Ana Sayfa Haberler Savunma Sanayisinin Temsilcileri, İSO ve SAHA İstanbul Öncülüğünde Bir Araya Geldi

Savunma Sanayisinin Temsilcileri, İSO ve SAHA İstanbul Öncülüğünde Bir Araya Geldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul öncülüğünde, 23 Ocak’ta gerçekleştirilen 2’nci Savunma Sanayisi Buluşmaları, sektörü İstanbul’da buluşturdu. Törene katılan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kamu, özel sektör ve üniversite ekosistemini başarıyla hayat geçiren; 430 üyesiyle Türkiye’nin en büyük kümelenmesi olan SAHA İstanbul, bugün savunma ve havacılık sanayinin en önemli oyunculardan bir haline geldi.” dedi.

SAHA İstanbul, stratejik önemi ve teknolojik gelişime etkisiyle Türkiye’nin küresel gücünü belirleyen başlıca faktörlerden olan savunma sanayisinin “milli ve yerli” yapısına katkısını sürdürüyor. Bu kapsamda, SAHA İstanbul ve İSO’nun savunma sanayi temsilcilerini bir araya getirdiği, Savunma Sanayisi Buluşmaları’nın ikincisi, İstanbul’daki Swiss Otel’de gerçekleştirildi. Programa; Bakan Varank’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi,  İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve sektör temsilcileri katıldı.

 

Savunma, Diğer Sektörler Üzerinde Çarpan Etkisine Sahip

Programın açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şunları kaydetti: “Son dönemde geliştirilen projelerle savunmada sanayisinde yerlilik oranı %20’lerden %70’lere çıktı. Sektörü yalnızca silah, mühimmat ve askeri araç üretimi olarak düşünmeyelim. Belki de en önemli özelliği; diğer sektörler üzerinde bir çarpan etkisine sahip olması. Hem yarattığı üretim talebi hem de teknolojik geri beslemeler yoluyla makine, kimya, tekstil, otomotiv, bilişim, inşaat, gemi endüstrisi gibi birçok sanayi alt sektörüne de önemli katkıları oluyor.”

“2019’da, Savunma Sanayi İhracatı %35 Arttı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Hedefimiz uluslararası savunma sanayi üreticileriyle sadece taşeronluk yapmak değil, tam bağımsız Türk savunma sanayini oluşturmaktır.” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “18 sene önce %80 oranla dışa bağımlı olan savunma sanayi, bugün ekosistemde yer alan tüm aktörlerin katkılarıyla milli bir yapıya dönüşmüş oldu. 2019 yılında savunma ve havacılık ihracatı bir önceki seneye göre %35 artarak 2.4 milyar dolara ulaşmış oldu. Sektörde 50 bine yakın emekçi çalışıyor. Son 4 senede 400’ün üzerinde yerli patent başvurusu yapıldı. Malzeme olsun, alt sistemler olsun, teknoloji olsun artık her sistemde çalışmaları kendimiz yürütebiliyor, daha da önemlisi yönlendirebilecek insan kaynağımızı kendimiz yetiştirebiliyoruz. Türkiye, geleceğin savaş uçağı, uzun menzilli hava savunma sistemleri, uydu ve uydu fırlatma sistemleri gibi alanlarda ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Bu alanlarda çalışan ülke sayısı aslında bir elin parmağını geçmez. Daha önce bunları hayal bile edemezken şu anda küresel şirketlerle rekabet edebilecek ürünleri kendimiz geliştirebiliyoruz.”

 

“SAHA İstanbul, Savunma Havacılığın Önemli Oyuncularından Biri”

Kendi öz sermayesiyle yatırım yapan işletmeleri destekleyecek mekanizmalar için çalıştıklarını belirten Bakan Varank, SAHA İstanbul’a da değindiği konuşmasında, 5 yıl gibi kısa bir sürede 430 üyesi ile Türkiye’nin en büyük kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un, Türkiye’de üretilemeyen sistem ve alt sistemlerin geliştirilmesi konusunda, savunma sanayine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Bakan Varank, şöyle devam etti: “Kamu, özel sektör ve üniversite ekosistemini başarıyla hayat geçiren SAHA İstanbul, bugün, savunma ve havacılık sanayinin en önemli oyunculardan bir haline geldi. Sektörün gelişimine, yerlileşmesine katkı sağlayan pek çok başarılı projeye imza attı. Bugün yine SAHA İstanbul’un sektöre artı değerler sağlayacak projelerinden biri olan; savunma sanayinde üst düzey yöneticilere ve yönetici adaylarına yönelik TÜBİTAK TÜSSİDE ile gerçekleştirdiği Mini MBA programının diplomalarını verecek olmaktan mutluluk duyuyorum. SAHA İstanbul sektöre katkı sağlamaya devam edecektir. ”

SAHA MBA Mezunlarına Diplomalarını Bakan Varank Verdi

Açılış konuşmalarının ardından SAHA İstanbul ve TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliği ile savunma, havacılık ve uzay sektöründe faaliyet gösteren firmalara özel hazırlanan Yöneticilik Gelişim Programı “Mini MBA Programı” diploma törenine geçildi. 1’inci Mini MBA Programı’nı tamamlayan 17 sektör profesyoneline diplomalarını Bakan Varank verdi. SAHA MBA mezunlarıyla toplu fotoğraf çektiren Varank sözü mezunlara bıraktı. Mezunlar, kurumsal bir yapı içinde başarılı bir yönetim gerçekleştirmenin tüm aşamalarını profesyonel bir ekipten öğrendiklerini ve geleceğe yönelik vizyon kazandıklarını ifade etti.

 

“Savunma Sanayinde Yerli ve Milli Üretim Arayışları” paneli yapıldı

Program kapsamında; SAHA İstanbul ve İSO üyesi, savunma sanayinin önde gelen temsilcilerinin katılımıyla “Savunma Sanayinde Yerli ve Milli Üretim Arayışları” başlıklı panel gerçekleştirildi.

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Altınay Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay’ın moderatör olduğu panele konuşmacı olarak TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve STM Genel Müdürü Murat İkinci, Kale Savunma Genel Müdürü Latif Cengiz, ASELSAN Mali Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Güçlü ve HAVELSAN Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yanık katıldı.

STM olarak ihracat yaparken, ekosistem içerisinde yer alan, beraber çalıştıkları firmaların da ihracatını dolaylı yoldan yaptıklarına işaret eden STM Genel Müdürü Murat İkinci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin, Pakistan’la yapmış olduğumuz bir projede ülkemizden 30’a yakın sanayi kuruluşumuzun dolaylı olarak ihracatını gerçekleştirdik. Bunu yapmak ve bu başarıyı sağlamak bizim açımızdan önem taşıyor. Dünyada savunma sektöründe gelişmiş ülkelere bakıldığında, KOBİ’lere ciddi anlamda destek sağlayan bir sektörü kolaylıkla görebiliriz.”

 

1.325 İkili İş Görüşmesi Yapıldı

Panelin ardından savunma sanayi kuruluşlarıyla tedarikçi firmalar, ikili görüşmelerde bir araya geldi. Savunma Sanayisi Buluşmaları’nın en önemli etkinliği olan, SAHA İstanbul ve İSO’nun katkılarıyla organize edilen B2B görüşmelerinde, savunma sanayinin önde gelen 15 ana yüklenici firma yöneticileri 1.325 sanayici ile ikili görüşmeleri yaptı. Kendilerini tanıtma, üretim kabiliyetlerini anlatma fırsatı bulan sanayiciler ana yüklenici firmalarla iş birliği imkanlarını konuştu.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.