Ana Sayfa Kapak Dosyası Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sarsılmaz Silahlarıyla Test Atışı Yaptı: “Sarsılmaz’ın Başarılarını Yerinde Gördük”

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sarsılmaz Silahlarıyla Test Atışı Yaptı: “Sarsılmaz’ın Başarılarını Yerinde Gördük”

SAR 127 MT

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk savunma sanayisinin lider kuruluşlarından Sarsılmaz Silah Sanayi’nin üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Demir, 150 yılayaklaşan deneyimiyle uluslararası arenada lider markalardan biri olmayı başaran Sarsılmaz’ın tasarımını gerçekleştirip yerli imkânlarla ürettiği silahları da test etti.

Savunma sanayisisektöründe tabanca, makinalı tabanca, piyade tüfeği, makinalı ve ağır makinalı tüfeklerin yanı sıra TUSAŞ’ın ortaklığıyla kurduğu TR Mekatronik çatısı altında 20 ve 25 mm top tasarım ve üretimini de yerli ve milli imkânlarla gerçekleştirmeyi başaran Sarsılmaz, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve beraberindeki heyeti, Düzce’de bulunan üretim tesislerinde ağırladı.

Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir

Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş’in karşıladığı heyette,Prof. Dr. Demir’in yanı sıra Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Silah ve Mühimmat Daire Başkanı Mehmet Emin Dalfesoğlu, Sanayileşme Daire Başkanı İrfan Özsert ve Güvenlik ve Teçhizat Daire Başkanı Bilkutay Yılmaz yer aldı.

Fabrikada bulunan üretim hatları hakkında yetkililerden detaylı bilgi alan Prof. Dr. Demir, tesislerde gerçekleştirdiği incelemenin ardından poligona geçerek Sarsılmaz tarafından tasarlanan ve yerli imkânlarla üretilen silahları test etti.

Deneyimin Adı SAR 56

Prof. Dr. Demir ve beraberindeki heyet, tesislerdeki incelemelerine, Sarsılmaz’ın MPT-76 piyade tüfeklerinin seri üretiminden elde ettiği deneyim ve sahadan aldığı geri bildirimler doğrultusunda geliştirdiği SAR 56 piyade tüfeğinin gövde üretim hattıyla başladı. Ardından SAR 762 MT üretim hattında incelemelerde bulunan Prof. Dr. Demir, yetkililerden SAR 762 MT’nin kasa alt plakasının üretim ve kontrolü hakkında bilgi aldı.

Sarsılmaz yetkilileri, Prof. Dr. Demir’e, SAR 762 MT kasa alt plakalarının üretimi ve kontrolü hakkında bilgi verdi.

Türk savunma ve havacılık sanayisinin dışa bağımlılıktan kurtulması adına büyük önem taşıyan kesici takım üretim ve bileme hattını gezen Prof. Dr. Demir ve beraberindeki heyet, uluslararası sertifikasyona sahip kalibrasyon bölümünde de incelemelerde bulundu. Ardından, Sarsılmaz’ın yerli ve milli silah geliştirme başarısında büyük rol oynayan Ar-Ge merkezine geçen Prof. Dr. Demir’e, prototip bölümündeki çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Türkiye’nin İlk Yerli ve Milli Uçaksavarı SAR 127 MT

Prof. Dr. Demir ve beraberindeki heyetin dikkatle incelediği bölümlerden biri de SAR 127 MT uçaksavar namlu üretim ve montaj hatları oldu. Prof. Dr. Demir ve beraberindekiler; bir askeri birliğin ihtiyaç duyduğu tüm silahları üretebilme kapasitesine sahip olan Sarsılmaz’ın, 12,7 mm Makinalı Tüfek Tasarım Veri Paketini Hazırlama ve Üretim Projesi çerçevesinde yürüttüğü faaliyetleri yerinde inceledi.

Çok Yönlü Bir Silah: Karada, Havada ve Denizde…

Sarsılmaz, tüm kara platformlarında kullanılacak 12,7×99 mm kara makineli tüfeğinin ağırlığını azaltarak ileri mühendislik ve optimizasyon yöntemleriyle yüksek hızda atım yapacak şekilde yeniden tasarladığı; hava ve deniz versiyonlarını geliştirme ve üretme faaliyetlerini de içeren SSB projesini, Türkiye’de tek başına üstlenen firma olmayı başarmıştı.

