Güvenlik alanına odaklanmış bir etkinlik olarak Türkiye’de, bu konudaki boşluğu doldurmayı ve güvenlik sektörünü güçlendirmeyi hedefleyen SEDEC, pandemi sonrasında güçlü bir dönüş yaptı. İlki 2018 yılında fiziki olarak; ikincisi ise 2020 yılında, pandemi nedeniyle sanal etkinlik olarak düzenlenen SEDEC, bu yıl, 51 ülkeden 186 kurum ve kuruluşu ağırladı. Etkinlik boyunca, 5.800 planlı toplantı gerçekleştirildi. Sadece sektör profesyonellerine ve ihtiyaç makamı yetkililerine açık olan etkinliği, yaklaşık 5.000 kişi ziyaret etti.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği’nin (SSI) desteği ile organize edilen SEDEC 2022, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği’nin (SaSaD) ortaklığıyla, Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde, 28-30 Haziran tarihleri arasında, Ankara’da gerçekleştirildi. Etkinlik, güvenlik alanında faaliyet gösteren, hem ulusal hem de uluslararası kurumları ve kuruluşları bir araya getirdi.
SEDEC 2022’ye; SSB, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığından ve diğer kamu kurumlarından yetkililer ve heyetler katıldı. Yurt dışından ise Arjantin, Brezilya, El Salvador, Gürcistan, Kuveyt, Pakistan ve Vietnam’dan gelenler başta olmak üzere çok sayıda heyet etkinliği ziyaret etti. Ayrıca Ankara’da görev yapan askeri ataşeler de SEDEC 2022’nin ziyaretçileri arasında yer aldı.
Konferans, Panel ve Çalıştaylar, Bilgi Paylaşımı Platformları Oldu
SEDEC 2022’de, planlı ikili toplantıların yanı sıra bir dizi etkinlik de gerçekleştirildi. Fuarın ilk gününde, “Güvenlik ve Uzay”, “Sınır Güvenliği Teknolojileri”, “Anayurt Güvenliği ve Teknolojileri”, “Savunma Tedarik Zinciri” ve “Güvenli İletişim” başlıklı konferanslar düzenlendi. Bu konferanslarda, yerli ve yabancı toplam 28 konuşmacı söz aldı. İkinci gün ise “Bütünsel Güvenlik” başlıklı panelde, toplam 5 konuşmacı katılımcılara seslendi. Ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, sadece yerli firmalara özel “Yerlileştirme Çalıştayı” yapıldı.

SEDEC 2022’nin son gününde, açık inovasyon temalı “SEDEC Start-Up Günleri” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, güvenlik, savunma ve havacılık firmalarının start-up’larla iş birliği yaparak Ar-Ge maliyetlerini azaltabileceği vurgulandı.
Son gün düzenlenen bir diğer etkinlik, “TSSK Küme Yatırımcıları Toplantısı” oldu. Toplantıda, kurulduğu günden bu yana belirli bir mesafe kat etmiş start-up firmaları sunumlar yaptı.
SEDEC 2022’de, katılımcıların iş ağını genişletecek sosyal etkinlikler de gerçekleştirildi. SEDEC 2022’nin ilk gününün akşamında, etkinlik organizasyonu tarafından bir gala yemeği düzenlendi. İkinci günün akşamında ise SaSaD, Ankara Etnografya Müzesi’nde bir resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mesaj Gönderdi
SEDEC 2022’nin açılış töreninde; Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ATO Başkanı Gürsel Baran, SaSaD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay, Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin ve SEDEC Organizasyon Komitesi Başkanı Hilal Ünal birer konuşma yaptı. Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı da okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, etkinlikle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Teknoloji, farklı boyutlara sahip olması sebebiyle, iş birliğini, ortak çalışmayı ve birlikte iş yapma kültürünü gerekli kılmaktadır. Sektör temsilcilerini bir araya getiren bu tür organizasyonların bir yandan ürünlerin tanıtımına ve pazarlamasına katkıda bulunurken, yeni iş birliği zeminlerinin oluşturulmasına da vesile teşkil ettiğine inanıyorum.”
Prof. Dr. Demir’den Uluslararası İş Birliği Vurgusu
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konuşmasında, uluslararası iş birliği için ayrı bir parantez açtı: “Siz misafir ülke temsilcilerimize de mesajımız var: Bağımlılık, hiçbir zaman sonu gelmeyen bir kölelik getiriyor. Kendi millî çıkarlarınızı savunmak için ülke yönetimlerinizin bağımsız kararlar alması konusunu ele alalım. Kendi güvenlik ve savunma sistemlerinizin ve teknolojinizin dışa bağımlı olması durumunda, bu bağımlılık, eğer kararlı bir duruşla bunu değiştirmek için yeterli bir iradeyle desteklenmezse sürekli bir hale geliyor. Sonrasında, kendi çıkarlarınızı savunamaz hale geliyorsunuz. Veya kendi çıkarlarınızı savunmak yerine, başkalarının çıkarlarını savunmak üzere harekete geçmek durumunda kalıyorsunuz.

