Tabanca, makineli tabanca ve piyade tüfeklerinin yer aldığı ürün gamını, makineli tüfekler ile de çeşitlendiren Sarsılmaz, bir yandan da ortak girişim şirketleri kurarak ya da şirket satın alarak faaliyet alanlarını genişletiyor. Bu şirketlerle birlikte, top pazarına da adım atan ve hafif silah mühimmatı pazarında da büyüyen Sarsılmaz, bir şirketler topluluğu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sarsılmaz’ın büyüme stratejisini, yakın zamanda bünyesine katmayı planladığı yeni şirketleri ve projelerinin güncel durumunu, Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş’ten dinledik.
MSI Dergisi: Sarsılmaz, iştiraki olan BPS ve ZSR gibi şirketlerin faaliyetlerini genişletirken, TR MEKATRONİK gibi yeni şirketlerin kuruluşunda da ortak olarak yer alıyor. Bu hamleler, Sarsılmaz açısından nasıl bir vizyonun parçaları?
Latif Aral ALİŞ: Sarsılmaz, güçlü iradesi ve ülkemizin yurt dışı bağımlılığını sona erdirme azmiyle çalışarak çok büyük bir emek harcıyor. Savunma sanayimizdeki ihtiyaçlar, bir bütünün parçaları aslında. Sarsılmaz olarak, bir yandan bu tablodaki boşlukları, Ar-Ge’ye sürekli yatırım yaparak doldurmaya devam ederken, bir yandan da güçlendirilmesi gereken alanlarda stratejik yatırımlar yapıyoruz. Sarsılmaz, artık bir savunma sektörü şirketi. Hayata geçirdiğimiz ortaklıklar, şirket alımları ve yatırımlarla emin adımlar atıyoruz. Sarsılmaz olarak, bu konudaki çalışmalarımıza ve iş birliklerine devam edeceğiz.
MSI Dergisi: Bu süreçte, kısa vadede ne gibi gelişmeler göreceğiz Sarsılmaz’da?
Latif Aral ALİŞ: Grup şirketlerinin, gerek finansal bütünlüğü gerekse ortak ihtiyaçlarının beraber değerlendirilmesi amacıyla şirketlerimizi yeniden yapılandırıyoruz. Bu yapılandırma ile ürün çeşitliliği ve ortak akıl kullanımının ne kadar büyük bir sinerji yaratacağını, yakın dönemde hep beraber göreceğiz.

MSI Dergisi: Geldiğiniz noktada, Sarsılmaz’ı, Türk savunma ve havacılık sektöründe, nasıl bir konumda görüyorsunuz?
Latif Aral ALİŞ: Biz bize yeteriz. Ülke savunmamız için, kimseye bağımlı olmamalıyız. Silahımızı, mühimmatımızı, helikopterimizi, topumuzu ve taretimizi kendimiz yapıyoruz artık. Bunları ne kadar çok kendimiz yaparsak ülkemiz o kadar güçlü, hür ve bağımsız olacaktır.
Sarsılmaz olarak, ülkemizin dışa bağımlığını ortadan kaldırmak adına, bu yolda var gücüyle çalışan bir şirket olduk. Bundan sonra da yurt içindeki ihtiyaçları karşılamak adına elini taşın altına koymaktan çekinmeyen, sektöre liderlik eden en önemli oyunculardan biri olmaya devam edeceğiz.
Pandemi şartlarında olmamıza rağmen, SAR 762 MT’nin, ilk 100 adet teslimatını yapıyoruz. Başlangıç aşamasında, bu modelden ayda 250 adet üretmeye başladık. Hedefimiz ise üretimi ayda 500 adet yapabilmek.
MSI Dergisi: Benzer bir şekilde, kendinizi, dünyada nasıl bir konumda görüyorsunuz?
Latif Aral ALİŞ: Biz dünyaya da yeteriz. Gerek dost ve müttefik ülke ordularının ihtiyaçlarını gerekse en büyük sivil pazar olan ABD pazarının ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapıyoruz. Bizim gibi hafif silahtan mühimmata, ağır silahlardan entegre sistemlere kadar geniş bir ürün gamı olan pek fazla şirket yok dünyada. Bu bağlamda Sarsılmaz, artık dünya liginde de en üst seviye şirketlerden biri konumunda.