Prof. Dr. Demir, SAR 127 MT uçaksavar namlu üretim ve montaj hatlarını gezdi.

SAR 127 MT, TUSAŞ tarafından üretilen HÜRKUŞ-C uçaklarının kanat altına ve helikopterlere bir pod içerisinde yerleştirilerek kullanılacak olan hava versiyonunun yanı sıra üstün korozyon direnci olan ve namlu hedef balistiği etkinleştirilen deniz versiyonuyla karada, havada ve denizde Türk Silahlı Kuvvetlerine güç katacak.

Prof. Dr. Demir, Sarsılmaz Silahlarıyla Test Atışı Yaptı

Tesislerde gerçekleştirilen gravür işlemeleri hakkında da detaylı bilgi alan Prof. Dr.Demir; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün kullanımına sunulan makineli tabanca ve piyade tüfeklerini de incelendi. Prof. Dr. Demir, daha sonra tesislerde yer alan poligona geçerek Sarsılmaz tarafından tasarlanan ve yerli imkânlarla üretilen farklı tiplerde silahlarla test atışı gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Demir: “Dünya markası Türkiye, kendini gösterecektir.”

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Demir, “Hemen hemen her kalibre silahta başarılara imza atan sektörümüzü tebrik ediyorum. Bugün Sarsılmaz’ın başarılarını yerinde gördük. Emeği geçen tüm paydaşları tebrik ediyorum. Dünyada marka olmaya doğru daha nice başarılara imza atacağımıza eminim. Daha üst kalibre silahlara doğru olan yolculuğumuzda da dünya markası Türkiye, yine kendini gösterecektir.” dedi.

Sarsılmaz’ın kendi kesici takımlarını da ürettiği ve bileme yaptığı bölümde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Demir’e, dışa bağımlılıktan kurtulma açısından bu bölümün taşıdığı önem anlatıldı.

Prof. Dr. Demir: “Türkiye’de savunma sanayisinin önü açık.”

7 sene kadar önce, bir piyade tüfeği bile olmayan ülkede şimdi çeşitli üreticilerin çok çeşitli tüfek ve silah ürettiklerine şahit olunduğunu belirten Prof. Dr. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bugün, Sarsılmaz şirketimizin yaptığı 12,7×99 mm silahın araç üstü versiyonunu burada test ettik. Bu silahın kara ve hava platformlarının yanı sıra deniz araçlarında kullanılan modelleri de yapılmaya devam ediliyor. Aynı zamanda araç üstü 7,62×51 mm makineli tüfeğimizin de denemesini yaptık. Bunun yanında MPT silahımızın, gaz piston sistemi Sarsılmaz mühendislerinin bilgi birikimi ile değiştirilmiş ve hafifletilerek MPT-SH modeli geliştirilmiştir. Kuvvetlerimizin isteklerine göre yapılan değişikliklerle 12,7×99 mm uçaksavar, 7,62×51 mm makineli tüfek ve piyade tüfeği, 5,56×45 mm makineli tüfek ve piyade tüfeği, 7,62×39 mm piyade tüfekleri ve 9×19 mm kalibre tabanca ve makineli tabancaların her türlüsünün burada gayet iyi ve titiz bir şekilde üretildiğini görüyoruz. Artık Türkiye silahta bir dünya markası ve nasıl ki tabancalarımız dünyada bir marka oldular, görüyoruz ki çeşitli kalibre tüfeklerimiz de artık bir dünya markası olma yolundalar. Giderek daha üst kalibrelere doğru silahlar üretiyoruz. 12,7×99 mm bunun bir örneği. Daha sonra 20, 25 ve 30 mm gibi kalibrelerde de ürünlerimizin çıktığını yavaş yavaş göreceğiz. Bu başarı Türkiye’nin, bu başarı hepimizin, bu başarı ile aslında Türkiye’de savunma sanayisinin önü açık. Devlet ve özel sektör hep beraber bu konuda muhtelif ürünlere imza atacağız.”

