Savunma ve havacılık sektörü firmaları, her yıl, yurt içinde ve yurt dışında yoğun bir fuar ve etkinlik programı ile karşı karşıya kalıyor. Bu fuar ve etkinlikler arasından kendileri için en doğru ve en uygun olanları seçmek ise zorlu bir iş olarak karşılarına çıkıyor. 25-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek SAHA EXPO 2022, hem kurgusu hem de katılımcı kuruluşlara sağladığı imkânlarla firmaların karar verme süreçlerini kolaylaştırıyor.
Bir sanayi ihtisas fuarı olarak kurgulanan SAHA EXPO 2022, daha en başından; genel konseptinin belirlenmesi ve yerleşim planının hazırlanması aşamasından itibaren iş odaklı bir etkinlik olarak planlanıyor. Fuarı düzenleyen SAHA İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, yaklaşımlarını şöyle ifade ediyor: “SAHA EXPO, klasik fuar anlayışıyla topun, tüfeğin satıldığı bir savunma ve havacılık sektörü fuarı olarak düzenlenmiyor. Üreten sanayicilerin sanayi ihtisas fuarı olarak kurgulanıyor. Sanayicinin sanayici ile iş görüştüğü bir tedarik zinciri fuarı olan SAHA EXPO 2022, katılımcıların mevcut ve potansiyel iş ortakları, yerli ve yabancı önemli sektör profesyonelleri ve tedarikçilerle bağlantı kurmalarını sağlayacak.”

SAHA EXPO 2022’nin firmalara katma değer sağlayan uygulamaları; SAHA MATCH eşleştirme uygulaması, yabancı heyetlerin firmalarla etkileşimini arttıran mihmandarlık, şehir planı konseptinde özel yerleşim planı, geniş yurt içi ve yurt dışı heyet katılımı ve fiziksel fuarın ardından devam eden metaverse fuarı olarak sıralanıyor.
SAHA MATCH, Eşleştirdiği Firmalar için İş Fırsatları Yaratacak
SAHA MATCH eşleştirme uygulaması, iş geliştirme ve yatırım fırsatlarını arttırmak ve katılımcı firmaların ihtiyaçlarını ve yeteneklerini eşleştirmek için tasarlandı. SAHA MATCH, katılımcıların potansiyel müşterilerini ve tedarikçilerini kolayca bulmalarını ve toplantılar için rezervasyon yapmalarını sağlayacak.
SAHA EXPO organizasyonu, SAHA MATCH uygulaması kapsamında, firmalardan, yetenekleriyle ilgili bilgileri toparlıyor. Organizasyon, bu bilgilerle bir yetenek envanteri oluşturuyor. Arka planda çalıştırdığı ve bilgi toplama sürecinde verilen cevapları işleyen yazılım sayesinde hangi firmanın neye ihtiyacı olduğunu, kimlerle görüşmesinin faydalı olacağını ve benzeri noktaları da ortaya çıkartıyor. Bu veri ile katılımcı firmalara, alım heyetlerine ve yatırımcı gruplarına önerilerde bulunuluyor. Örneğin, “Şu firmalar müşteriniz olabilir, şu firmalar tedarikçiniz olabilir, şu firmalarla iş geliştirme fırsatları bulabilirsiniz, şu alanda yatırıma ihtiyacınız varsa yatırımcı olarak şunlarla görüşmeler yapabilirsiniz” gibi öneriler sunuluyor. Böylece firmalar, SAHA EXPO 2022’ye hedef odaklı katılım sağlayabiliyor.

Bunlara ek olarak; SAHA EXPO’daki her uluslararası katılımcı, diğer katılımcılarla toplantılarını planlamalarına ve onlara eşlik etmelerine yardımcı olacak bir mihmandar (SAHA MATCH-Maker) tarafından desteklenecek. SAHA MATCH-Maker’lar, uluslararası katılımcılara, isteğe bağlı ve ücretsiz olarak tercüme yardımı da verecek. SAHA MATCH-Maker ekibi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, çeşitli bölümlerde okuyan son sınıf öğrencilerinden oluşturulacak.
Yeni ve Özgün Yerleşim Konsepti
SAHA EXPO organizasyonu, fuar alanını, şehir planlaması mantığıyla planladı. Organizasyon, İpek Yolu benzeri ticari rotalar üzerinde yer alan şehirlerdeki gibi çarşıların, meydanların bulunduğu; fuarın her alanının eşit derecede ilgi çekici olacağı bir konsept oluşturdu. Böylece hem daha fazla firma görünür olacak hem de fuarda, daha az mesafe kat ederek dolaşmak mümkün olacak.