Gelin, yerli ve millî sanayiyi geliştirme sürecinde el ele ve kol kola verelim. Bu alanda dominant olan, bağımlılık oluşturma yönünde irade koyan ve bizi mecburmuş gibi hissettiren ülkelere karşı diyoruz ki: Biz, birbirimize yeteriz. Oluşturduğumuz insan kaynağımız ve finansal kaynaklarımızla, sinerjimizle kendi kendimize yeten yapıdayız ve ileri vadede kendi çıkarlarımızla ilgili kararları başkasının iradesine bırakmayan bir yapıya kavuşacağız.”
ATO’dan Tam Destek
ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın savunma sanayisinin merkezi olduğunu vurgulayarak sektöre verdikleri desteği ifade etti: “Ankara Ticaret Odası olarak savunma sanayisinin her zaman destekçisiyiz; üzerimize düşen her görevi almaya hazırız. Savunma sanayisinin ülkemiz ve şehrimiz için çok önemli olduğunu bilerek, yapabileceğimiz her ne varsa sektörü desteklemek adına elimizi taşın altına koymaya hazırız.”

SaSaD, UR-GE Projeleri Başlatıyor
SaSaD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay, derneğin faaliyetleriyle ilgili bilgileri paylaştı: “Sektör olarak küresel ölçekte başarımızın en önemli ölçütlerinden biri, geçtiğimiz yıl yakaladığımız ve 3 milyar doları aşan ihracatımız. Hedefimiz, bu rakamı bu yıl 4 milyar dolara çıkarmak ve sürekli arttırmaya devam etmek. SaSaD olarak, üye şirketlerimiz başta olmak üzere savunma alanında faaliyet gösteren tüm paydaşlara destek olmayı amaçlıyoruz. Çeşitli ülkelerle geliştirdiğimiz iş birlikleri ile sektörümüzün ürünlerini tanıtmayı, ortak amaç ve hedefler doğrultusunda etkinlikler düzenlemeyi sürdürüyoruz. SaSaD’ın önümüzdeki dönemde stratejik konumunu daha da güçlendirerek, SaSaD’ı sektörümüze daha faydalı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda SASAD olarak, iki yeni Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) projesiyle üyelerimize destek vermek ve ihracat rakamlarımızı arttırmak için yeni hamleler yapıyoruz. UR-GE projeleriyle üyelerimizin ihracat yolundaki eksikliklerini tamamlayarak gelişmelerini sağlamak ve ihracat kabiliyetlerimizi güçlendirmek istiyoruz. Projelerimizden bir tanesi, sivil havacılık tedarik zinciri üzerine olacak. Diğer projemiz ise daha çok savunma sanayisinin ihracatına dönük olacak.”

Teknopark Ankara, SEDEC’i En Başından Beri Destekliyor
Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, SEDEC’i, 2017’den beri desteklediklerini ve yürüttükleri UR-GE projesi kapsamında 40 firma ile etkinliğe katılım sağladıklarını belirtti. Gültekin, faaliyetleriyle ilgili de şu bilgileri ekledi: “2 bin 200 Ar-Ge personelinin bulunduğu Teknopark Ankara’da, 950 Ar-Ge projesi başarıyla yürütülmüştür. Bu projelerle, teknoparklar arasında Ar-Ge çıktıları bağlamında ilk 5’te yer alıyoruz. Anayurt güvenliğiyle ilgili yeni bir UR-GE projemizin müjdesini de vermek istiyorum. 35 firmaya destek vermeyi hedefliyoruz.”

30 Ülkeden 51 Ülkeye: SEDEC Büyüyor
SEDEC Organizasyon Komitesi Başkanı Hilal Ünal, konuşmasında, etkinliğin gelişimiyle ilgili bilgiler verdi: “SEDEC’i diğer etkinliklerden ayıran en büyük özellik, B2B’lerin önceden organize edilmiş olmasıdır. İlkini 2019’da gerçekleştirdiğimizde, 30 ülkeden 4 bin 200 ikili iş görüşmesi yapılmıştı. İkincisi ise pandemi sebebiyle çevrim içi olarak düzenlenmiş ve 24 ülkenin katılımıyla 700’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirilmişti. Bu yıl 51 ülkenin ihtiyaç makamları ile tedarikçilerini, sektörün kalbi Ankara’da bir araya getirmenin gururunu yaşıyoruz.”

Ünal, SEDEC’in sağladığı katma değerle ilgili de şunları kaydetti: “Amacımız, daha güvenli ortamlar yaratmak için teknolojinin geliştirilmesidir. Ekonomik kalkınma, ancak ve ancak güvenli ortamlarda mümkündür ve bu ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Etkinlikleri doğru kurguladığımızda, sanayinin 5-6 yılda alacağı yolu 1 yılda alabiliyoruz. SEDEC’in temasının sınır ve anayurt güvenliği olması, günümüz şartlarında genel küresel ihtiyacın karşılanmasına yöneliktir.”
SEDEC 2022 kapsamında öne çıkan gelişmelerden derlediğimiz haberleri, ilerleyen sayfalarda okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.