Aliş: “Bir askeri birliğin ihtiyaç duyduğu tüm silahları üretebiliyoruz.”

Prof. Dr. Demir’e savunma sanayine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ise Sarsılmaz’ın uluslararası arenada elde ettiği başarılarla da dikkat çektiğini belirtti. Türk savunma sanayisinin atılım içinde olduğunu ve bu yükseliş trendinin devam ettiğini vurgulayan Latif Aral Aliş, “Sarsılmaz olarak bu yolda elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Düzce’deki 100 bin metrekarelik Sarsılmaz tesislerinde bir askeri birliğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek her türlü silahı üretebiliyoruz. 80’den fazla ülkeye ihracat yapan ve 23 ülkenin silahlı kuvvetleri ile kolluk güçleri tarafından kullanılan ürünlerimizle dünyanın sayılı üreticileri arasındayız. Spor silahlarından tabanca ve otomatik tabancalara, piyade tüfeklerinden makineli-ağır makineli tüfeklere ve top üretimine kadar 300’ün üzerinde üründen oluşan yelpazeye sahibiz. Sarsılmaz ayrıca TUSAŞ ortaklığıyla kurulan TR Mekatronik firmasının tasarımını ve üretimini üstlendiği, ATAK helikopterlerine entegre edilecek 20 mm döner mekanizmalı toplar ile taktik tekerlekli zırhlı araçlar üzerine monte edilecek zincir mekanizmalı 25 mm topları ve HÜRKUŞ-C yakın hava desteği uçağına entegre edilmesi hedeflenen 127 MT Air ile pod sistemini geliştiriyor.” dedi.

Sarsılmaz’ın Ar-Ge Müdürlüğü’nü de ziyaret eden Prof. Dr. Demir’e, prototip bölümünde yürütülen faaliyetler hakkında bilgi aktarıldı.

Türkiye’de SAR 762 MTDönemi Başladı

Sarsılmaz, 7,62×51 mm çapındaki SAR 762 MT makineli tüfeklerin teslimatlarına da başladı. Silahın ilk teslimatları, Jandarma Genel Komutanlığına yapıldı ve silahlar, 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araç üzerindeki uzaktan komutalı silah sistemine entegre edildi. SAR 762 MT’nin A, B, C ve D olmak üzere dört farklı sürümü bulunuyor. Bunlardan SAR 762 MT-A, uzaktan komutalı silah sistemlerinde (UKSS) kullanılabiliyor. Piyadenin kullanımı için geliştirilen SAR 762 MT-B modeli ise hem çatal ayak ile hem de üçayaklı sehpa üzerinden ateşlenebiliyor. SAR 762 MT-C’nin ise ALTAY ana muharebe tankında, eş eksenli (coaxial) makineli tüfek olarak kullanılması hedefleniyor. SAR 762 MT-B ile benzer özelliklere sahip olan SAR 762 MT-D’nin ise ilave olarak, dakikadaki atım hızı, 3 konumlu gaz valfi sayesinde değiştirilebiliyor. Bölge hedefleri için etkili menzili 1.100 m olan makineli tüfeğin azami menzili ise 3.725 m. Silahın farklı modellerinin ortalama ağırlığı da 12 kg.

Sırada SAR 127 MT’nin Teslimatları Var

Sarsılmaz tarafından üretilen 12,7×99 mm’lik ağır makineli tüfek SAR 127 MT ise hem tam otomatik olarak çalışabiliyor hem de tek tek atış yapabiliyor. SAR 762 MT-A’ya benzer şekilde, UKSS’lere de entegre edilebilecek olan SAR 127 MT, ayrıca gerekli arayüz bağlantıları yapılarak kara, deniz ve hava araçlarına da takılabilecek. Yaklaşık 38 kg ağırlığındaki silahın, üçayaklı sehpa ile kullanıldığında bölge hedefleri için etkili menzili 1.830 m’ye ulaşıyor. Sarsılmaz, bu silahın ilk teslimatı için gün sayıyor.

