Sivil ve askeri sertifikasyon süreçlerinde uzmanlık desteği veren TR Uçuşa Uygunluk, savunma ve havacılık sektöründeki firmalara, yerli ve milli projelerde çözüm ortaklığı sunmaya devam ediyor.
TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri A.Ş. (TR Uçuşa Uygunluk), Türk savunma ve havacılık sektörünün uçuşa elverişlilik sertifikasyonu kapsamında uzman personel ihtiyacının karşılanması amacıyla 2018 yılında, Ankara ODTÜ Teknokent’te kuruldu. Halihazırda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayii Başkanlığı gibi devlet kurumları ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), ASELSAN, TEI, HAVELSAN, TAAC, TASECS, STG Mühendislik gibi savunma ve havacılık sektörünün önemli firmalarına uzman desteği ve danışmanlık hizmetleri veriyor.
Yeni Mezun İstihdamı ve Mentorluk Programı
TR Uçuşa Uygunluk, tecrübe ortalaması 15 yıl üzerinde olan sertifikasyon uzmanlarının yanı sıra makina, havacılık, elektrik elektronik gibi mühendislik programlarından yeni mezunları da uzman yardımcısı olarak istihdam ederek, uzun soluklu kariyer yapılandırmasının ilk adımlarını atıyor.
Firma içerisinde yürütülen mentorluk programı ile uzman ve uzman yardımcısı eşleşmeleri yapılarak Türkiye için kritik insan kaynağı kapsamında nitelendirilen “havacılık sertifikasyon uzmanı havuzu” oluşturuluyor. Firma, uzman yardımcısı olarak işe başlayan çalışanlarını, TUSAŞ ile yürüttüğü iş birliği kapsamında haftada en az 3 gün olmak üzere farklı projelerde doğrudan ekiplerin faaliyetleri içerisinde aktif çalışmalara dahil ediyor. Böylece hem milli projelerde insan kaynağı ihtiyacına destek oluyor hem de uzman geliştirme programı kapsamında, bizzat tasarım faaliyetlerinde gelişim ve teknik derinlik kazanım ivmesini yüksek tutuyor.
Yeni mezun çalışanların, ilk 6 yıllık süreç için gelişim programlarına önem veren firma, bu 6 yıllık süreçte; mentorluk faaliyetleri, eğitimler ve TUSAŞ bünyesinde yürüttükleri analiz çalışmaları ile sertifikasyon uzmanı yetkinlik seviyesine ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.
TR Uçuşa Uygunluk, aşağıdaki uzmanlık dalları başta olmak üzere havacılık sertifikasyonu kapsamında ihtiyaç duyulan tüm uzmanlık dallarında, uzman yardımcısı/uzman kadrosunu 2023 yılı sonunda 200 kişiye ulaştırmayı hedefliyor.
- Tasarım Organizasyon Onayı / Üretim Organizasyon Onayı
- Sistem Emniyeti / Ürün Emniyeti
- Sistem Mühendisliği Süreçleri
- İtki Sistemleri
- Hava Aracı Sistemleri (Yakıt, İklimlendirme, İniş Takımları vb.)
- Kabin Emniyeti
- Görev ve Silah Sistemleri
- İnsan Faktörleri
- DO178& DO254 Yazılım ve Donanım Geliştirme Süreçleri
- Sürekli Uçuşa Elverişlilik
- Güvenilirlik ve Bakım
- Hava Aracı Yapısal Elemanları
Aday Mühendislik Programı ile Hızlı Oryantasyon
Firma, yeni mezun mentorluk programının yanı sıra Aday Mühendislik Programı da yürütüyor. Bu program kapsamında üniversitelerin 4. sınıf makina, havacılık ve elektronik bölümü öğrencilerini yarı zamanlı olarak işe alıp, haftada en az 2 gün olacak şekilde çalışmalarına dahil ediyor. Bu program sonunda başarılı öğrencileri işe alarak yeni mezun oryantasyon sürecini, aday mühendislik programı sırasında tamamlamış oluyor.
Tüm bu program ve uygulamalarla ülkemizin ihtiyaç duyduğu sertifikasyon uzmanı ihtiyacını hızlı ve etkin bir şekilde karşılamayı hedefleyen TR Uçuşa Uygunluk, savunma ve havacılık için kabiliyet kazandırma hususundaki vizyonuna ulaşmaya çalışıyor.