Bizi farklı kılan bir diğer özelliğimiz de ürünlerimizin, yalnızca tabancadan ibaret olmaması ve askeri silahlarımızın, bir ürün ailesi şeklinde; makineli tabanca, piyade tüfeği ve makineli tüfekleri de içermesi.
Ufukta Yeni Şirketler Var
MSI Dergisi: Sarsılmaz’ın bundan sonraki hedeflerinde; benzer şekilde yeni bir şirketin kuruluşu ya da satın alınması yer alıyor mu? Okuyucularımıza verebileceğiniz ipuçları var mı?
Latif Aral ALİŞ: Zincirin, zayıf ve yorulmuş halkalarını çok iyi biliyoruz. Bu eksiklikleri gidermek ve güçlendirmek için gereken adımları atarak bünyemize katacağımız yeni şirketlerimiz olacak. Henüz kamuoyuna duyurmadığımız; ama buradan ipucunu vermek istediğim, hassas döküm konusunda ülke lideri olan ve kısa süre içerisinde, gelişmiş üretim kabiliyetlerini, daha da yeni teknolojik yatırımlar yaparak bünyemize katacağımız ve üretimimizi taçlandıracağımız bir yüksek teknoloji şirketimiz daha var.
Ayrıca yakın dönemde, sistem bütünlüğü ve entegrasyonu için, yazılım ve elektronik kontrol kabiliyetlerimizi de yeni şirketler ile geliştirmeyi planlıyoruz.
MSI Dergisi: Biraz da projelerden ve ürünlerden bahsedecek olursakÖzgün Yerli Tabanca Geliştirme (ÖYTG) Projesi kapsamında ürettiğiniz SAR9 METE tabancasına ilişkin teslimatlarınızın son durumu nedir?
Latif Aral ALİŞ: Bu yıl sonu itibarıyla ÖYTG Projesi kapsamındaki SAR9 METE teslimatlarımız, büyük oranda ve başarı ile tamamlanıyor. Sözleşme gereği, bu projedeki teslimatlarımız, 2030 yılına kadar programlanmış durumda. Kullanıcılardan aldığımız geri beslemeler, bizi çok mutlu ediyor. Zaten SAR9 METE, Savunma Sanayii Başkanlığı’mızın (SSB), her markadan tabancayı yarıştırdığı zorlu testleri açık ara birincilikle tamamlayarak güvenlik güçlerinin hizmetine sunuldu. Böyle bir özgün tabancayı ülkemize kazandırmaktan dolayı çok gururluyuz.
Kuruluşundan beri, kaliteyi ve müşteri memnuniyetini en ön planda tutması sayesinde, dünyada da aranan bir marka. Bugüne kadar ihracat yaptığımız bütün ülkelerden aldığımız geri dönüşlerde, çok yüksek seviyede bir müşteri memnuniyeti yakaladığımızı görüyoruz.
SAR 9 SC, Gizli Taşıma için Tasarlandı
MSI Dergisi: Sarsılmaz’ın, yakın zamanda lansmanını yapmayı planladığı ya da hâlihazırda geliştirdiği yeni bir tabanca var mı?
Latif Aral ALİŞ: En yeni ürünlerimizden birideSAR 9 SC. 9×19 mm çapındaki, polimer gövdeli ve SUBCOMPACT sınıfındaki bu yarı otomatik tabancamız, 12+1 mermi kapasitesine ve 85 mm namlu uzunluğuna sahip. Bu tabanca, gizli taşımaya uygun olarak tasarlandı ve genellikle güvenlik güçlerimiz tarafından, ikincil silah olarak tercih ediliyor.