SAR 9’a Gen2 Dokunuşu

Sarsılmaz, SAR 9 ailesinin yeni ve ilave özelliklerle geliştirilen sürümleriyle öne çıkıyor. Bu sürümlerin isimlerinde, “Gen2” ifadesi yer alıyor. Sarsılmaz, yarı otomatik tabanca tasarımı konusundaki uzmanlığını, SAR9 Gen2 modeliyle bir adım öteye taşıyor. SAR 9 ailesinin bu yeni üyesi; hafifletilmiş tetik, red-dot benzeri nişangâhların kullanımına olanak tanıyan kapak üzerindeki yuva ve sökülüp takılabilen yuva kapakçığı gibi yenilikler barındırıyor. Kullanıcısına farklı opsiyonlar sunan bu özellikler; optik nişangâhların kullanımının yanı sıra klasik gez ve arpacık setiyle de atış yapabilmeyi mümkün kılıyor. Ergonomik ve estetik bir tasarıma sahip olan SAR9 Gen2, havacılıkta da kullanılan yüksek dayanımlı 7075 T6 serisi alüminyumdan üretiliyor. Çok daha hassas bir atış sağlayan tabancanın tetiği ise kullanıcı talepleri doğrultusunda düz bir yapıda ve 3 farklı renk seçeneğiyle tasarlandı. SAR 9’un Gen2 sürümünde ayrıca, şarjör kapasitesi de 19 fişeğe yükseltildi.

Sarsılmaz yetkilileri, Prof. Dr. Demir’e, gravür işlemeleri hakkında bilgi verdi.

SAR 9 SP, Özel Görevler için Üretildi

Bir diğer SAR 9 modeli SAR 9 SP ise özel görev birliklerine yönelik pek çok önemli özellikle birlikte geliyor. Bunlardan ilki, tabancanın namlusunda yer alan susturucu bağlantısı. Bunun yanında atıcılar, tabancanın yükseltilmiş fiber optik trityumlu gez ve arpacığı sayesinde, tabancaya susturucu ve red-dot takılıyken dahi rahatlıkla nişan alabiliyor. Ayrıca gez ve arpacıktaki trityum, karanlık ortamlarda dahi doğru nişan almayı kolaylaştırıyor. SAR 9 SP, şarjör kılavuzu ve kordon halkası gibi özelliklere de sahip. SAR 9 SP’nin kapağının üzerindeki soğutma kanalları ise özellikle seri atışların ardından namlunun daha hızlı soğumasını sağlıyor. Ayrıca tetik üzerindeki iğne kurulu göstergesi; atıcıyı, tetiğin atışa hazır olup olmadığı konusunda bilgilendiriyor. Üzerindeki Cerakote marka özel seramik kaplama ise tabancanın sıcaklık, nem ve güneş ışınları gibi nedenlerle yıpranmasını engelliyor.

Kendisi Küçük, Etkisi Büyük: SAR 9 SC

Sarsılmaz’ın SAR 9 SC modeli, gizli görevler icra edecek güvenlik güçleri için geliştirdi. Bu tabanca, boyutları itibarıyla sub-kompakt sınıfında yer alıyor. Bu sayede yedek tabanca olarak taşımaya uygun, taşıması ve saklaması kolay bir model olarak öne çıkıyor. Tabancanın, bu yönüyle özellikle ABD gibi, sivillerin yaygın şekilde tabanca kullandığı pazarlarda da önemli başarılar elde etmesi bekleniyor. SAR 9 ailesinin sub-kompakt sınıfında tasarlanan en küçük üyesi SAR 9 SC, 12 fişek kapasitesi ve 650 gramlık ağırlığıyla kullanıcısına profesyonel ve pratik kullanım olanağı sunuyor. Asgari şahlanma ve hızlı bir atış için tasarlanan SAR 9 SC, yalnızca 85 milimetre namlu uzunluğuyla gizli kullanım için dünya standartlarını yeniden belirliyor. Gece atışına da olanak sağlayan üç noktalı trityum-fiber nişangâha sahip olan tabanca, üyesi olduğu SAR 9 ailesindeki diğer tüm tabancalar gibi güvenliği ön planda tutuyor. İğne emniyetli yapısıyla dikkat çeken SAR 9 SC’de ayrıca, tetik emniyeti de bulunuyor.

Prof. Dr. Demir, üretim hattında yer alan Sarsılmaz modellerini inceledi.

