi kuran SANLAB, yıl içerisinde teknolojisini en az 10 noktaya daha kurarak bu sayıyı 14’e çıkarmayı hedefliyor.
Firma, bir yandan da elektrikli ve hibrit araçlar alanında eğitimler vermeye devam ediyor. Bu alanda daha fazla kişiye erişmek için hem teknoloji hem de eğitim yatırımları yapıyor. Elektrikli Araç Bakım Simülatörü’nü uluslararası arenaya çıkarmayı hedefleyen firma, teknolojisinin online platform ile bireysel kullanıcıya da ulaştırmayı planlıyor.

SANLAB IDEF’e Hareket Getiriyor
Geliştirdiği robotik teknolojiler ile savunma ve havacılık sanayinin öncü kuruluşlarıyla paydaş olan SANLAB, IDEF’23 fuarına, 816D nolu stant ile katılım sağlıyor. Fuara, millileştirilmesini ve üretimini gerçekleştirdikleri 6DOF Hareketli Platform ile katılan SANLAB, bu ürünün yanı sıra tank taret sistemleri, gemi taret sistemleri, uzaktan komutalı silah sistemleri gibi 8-14 tonluk yükler için geliştirilmiş aktüatör teknolojilerini sergiliyor.
Firmanın şu ana kadar tasarlanan ürünlerinden hem kapasite hem performans hem de yapısal olarak daha yüksek kalite ve standartlara sahip olan bu sistem, 14 tona kadar olan yüklerin testinde ve sivil havacılıktaki uçuş simülatörlerinde de kullanılabiliyor. SANLAB, yurt dışından yüksek maliyetlerle tedarik edilmek zorunda kalınan bu teknolojiyi de millileştiriyor.
SANLAB, yüksek kapasiteli sistemlerin yanı sıra optik, radar ve anten gibi 500 kilograma kadar olan düşük ağırlıktaki sistemlerin testinde kullanılan 6DOF Hareketli Platformunu da fuarda sergiliyor. Bu platform, yapıca küçük ama özel gereksinimli olan askeri ve ticari tüm sistemlerin testlerinde kullanılabiliyor.
SANLAB, askeri ve sivil alanda kullanılan simülatörler için geliştirdiği Dikey Eksen 3DOF Hareketli Platform teknolojisini de fuara getiriyor. Tek eyleyicide 125 kg ve toplamda 500 kg kaldırma kapasitesine sahip olan bu
sistem; kara, hava ve deniz araçlarının simülatörlerinde yoğun olarak kullanılıyor.
SANLAB ayrıca, geliştirdiği Emülatör teknolojisi de fuarda tanıtıyor. Bu teknoloji vasıtasıyla 6DOF Hareketli Platforma verilmek istenen hareket, gerçek hareketli platforma uygulanmadan önce sanal ortamda görülebiliyor. Böylece hareketli platformun üzerine yerleştirilecek yükün oluşturacağı çalışma uzayı, sistem sahaya kurulmadan önce gözlemlenebiliyor.