Ana Sayfa Manşet SASAD’ın, Yeni Yönetim Kurulunun da Belirlendiği 31’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

SASAD’ın, Yeni Yönetim Kurulunun da Belirlendiği 31’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SaSaD), Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılında gerçekleştirilemeyen 31’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı, 30 Mart’ta gerçekleştirdi. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katıldığı seçimli toplantıda, derneğin yeni Yönetim Kurulu da belirlendi.

SaSaD Yönetim Kurulu’nda yer alan diğer üyeler ise Genel Kurul’da alınan oy sayılarına göre, şu şekilde sıralandı:

  • FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt
  • AYESAŞ Genel Müdürü Öner Tekin
  • HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar
  • ROKETSAN Müdürü Murat İkinci
  • ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün
  • Alp Havacılık Temsilcisi Yılmaz Güldoğan
  • Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yasin Akdere
  • NANObiz Genel Müdürü Zeynep Öktem
  • Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan
  • STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz
  • TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil
  • Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay
  • BİTES CEO’su Uğur Coşkun

Genel Kurul’da, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeleri de seçildi. Denetleme Kurulu üyeleri; HAVELSAN Temsilcisi Yeşim Dodi, FNSS Temsilcisi Haldun Olgun ve SİMSOFT Temsilcisi Gökçe Yıldırım Kalkan oldu. Disiplin Kurulu ise Altınay Havacılık Temsilcisi Mahmut Bayrak, FNSS Temsilcisi Aybars Küçük ve İleri Mekanik Temsilcisi Halit İleri’den oluştu.

Sektörün İhracatı Masaya Yatırıldı

Genel Kurul Toplantısı, SaSaD Yönetim Kurulu Başkanı Öner Tekin’in açılış konuşması ile başladı. Tekin, şunları söyledi: “2000’li yılların başlarında yerlilik oranının %20’lerde olduğu bir tablo vardı. Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) ülkemiz savunma sanayisini geliştirme ve Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını en modern ekipmanlarla yerel sanayiden karşılama misyonu kapsamında, bugün bu oran %60’ların üzerine çıkmış bulunmaktadır. Hedef, 2023 yılında %75’lere erişmektir. Bunun yanında SSB’nin 2019-2023 Dönemi Stratejik Plan’ında; sektörün satış tutarının 2023’te 26,9 milyar dolara; ihracatının, yine 2023’te 10,2 milyar dolara ve sektörde istihdam edilen personel sayısının da aynı dönemde 79.300 kişiye çıkması öngörülmektedir.”

Stratejik Plan’da, sektörü, uluslararası platformlarda çok daha önemli bir oyuncu haline getirecek zorlayıcı hedeflerin de yer aldığının altını çizen Tekin, sektörün ihracat performansı hakkında ise şunları söyledi: “Sektör, artık platform ve sistem seviyesinde ihracat yapmaya başlamış bulunmaktadır. Bu ürün gamı ile ihracatımızın çok daha yüksek seviyelere ulaşmasını beklemekteyiz. İhracattaki olumlu gelişmenin, yurt içi pazar için benzer bir gelişme yaratacağını da öngörüyoruz ve bunun ilk işaretini, 2018 performans verilerinde zaten almış idik. Devletten devlete kredi, satış ve garanti uygulamasının yasal zemini oluşturulabilir ve etkinliğimizi politik gelişmeler nedeni ile kısmen yitirdiğimiz Orta Doğu pazarına tekrar aynı etkinlikte girme koşullarını yakalar isek ihracattaki bu ivmelenmenin de çok daha ileri gideceğine inanıyoruz.”

SaSaD Yönetim Kurulu Başkanı Öner Tekin

Sürdürülebilirlik için İhracat Şart

Tekin’in ardından söz alan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de sürdürülebilirlik için ihracatın önemine dikkat çekti: “Son beş yıllık verilere baktığımızda ihracatımız %30 artarken, ithalatımız yaklaşık %60 oranında azalmıştır. Bu başarı, savunma sanayii firmalarımızdan alt yüklenicilerimize; üniversitelerimizden, KOBİ’lerimize, bir ekosistem başarısıdır. Bu başarıda katkısı olan tüm ekosistemimizi tebrik ediyorum. Ancak şu da bir gerçektir ki; sürdürülebilirliğin en önemli unsurlarının başında ihracat gelmektedir. İkinci en önemli unsur ise küresel ölçekteki dünya pazarında çeşitli şirketlerle beraber çalışabilmek, onlara iş üretebilmek, hatta bazı ürün ve teknolojilerde en önde gelen şirketleri ortaya çıkartmak ve dünyada da belki o alanda en çok aranan, en çok ihtiyaç duyulan teknolojiyi ve ürünü ortaya koyan şirketler olabilmektir. Yeni ihracat modelleri, metotları ve teşebbüslerini konuşmamız, stratejileri belirlememiz gerekmektedir. Aynı şeyleri yaparak aynı sonuçları alırız; ama artık değişik şeyler yapmak, değişik sonuçlar almak ve daha ileri gitmek gerekiyor.”

Prof. Dr. Demir, bu noktada, ihracattaki kritik konulardan biri olan kredi hususuna değindi: “Eximbank kredilerinin kısıtlarını biliyorsunuz. Ama şu da bir gerçek: Devletimizin şu aşamada kredi sağlama imkanları çok fazla değil. Ancak birçok ülkede örneğini gördüğümüz gibi, çeşitli finansman mekanizmalarını oluşturup, fiyatlarımızı eğer yalın ve etkin bir üretim metodu ile aşağı çekebilirsek, üzerine koyacağımız kâr marjları ile finansman maliyetlerini karşıdaki ülkeye cazip gelecek bir formata sokabiliriz. Yani gerçek finansman maliyetinin bir kısmını kârlarımızdan üstlenip yine karşı ülkeye, rakiplerimizin verdiği finansman alternatiflerine eş ve daha iyi bir teklif sunmamız da mümkün.”

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir

Hedef, Tüm Dünya Pazarları Olmalı

Başkan Demir, sektörün hedefinin, tüm dünya pazarı olması gerektiğinin altını çizdi: “Ne kadar uğraşırsak uğraşalım, ne kadar yetenekli şirketlerimiz olursa olsun, Türkiye pazarı, gerek savunma sanayisi olsun gerek diğer alanlar olsun, uzun vadede çok geniş bir sanayiyi ve üretim ekosistemini besleyecek kadar büyük değil. Nüfus olarak 7 buçuk milyarlık dünyada, 80 milyonu hedef almak, çok fazla şirketi ayakta tutmaz ve sürdürülebilir olmaz. Artık küreselleşen dünyadan bahsediyoruz. Gerek savunma sanayisi alanında gerekse diğer alanlarda biz dünya liginde oynayan şirketler olmalıyız.”

Konuşmaların ardından, seçim aşamasına geçildi ve üyeler, verdikleri oylarla SaSaD’ın yeni Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Denetleme Kurulu üyelerini belirlediler.

SASAD’ın Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay Oldu

SaSaD’ın Yeni Yönetim Kurulu’nun ilk toplantısında, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay, SaSaD’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararlara göre, BİTES CEO’su Uğur Coşkun, SaSaD Yönetim Kurulu Başkan Vekili, NANObiz Genel Müdürü Zeynep Öktem ise Sayman Üyesi oldu.

Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay, SaSaD’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi.
BİTES CEO’su Uğur Coşkun, SaSaD Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak belirlendi.
NANObiz Genel Müdürü Zeynep Öktem, SaSaD Sayman Üyesi oldu.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.