Ana Sayfa Advertorial SAR 127 MT AIR: Sarsılmaz’dan Hava Araçlarına Yönelik Ağır Makineli Tüfek

SAR 127 MT AIR: Sarsılmaz’dan Hava Araçlarına Yönelik Ağır Makineli Tüfek

SAR 127 MT AIR

Farklı tipteki makineli tüfeklerden oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Sarsılmaz, bu aileye, hava araçlarına yönelik olarak geliştirdiği SAR 127 MT AIR ağır makineli tüfeği de ekledi. SAR 127 MT gibi 12,7×99 mm çapında olan bu silah, dakikadaki atım hızının yüksekliği ve hafifliğiyle öne çıkıyor. SAR 127 MT AIR’in, Sarsılmaz’ın iştiraki TR MEKATRONİK tarafından bir silah podu içerisine yerleştirilerek HÜRKUŞ-C yakın hava desteği uçağına entegre edilmesi de hedefleniyor.

Sarsılmaz, SAR 127 MT ve SAR 762 MT’nin geliştirme süreçlerinde çok sayıda atış testi yaptı.

Herhangi bir sistemin hava araçları üzerinde kullanımı söz konusu olduğunda, aracın ağırlık kısıtları gereği, ilgili sistemin olabildiğince hafif olması gerekiyor. Hafifliğin yanı sıra hava araçlarında kullanılacak makineli tüfekler için aranan özelliklerden biri de bu silahların atım hızının yüksek olması. Çünkü, hızına da bağlı olmakla birlikte, bir hava aracının herhangi bir hedefi etkili şekilde ateş altına alabileceği süre olan angajman penceresi, genellikle çok kısa oluyor. Bu şartlarda hava aracının, hedefine, kısa süre içerisinde çok sayıda mühimmat ateşleyebilmesi gerekiyor.

Tüm bu kriterlere göre tasarlanan ve toplam ağırlığı 33 kg olan SAR 127 MT AIR, dakikada 900 ila bin 100 atım yapabiliyor. SAR 127 MT’ye kıyasla yaklaşık 5,1 kg daha hafif olan ve hemen hemen 2 kat daha hızlı atım yapabilen SAR 127 MT AIR, hava araçları için ideal bir silah olarak öne çıkıyor.

SAR 127 MT: Muharebede Son Sözü O Söyler

Sarsılmaz, SAR 127 MT AIR modelini, SAR 127 MT’yi temel alarak tasarladı. Firma, SAR 127 MT’yi ise Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Nisan 2019 tarihinde imzaladığı PMT 12,7 x 99 mm projesi kapsamında geliştirdi.

Uzaktan komutalı silah sistemlerine ve çeşitli araçlara entegre edilebilen SAR 127 MT, üçayaklı sehpa üzerinden de ateşlenebiliyor.

Muharebe sahasında birliklere önemli bir ateş gücü desteği sağlayan SAR 127 MT, hem tam otomatik olarak çalışabilme hem de tek tek atış yapabilme özelliğine sahip. Silah ayrıca, isteğe göre sağdan ya da soldan yapılabilen şerit (mayonlu mühimmat) beslemesi sayesinde, entegre edildiği uzaktan kumandalı silah sistemlerine (UKSS) ya da yerleştirildiği mevzinin yapısına kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. Gerekli arayüz bağlantıları yapılarak farklı araçlara da monte edilebilen ve yaklaşık 38 kg ağırlığında olan SAR 127 MT’nin etkili menzili, bölge hedefleri için bin 830 metreye ulaşabilirken, azami menzili ise 7 bin 400 metreye kadar çıkıyor. Hava soğutmalı silahın namlusu ise hızlı değiştirilebilme (QCB) özelliğine sahip. Bu sayede, yoğun ateş baskısı gerektiren muharebeler gibi silahların aralıksız ateş etmesi gereken durumlarda, makineli tüfek nişancısı, ısınan namluyu, yedek namluyla hızlı ve emniyetli şekilde değiştirebiliyor. Böylelikle silah, ateş gücünden ödün vermeden muharebeye devam edebiliyor.