Ana yükleniciler, fuar alanındaki “meydanlarda” yer alacaklar ve çevrelerine de iş ekosistemlerinde bulunan firmalar yerleşecek. Bu amaçla fuar alanında 8 tane büyük meydan oluşturuldu. ASELSAN, Baykar, TUSAŞ, Roketsan, ASFAT ve HAVELSAN gibi ana yüklenici firmalar, bu meydanlarda yer alacaklar.
Meydanlarda, organizasyonun “küre” olarak adlandırdığı, farklı ebatlarda özel alanlar da bulunacak. Bu kürelerin 5×5 m ve 6×6 m ebatlarında olması planlanıyor. İlgili meydanın sahibi firma, bu küreleri sunum ve toplantı alanları olarak kullanabilecek.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, bu yerleşim düzeninin sağlayacağı faydayla ilgili şunları kaydediyor: “Diğer fuarlarda, genelde ana koridorlarda büyük firmalar yer alırlar ve küçük firmalar da arkalarda kaldıkları için yeteri kadar görünür olmadıklarından şikâyet ederler. Getirdiğimiz bu konsept ile fuarlardaki bu soruna da çözüm üretmiş oluyoruz.”
Hem Yurt İçinden Hem de Yurt Dışından Çok Sayıda Heyet Katılacak
SAHA EXPO, Cumhurbaşkanlığının himayelerinde; Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma, Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret Bakanlığı, ayrıca Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Fuara, Türk resmi makamlarından güçlü bir katılım bekleniyor.
Fuar organizasyonu, yurt dışı ayağına yönelik olarak 104 ülke ile resmi yazışmalar yapıyor. Keleş, beklentilerini, “Çok sayıda yabancı firmanın katılım sağlayacağını; resmi delegasyonların ve Ticaret Bakanlığının destekleriyle ticari alım heyetlerinin fuara katılımlarını bekliyoruz.” sözleriyle ifade ediyor.
Avatarınızı Hazırlayın! SAHA EXPO, Metaverse Fuarı Olarak Devam Edecek
SAHA EXPO 2022, 25-28 Ekim tarihleri arasındaki fiziksel fuarın ardından, 1 Kasım 2022–15 Şubat 2023 tarihleri arasında ise metaverse fuarı olarak devam edecek. Keleş, SAHA EXPO “Metaverse” fuarının, savunma ve havacılık alanında dünyada bir ilk olduğunu vurguluyor.
SAHA EXPO katılımcıları, kendi avatarı veya hazır avatarlardan birini seçerek, metaverse fuarını gezebilecek ve projeleri inceleyebilecek. Bu hizmet, fiziki fuara katılan firmalara bedelsiz olarak sunulacak.
Fiziki fuara gelemeyen ziyaretçiler ise SAHA EXPO 2022’nin metaverse ayağı sayesinde dünyanın her köşesinden fuarı ziyaret ederek katılımcıların ürünlerini inceleyebilecekler, görüşmeler yapabilecekler.
Keleş, SAHA EXPO’nun, sanal fuarcılık konusunda sahip olduğu tecrübeye de dikkat çekiyor: “Sanal fuar konusunda 2020 yılından beri önemli mesafeler katettiğimizi de vurgulamak isterim. 2020 yılında, pandemi nedeniyle ertelenmek zorunda kalan SAHA EXPO, vizyonumuz doğrultusunda, daha önce hazırlıklarına başladığımız sanal fuar konsepti sayesinde, ASELSAN iştiraki BİTES firmamız tarafından geliştirilen XperExpo platformu aracılığıyla dijital ortamda gerçekleştirilmişti. Sanal fuara, 291 firma ve 902 firma personeli katıldı. Toplamda 536 ürün, 3 boyutlu modelleriyle sergilendi. Fuarı, 98 bini yerli; 17 bini ise yabancı olmak üzere 115 bini aşkın kişi ziyaret etti.
2021 yılında ise SAHA EXPO, hibrit olarak 10-13 Kasım tarihleri arasında düzenledi. 2018 yılında yapılan ilk SAHA EXPO’ya göre yaklaşık 5 kat daha büyüyerek 4 salon ve fuaye alanında toplamda 40 bin metrekarelik alanda gerçekleştirildi. Fuara, temsilciliklerle birlikte toplam 608 firma katıldı. Bunların arasında, 36 ülkeden 203 yabancı firma da yer aldı. 4 gün süren fuarı, toplamda 18 bine yakın kişi ziyaret etti. Fuar sürecinde, sektöre yön veren isimlerin katılımı ile sektörün nabzını tutan paneller gerçekleştirildi. Fuar kapsamında 31 sözleşme, anlaşma ve protokol imzalandı. Bu sözleşmelerden bedeli açıklanan 4 tanesinin toplam bedeli, 123,5 milyon dolar mertebesindeydi.”