SAR 762 MT-A, uzaktan komutalı silah sistemlerine entegre edilmek üzere geliştirildi.MSI Dergisi: Tabanca konusunda, ABD pazarı, dünyanın en büyük ve en önemli pazarı konumunda. Sarsılmaz’ın bu pazardaki faaliyetleri ve konumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Latif Aral ALİŞ: Dünyadaki en büyük silah pazarı olan ABD’de, SAR USA şirketimizle etkin bir şekilde faaliyet gösteriyoruz. Satışlarımız, sürekli artan bir trendle ve başarı ile devam ediyor. Bildiğiniz gibi devletimizin Turquality programına dahiliz ve bu programdaki hedef pazarımız bütün dünya. Bu noktada, ürün portföyümüzün genişliği, bizim için büyük avantaj sağlıyor. SAR USA’in satış pazarlama ekibi, ABD’nin her eyaletinde, çok aktif olarak etkinlikler düzenliyor. Yaygın bir satış ağı oluşturduk. Adım adım ABD’de üretim alt yapısı da oluşturmaya çalışıyoruz. En kısa sürede, orada üretime de başlayacağız.
Tablo 1. SUBCOMPACT sınıfındaki SAR 9 SC’nin Teknik Özellikleri
Çap | 9×19 mm |
Mermi Kapasitesi | 12+1 |
Şarjör tipi | Metal Şarjör |
Toplam Uzunluk | 165 mm |
Toplam Yükseklik | 122 mm |
Toplam Genişlik | 27 mm |
Namlu Uzunluğu | 85 mm |
Dönü Uzunluğu | 1/10’’ |
Namlu Tipi | Sağ Dönüşlü 6 Yiv/Set |
Ateşleme Sistemi | Yarı Otomatik |
Emniyet Sistemi | İğne Emniyeti, Tetik Emniyeti ve Düşme Emniyeti |
Ağırlık (şarjörlü, boş ağırlık) | 500 ± 20 gr |
Sarsılmaz, Makineli Tüfek Teslimatlarına Başlıyor
MSI Dergisi: Sarsılmaz, bir yandan da 7,62×51 mm çapındaki SAR 762 MT ve 12,7×99 mm çapındaki SAR 127 MT model makineli tüfekler üzerinde çalışıyor. Bu silahlarla ilgili üretim kapasiteniz nedir?
Latif Aral ALİŞ: Bu iki proje de SSB’nin başlattığı projeler. Pandemi şartlarında olmamıza rağmen, SAR 762 MT’nin, ilk 100 adet teslimatını yapıyoruz. Başlangıç aşamasında, bu modelden ayda 250 adet üretmeye başladık. Hedefimiz ise üretimi ayda 500 adet yapabilmek.
SAR 127 MT’de ise prototip çalışması devam ediyor. 2021 başında hazır olacağız. Bu modelde planımız da ilk etapta, ayda 200 adet üretim yapmak. Talep durumuna göre, bu sayıyı arttırabiliriz. Bu üretimler için gerekli yatırımları yaptık; yapmaya da devam edeceğiz.




Sarsılmaz, 12,7 mm Ağır Makineli Tüfekte Bir İlki Başaracak
MSI Dergisi: Sarsılmaz, bu silahlar üzerinde ne gibi iyileştirmeler yapmayı ön görüyor?
Latif Aral ALİŞ: SAR 127 MT’nin muadili olan silahlar, uzun yıllardan bu yana üretimdeler. Fakat Sarsılmaz olarak bizim esas katkımız, uyguladığımız üretim teknikleri ve malzeme iyileştirmeleri konularında oluyor. Hayata geçirdiğimiz en önemli gelişme ise uçaksavar olarak da kullanılan bu silahın namlu ömrünü arttıran malzeme konusundaki çalışmaları, bizim de uygulamamız oldu. Ancak klasik yöntem dışında, farklı bir uygulamayı da dünyada ilk defa kullanacağız.
SAR 762 MT’de ise yine yeni üretim teknikleri kullandık ve malzeme iyileştirmeleri yaptık. Onlarca kalifikasyon testini de ilk seferde başarılı bir şekilde geçtik. Bu konuda, SSB’nin ve kullanıcıların büyük desteklerini gördük ve herkese çok teşekkür ediyoruz.
MSI Dergisi: Sarsılmaz’ın, makineli tüfek alanında yeni bir ürün geliştirme hedefi var mı?
Latif Aral ALİŞ: Makineli tüfeklerin her çeşit kalibresinde çalışmalarımız başladı. 2021’de, yeni kalibrelerimizi de ülkemizin hizmetine sunacağız. Böylece NATO standardındaki tüm silahları üreterek makineli tüfek portföyümüzü tamamlamış olacağız.

MSI Dergisi: Sarsılmaz son olarak, Düzce’deki fabrikasının hemen yanında, büyük bir atış poligonu kuruyordu. Bu yatırımınızın son durumu hakkında bilgi alabilir miyiz? Ne zaman faaliyete geçecek?
Latif Aral ALİŞ: Poligon inşaatı projesi, Sarsılmaz ve TR MEKATRONİK’in ortak ihtiyaçları için tanımlandı. Yer altında, 250 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğinde, dev bir modern poligon inşa ediyoruz. Atış koridorları ve ömür atış odaları, Sarsılmaz ve TR MEKATRONİK için ayrı ayrı inşa edilen poligonumuzda, her iki koridora hizmet veren, ortada üçüncü bir koridor daha bulunuyor. Bu koridorların biri makineli tüfekler, biri de 20 mm ve 25 mm’lik toplar için olacak. Burada, makineli tüfekler ile 20 mm ve 25 mm’lik topların tüm testlerini yapacağız. Askeri standartlara (MIL-STD dokümanlarına) göre inşa edilen poligonumuzda; iklimlendirme, ömür ve dağılım gibi tüm testler yapılabilecek.
Poligonun üstünde, silahlarımızın testi için gerekli ekipmanlar ve özel test kabinlerinin bulunacağı bir test odamız olacak. 6.000 metrekarelik poligonumuzun yer altı inşaatı, %75 seviyesinde bitti. 2021 bahar aylarında da tamamını devreye almayı planlıyoruz.