Sarsılmaz yetkilileri, SAR 127 MT’nin, bin 800 metre mesafeden çelik çekirdekli mermi ile yapılan atışta, bir aracın motor bloğunu delebileceğinin altını çiziyor.

SAR 127 MT, 12,7×99 mm’lik namlu çapı ile yüksek ateş gücü sunuyor.

Geçmişten Gelen Tecrübeler Kullanıldı

Sarsılmaz, SSB ile imzaların atılmasını müteakip ilk olarak muadil silahları incelemeye başladı. Firma, tasarım sürecini tamamladıktan sonra, simülasyon çalışmaları ile tasarımlarını doğruladı. Bu kalibre, Sarsılmaz’ın ürün gamına ilk defa girdiği için yeni yatırımlar yapılmasını da gerekli kıldı. Firma, bu yatırımları da tamamlayarak makina ve üretim parkurunu yeniledi ve prototip imalatına başladı. İlk prototipler de IDEF’19 fuarında sergilendi. Silahın seri üretimine ise yakın zamanda başlanması hedefleniyor.

Tablo 1. SAR 127 MT’nin farklı modellerinin teknik özellikleri

SAR 762 MT: Piyade ve Askeri Araçların Tüm İhtiyaçları İçin

Sarsılmaz, SAR 762 MT’yi, SSB ile 2018 yılında imzaladığı PMT 7,62×51 projesi kapsamında geliştirmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı (J.Gn.K.lığı) ve Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen firma, SAR 762 MT’nin testlerini başarıyla tamamladı. Silahın seri üretimine de başlayan Sarsılmaz, ilk teslimatları ise 22 Haziran 2021’de J.Gn.K.lığına yaptı.

7,62×51 mm çapındaki SAR 762 MT, gaz tahrikiyle çalışıyor.

ALTAY Tankında Eş Eksenli Silah Olarak Kullanılacak

SAR 762 MT’nin 4 ayrı modeli bulunuyor. Bunlardan SAR 762 MT-A; UKSS’lerde kullanılabilecek. Piyadenin kullanımı için geliştirilen SAR 762 MT-B modeli ise hem çatal ayak ile hem de üçayaklı sehpa üzerinden ateşlenebilecek. SAR 762 MT-C’nin ise ALTAY ana muharebe tankında, eş eksenli (co-axial) makineli tüfek olarak kullanılması hedefleniyor. SAR 762 MT-B ile çok benzer özelliklere sahip olan SAR 762 MT-D’nin ise ilave olarak, dakikadaki atım hızı, 3 konumlu gaz valfi sayesinde değiştirilebiliyor.

SAR 762 MT’nin tüm modellerinin gövdesi, en az 50 bin atım yapmaya elverişli. Namlular ise en az 25 bin atımlık ömre sahip. Silah, -52 ve +72 ˚C aralığındaki sıcaklıklarda çalışabiliyor. Etkili menzili bölge hedefleri için bin 100 metre olan makineli tüfeğin azami menzili ise 3 bin 725 metre. Silahın farklı modellerinin ortalama ağırlığı da 12 kg.

SAR 762 MT’yi daha da geliştirmek üzere, seri üretime paralel olarak atış testleri de yapılmaya devam ediyor.

Hızlı Değiştirilebilir Namlu ile Kesintisiz Atış

Tam otomatik olarak çalışan silah, şeritle besleniyor. Şerit beslemesi hem sağdan hem de soldan yapılabildiği için silah, entegre edileceği UKSS’nin ya da yerleştirileceği mevzinin yapısına kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. Hava soğutmalı silah, SAR 127 MT’ye benzer şekilde hızlı değiştirilebilir namlu özelliğine de sahip.