Havacılık Sertifikasyonu Süreçlerinde Uluslararası Alanda Kabul Gören Çözümler
TR Uçuşa Uygunluk, Tasarım Sertifikasyonu (Tip Sertifikası) ve Üretim Sertifikasyonu konuları ile birlikte Sürekli Uçuşa Elverişlilik sertifikasyonu kapsamına giren Tamamlayıcı Tip Sertifikasyonu ve Onarım Sertifikasyonu konularında Türkiye’deki savunma ve havacılık ekosistemindeki firmalara danışmanlık ve eğitim desteği vererek, yerli ve milli ürünlerimizin emniyetle sertifikalandırılmasını sağlamaya çalışıyor.
Firma tarafından; MMU, GÖKBEY, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, TS1400 gibi Türkiye’nin en önemli sivil ve askeri hava aracı geliştirme projelerinde sertifikasyon süreci desteği veriliyor. Bu kapsamda savunma ve havacılık sanayisinde sektör tecrübesine sahip uzmanlarla Emniyet, Yapısal, Uçak Sistemleri, Elektrik, Elektronik, Yazılım, İnsan Faktörü, Sistem Mühendisliği, Uçuş Mekaniği & Performansı, Kabin Emniyeti gibi uzmanlık dallarında Uyum Doğrulama Mühendisliği (CVE) ve Proje Sertifikasyon Koordinatörlüğü (PSK) görevleri yerine getiriliyor.
Danışmanlık
TR Uçuşa Uygunluk tarafından, sertifikasyon süreçlerine (PART 21/SHT 21) dair organizasyona yönelik danışmanlık faaliyetlerine ek olarak, sivil ve askeri havacılık projelerinde tip sertifikasyon sürecinde üretilen teknik veri paketinin, sertifikasyon gereksinimleri ile uyumlu olduğuna dair bağımsız teknik kontrol yapılarak, Uyum Doğrulama Mühendisliği (CVE/UDM) desteği de sunuluyor. Havacılıkta ürün olarak kabul edilen hava aracı, motor ve pervane özelinde tip sertifikasyon süreçlerinin yürütülmesi ve bu ürünlerin sertifikasyon gereksinimlerine (CS-23, CS-25, CS-29, CS-E, CS-P vb.) uygun tasarlandığını garanti altına alma konularında sunulan destekler ile parça ve teçhizatların havacılık açısından onaylanmasına dair gereklilikleri içeren ETSO (European Technical Standard Order) süreci konularında da destek sunuluyor.
Çözüm Ortaklığı
TR Uçuşa Uygunluk, uzmanlık gerektiren konularda sunduğu danışmanlık hizmetine ek olarak, doğrudan firmalar ile birlikte çalışarak firmaların bünyesinde bulunmayan uzmanlık alanlarında müşteri gereksinimlerine uyum sağlamak adına veri paketi hazırlama desteği de sunuyor. İhtiyaçlar doğrultusunda özelleştirilmiş teknik veri paketi, firmalardaki tasarım ekipleri ile koordineli bir şekilde üretiliyor.
Eğitim
TR Uçuşa Uygunluk tarafından, Havacılık Standartları ve Kılavuz Dokümanları ile uyumlu tasarım ve geliştirme faaliyetlerine dair eğitim paketleri de sunuluyor.
TR Eğitim ve Teknoloji A.Ş. ve Savunma Sanayii Akademi ile yaptığı iş birliği kapsamında firma, “Uçuşa Elverişlilik Eğitim Programı” içerisinde Türk savunma ve havacılık sanayisinin ihtiyaç duyduğu tüm sertifikasyon ve emniyet özelindeki eğitimlerde yurt içi kaynak oluşturuyor.
Firmanın TR Eğitim ile ortak yürüttüğü eğitim programları kapsamında verdiği başlıca eğitimler ise şöyle:
- PART 21 Uyumlu Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu Süreçleri
- SAE ARP4761 Sistem Emniyeti Değerlendirme Süreci
- SAE ARP4754A Hava Aracı ve Sistemleri Geliştirme Süreci
- Uygulamalı Güvenilirlik & Hata Türü Etkileri ve Kritiklik Analizi (FMECA)
- İleri Seviye Hata Türü Etkileri Analizi (FMEA)
- İdame Edilebilirlik ve Genel Entegre Lojistik Destek Eğitimi
- DO178 Uyumlu Yazılım Geliştirme Süreçleri
- DO254 Donanım Geliştirme Süreçleri
- Silah Sistemleri ve Hava Aracı Entegrasyonu Sertifikasyonu
- Kabin Emniyeti
- İnsan Faktörleri
TR Uçuşa Uygunluk, kurulduğu tarihten itibaren Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sertifikasyon ve uçuşa elverişlilik alanındaki uzman kaynağının karşılanmasını ve mevcut ekosistemdeki tüm bileşenlerin bu alandaki gelişimine önderlik ederek, yetkinliklerinin ve ürünlerinin uluslararası havacılık standartları seviyesine yükseltilmesini hedefliyor.