İhracat, Ar-Ge Motivasyonunu da Arttırıyor
MSI Dergisi: İhracatın, Sarsılmaz’ın faaliyetlerinde nasıl bir yeri var?
Latif Aral ALİŞ: 81 ayrı ülkeye yaptığımız ihracat, faaliyetlerimiz içerisinde önemli bir yer tutuyor. Türkiye’nin, her çeşit silahı ihraç eden bir firması olmamız da ihracata verdiğimiz önemi gösteriyor. Bunun yanında, ülkelerin farklı silahlar talep ediyor olmaları, ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla motive olmamızı da sağlıyor. Bu açısından da ihracat, bizim için çok önemli.

MSI Dergisi: Güncel ihracat projelerinizle ilgili bilgi verir misiniz?
Latif Aral ALİŞ: ABD’ye yaptığımız ihracatın artışı, bizi, orada kendi firmamızı kurmaya yöneltti. SAR USA firmamız aracılığı ile son dönemlerde, önceki yıllarda yapmış olduğumuz ihracatları katlayarak devam ediyoruz. Elde ettiğimiz bu başarıyı devam ettirecek ve daha da geliştirecek şekilde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Silah ihracatında önemli hususlardan birisi de diğer ülke ordularının kadro silahı olarak görev yapacak silahları ihraç edebilmek. Biz bu konuda çok başarılı çalışmalar yürütüyoruz. Ürün gamımızın; tabanca, makineli tabanca, piyade tüfeği ve makineli tüfek gibi çok çeşitli ürünleri içeriyor olması ve bu ürünlerde de ürün yelpazemizin genişliği sayesinde, beklentisi ne olursa olsun müşteri taleplerini karşılayabilecek durumdayız.

Kuruluşundan beri, kaliteyi ve müşteri memnuniyetini en ön planda tutması sayesinde, dünyada da aranan bir marka. Bugüne kadar ihracat yaptığımız bütün ülkelerden aldığımız geri dönüşlerde, çok yüksek seviyede bir müşteri memnuniyeti yakaladığımızı görüyoruz.
Sarsılmaz: 140 Yıllık Global bir Marka
MSI Dergisi: Sarsılmaz’ın ürünlerini, dünya genelindeki rakiplerinin önüne geçiren özellikler ve nitelikler neler?
Latif Aral ALİŞ: Sarsılmaz, bilindiği gibi 1880 yılında kurulmuş bir firma ve global bir marka. Kuruluşundan beri, kaliteyi ve müşteri memnuniyetini en ön planda tutması sayesinde, dünyada da aranan bir marka. Bugüne kadar ihracat yaptığımız bütün ülkelerden aldığımız geri dönüşlerde, çok yüksek seviyede bir müşteri memnuniyeti yakaladığımızı görüyoruz. Bu, bizi dünya genelinde rakiplerimizin önüne geçiren en önemli özelliğimiz.
Bizi farklı kılan bir diğer özelliğimiz de ürünlerimizin, yalnızca tabancadan ibaret olmaması ve askeri silahlarımızın, bir ürün ailesi şeklinde; makineli tabanca, piyade tüfeği ve makineli tüfekleri de içermesi. Bu şekilde, en küçük çaptaki tabancadan başlayarak, 12,7 mm makineli tüfeklere kadar üretim yapan bir firmaya, doğal olarak ve haklı olarak daha fazla güveniliyor. Bu özelliklerimiz, bizi dünyada aranan bir marka haline getiriyor. Farklı çaplarda değişik modellerde hafif ve ağır silahlar imal ettiğimizden dolayı otomatik olarak muhtelif malzemeler ve farklı imalat teknolojileri kullanmaktayız. Bu proses zenginliği, imalat kalitemizi otomatik olarak yukarı çıkartıyor. Bu bilgi ve kültür Ar-Ge ve mühendisliğinize de ivme kazandırıyor.

MSI Dergisi: İhracat ile ilgili hedefleriniz neler?
Latif Aral ALİŞ: Ülkemizin, özel sektördeki en teknolojik ve tek büyük silah fabrikası olarak, ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısını 81’den yukarıya taşımak, en büyük hedefimiz. Bu ülkelerin sayısını arttırırken bir taraftan ülkemizde ürettiğimiz ürünlerimizi ihraç etmek diğer taraftan da o ülkelerde, gerektiğinde fabrikalar kurup, teknoloji transferi yapmak ve müşterek üretim gerçekleştirerek dost ülkelerin asker ve polislerinin her türlü silah ihtiyacını karşılamak istiyoruz.
Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş’e, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.