Tablo 2. SAR 762 MT makineli tüfeğin farklı modellerinin teknik özellikleri

Gizli Taşıma Gerektiren Görevler için Tasarlandı: SAR 9 SC

Sarsılmaz’ın SSB tarafından başlatılan Özgün Yerli Tabanca Geliştirme projesi kapsamında tasarladığı SAR 9, zaman içerisinde geniş bir ürün ailesine dönüştü. Ürün ailesinde; silahlı kuvvetler, güvenlik güçleri ve sivil kullanıcıların yarı otomatik tabanca konusundaki tüm ihtiyaçlarına yanıt verebilecek farklı modeller bulunuyor. Ailenin yeni üyelerinden SAR 9 SC, sub-kompakt sınıfında yer alıyor. Tam boy tabancalara kıyasla daha küçük boyutlarda olan silah, kullanıcı ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş çeşitli özellikler taşıyor ve hem boyutları hem de taşıma kolaylığı sayesinde silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri tarafından icra edilecek gizli görevler için ideal bir silah olarak öne çıkıyor. Bunun yanında, asıl silah olarak tam boy bir tabanca taşıyan personel tarafından yedek tabanca olarak da tercih ediliyor.

Sarsılmaz, SAR 762 MT’nin seri üretimine başladı ve ilk teslimatları tamamladı.

Güvenlik güçlerinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilen SAR 9 ailesinin bu yeni üyesinin, sivillerin de yaygın bir şekilde silah kullandığı ABD gibi pazarlarda büyük ilgi görmesi bekleniyor. SAR9 ailesi ve ailenin bir diğer üyesi olan SAR 9X, 2020 ve 2021 yıllarında, ABD’de; uzmanların, editörlerin ve kullanıcıların oylarıyla en iyi tabanca seçilerek iki farklı ödül almıştı. SAR 9 SC’nin de benzer başarıların altına imza atması hedefleniyor.

Gizlilikten Ödün Vermeyenler için

SAR 9 ailesindeki diğer modellerin 37 mm’lik genişliğine kıyasla 27 mm’lik genişliğe sahip olan SAR 9 SC’nin uzunluğu ve yüksekliği de diğer modellerden daha kısa. SAR 9 SC, bu özellikleriyle SAR 9 tabanca ailesinin de en küçük üyesi konumunda. Bununla beraber SAR 9 SC, küçük boyutlarına rağmen 12 fişek kapasitesine sahip. İğne ateşlemeli bu tabanca, 9×19 mm çapında ve tek hareketli mekanizmayla çalışıyor.

Sarsılmaz, SAR 9 SC modelini, gizli görevler icra edecek güvenlik güçleri ve günlük hayatta tabancasını gizli şekilde taşımak isteyen sivil kullanıcılar için geliştirdi.

Ailenin tüm özelliklerini barındıran SAR 9 SC, 630 gramlık ağırlığıyla hafiflik ve kolay taşınabilirlik bakımından sınıfının en iddialı modellerinden biri. SAR 9 SC’nin hafifliğinin temelinde güçlendirilmiş polimer gövde yatarken, alaşımlı dövme çelik namlu, bu hafifliği üstün bir performansla buluşturuyor.

SAR 9 SC, üyesi olduğu SAR 9 ailesindeki diğer tabancalar gibi güvenliği ön planda tutuyor. Emniyet sistemi olarak silahta, iğne ve tetik emniyeti bulunuyor. İğne emniyeti, tabancanın, kurulu durumdayken yere düşse dahi kendi kendine ateşleme yapmamasını sağlıyor. Tetik emniyeti ise tetik üzerinde yer alan küçük mandala basılmadığı sürece, tetiğin herhangi bir sebepten ötürü harekete geçmesini engelliyor.

Sarsılmaz’ın SAR 9 tabanca ailesinin en küçük üyesi olan SAR 9 SC, 12 fişek kapasitesine ve 85 mm namlu uzunluğuna sahip.

SAR 9 SC’nin bir diğer dikkat çeken yönü de tabancanın, gece şartlarında da efektif şekilde kullanılabilecek üç noktalı trityum-fiber optik bir nişangâhla donatılmış olması. Silahın SAR 9 ailesinden farkı ise standart aksesuarlar takılabilen raya sahip olmaması.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.