Ön Cephede Güven Var: SAR 56

5,56×45 mm çapındaki SAR 56 piyade tüfeği, Sarsılmaz’ın son dönemde, ön cephede çarpışanlar için geliştirdiği silahlardan biri. Sarsılmaz, bu silahı, piyade tüfekleri alanında elde ettiği tüm birikimi sahadaki uzman personelden alınan geri besleme ile harmanlayarak geliştirdi. Böylece ortaya, kullanıcı dostu ve ergonomik bir silah çıktı. Gaz piston tahrik sistemine sahip SAR 56’nın ergonomisinin yanı sıra diğer bir önemli özelliği de farklı uzunluktaki namlu boyu seçeneklerine sahip olması. 7,5 inç, 11 inç ve 14,5 inç olmak üzere 3 farklı namlu boyu seçeneği ile gelen SAR 56, bu sayede, yakın mesafeden uzak menzile kadar farklı koşullarda gerçekleşebilecek tüm görevlere uygun bir çözüm olarak öne çıkıyor. Sarsılmaz, SAR 56’nın seri üretimine ve çeşitli kullanıcılara teslimatlarına başlamış durumda.

Sarsılmaz’ın Düzce’deki tesislerinin havadan görünümü.

Yakın Muharebede Fonksiyonel Güç: SAR 109T

Yakın muharebe ortamlarının taktik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özgün olarak geliştirilen SAR 109T makineli tabancası, modüler gövde yapısı ile geniş bir yelpazedeki çeşitli aksesuarların kolayca takılarak kullanımına olanak tanıyor. NATO standartlarına göre tasarlanmış aksesuar rayları bulunan gövde üzerine, standart montaj tertibatına sahip her türlü aksesuar takılabiliyor. Fonksiyonel prensip olarak geri tepme sistemiyle çalışan SAR 109T, 9×19 mm çapında standart NATO mühimmatı ateşliyor. SAR 109T makineli tabanca, dakikada yaklaşık 900 atım gibi yüksek bir hızda çalışıyor. 220 mm uzunluğunda namluya sahip olan SAR 109T’nin, 30 fişek kapasiteli tam dolu şarjörlü ağırlığı 3.032 gr. SAR 109T, kavramayı kolaylaştıran polimer ray kılıfları ve modern kompakt taktik dipçik gibi geliştirmelerle son dönemde yeni bir görünüme kavuştu. Bu silah; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sahada aktif şekilde kullanılıyor. SAR 109T’nin standart sürümünün yanı sıra sivil kullanıma yönelik olarak geliştirilen bir sürümü ve ayrıca bir de taşıma kolu bulunan sürümü bulunuyor.

Prof. Dr. Demir, Sarsılmaz ve TUSAŞ’ın ortaklığıyla kurulan TR Mekatronik firmasının tasarımını ve üretimini üstlendiği, ATAK helikopterlerine entegre edilecek 20 mm döner mekanizmalı topu da inceledi.

Türkiye’nin Milli Piyade Tüfeği: MPT-76 SH

Sarsılmaz, Milli Piyade Tüfeği Projesi kapsamında az sayıdaki firmayla beraber üretimini üstlendiği MPT-76’yı, kendi mühendis ve teknisyenlerinin çalışmaları sonucunda 470 gram kadar hafifleterek MPT-76 SH modelini geliştirdi. 7,62×51 mm NATO standartlarında mühimmat kullanan MPT-76 SH, 20 fişek kapasiteli şarjörle besleniyor. Dakikada 700 atım ve 800 m/s namlu çıkış hızına ulaşabilen, etkili menzili 600 metreyi bulan MPT-76 SH, modüler raylı el kundağı sayesinde her türlü aksesuarla geliştirilebilme özelliği taşıyor. Sarsılmaz’ın ürettiği MPT-76 SH piyade tüfekleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Emniyet Genel Müdürlüğünün envanterinde yer alıyor ve güvenle kullanılıyor.

Prof. Dr. Demir, tesislerde yer alan poligonda, Sarsılmaz tarafından tasarlanan ve yerli imkânlarla üretilen farklı tiplerde silahlarla test atışı gerçekleştirdi.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.