Ana Sayfa AMAC Gündemi Savunma ve Havacılık Sanayisini Filizlendirme Sürecindeki Afganistan, Çok Sayıda İş Birliği Fırsatı Sunuyor

Savunma ve Havacılık Sanayisini Filizlendirme Sürecindeki Afganistan, Çok Sayıda İş Birliği Fırsatı Sunuyor

Türk-Afgan dostluğu ve kardeşliği, her alanda olduğu gibi iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında da yakın ilişkiler kurulmasını sağlıyor. Afganistan’ın filizlenmeye başlayan savunma ve havacılık sanayisi ve Afganistan Silahlı Kuvvetlerinin gelişimi ise bu yakın ilişkilere yeni boyutlar kazandırma potansiyelini taşıyor.

Afganistan, COVID-19 salgını nedeniyle milli gün kutlamaları için, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Ankara’da geniş katılımlı bir resepsiyon düzenleyemedi. Ankara Askeri Ataşeler Birliği AMAC’ın (Ankara Military Attache Corps) yayın organı AMAC Magazine, diplomatik temsilciklerle sektör arasındaki bağları, salgın ortamında da canlı tutmak için yürüttüğü çalışmalar kapsamında, 19 Ağustos Afgan Milli Günü münasebetiyle Afganistan Maslahatgüzarı Habib Ahmad Khinjani ile görüştü. Görüşmede, Khinjani, iki ülke arasındaki askeri ilişkiler ve savunma ve havacılık sanayisi ilişkileri hakkında da bilgi verdi.

Afganistan ile Türkiye’nin silahlı kuvvetler kapsamındaki ilişkileri, sağlık ve askeri eğitim alanlarında devam ediyor. Afgan Milli Ordusu mensupları, bir protokol kapsamında, Türkiye’deki hastanelerde tedavi görüyor. Eğitim alanındaki iş birliği ise; ön lisans, lisans, yüksek lisans, çeşitli askeri mesleki kurs eğitimleri ve tatbikatları da kapsayacak şekilde gerçekleştiriliyor. İki ülke arasındaki eğitim alanındaki iş birlikleri, polis güçlerini de kapsıyor.

Türkiye, Afgan Milli Ordusu’na, ikili anlaşmalar ve hibe kapsamında, yıllık yardımlarda da bulunuyor.

Soldan sağa: AMAC Magazine Genel Yayın Yönetmeni Birol Tekince, Afganistan Maslahatgüzarı Habib Ahmad Khinjani ve Afganistan Askeri Ataşesi Albay Ahmad Shaker Ahmadi

İş Birliğinin Ön Şartları Tamamlanmış Durumda

Savunma ve havacılık sektöründe ise Türkiye ile Afganistan’ın önünde birçok iş birliği fırsatı bulunuyor. Khinjani, bu fırsatlara değinmeden önce, iki ülkenin iş birliği konusunda nasıl hızlı yol alabileceğine dikkat çekti: “Afganistan ile Türkiye arasındaki asırlara sari dostluk ve kardeşlik bağlarına binaen, Türk savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren, gerek devlet gerekse özel sektör olmak üzere, bütün kurumlar ile her türlü iş birliği ve ortak faaliyetlere açık olduğumuzu belirtmek isterim. Bilindiği üzere; Afganistan, bir yeniden yapılanma ve kalkınma sürecinden geçiyor. Bu nedenle diğer ülkelerde az görülen iş sahaları ve çalışma fırsatları, Afganistan’da fazlasıyla mevcut. Bu bağlamda, Türk savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşların, Afganistan’a yönelik alacakları yatırım kararları ve Afganistan’da oluşan bu fırsatlardan yararlanmaları, bizi ayrıca memnun edecektir. Özellikle savunma alanında yürütülecek faaliyetlerde; güven, dürüstlük ve hassasiyet ön şart olarak görülmektedir. Ne mutlu ki iki ülke arasındaki müstesna dostluk, kardeşlik ve iş birliği bağları sayesinde, bu hususlar, Afganistan ile Türkiye arasında fazlasıyla mevcuttur. Türk savunma sanayisi firmaları ile ülkemizdeki firmalar arasında yapılacak herhangi bir iş birliği ve ortak faaliyette, güven ortamı oluşturma safhası konusunda kaygılanmaksızın ve zaman kaybetmeksizin doğrudan yapılacaklara geçme ortamı sağlanmış bulunmaktadır.”

Afganistan’ın önünde, kısa vadede, çeşitli projeler bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, hem küçük kalibreli silahların bakım ve tamirinin yapılabileceği hem de mühimmatının üretilebileceği bir tesis. Bu konuda geçmişte başlatılan; ancak, özellikle pandemi sürecinin de etkisi ile yavaşlayan çalışmaların tekrar hızlandırılması söz konusu. Afganistan, bu tesis ile ilgili iş birliği talebini, Türkiye’ye iletmiş durumda.

Khinjani, daha uzun vadede, ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesinin ardından, Afganistan ile Türkiye arasındaki savunma ve havacılık sanayisi ilişkilerinin, daha da derinleşmesini beklediklerini belirtti. Yakın dönemde, birçok Türk firmasını, Afgan makamlarla bir araya getirdiklerini ve Afganistan Savunma Bakanlığı’nda, bu firmaların bilgilerinin bulunduğunu söyledi.

Khinjani, iki ülkenin savunma ve havacılık sektörü özelindeki ilişkilerinin geleceği hakkında, şunları ekledi: “Türk savunma ve havacılık sanayisi, artık kendi kendine yeten bir aşamaya gelmiş ve teknoloji ihraç etmeye başlamıştır. Dost ve kardeş Türkiye’deki bu gelişmeler, bizim için gurur kaynağı olmaktadır. Şu anda, savunma ve havacılık sanayi sektörü, Afganistan’da yeni yeni filizleniyor. İki ülke arasında gerçekleştirilecek iş birlikleri ve ortak faaliyetlerin, gelecekte, Afganistan’ın, Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisi üretim gücüne güç katmaya yardımcı olabileceğine inanıyoruz. Türk savunma ve havacılık sanayisi firmalarının, Afganistan’a gelerek iki ülke arasında iş birliğinin güçlenmesine ve ortak ticaret hacmine katkıda bulunmaları hususundaki davetimizi yineleriz.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.